Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Kan du leve av dataspill? Del 1: En kort innføring i spillutvikling

Artikkel
5. februar
2023
Faktafyk
2023

Kan du leve av dataspill? Del 1: En kort innføring i spillutvikling

Illustrasjon: Mona Finden

Du har sikkert hørt om e-sportsutøvere som vinner svimlende summer i turneringer, og blir overøst av tilbud om fete sponsoravtaler. Kanskje er du selv en av de hundretusenvis av ungdommene som følger utøverne på YouTube eller andre sosiale medier? Der ser det ofte skikkelig gøy ut å jobbe som profesjonell gamer! Og med nok flaks, talent og disiplin, er det noen som klarer å leve av det. Men e-sportsutøver er ikke den eneste jobben du kan ha i spillverdenen. Noen står nemlig for all magien bak hvordan spillene virker! Her kan du lese mer om karrieremuligheter innen spillutvikling og spilldesign, og finne ut hva som kreves av deg som ønsker å lykkes i bransjen.

Pia Tveterås
Forfatter

Lytt til teksten som lydklipp:

Å bygge en helt ny verden

Sannsynligvis tenker du ikke over det når du sitter og gamer, men bak ethvert spill ligger det massevis av arbeid! Blant annet har noen kommet på ideen, skrevet manuset og koden til programvaren, skapt grafikken, komponert musikken, produsert lydbildet og markedsført produktet. De som skriver kodene, kaller vi for programmerere. Sammen med spilldesignerne, sørger programmererne for at alt i spillet fungerer som det skal.
- Spilldesigneren er den i et spillselskap som har ansvar for å komme på idéer, som for eksempel nye mekanikker, features, items og quests. Så må man utvikle og teste disse idéene, og vise dem til resten av selskapet, slik at de blir en del av det ferdige spillet, forteller Hanne Lien, som er høyskolelektor i spilldesign.
I praksis kan det bety at spilldesigneren bak Minecraft bestemmer at man må helle vann på lavaen for å kjøle den ned. Da oversetter programmereren dette til et språk som programmet forstår. Med andre ord bygger programmererne og designerne en helt ny verden, som du eller din avatar kan utforske og løse utfordringer i. Målet deres er alltid å lage en best mulig opplevelse for deg som spiller.

Høyskolelektor i spilldesign, Hanne Lien. FOTO: TINE LIEN

Fra idé til spill

Så hvem er det egentlig som jobber i disse yrkene?
- For å bli en god spilldesigner, må man være en kreativ person som liker å prøve ut nye ting. Spilldesigneren jobber tett med de andre i selskapet, og hjelper ofte til med testing, koding, skriving og prosjektledelse. Derfor er det viktig at man er flink til å kommunisere med andre, forklarer Hanne Lien.
- Det tar lang tid å lage et bra spill, så en god dose tålmodighet kommer også godt med i denne jobben. Og til sist; en spilldesigner burde være interessert i spill og glad i å spille, så klart!
I tillegg kan Hanne opplyse om lange dager med mye jobb og store doser koffein mot slutten av et prosjekt. Men heldigvis synes hun at det er verdt slitet når et nytt spill endelig slippes.
- Det morsomste ved jobben er uten tvil å se folk spille og ha det gøy med spill som du har vært med på å lage! Og å se tankene sine realisert, fra idé til at noen sitter med kontrolleren i hendene og faktisk spiller.
Hanne nevner også problemløsning som noe av det hun liker best ved arbeidet. Hva gjør man når spillerne ikke klarer å plukke opp items, for eksempel? Eller når de ikke skjønner hva de skal gjøre for å slå en boss? Da må Hanne finne ut hvordan hun kan gjøre instruksjonene tydeligere for dem.
- Den typen oppgaver gjør at jobben hele tiden føles interessant, og at ingen dager blir helt like, siden det alltid dukker opp nye utfordringer.

Kom i gang!

