Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Vil du bli proff?

Artikkel
15. januar
2024

Vil du bli proff?

For å bli proffgamer, er det lurt å melde seg inn i en e-sportsklubb og starte tidlig, mener Henrik. FOTO: Ivan Pantic for Getty Images.

Faktafyk har snakket med tre gamere om e-sport og deres ambisjoner. For hva skal til for å bli e-sportsutøver egentlig?

Nina Borge
Forfatter

Lytt til teksten som lydklipp:

HENRIK (15) sitter i styret i den lokale e-sportsklubben. Han bruker mye tid på gaming, men har ikke selv noen ambisjoner om å bli e-sportsutøver.
– Det virker interessant å drive med gaming og å være proff, men jeg vil helst bare ha en vanlig jobb og utdanning, sier Henrik. Han tror at folk som har lyst til å bli proffgamere, må starte unge og bruke mye tid på å bli gode.
– Jeg tror det er lurt å melde seg inn i en e-sportsklubb og starte med organisert spilling så tidlig som mulig, sier han.

Proff eller hobby?

Henrik vil helst ha gaming som en fritidsinteresse og en aktivitet han gjør sammen med vennene sine. Men noen velger å delta i en mer organisert form for gaming, slik som Birk (14). Han jobber som trener på den lokale e-sportsklubben. Her trener han en liten gjeng som spiller Rocket League, et spill han selv også er god på.
– Vi trener for å bli med i Good Games-ligaen, men vi trenger et mer stabilt lag. Vi driver og reklamerer her og der for å få med flere folk, sier Birk.
Det krever mye tid og energi å skulle bli proffspiller. Det handler om å finne et spill der man blir både hekta og engasjert. Samtidig må man ha et talent og ikke minst motivasjon til å holde på over lang tid.
– Jeg tror det kunne vært gøy å være proffspiller, men da måtte jeg nok lagt ned en god del flere timer med spilling, forteller Birk.
Per nå spiller han rundt fem til seks timer i uka, og han må nok mer enn doble timeantallet om han skal bli proff. Men Birk har mange baller i lufta, og akkurat nå trives han best som trener.

Sang-hyeok "Faker" Lee avbildet da e-sportslaget hans, T1, vant gull i verdensmesterskapet for League of Legends i 2023. FOTO: ©Riot Games, Inc. Brukt med tillatelse.

Visste du at...

I Sør-Korea, hvor e-sport er veldig populært, er det obligatorisk militærtjeneste for alle menn. Én av de gyldige grunnene til å stå over tjenesten er for atleter som har vunnet gullmedalje i OL eller Asian Games, Asias største flersportsarrangement etter OL. Fra og med 2023 er e-sport inkludert som en av grenene i Asian Games. Den kjente e-sportsutøveren Lee «Faker» Sang-hyeok er en av flere sør-koreanske gullmedaljevinnere som nå ikke trenger å utføre militærtjeneste etter at det sør-koreanske landslaget vant gull i Asian Games 2023 for League of Legends.

Adrenalin og humør

Tim (23) har vært trener på samme e-sportsklubb som Birk. Han kan bekrefte det Birk sier om at det må legges ned mye spilletid for å bli proff. Tim har både vært e-sportsutøver og trener i League of Legends, også kjent som LoL. Store deler av barndommen og ungdomstiden gikk til å game. I starten var det mest en fritidsaktivitet, men etter hvert ble det mer alvor.
– Jeg var 16 år da jeg begynte å spille på et LoL-lag. Da hadde jeg opparbeidet meg en respektabel rank og ville bli mer seriøs.
Det tok ikke lang tid før han ble hekta på e-sport og adrenalinet av å bli med i et spill. Dette merket han også på humøret.
– Når man er et lag som trener mye sammen og fokuserer på å bli bedre, så blir det å vinne kjempegøy og det å tape blir nesten knusende, selv om det er på et lavt nivå, påpeker han.
Tim har gått på Buskerud folkehøyskole for å spille LoL. Der fikk han en god innføring i hvordan hverdagen til en e-sportsutøver ser ut. Folkehøyskolen hadde et strengt regime der det ble stilt samme krav til elevene som til proffgamere på høyt nivå. Elevene skulle ha gode søvnrutiner, og det ble understreket at det er viktig med et sunt kosthold. I tillegg var det avgjørende med fysisk aktivitet og forebygging av belastningsskader.
– Det var mye fokus på at man skulle være nesten like mye i fysisk aktivitet som man spilte, slik at man også fikk trent kroppen, forteller Tim. Når man ser e-sportsutøvere, så tenker man kanskje ikke at de trener mye. Men det gjør de som regel, sier han.

