Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Peters vei. Fra kjeller til kjeller

Artikkel
20. mars
2023
Faktafyk
2023

Peters vei. Fra kjeller til kjeller

Ole Martin Pedersen Gjestad

I oppveksten var Peter Andre Atlier innesluttet og asosial. Tiden etter skolen ble gjerne tilbrakt hjemme i kjelleren, hvor han opplevde tilværelsen sin som repetitiv og ensom. Kombinasjonen Aspergers Syndrom og ADHD gjorde sosiale situasjoner utfordrende, og i flere år var skolen den eneste sosiale arenaen han hadde, uten at det nødvendigvis var en plass han trivdes spesielt godt. Fantasybøker og dataspill ble virkelighetsflukten han trengte, men også det som isolerte han fra verden utenfor. I alle fall til å begynne med.

Olav Mattiassen
Forfatter

Lytt til teksten som lydklipp:

På Ungdommens Kulturhus i Sarpsborg er det etablert en møteplass for datakultur. Her kan ungdom møte likesinnede, enten de er ute etter gaming og e-sport, cosplay, 3D-modellering, spillmakeri, eller streamingproduksjoner. Og her fant Peter endelig sin plass:
– Jeg visste at de hadde VR-sett tilgjengelig, og dette var noe jeg var veldig interessert i å teste ut. Jeg dro dit hver eneste dag etter skolen, sier han.
Ved en tilfeldighet observerte de ansatte at Peter så en episode med «Dungeons and Dragons»-serien, «Critical Role». Det var starten på et usannsynlig godt samarbeid.
– Vi la fort merke til Peter, sier Ole Martin Pedersen Gjestad, kulturhusleder ved Ungdommens Kulturhus.
– Han ville kun bruke VR-settene våre, og unngikk for eksempel fellesmåltidene vi har der vi spise med VR-settet på.

Slik ble Peter ofte observert ved Ungdommens Kulturhus, med VR-settet på i alle mulige sammenhenger. FOTO: OLE MARTIN PEDERSEN GJESTAD

Vi utnyttet det lille vinduet vi hadde, og foreslo at han kunne være med å etablere en «Dungeons and Dragons»-gruppe i lokalene våre, legger Gjestad til. Den dagen vekket de et monster, i positivt fortegn. Peter ble med ett en kjemperessurs for kulturhuset. I løpet av få månedene var det fire aktive grupper i lokalene, og Peter hadde lagt VR-settet på hylla.

Peter ble fort en sentral skikkelse i det lokale Dungeons & Dragons-miljøet, og fikk fort ansvar for egne grupper og opplegg. FOTO: OLE MARTIN PEDERSEN GJESTAD

Fra «Dungeons and Dragons» var veien kort til gruppene som jobbet med streamingproduksjoner. Her ble han fort ett av de aller viktigste tilskuddene i gruppa, med hovedansvaret for blant annet kaffetrakting og humørspredning. For er det noe Peter kan, så er det å være en humørspreder.

Peter på innspillingssettet til Norcup, hvor han har hovedansvar for trivsel og kaffe. FOTO: OLE MARTIN PEDERSEN GJESTAD

– Når Peter ikke er til stede så reagerer en først på at kaffen ikke er like god, for deretter å kjenne at hele miljøet rundt en mangler en vesentlig del, sier Fredrik Mathisen, som er produsent på Ungdommens Kulturhus.
Kulturhuset har hatt en helt unik måte å utvikle prosjekter på, ved å skape roller som gir en meningsfull plass for alle de som ønsker å ta en del av dem. Resultatet har etterhvert blitt at de blant annet har produksjonsansvar for Norcup (tidligere Norgescupen). Norcup er UKM Norge sin satsing på e-sport. Gjennom året gjennomføres det fylkesvise kvalifiseringer, i tillegg til åpne kvalifiseringer på blant annet Arendalsuka og UKM-festivalen, før Norges beste spillere kåres i Sarpsborg i oktober. De har også blitt et regionalt kompetansesenter for datakultur.

Dag Halvard Hustad og Peter under festivalen Interaktiv Park, hvor Peter jobbet som spillskoleveileder. FOTO: OLE MARTIN PEDERSEN GJESTAD

I dag er Peter den første som møter nye besøkende ved tilbudet. Han viser dem rundt, viser frem mulighetenesom finnes på huset, og kartlegger raskt hvilke interesser de har. Han har blitt 21 år gammel, og jobber i dag somfrivillig på det faste tilbudet og på tilknyttede arrangement. Han sitter også i det nyetablerte Datakulturrådet for ungdom, som skal sørge for at flere kommuner i Norge skal få gleden av lavterskel møteplasser for inkluderende datakultur.

Peter har reist Norge rundt som frivillig. Her fra bibliotekturné i Agder, hvor Peter var veileder på digital festival for seniorer. FOTO: OLE MARTIN PEDERSEN GJESTAD

I tillegg holder Peter foredrag om veien han har gått fra kjelleren hjemme, hvor han opplevde tilværelsen sin som repetitiv og ensom, til kjelleren fem minutter unna som skulle fylle livet hans med nye bekjentskaper, kompetanse og en følelse av å høre til.

I dag forteller Peter historien sin gjennom foredrag. Her med Ole Martin Pedersen Gjestad, på seminar om ensomhet og psykisk helse. FOTO: OLE MARTIN PEDERSEN GJESTAD

For det handler ikke om hvor en er – det handler om hvem en har rundt seg. Om å bli sett for den en er, og få muligheten til å vise frem kompetansen sin. Slik som Peter.

Peter er påkoblet de aller fleste prosjektene som finner sted ved Ungdommens Kulturhus. Det er ikke sjeldent det blir spist både frokost, lunsj og middag i lokalet. FOTO: OLE MARTIN PEDERSEN GJESTAD

Outlaster

Av Nina Borge

Adrian leder CS-laget sitt til nye seire, men nå risikerer han å svikte dem. Adrian leder CS:GO-laget sitt til stadig nye seire, og de forbereder seg til en stor turnering. Men på skolen er det annerledes. Adrian klarer ikke følge med i timene og risikerer å stryke i flere fag, for angsten slår til bare han tenker på skolen. Fortsetter han å skulke, får han ikke delta i turneringa, og uten ham risikerer laget å tape. Og hva vil Jos tenke om ham hvis han svikter henne og resten av lagkameratene? Jos som elsker å spille med ham. En historie om å ikke takle skolen, men også om vennskap, lagånd og gaming.

Les også