Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Samhold og glede på rulleskøyter

Artikkel
2. januar
2025
Fakatfyk
2025

Samhold og glede på rulleskøyter

FOTO: Girls on Wheels

I hjertet av Bærum finner vi Girls on Wheels, Norges første og største forening for barn og unge på rulleskøyter. Med over 70 påmeldte hver mandag på UFB Arena Bekkestua og nye foreningslokaler på Fornebu, har Girls on Wheels blitt et samlingspunkt for unge jenter som ønsker å oppleve gleden ved rulleskøyter.

Christian Goveia Jacobsen
Forfatter

Lytt til teksten som lydklipp:

Grunnleggeren av Girls on Wheels, Julie-Christine, har vært en drivkraft bak prosjektet siden starten for fem år siden. – Jeg begynte med skateboard da jeg var 13 år og fant en lidenskap som ga meg frihet og glede. Den samme gleden har jeg med rulleskøyter, og jeg ønsker å dele denne opplevelsen med andre, forteller Julie-Christine.
Julie-Christine har skapt et trygt og inkluderende miljø hvor jenter kan føle seg hjemme. – Det betyr utrolig mye for meg, det er en del av hjertet mitt. Jeg har til og med tatovert logoen vår på armen.

Fra Fornebu til Island

Girls on Wheels startet som et lite prosjekt med syv jenter og én mamma. Julie-Christine og hennes eldste datter, sammen med seks venninner, begynte å møtes regelmessig for å rulle:
– Det var viktig for oss å ha vårt eget konsept, et sted hvor jentene kunne føle tilhørighet og trygghet. I begynnelsen var det mange som ikke følte seg trygge i skateparken og fikk kjipe kommentarer.
Med tiden vokste prosjektet, og flere jenter ble med. – Etter at vi fikk faste treninger, begynte flere og flere å delta. Vi har holdt på grunnkonseptet vårt, men det har bare blitt større og større.
Foreningen har også fått internasjonal anerkjennelse. – Vi har blitt kjent i miljøet rundt i verden for det vi holder på med. Et liknende initiativ ble startet i Paris, inspirert av oss. Det var stas! I tillegg har vi en avdeling på Island.

Hva er Girls on Wheels?

Girls on Wheels tilbyr en rekke aktiviteter for barn og unge, inkludert ramp skating, street skating, og dans på rulleskøyter. Foreningen låner ut alt nødvendig utstyr gratis, og har et sertifisert rulleskøyteverksted hvor de monterer og reparerer rulleskøyter.
– Vi elsker å ha det gøy, høre på musikk og skate. Girls on Wheels er for alle som vil, helt opp til 20 år. Kom en tur og prøv! Prøvetime er gratis, sier Julie-Christine.

Samhold og inkludering

Asta Margrethe (15), en av de unge trenerne, understreker viktigheten av samhold i Girls on Wheels. – Vi skaper samhold blant deltakerne ved å alltid passe på at jentene har det bra og at de ikke er alene. Vi hjelper dem ute i hallen med triks og sørger for at de har det bra hvis en av dem faller eller er alene, forteller hun.
– Samhold er en stor del av Girls on Wheels. Vi fokuserer på å ha det gøy sammen, høre på musikk og heie på hverandre når vi lærer nye triks, legger Mathilde, en annen ung trener, til.
– Jentene bestemmer selv hva de vil gjøre og lære seg på Girls on Wheels. Girls on Wheels er et konsept som er utviklet og består mest av jenter, men gutter er også velkomne, forteller Asta Margrethe.

Lokalt engasjement

Asta Margrethe forklarer hvordan Girls on Wheels bidrar til miljøskapning i lokalsamfunnet: – Girls on Wheels bidrar til miljøskapning i lokalsamfunnet ved å ha en fast aktivitet med ekstra fokus på jenter i skateparken som vanligvis er fylt opp av gutter. Vi tror at det er en trygghet at vi har faste dager og at vi viser at vi har det gøy sammen, med mange ulike personligheter med deltakere fra alle deler av både Bærum og Oslo.

Fremtidsplaner

Girls on Wheels har store planer for fremtiden. – Vi ønsker å utvikle oss enda mer i samme retning slik at enda flere kan bli med oss. Vi lager vårt eget innhold i dag, og det er noe vi satser enda mer på, sier Julie-Christine.
Foreningen ser også etter lokale håndverkere som kan bidra med å realisere noen av deres kreative ideer. Julie-Christine legger til: – Vi har lenge sett etter en snekker som kan hjelpe oss med noen kule ideer. Kanskje det er en som leser dette?

FAKTA OM GIRLS ON WHEELS

  • 1. Norges første og største forening for barn og unge på rulleskøyter: Girls on Wheels har over 70 påmeldte hver mandag på UFB Arena Bekkestua i Bærum.
  • 2. Gratis utstyr: Foreningen låner ut alt nødvendig utstyr gratis, inkludert rulleskøyter og beskyttelse.
  • 3. Sertifisert rulleskøyteverksted: Girls on Wheels har et eget verksted godkjent av de største leverandørene i verden, hvor de monterer og reparerer rulleskøyter.
  • 4. Internasjonal anerkjennelse: Foreningen har inspirert lignende initiativer i andre land, inkludert en avdeling på Island og et prosjekt i Paris.
  • 5. Mangfoldige aktiviteter: Girls on Wheels tilbyr ramp skating, street skating, dans på rulleskøyter, workshops, og sosiale arrangementer.

Bli med!

Girls on Wheels inviterer alle jenter mellom 12 og 16 år til å bli med. Man kan komme på gratis prøvetime, og hvis man vil melde seg på gjør man det via nettsiden. Deltakerne trenger ingen spesielle ferdigheter for å være med. Trykk her!

Whip it (2009) trailer

Whip it er en film som handler om ei jente som trosser morens ønsker om å bli skjønnhetsdronning og heller begynner med roller derby, en kontaktsport på rulleskøyter.

Hva er roller derby?

Aasta Hansteen og jakten på søsterskapet

Av Marta Breen

En biografisk tegneserie som også viser viktige scener i norsk kvinnekamp. Aasta Hansteen (1824–1908) var et av de mest særegne, sammensatte og talentfulle mennesker som er født i Norge. Hun var en pioner på flere områder, både som portrettmaler, forfatter og kvinnesaksforkjemper. Hansteen føyde seg ikke etter datidens underdanige kvinneideal, og hennes fritalenhet førte til at hun ble utskjelt i sin samtid. Hun ble forfulgt og plaget av guttegjenger på Karl Johans gate og mobbet i avisspaltene. Dette var bakgrunnen for at hun flyttet til USA, nær sagt som en feministisk flyktning. Da hun kom tilbake til Norge ni år senere, hadde mye forandret seg. En gryende kvinnesaksbølge var etablert, og Aasta Hansteen ble mottatt som en levende legende. Hun fant et søsterskap av kvinner som sloss for verdiene som hun selv hadde kjempet for. Aasta Hansteen er gjerne blitt framstilt som en halvgal dame som slo etter mannfolk med paraplyen sin, men med dagens blikk framstår hun snarere som en rettferdighetssøkende og høyt begavet kvinne, med ideer som lå langt forut sin egen tid.

Les også