GODT SAMARBEID er svært viktig, og gode lag og godt samhold må jobbes fram, sier Tim. FOTO: Ivan Pantic, Getty Images.

Samhold

På folkehøyskolen gikk Tim fra å dyrke gaming som en hobby til å sikte mot en profftilværelse. Han fikk sitt eget lag, og kravene og alvoret ble straks større.
– Etter at vi hadde preppet inn gode rutiner, så ble søkelyset rettet mot hvordan vi skulle kommunisere godt med lagkameratene våre, slik at det ikke skulle bli noen problemer underveis.
I e-sport er et godt samarbeid svært viktig, og gode lag og godt samhold må jobbes frem. Uansett om man gamer LoL, Rocket League eller andre lagspill, så kan kommunikasjon være avgjørende for resultatene. Gode resultater sveiser ofte et lag sammen, mens når noen begynner å gjøre feil, kan det fort bli konflikter og beskyldninger.
– Vi lærte å sette av faste tidspunkter for å ta opp mulige konflikter. Ved å ha faste rammer for konflikthåndtering legger man til rette for at irritasjon over andre ikke får vokse og ødelegge for laget, forteller Tim.

Ikke spille på autopilot

Dette er en praksis han har hatt god nytte av og selv har brukt på lagene han har vært trener for. Tim kan også mye om hvordan man opparbeider seg gode spillferdigheter. Han påpeker at det ikke bare handler om å spille mye, men å trene på riktig måte.
– Man må være oppmerksom på tingene man gjør, og ikke bare spille på autopilot. Det er fort gjort at man bare går inn i en sone og spiller uten å tenke over hva man faktisk trykker på.
På folkehøyskolen lærte Tim en teknikk der de skulle tenke over alle små detaljer mens de spilte. Det gjorde han i stand til å reflektere over egne handlinger underveis i spillet. På den måten unngikk han dårlige vaner og hadde fokus på hva han trengte å endre på for å bli bedre i spillet.
Nå for tiden spiller ikke Tim på et profflag, men han har ikke lagt drømmen på hylla. Han kunne fortsatt tenke seg å jobbe med noe innen e-sport.
– Jeg kunne tenke meg å være på et lag som en coach eller som manager, så e-sportsdrømmen er ikke lagt på hylla. Den er fortsatt brennende.
Både Tim, Birk og Henrik er enige om at man bør starte tidlig med gaming dersom man ønsker å bli proff. Den beste anbefalingen er å melde seg inn i en e-sportsklubb og innarbeide gode rutiner for søvn, kosthold og trening. Har du i tillegg talent for et spill og er god på å samarbeide, ligger mye til rette for å bli e-sportsutøver.

Bonusinnhold

Hvordan bli en smart gamer?

E-sportsalliansen

E-sportalliansen er en samling e-sportklubber som jobber for aktivitetsglede til alle barn og unge. Les mer om dem og finn ut hvordan du kan begynne med organisert e-sport på nettsidene deres.

Outlaster

Av Nina Borge

Adrian leder CS-laget sitt til nye seire, men nå risikerer han å svikte dem. Adrian leder CS:GO-laget sitt til stadig nye seire, og de forbereder seg til en stor turnering. Men på skolen er det annerledes. Adrian klarer ikke følge med i timene og risikerer å stryke i flere fag, for angsten slår til bare han tenker på skolen. Fortsetter han å skulke, får han ikke delta i turneringa, og uten ham risikerer laget å tape. Og hva vil Jos tenke om ham hvis han svikter henne og resten av lagkameratene? Jos som elsker å spille med ham. En historie om å ikke takle skolen, men også om vennskap, lagånd og gaming.

Les også