Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Neda Alaei vant Uprisen 2024 📚✨

Nyhet
30. mai
2024
Uprisen
2024

Neda Alaei vant Uprisen 2024 📚✨

Foto: Vibeke Røgler, Foreningen !les

Unge lesere har kåret Neda Alaei til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok 2024 for romanen «På én betingelse» (Gyldendal).

Foreningen !les
Forfatter
– Tusen takk! Takk for at dere har lest. Takk for at dere har latt dere røre av Yousef sin fortelling. Takk for at dere tar den på alvor. Og tusen takk for at det er så utrolig gøy å skrive for akkurat dere, sa Neda Alaei i sin takketale til ungdommene.
Alaei mottok prisen under et arrangement i Maihaugsalen på Lillehammer i forbindelse med Norsk Litteraturfestival. Dette er andre gang Alaei vinner Uprisen. I 2020 gikk hun helt til topps med debuten Dette er ikke oss.
I juryens begrunnelse heter det blant annet:
Karakterene var spennende, det var lett å forstå handlingene deres og bli kjent med dem. Vi følte med karakterene. De var ikke svart/hvitt, de har dybde og er sammensatte, med ytre og indre problemer.

Les juryens begrunnelse her

Juryklassene var

Kragerø skole, Telemark.
Steinkjer barne- og ungdomsskole, Trøndelag.
Berg Montessoriskole, Troms.
Iveland skole, Agder.
Kråkerøy ungdomsskole, Østfold.
Vilberg ungdomsskole, Akershus.
Nysæter ungdomsskole, Vestland.
Stokksund skule, Møre og Romsdal.
Lom ungdomsskole, Innlandet.
Apalløkka, Oslo.
Sørvågen skole, Nordland.
Vardheia skule, Rogaland.
– Det er ikke overraskende at Alaei vinner Uprisen for andre gang. Hun er en ungdomsbokforfatter som virkelig ønsker å skrive for ungdom. De unge leserne merker at hun er på lag med dem, og selv om fortellingene hennes handler om ungdommer i svært spesifikke miljøer og med problemer utenom det vanlige, skaper bøkene hennes både gjenkjennelse og refleksjon, sier prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen.

På én betingelse

Av Neda Alaei

Hvis jeg forteller sannheten, så går alt bra. Det er liksom betingelsen. Ikke sant? ”Fortell oss hva som skjedde på festen i går”, sier etterforskeren, og jeg puster inn, veit ikke hvor jeg skal begynne, tenker på mamma før jeg endelig åpner kjeften for å forklare meg. Livet til Yousef dreier seg om regler, både hjemme, på skolen og i kompisgjengen. Mamma er nemlig konstant skuffa, barnevernet har allerede én fot innafor døra, og blant gutta er Yousef på vei til å bli en outsider. Men dette kan han fikse, tenker Yousef. Helt til en fest på Stovner endrer alt.

Les også