Gutter og kropp
Fra venstre: Nyjan, Adrian, Henrik og Khaled. FOTO: Kristoffer Søvik
Det drikkes proteinshake og bygges muskler. Og kommenteres i skolegårder og sosiale medier. Kroppspresset blant tenåringsgutter øker.
Lytt til teksten som lydklipp:
OM STEROIDER
- Anabole steroider er en samlebetegnelse på kunstig fremstilte varianter av det mannlige kjønnshormonet testosteron.
- Det er ulovlig å ha, kjøpe og bruke anabole steroider i mange land, inkludert Norge.
- Anabole steroider kan føre med både fysiske og psykiske bivirkninger. For eksempel økt fare for hjerteinfarkt og hjerneslag, leverskade, muskel- og seneskader, depresjon og aggressiv oppførsel.
- Man kan bli avhengig av anabole steroider.
Kilde: Store norske leksikon
Trenger du noen å snakke med?
Ta kontakt med Dopingkontakten på antidoping.no eller 800 50 200.
GUTTER PUSHER GRENSER FOR Å FÅ MER MUSKLER?
Sunn idrett
Trenger du noen å snakke med?
SPISEFORSTYRRELSER handler ikke bare om hva man spiser eller hvor mye man trener. Hvis mat og trening tar så mye plass at det har en negativ innvirkning på livet, kan det være en spiseforstyrrelse. Ta kontakt med Rådgivning om spisefortyrrelser (ROS) på nettros.no eller 948 17 818.
Artikkel om ungdom og kosttilskudd
Lytt til teksten som lydklipp:
Mann nok
Les om ROS sitt prosjekt "Mann nok" som handler om menn og spiseforstyrrelser.
Fra venstre: Nyjan, Adrian, Henrik og Khaled. FOTO: Kristoffer Søvik
Bruksanvisning for tenåringskroppen
Av Ole André Sivertsen
«Du sitter for mye foran skjerm!» «Du legger deg for sent!» «Jeg synes du spiser for lite!» Til alle tider har bekymrede foreldre forsøkt å få tenåringene sine til å være sunne, aktive og opplagte. Til alle tider har tenåringene opplevd dette som mas. Tenåringer vil vite best selv! Ved å lese boken «Bruksanvisning for tenåringskroppen», kan de akkurat det. Dette er en populærvitenskapelig bok for aktive tenåringer som ønsker å forstå betydningen av et sunt kosthold, trening, restitusjon og søvn i denne perioden av livet hvor både hjernen og kroppen utvikler seg fra barn til voksen. Fokus på kropp eller forventning om å prestere i idrett får mange til å lete etter raske og enkle løsninger som lover stor effekt på kort tid. Svarene de finner er ofte fra useriøse kilder som både er usunne og slett ikke passer for tenåringer. Boka skal være en motvekt til dette og formidler sunne holdninger basert på fakta og kunnskap.