Høres spillutvikling og spilldesign kanskje ut som noe for deg? I så fall har Hanne flere gode råd:
- Mitt beste tips er å begynne å lage spill nå. Med en gang! Hvis du vil bli god i noe, må du gjøre det så mange ganger som mulig, begå en masse feil og lære av dem. Akkurat nå kan du for eksempel lage brettspill, kortspill eller andre fysiske spill. Det er enkelt, går fort og er veldig moro å teste med venner. Du kan også laste ned spillutviklingsverktøy som Unity 3D, Ren’Py og Unreal Engine, og se på tutorials på YouTube. Til slutt, når du har kommet i gang med å lage dine egne dataspill, kan du publisere dem helt gratis på sider som Itch.io og GameJolt.
Videre foreslår Hanne at du deltar på en game jam, der man møtes for å lage et spill rundt et tema på bare en helg:
- Det er veldig gøy, og forutsetter ikke at man kan noe som helst fra før. Det finnes flere game jams rundt om i landet. Den største og mest kjente er Global Game Jam, som arrangeres over hele verden i januar.
Du kan jo sjekke globalgamejam.org/jam-sites for å finne ut om det arrangeres en i nærheten av deg?

På vei mot spillbransjen

Når du har fullført videregående, er det ikke sikkert at du vet om du vil studere spillrelaterte emner enda. Da er en mulighet å gå ett år på folkehøgskole. Der finner du blant annet emner som grafikk, animasjon, koding, spillteknologi og entreprenørskap. Se folkehogskole.no for en fullstendig oversikt.
I tillegg finnes det mange universiteter, høgskoler og fagskoler som tilbyr lengre og mer omfattende studier i programmering, spillutvikling, datateknologi og spilldesign. Hanne Lien, som selv underviser i spilldesign ved Høyskolen Kristiania, anbefaler følgende:
- Av høyere utdanning tilbyr HINN, Nord Universitet og vi ved Høyskolen Kristiania bachelorgrad i spilldesign. Det er også mulig å ta fagskoleutdanning på både Høyskolen Kristiania og Noroff. Hvis du er interessert i å jobbe med spill, men ikke nødvendigvis som spilldesigner, er det flere veier man kan gå. Blant annet 3D-modellering og animasjon, programmering, business, manusforfatter, eller musikk og lyddesign. Vi trenger alle disse jobbene for å lage spennende spill som både ser og høres bra ut.
Med så mange muligheter, ble vi i Faktafyk rett og slett nødt til å skrive en artikkel til om temaet! Hvis du er nysgjerrig, kan du altså lese videre om spillrelaterte karrierer her på nettsidene våre. Teksten heter «Kan du leve av dataspill? Del 2: For deg som er glad i å fortelle».

BONUS:

Les mer om Global Game Jam!

Se Dataspillkonferansen 2022: Hvorfor betyr det noe at jenter spiller?

Les medietilsynets rapport fra 2022: Slik gamer barn og unge.

Vil du jobber med gaming? Let etter en passende utdanning her:

Manus:

Media og kommunikasjon

Spillutvikling

Spillprogrammerer

Til slutt, tusen takk til Hanne Lien for nyttig informasjon!

Outlaster

Av Nina Borge

Adrian leder CS-laget sitt til nye seire, men nå risikerer han å svikte dem. Adrian leder CS:GO-laget sitt til stadig nye seire, og de forbereder seg til en stor turnering. Men på skolen er det annerledes. Adrian klarer ikke følge med i timene og risikerer å stryke i flere fag, for angsten slår til bare han tenker på skolen. Fortsetter han å skulke, får han ikke delta i turneringa, og uten ham risikerer laget å tape. Og hva vil Jos tenke om ham hvis han svikter henne og resten av lagkameratene? Jos som elsker å spille med ham. En historie om å ikke takle skolen, men også om vennskap, lagånd og gaming.

Les også