Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Utdrag fra Pengeboka

Bokutdrag
15. januar
2024

Utdrag fra Pengeboka

Økonomi kan være vanskelig å orientere seg i for alle, men spesielt for ungdom. I Pengeboka lærer du om budsjett, sparing, lån, investering, forsikringer og skatt på en enkel og oversiktlig måte. I dette utdraget får du tips til hvordan du kan få din første jobb.

Beate Engelschiøn og Jenny Lund
Forfatter

Lytt til teksten som lydklipp:

Ti tips til å få din første (eller neste) jobb

  • 1. Fortell venner og familie at du søker jobb. De aller fleste stillingene blir ikke lyst ut, men fås gjennom venner og bekjente. Kanskje noen i ditt nettverk vet om noe som passer deg? Legg igjen CV på butikker du er innom, skriv om det i sosiale medier og spre ordet.
  • 2. Start jobbsøkingen allerede i februar/mars hvis du ønsker deg sommerjobb. Bedriftene må begynne å planlegge driften om sommeren tidlig for å vite at de har nok folk på jobb. Det er derfor lurt å være ute i god tid, særlig på de mest populære stillingene.
  • 3. Ikke vær kresen. All erfaring er god erfaring uansett hva du jobber med. Det er dessuten lettere å få en annen jobb hvis du allerede har eller har hatt en jobb.
  • 4. Ta direkte kontakt med steder du ønsker å jobbe. Ikke vent på at en stilling lyses ut.
  • 5. Bli kjent med arbeidsplassen. Les om bedriften på deres hjemmeside og sosiale medier og snakk med folk som jobber der. Jo mer du vet om bedriften og hva de driver med, jo lettere kan du skrive en søknad som passer akkurat den bedriften.
  • 6. Vær kreativ i jobbsøkingen. Vis hvem du er gjennom søknaden din, og beskriv hvorfor du er den rette personen for stillingen. Gi eksempler som viser at du oppfyller det de søker etter.
  • 7. Få med all erfaring i CV-en. All erfaring er positiv, som jobber du har hatt, frivillig arbeid og verv. Det at du har vært fotballdommer for juniorlaget eller leder for Operasjon Dagsverk, viser arbeidsgivere at du er ansvarlig og arbeidsvillig.
  • 8. Ikke vær redd for å ta midlertidige jobber. Det viser arbeidsgiveren at du er villig til å jobbe, og mange ganger fører vikariater til fast jobb.
  • 9. Ikke gi opp. Om du ikke får napp på drømmejobben med en gang, ikke vær redd for å søke igjen senere. Det er helt vanlig å måtte søke mange jobber.
  • 10. Skaff deg referanser. Det er lettere å ansette noen som andre går god for. Referansen bør være en som kjenner deg godt, som for eksempel en lærer, trener eller tidligere sjef.

Hva er en referanse?

Når du søker jobb, blir du ofte bedt om å oppgi en eller flere referanser. Dette er personer som arbeidsgiveren kontakter for å høre hvordan du er som person. Du bør alltid spørre på forhånd om du kan oppgi dem som referanse, og du bør spørre om hva de kommer til å si om deg.

DU HAR RETT PÅ...

Alle som jobber, har krav på en arbeidsavtale eller en arbeidskontrakt. I den skal det blant annet stå hvor mye du skal jobbe og hvilken lønn du får. Du har krav på å jobbe de timene som er avtalt. Få hjelp til å lese gjennom kontrakten før du signerer.

Bli din egen sjef

Visste du at barn og ungdom har lov til å starte egen bedrift? Hvis du er under 18 år, kan du og foreldrene dine søke om lov hos Statsforvalteren, og i prinsippet er det ingen som hindrer deg i å bli den neste Bill Gates eller Kylie Jenner. Microsoft-gründer Bill Gates var bare 15 år da han laget et program for å overvåke trafikken i Seattle. Som 20-åring grunnla han Microsoft, som endte opp med å bli verdens største dataselskap. Kylie Jenner startet sitt eget sminkemerke Kylie Cosmetics da hun var 17 år, og selger i dag sminke for millioner av dollar i året.

LOs sommerpatrulje

Har du allerede fått din første sommerjobb? Så bra! Det er en perfekt måte å teste ut arbeidslivet på, få referanser og tjene egne penger. Selv om de fleste arbeidsgivere er seriøse, er det alltid noen råtne egg i kurven. For å sikre at ungdommer ikke blir utnyttet, har LO en egen sommerpatrulje som reiser rundt for å informere om rettigheter i arbeidslivet. Hvis du har spørsmål om arbeidskontrakt, lønn, overtid eller annet som har med arbeidsforholdene å gjøre, kan du ta kontakt med sommerpatruljen.

Kontaktinfo til LOs sommerpatrulje

Ring 416 16 666 | E-postadresse sommerpatruljen@lo.no | Instagram: @sommerpatruljen

Bonusinnhold

Hør intervjuer med unge millionærer

I podkasten "Millionærhjerne" kan du høre intervjuer med unge, norske millionærer. I denne episoden kan du høre om 19-år gamle Nora som har blitt millionær på å lage spill og skins i Roblox.

Pengeboka

Av Beate Engelschiøn og Jenny Lund

Smarte økonomitips for deg som er ung! Har du fått din første jobb? Har du planer om å begynne å studere eller flytte hjemmefra? Ønsker du å spare, eller lurer du på hvordan du kan investere? Uansett hva som skjer i livet ditt er det du som har ansvaret for pengene og økonomien din. Dette betyr at du også har mulighetene til å skape ditt eget liv - akkurat slik du vil ha det! Her får du oversikt over alt du trenger å vite for å ta gode avgjørelser, og få mer penger til overs til det morsomme og spennende i livet. Du lærer om budsjett, sparing, lån, forsikringer, pensjon og skatt. Boka gir deg konkrete tips, beskrivelser av hvordan du går frem, og hva du må gjøre for å få en sunn økonomi, og ikke minst, hvordan du unngår luksusfellen. Pengeboka er den ultimate økonomiguiden for alle unge som ønsker å ta smarte pengevalg og oppnå drømmene sine.

Les også