Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

Kongen av Sotra

Kongen av Sotra

Utgitt av Teft forlag

Antall sider: 178

Språk Norsk (bokmål)

Tema

Utgivelsesår: 2023

4 kommentarer

Om boken

Jan-Kåre («JK») er 14 ½ år. Dette er sommeren da alt kan skje.

Når JK blir vitne til at den ekle naboen drukner, forandres alt. Han føler skyld, redsel – og sterk nysgjerrighet. Han bare må finne ut hvem hun svartkledde jenta er, hun som har begynt å dukke opp i nabohuset som kalles asylet. Snart er JK og venninnen Thea så dypt inne i mysteriene at det er for sent å snu.

Topp tre tagger

Sjokkert

Sint

Forelsket

Kommentarer (4)

hater denne boka jeg hater den håper den blir brent og jeg syntes den var dårlig

Christian

3.05.2024

TristTrist

likte ikke den.

sigmon

28.11.2023

ELSKER DEN! LES DEN NÅÅÅ

Ida

7.11.2023

ForelsketForelsket

Helt vil bok helsike

Mannen

19.10.2023

SjokkertSjokkert
Se alle kommentarer

Anmeldelser (31)

Kongen?

9A

Vinstra ungdomsskole

17.12.2023

«Kongen av Sotra» er ein roman skrevet av Runo Isaksen. Jan-Kåre, også kjent som JK er hovudperson i boka. Han har akkurat vore vitne til naboen sin tragiske drukningsulukke. Plutseleg blir JK og venninna Thea involvert i mysteria rundt ei svartkledd jente som har dukka opp i naboen sitt hus som er kalla asylet.

Historia startar med ei langsam innleiing. Man får innblikk i JK si verd av redsel og nysgjerrigheit. Spenningskurva er veldig gripande, med uforventa vendepunkt og høgdepunkt som greia og halde interessa oppe. Slutten blir da utruleg uventa, og boka blir vanskeleg å leggje frå seg. Handlinga er veldig truverdig. Handlingane i boka kunne definitivt ha skjedd i verkelegheita. Boka brukar indre spenning og eg synes at det blir skildra utruleg bra.
Miljøskildringane og karakterane er gode. Eg synes forfattaren har vore flink til å skildre både miljøet og karakterane. "Kongen av Sotra" skil seg veldig ut frå andre ungdomsbøker. Ideen og handlingane som skjer er nytt, men ungdomsutforsking og mysterier er ikkje akkurat nytt.

Boka er lett å lesa, den varierer mellom korte og lange setningar. Språkbruken er overraskande og original, den er skildranes noko som gir liv til historia. Det er bruk av dialektord og replikkar, Eg synes at det passar godt til bokas innhald.

For å oppsummere så er boka «Kongen av Sotra» ein spennande og interessant bok. Den går innpå ungdoms temaer og mysterier på ein litt annan måte. Det Eg syns var det beste med boka var de ulike spenningskurvane og vendepunkta som ga ein konstant spenning. Noko som var ein svakheit kan vera at byrjinga var veldig treig, men det varer ikkje lenge. Eg syns at boka bør lesast, på grunn av den originale ideen til ungdomslitteratur. Boka har ei utruleg gripande historie og godt skrevet karakterar. Eg trur faktisk at «Kongen av Sotra» kan bli nominert til uprisen. Eg vil gje boka terningkast 5.

Treg start, men god slutt

Emilie Brox Vevik

Sommerlyst

16.12.2023

Jeg ville kategorisert boka som ei mysterie/krim bok. «Kongen av Sotra» er en roman som handler om JK, en 14 år gammel gutt, som ser sin ekle nabo, Sylen, drukne. Han vet ikke hva han skal gjøre, og samtidig har det dukket opp ei ny jente med helt hvitt hår, iført svarte klær. Han og den plagsomme datteren til bestekompisen til faren, Thea, prøver å finne ut hva som har skjedd.

