Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

EllieK: Hobby ble fulltidsjobb

Intervju
24. april
2023
Faktafyk
2023

EllieK: Hobby ble fulltidsjobb

Elisabeth Kristiane Holst, også kjent som EllieK, er Norges største kvinnelige streamer som streamer på norsk. Med over 15 000 følgere på streamingplattformen Twitch, har hun gjort hobbyen sin til en fulltidsjobb.

Edith Embla Frydenlund
Forfatter
EllieK lever av å skape innhold og bygge et online community, eller digitalt fellesskap, hvor hun og seerne lager mat sammen, gamer, gjennomgår skattemeldinga, sminker seg og snakker om livet. Gaming og teknologi har alltid interessert henne.
– Egentlig er det litt rart at jeg ikke kom fram til dette tidligere, sier hun til Faktafyk.

Inspirert av en kompis

Da Ellie K begynte å streame på Twitch i 2018, var det i utgangspunktet som en hobby. Før dette tok hun en bachelorgrad i sykepleie, og en befalsutdanning i Forsvaret.
– Jeg har alltid fått høre at man kan ombestemme seg. Så jeg har ombestemt meg mange ganger, ler hun.
Hun begynte å streame takket være en kompis, som selv drev med streaming.
– Jeg så at han drev med noe som virka skikkelig gøy. Han fikk masse oppmerksomhet, folk syntes han var kul, han kunne «showe» og bare være sitt beste og indre seg. Jeg titta litt rundt på plattformen og så en knapp hvor det sto «gå live», og jeg tenkte: «hm, det der kan jeg også gjøre», forteller hun. Bare noen dager senere gikk hun live.

Fant fellesskap

Da hun var yngre lagde hun innhold til YouTube, men det tidkrevende redigeringsarbeidet passet henne ikke. Det gjorde derimot streamingens liveformat.
– Tanken på å skulle gjøre fem timer med redigering, er bare helt fjernt for meg. Aldri i verden! Jeg har jo masse videoer fra gammelt av, men jeg har ikke redigert eller publisert noen av dem, sier hun.
Gjennom streamingen fikk EllieK dekket et sosialt behov, og fellesskapet hun har funnet gjennom Twitch har vært en av grunnene til at hun fortsatte å streame.
– Jeg ser faktisk en veldig stor forskjell mellom IRL-relasjonene mine før og etter streamingen. Mine fysiske forhold er mye mer avslappet nå, fordi jeg får så mye påfyll av det psykososiale på nett, uten at jeg trenger å løpe rundt og ha middager og sånt. Det blir jo mye sosialt likevel, men jeg har ikke samme behov for å søke bekreftelse hos andre.
EllieK fokuserer hovedsakelig på «just chatting» og «IRL». For de som ikke er kjent med streaming, så kan «IRL», som står for «In Real Life», sammenlignes med vlogging, der man gjør sitt eget liv til innholdet for streamen. «Just chatting» er en paraplybetegnelse og viser ikke til noe spesifikt.
– Når man er på «Just chatting», gjør man ikke noe konkret. Hvis jeg for eksempel lager mat kalles det «food and drinks», men når det er alt annet, er det «just chatting».

Storesøster på nett

Responsen varierer og av og til må hun minne seerne på at de må delta i chatten når det blir for stille. Mange bruker både EllieK og andre streamere som bakgrunnsstøy.
– Det er som å sette på en Netflix-serie og gå, sier hun og legger til:
– Så, ja, det varierer veldig om folk er aktive eller ikke. Det spørs litt på hva vi gjør. Om jeg gjør noe som er i en slags dialogform, er det jo veldig engasjerende. Men jeg kan også ha «sessions» hvor jeg for eksempel bare sitter og jobber, og så sier jeg: «Okay, folkens, nå skal vi sitte og jobbe i femten minutter, så nå må alle være stille». Og så hører vi bare på musikk og hvis det er noe spesielt i chat, så kan folk skravle seg imellom. Det er på en måte ikke noe som skjer utenom at man bare er med noen. Men de er jo aktive, ellers hadde de ikke vært der.
Det er dette samholdet som kanskje er kjernen i streamingen til EllieK. Hun kaller seg blant annet «din storesøster på nett», og føler at hun og seerne er veldig nære. Det passer nesten ikke å kalle dem «følgere».
– Da distanserer man seg litt fra dem, mener hun.
– Seerne, eller folka mine, de er venner, liksom.
På Twitch er det en tydelig overvekt av mannlige brukere, og det er også flest menn blant de nesten 16 000 seerne til EllieK. De er på hennes egen alder – omkring 25-35.
– Og så er det jo så klart folk som er eldre og yngre. De er hjertelige velkomne, selvfølgelig, men på eget ansvar.

