Når 208.000 elever i disse dager begynner på videregående skole, har mer enn halvparten av dem yrkesfag som sitt førsteønske. 15-årige Carmen Rødberg fra Alta er en av dem.
For Carmen innebærer det en treårig tilværelse på Alta videregående skole. Hun har kommet inn på teknologi og industrifag. Valget hennes er ikke tilfeldig.
Stefaren til Carmen, Bjørn Magnus Wilhelmsen, eier nemlig en bilpleiegarasje i byen.
– Bilpleie er veldig artig, og jeg trives veldig godt å jobbe i garasjen sammen med stefaren min, sier 15-årige Carmen Rødberg til FriFagbevegelse.
På topp i landet
I Finnmark troner yrkesfaget på toppen av alle studieønsker. 71 prosent av andelen søkere til videregående utdanning i fylket har yrkesfag som sitt førstevalg. Det er mest i hele landet.
– Jeg begynte å bli skolelei, og mange timer uten noe praktisk er ikke noe særlig for mitt vedkommende. Teknologi og industrifag passet meg best, forklarer hun.
Carmens valg av yrkesfaglig utdanningsprogram er også det som øker mest. Teknologi og industrifag har 11 prosent av søkerne på landsbasis – kun slått av helse- og oppvekstfag.
– Det er ikke mange jeg kjenner som jobber i en bilpleiegarasje, men det passer meg perfekt. Stefaren min er gründer og driver sitt eget firma, og planen min er at vi skal utvide garasjen når jeg er ferdig med min videregående opplæring, sier Carmen om sine framtidsambisjoner.
Uvanlig blant venninner
15-åringen betegner seg selv som «jentete». Hun spiller håndball på fritiden, og mange av venninnene ble derfor overrasket over skolevalget hennes etter ungdomsskolen.
«Hæ, skal du ta teknologi og industrifag? Det hadde vi ikke trodd». Det er replikker som har vært en gjenganger i den nærmeste flokken til Carmen.
Hun har også fått full støtte for valget sitt.
– Bilpleie er ikke akkurat det mest foretrukne blant mine venninner. Det er nok mer gjengs å stå i butikk eller å ha en vaskejobb ved siden av skolen, forklarer hun.
I garasjen til stefaren sin har hun jobbet både på fritida og som tilkallingsvikar i tre år. Hun har vasket biler, innvending som utvendig, og fått opplæring i polering.
Hun har også studert hvordan stefaren håndterer den tekniske delen av bilpleien.
– Stefaren min har ingen fast ansatte bortsett fra meg. Jeg skal gå lakkering på vg2 og har ambisjoner om å være en del av bilpleiegarasjen i årene som kommer, forteller hun.
Jentenes inntog
Stadig flere jenter søker yrkesfag, viser den ferske statistikken fra Utdanningsdirektoratet. Blant jentene er det i år 45 prosent som har et yrkesfag som førsteønske.
Det er 2 prosentpoeng flere enn i fjor, og den høyeste andelen siden 2012.
– Det stemmer veldig godt overens med det inntrykket jeg også har, sier Carmen.
Ifølge 15-åringen har klassene på teknologi og industrifag i Alta vært dominert av gutter. Jentene har vært unntaket som bekrefter regelen. Nå, derimot, har trenden snudd.
– Da læreren vår tok runden for å spørre oss da det siste året på ungdomsskolen nærmet seg slutten, svarte så å si alle jentene at de hadde valgt yrkesfag, sier Carmen.
Applaus fra Fellesforbundet
15-åringens skolevalg og stefarens åpne garasjedører for stedatteren er som musikk i ørene til ungdomssekretær Joakim Hagen i Fellesforbundet.
– Stefaren har gjort det som er riktig. Nemlig å gi ungdom en mulighet til å bruke hendene. Skolen har en tendens til å bli A4, og da er det fint å få gjort noe praktisk og kjent på en mestringsfølelse i ung alder. Nå har Carmen funnet noe hun trives med, påpeker Hagen overfor FriFagbevegelse.
Han synes det er gledelig at mange søker yrkesfag, ved siden av at stadig flere jenter har dette som sitt førsteønske i den videregående opplæringen.
– Skal vi komme oss gjennom den grønne omstillingen, trenger vi å ha gode fagarbeidere som kan bruke hodet sitt, mener han.
– Å få med jentene er også av stor verdi. De tar med seg en helt annen måte å tenke på enn oss mannfolk og er viktige faktorer i det sosiale, sier Hagen.
Spent på oppstarten
I Alta er det enten idrett, studier eller yrkesfag som gjelder, ifølge Carmen.
Selv kom Carmen tidlig inn på sporet av det hun nå foretrekker å gjøre.
Allerede på ungdomsskolen hadde hun arbeidslivsfag to timer i uka i to år og var utplassert både i en barnehage og bilpleiegarasjen.
– Jeg er spent og gleder meg veldig til skolen starter opp. Opplegget virker veldig bra. To av skoledagene i uka er forbeholdt jobbing på et verksted – enten på skolen eller som utplassert, sier 15-åringen.