Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Ensomhet - Hvorfor trenger vi venner?

Essay
5. februar
2023
Faktafyk
2023

Ensomhet - Hvorfor trenger vi venner?

Helene Brox

Å ha en god venn er livsviktig. Og det å ikke ha venner i det hele tatt, det kan føles nesten som om man er i livsfare, så skummelt og trist er det. Så hva er egentlig ensomhet?

Hilde Østby
Forfatter

Lytt til teksten som lydklipp:

Når folk blir spurt om de er ensomme, tenker de kanskje på at de ofte er alene, og svarer «ja». Og det å være mye alene kan kanskje føles litt ensomt. Men det kan også være veldig fint å være litt i sitt eget selskap.
Faktisk finnes det mye forskning som viser at det er veldig fint for oss mennesker å bare slå av alt av skjermer og telefoner og gå en tur i skogen mens vi tenker, helt for oss selv. Da blir vi glade og finner litt mer ut av hvem vi selv er. Når vi er alene, kan vi høre våre egne tanker, og det er sunt for oss. Det å være i egne tanker, foregår på et sted i hjernen som forskerne kaller DMN, Default Mode Network. Det er et nettverk i hjernen som forskerne først ikke skjønte noen ting av, for det virket som om vi hadde et eget system i hodet som bare handlet om å tenke på tull og ingen ting spesielt viktig. Men det har vist seg at det er viktig, det som foregår her.
Vi får bedre hukommelse, vi dagdrømmer og får gode ideer når vi bare går i våre egne tanker og tenker på ingen ting spesielt. Forskning viser faktisk at de aller beste og mest originale ideene vi mennesker får, faller inn i hodet vårt mens vi bare surrer og tuller i vårt eget hode. Så det å være alene og tenke på ingen ting, det er ganske viktig, viser det seg. Å være alene er ikke alltid farlig, eller trist. Kanskje du bør prøve å være litt mer alene i ditt eget hode?
Men ensomhet er noe helt annet enn dette. Det er den mest forferdelige følelsen du kan forestille deg. Se for deg at alle i klassen snur seg mot deg og ser på deg som om du er den dummeste i verden. Se for deg at du gruer deg hver dag til å gå på skolen (ja, kanskje du er et av de 50.000 barna som blir mobbet i Norge i dag?). Da er du redd for menneskene du møter hver dag, for du vet ikke om de liker deg, bryr seg om deg, eller syns at du er viktig eller verdt å være venner med. Da føler du ekte ensomhet. Ensomhet er noe av det verste vi kan oppleve. Og grunnen er åpenbar.
Da vi mennesker bodde i en vill natur for over 200.000 år siden, da var vi helt avhengig av andre mennesker for å overleve. Hvis du levde i naturen måtte du bo sammen med en flokk med andre mennesker. Det var livsfarlig om du gikk deg bort, og plutselig var helt alene. Da kunne du bli spist, av en løve for eksempel, eller dø på en annen brutal måte. Og det kunne også være livsfarlig å ikke bli likt av de andre i flokken din, for da ville du bli kasta ut. Og hva skjedde om man ble kasta ut av flokken sin, den gangen menneskene levde i en farlig natur? Da døde man. Det var umulig å klare seg alene. Og selv om vi har store byer, hvor man kan møte nye mennesker hele tida, og vi har internett, hvor vi kan finne nye venner bare med et tastetrykk: Kroppene og hjernene våre er fortsatt laget på samme måte som den gangen vi bodde i en vill natur. Ensomhet er altså å være redd for å oppleve å bli utstøtt fra flokken din, og det føles helt som om man kanskje kan dø, så redd kan man bli av det.
Det er dette som er grunnen til at det føles så farlig om man blir mobba eller opplever rasisme eller diskriminering, eller man har foreldre som ikke er glad i en. For da vet du at du ikke hører til i flokken din: flokken din er familien din og vennene og klassen din. Gruer du deg til å gå hjem fra skolen, eller gruer du deg til å gå på skolen? Kanskje du gruer deg til begge deler? Blir du mobba, blir du utsatt for rasisme eller diskriminering? Det er den helt forferdelig fæle følelsen av ensomhet: Noen forteller deg at du ikke hører til.
Det som skjer når man føler det sånn, er at man blir veldig, veldig stressa. Ensomhet gjør at man blir urolig og redd, sover dårlig, kanskje begynner å klusse med mat eller alkohol eller en annen form for rus. Det er ikke noe å skamme seg over, det er helt vanlig. De som skal skamme seg, er jo de som får deg til å føle deg sånn!

ILLUSTRASJON: HELENE BROX

Forskninga viser at de som føler seg ensomme lettere får spiseforstyrrelser som overspisingslidelse, bulimi, anoreksi, ortoreksi eller megareksi. Man kan også lettere bli avhengig av rus. Det er nemlig så veldig vondt å føle at man ikke hører til, at det er fristende å gjøre alt mulig annet for å slippe å ha den følelsen. Det vet jeg alt om, jeg som har skrevet denne artikkelen. Jeg er både blitt mobba og jeg har gruet meg til å gå hjem hver dag når jeg skulle hjem fra skolen da jeg var barn. Og det som skjedde med meg da, var at jeg sluttet å spise og sluttet å sove. Det er bare det kroppen gjør, når man ikke har noen andre muligheter i verden.
Og hva hvis du har vonde hemmeligheter, som at du blir mobba, eller foreldrene ikke passer på deg, slår deg eller snakker nedlatende til deg? Da skammer du deg ofte, og blir enda mer ensom av det. Hvis du skammer deg over livet ditt og over hvem du er, vil det føles veldig vondt, som en vegg mellom deg og menneskene rundt deg.
Dessverre finnes det bare én vei ut av denne typen ensomhet: Det er å snakke med noen. Når du snakker med en venn, en lærer eller en psykolog, eller en annen du stoler på, blir skammen mindre. Om du forteller alt det du skammer deg over til en snill og trygg person, vil det som regel gjøre at du føler deg bedre. Det gjelder bare å finne sine folk, de du stoler på, de du ikke skammer deg for. Og det å stole på noen, det må du nesten bare våge. Det klarer du.
Du trenger nemlig ikke å være ensom. Om du ikke har en gjeng nå, vil du helt sikkert møte en gjeng i fremtiden, som liker deg akkurat som du er. Det skjedde med meg. Det tok lang tid, men nå har jeg min egen gjeng, og jeg er helt ærlig med dem om alt. Det viser seg nemlig at det eneste som hjelper når man er ensom, er andre mennesker.
- Hilde Østby -