Skatt, rydding og gaming

Selv om online communities lenge har vært viktige for EllieK, var det ikke i utgangspunktet med dette i tankene at hun begynte å streame.
– Det begynte med at jeg ville underholde. Og så viste det seg at fordi jeg har gjort så sykt mye diverse, så har jeg en del «life hacks» og ting jeg kan, som tydeligvis ikke alle kan, eller ting jeg har lyst til å prøve som kanskje ikke alle tør å prøve, sier hun og gir oss et eksempel:
– En gang i året har jeg skatte-stream. Kan jeg mye om skatt og regnskap? Nei. Kan jeg lese? Ja, det kan jeg. Så da går vi gjennom fradragsoversiktene. Vi hjelper hverandre, både psykisk og praktisk. Kanskje gamer vi sammen for å «levle» opp, sier hun og fortsetter:
– Jeg har også mange rydde-streams, der jeg for eksempel rydder ut av skapet. Ingen bryr seg om hva jeg rensker ut, men alle tenker: «kanskje jeg også skal rydde?» Og så lager jeg veldig mye mat, og prøver å motivere folk til å spise og prøve nye ting. Det er veldig low key. Det skal bare være god stemning, understreker hun.
I tillegg til dette streamer hun også gaming, og da foretrekker hun spill med en god storyline.
– Jeg liker indiespill av typen Little Nightmares, som er litt grøsser, men litt cute, og har god stemning. Det utgangspunktet jeg hadde med gaming, er jo at jeg spilte noe som heter Conflict: Desert storm med pappa og lillebroren min. Det er egentlig et krigsspill, men det har en storyline og oppgaver som skal løses, sier hun og utdyper:
– Så det er kanskje egentlig oppgaveløsningen jeg liker. Å få til noe, og så når du klarer det, så er du ferdig med det. Jeg har for eksempel superdilla på Hogwarts Legacy, og jeg har spilt sykt mye Disney Dreamlight Valley. Igjen, det handler om å løse oppgaver og så videre. Det synes jeg er veldig gøy.
Inngangen til spillverdenen var et krigsspill, men skytespill er det lite av i streamen.
– Folk synes sikkert det er dritteit, men sånne skytespill og sånt… Jeg har så lyst til å like det, men problemet er at jeg blir så innmari «motion sick». Jeg blir bilsjuk, liksom. Så jeg har ikke kjangs! Det er den eneste grunnen til at jeg ikke liker sånne typer spill.

Lange dager

Selv om EllieK er profesjonell streamer, er det er ikke bare streamingen som inngår i hverdagen hennes. Snarere tvert imot, består hverdagen stort sett av alt annet enn streaming. Med alt arbeidet som skal til for at bedriften skal gå rundt, kan en vanlig arbeidsdag lett være oppe i tolv timer.
– Du må prosessere innholdet, legge det ut på YouTube, TikTok eller Instagram. Som innholdskreatør er det en stor, stor risiko å bare jobbe på én plattform. Derfor bygger jeg opp både TikTok, Instagram og YouTube i tillegg. Man må gjøre mye research på hva man har lyst til å ha fokus på, hvordan man skal utvikle det og hvordan man skal produsere innholdet.
Men lista over gjøremål stopper ikke der.
– Man skal svare på kommentarer, filtrere ut kommentarer, og prøve å holde seg litt ovenpå. Og jeg som streamer live, må ha bra set up. Jeg må ha kontroll på utstyret, vedlike holde det, videreutvikle backdrop og sånne ting. Og så blir det jo en del selvanalysering. Man sitter og spør seg selv «har jeg mood nå? Er det god stemning?». Man vil jo også gjerne forberede litt hva man skal gjøre når man streamer, og dessuten etterarbeide det. Og så må du jo faktisk streame. Det er mye arbeid.
En typisk hverdag for streameren begynner hjemme i leiligheten i Oslo sentrum, som hun deler med katten, hunden og forloveden, Linn.
– Jeg er ikke et A-menneske. Jeg står opp og surrer, går tur med bikkja og sånt og fikser meg i en to timers tid. Så pleier jeg å gå til kontoret på Eldorado Esport & Entertainment. De ukene jeg har admin- eller content-uke svarer jeg på mailer, prøver å avtale «collabs» og andre typer samarbeid, og så ferdigstiller jeg eventuelt tidligere samarbeid. Faktura, regnskap og sånne ting, sier hun. ­
– I tillegg lager jeg tiktoks og planlegger instagrams. Noen ganger setter jeg meg ned og bare gamer for å slappe litt av og ha litt «progress», så jeg ikke glemmer helt hva som skjer der jeg er. Og så prøver jeg å finne på nye, kule ting jeg kan ha på backdrop, eller kanskje jeg må sette opp noe, kanskje må jeg bytte ut noe eller teste hvordan backdropen min fungerer, teste utstyr, selge utstyr jeg ikke bruker osv. Så stikker jeg hjem. Hvis det er stream-uke, så er det det samme. Jeg begynner i tolvtida, halv ett begynner jeg å streame, og så er jeg ferdig ved ti-tiden.

