Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

Aasta Hansteen og jakten på søsterskapet

Aasta Hansteen og jakten på søsterskapet

Illustrert av Jenny Jordahl

Utgitt av Cappelen Damm

Språk Norsk (bokmål)

Tema

Utgivelsesår: 2023

1 kommentarer

Om boken

En biografisk tegneserie som også viser viktige scener i norsk kvinnekamp.
Aasta Hansteen (1824–1908) var et av de mest særegne, sammensatte og talentfulle mennesker som er født i Norge. Hun var en pioner på flere områder, både som portrettmaler, forfatter og kvinnesaksforkjemper.

Hansteen føyde seg ikke etter datidens underdanige kvinneideal, og hennes fritalenhet førte til at hun ble utskjelt i sin samtid. Hun ble forfulgt og plaget av guttegjenger på Karl Johans gate og mobbet i avisspaltene. Dette var bakgrunnen for at hun flyttet til USA, nær sagt som en feministisk flyktning. Da hun kom tilbake til Norge ni år senere, hadde mye forandret seg. En gryende kvinnesaksbølge var etablert, og Aasta Hansteen ble mottatt som en levende legende. Hun fant et søsterskap av kvinner som sloss for verdiene som hun selv hadde kjempet for.

Aasta Hansteen er gjerne blitt framstilt som en halvgal dame som slo etter mannfolk med paraplyen sin, men med dagens blikk framstår hun snarere som en rettferdighetssøkende og høyt begavet kvinne, med ideer som lå langt forut sin egen tid.

Topp to tagger

Sjokkert

Skummel

Kommentarer (1)

Litt skummel

mikkel

21.03.2024

SjokkertSjokkert
SkummelSkummel
Se alle kommentarer