Fakta om ensomhet

Dette kan ensomhet gjøre med kroppen:
Forskeren Julianne Holt-Lunstad samlet sammen masse fakta om helsa til 300.000 mennesker, det er like mange mennesker som bor i Bergen! På den måten kunne hun finne ut hva som var bra for helsa deres, og hva som ikke var sunt. Det hun oppdaget var veldig overraskende. Det som gjør at vi lever lange, gode liv, er gode, nære fellesskap. Gode venner er altså viktigere enn brokkoli for helsa di!
Og det som gjør at vi dør tidligere enn vi trenger, er ensomhet. Ensomhet gjør at kroppen blir veldig stressa, og når vi blir stressa, ødelegger det for immunforsvaret vårt. Dermed kan vi få mange sykdommer, som hjerte- karlidelser, diabetes, autoimmune sykdommer, depresjon og søvnproblemer. De siste ti årene har søvnproblemene økt blant unge, og nå er det over 80 prosent av tenåringene i Norge som sover for lite. Å sove for lite behøver ikke være et tegn på ensomhet, men søvnmangel kan gjøre deg deprimert, noe som igjen kan gjøre deg ensom.
Forskninga har også vist at ensomhet har med alle typer avhengigheter og spiseforstyrrelser å gjøre. Avhengigheter kan være for eksempel av sigaretter og alkohol eller alle typer narkotika, men også det å jobbe hele tiden kan være en avhengighet, hvis du ikke trenger pengene og jobber bare for å slippe å kjenne på vonde følelser.
En spiseforstyrrelse går ut på at du bruker mat når du føler deg stressa og redd og ensom: Du prøver å løse noe som har med følelser å gjøre med mat. Da har du nok en slags spiseforstyrrelse.
Alle typer spiseforstyrrelser minner litt om hverandre, fordi etter hvert vil spiseforstyrrelsen ta all tiden din og all plass i tankene dine. Det finnes mange typer: Anoreksi går ut på å nesten ikke spise i det hele tatt, bulimi går ut på å spise masse og så spy det opp igjen. Mens overspisingslidelse handler om å prøve å slanke seg hele tiden, også «sprekker» man og spiser alt man finner i kjøleskapet, raskt, og uten å tenke seg om. Ortoreksi handler om å være altfor opptatt av å være sunn, mens muskeldusmorfi handler om å være veldig opptatt av å ha store muskler.
Både gutter og jenter har spiseforstyrrelser. De siste ti årene har spiseforstyrrelser tidoblet seg blant ungdommer.

BONUS:

Les Ung.no sin side Vanlig følelse: Ensomhet.

Les NRKs artikkel Ung og ensom? Hold ut! Det blir bedre.

Sitter du med tanker og følelser det er vanskelig å snakke med de nærmeste om?

På Mental Helse Ungdom sin nettside er det flere tips til måter å få hjelp.

Du kan også ringe Hjelpetelefonen på telefonnummer 116 123. Dette er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Telefonen er åpen hele døgnet, alle dager i uken, året rundt.

Kart over ensomheten

Av Hilde Østby

Omtale Ensomhet er et samfunnsproblem som brer om seg. Forskere snakker om en ensomhetspandemi. Men hva er ensomhet, egentlig, og stemmer det at vi er ensommere enn før? Idet verden stengte ned i 2020, satte forfatter Hilde Østby seg ned for å skrive en bok om ensomhet. Arbeidet skulle ta henne i overraskende retninger, men én ting visste hun: Ensomhet er farligere enn å røyke 15 sigaretter om dagen, det er det verste stresset du kan utsette kroppen for, og det øker sjansen din for tidlig død med 26 prosent. Det er med andre ord ikke et abstrakt begrep eller en vag følelse, det er ren smerte. Men finnes det bare én ensomhet, eller mange? Kart over ensomheten er en bok som undersøker menneskelig kommunikasjons minstedeler: Den går gjennom forskning på blikk, latter, forståelse, utstøtelse versus fellesskap, tillit, berøring. Ved hjelp av forfatterens egen fortelling, relasjonen hennes til datteren hennes og åtte nattafortellinger av Tove Janson er dette blitt en personlig, men likevel allmenngyldig og relevant bok om fordømmelse og om å skyves ut av fellesskapet. Det er blitt en fortelling om rasisme og diskriminering, forakt og skamming, redsel og tilknytning. Det er en bok om vold og voldtekt, sorg og PTSD, og om det å ikke bli berørt og holdt, ikke sett i øynene og forstått. Men det handler også om menneskets utrolige krefter: Vi er plastiske, og vi er alltid relasjonelle. Ensomhet, viser det seg, er kroppens sult etter andre mennesker, hjernens behov for andres bekreftelse, som noe livsviktig, som noe helt livsnødvendig. Ensomheten er med andre ord noe vi må bekjempe i felleskap, til felleskapets beste.

Les også