Er sin egen sjef

De lange dagene til tross, hun trives med å være sin egen sjef.
– Det er jo gøy! Jeg vil heller ha tolvtimersdager hvor jeg kan bestemme hundre prosent selv, enn å møte opp til en bestemt tid som ikke jeg har bestemt, og gjøre oppgaver som enten er for lite utfordrende eller for utfordrende. Jeg føler at jeg lever på toppen av behovspyramiden hele tiden, og det er veldig herlig.
Det er denne fullstendige kontrollen over egen hverdag som er det beste med å jobbe fulltid som streamer, mener hun.
– Og det å alltid kunne velge det som gjør deg glad eller som er best for deg selv, for familien din eller vennene dine. Og så er det jo selvoppfyllende det her med at du føler deg kul og ønsket.
Men det er også en del utfordringer som kommer med en egenstyrt hverdag.
– Det er mye stress. For hvis du ikke leverer, så får du ikke penger. Hvis du ikke får penger, så får du ikke betalt leia. Hvis du ikke leverer, så har du ikke seere, og da vil ikke folk samarbeide med deg. Det er et konstant jag etter å klare seg, og du har aldri noen garanti for neste lønning, forteller hun.
Å arbeide som streamer er altså ikke nødvendigvis så luksuriøst som noen kanskje tror. Man må jobbe hardt og målrettet, og man er nødt til å skape sitt eget sikkerhetsnett, som man normalt ville fått automatisk gjennom arbeidsplassen. Den populære streameren har opprettet et aksjeselskap for å sikre seg pensjon og sykepenger.
– Mange tenker jo at det er en kjempebra pay off å være streamer. Det er det altså ikke. Pay offen er friheten, men jeg tar ut en minstelønn bare for at bedriften skal gå rundt. Det er det jeg ofte sier til folk som spør hvordan de skal starte, at de skal starte med streaming som hobby. Du må ha noe å jobbe opp, for det er beinhardt. Jeg har gått fra å ha det som hobby, til å starte et enkeltmannsforetak, og så har jeg gått derfra og nå har jeg aksjeselskap, sier hun avslutter med følgende tips:
– Man må bare kaste seg ut i det og gå live. Start med å teste det, og ikke bry deg så mye om hva alle andre sier og gjør: Don’t take criticism from someone you wouldn’t take advice from. Har du en visjon, så følg den. Prøv bare å gønne på og lag content. Det er mitt tips: Gå live! Du trenger ikke være så unik heller. Hvis du synes det er gøy, så er det nok, tenker jeg. Vi er alle unike på våre egne vis, så det handler mest om at du trives med å gjøre det eller ikke. Det kommer alltid til å være noen som liker det du gjør.

League

Av Nina Borge

Jos har vært gamer så lenge hun kan huske. Alt hun drømmer om er å bli proff. Med skyhøye forventninger starter hun på e-sportlinja på videregående. Men som eneste jente i klassen, er det ikke enkelt å kreve sin plass. En viktig League of legends-turnering ligger foran dem, men i e-sport er det guttene som dominerer. Kommer de til å respektere henne? Er hun i det hele tatt velkommen? Hvor mye er Jos villig til å ofre for å nå helt til topps?

Les også