Boka starter litt tregt, mye beskrivelser og den slags (etter min mening), men når jeg først hadde lest ei stund ble den veldig oppslukende og begivenhetsrik. Spenningskurven er relativt bratt, og jeg mener egentlig at det er flere sjokkerende vendepunkter i boka. Noen elementer var ganske forutsigbar, men jeg ville likevel ikke endret på det, for hvis ikke det jeg trodde kom til å skje hadde skjedd, ville jeg blitt veldig skuffet. Når det kommer til slutten av boka, så var den veldig interessant. Jeg likte måten «Kongen av Sotra» hang sammen og utfoldet seg. Den holdt meg på en måte litt på tærne, og det liker jeg når det kommer til bøker. Med andre ord var min opplevelse av boka bra.

Terningkast 4!

Til tross for at «Kongen av Sotra» hadde en treg start var selve plottet engasjerende. Jeg anbefaler boka til alle i ungdomsalderen som liker et godt mysterier, og jeg synes den fortjener å bli nominert til Uprisen for dette.

Spennane bok.

Rolf

Vinstra ungdomsskole

16.12.2023

“Kongen av Sotra” er ei spenningsbok for ungdom,skrevet av Runo Isaksen.
Boka handlar om Jan-Kåre,14 ½ år.Han har sommarferie,og prøver å få dagene til å gå, imens beste kompisen er på ferie på Kreta
På Sotra bor det og ein gut dei kallar Kral,han bur på ein barnevernsinstitusjon.Han er 3 år eldre enn Jan-Kåre og vil att han skal stjele sprit av faren.
Denne sommaren skjer det mykje i nabohuset.Eit gamalt hus som blir kaldt Asylet.Der bor det ein creepy fyr ingen kjenner namnet på.Derfor blir han kaldt Sylen.
Ein dag dukkar ei svartkledd jente med kvitt hår opp på Asylet.Kva gjer ho der?Kven er ho?Kva har ho med Sylen og gjere?
Jan -Kåre og veninna Thea blir nysgjerrige ,og begynner å utforske kva som skjer hos naboen.

Boken passer godt til ungdom.Den føler virkelig, for mykje av hendingane kunne skjedd i virkeligheiten.Det var også lett å lev seg inn i forteljinga,for forfattaren har skildra omgivelsane,personane og hendingane bra.Var ingen kjedelig bok,var nokre sider i boka eg skumlas,for eg tykte det vart langdrygt.Spenninga gjekk i bølgedalar,men skrevet slik att ein får lyst til å vite kva som er sannheten om Sylen og jenta.
Bra bok med overraskande slutt.

Sommer på Sotra

Ole

Bryne ungdomsskule

15.12.2023

Boka handlar om fjorten år gamle Jan Kåre som har sommarferie, og han bur på Sotra. Bestevennen til Jan Kåre er på ferie og Jan Kåre har ingenting å gjere utan han. Dei har starta sitt eget band. Jan Kåre trur har er vitne til at naboen druknar. Jan kåre møter ei jente som han har sett med Sylen sitt hus på butikken. Ei jente som er like gammel som han som heter Thea blir plutseleg veldig opptatt av Jan Kåre. Faren til Jan Kåre seier at kongen skal komme til Sotra og Jan Kåre trur at jenta han møtte skal skyte kongen. Eg synest boka var litt gøy, men ikkje så veldig spennande. Eg gir boka terningkast 3

Kongen av Sotra

Una

Bryne ungdomsskule

14.12.2023

Jeg har lest kongen av Sotra. Boka handler om en gutt som heter Jan kåre(JK) og vennen hans Thea . Det er sommerferie og det er ikkje så mye å gjøre, men det som tar oppmerksomheten til JK er Sylen, som er den merklige naboen hans. Når JK ser Sylen drukne blir alt forandra. Etter hvert dukker det også opp en merkelig jente med hvitt hår i huset til Sylen, og kongen kommer til Sotra. Han og Thea finner sammen ut hva Sylen og den mystiske jenta har planer om.

Jeg syns denne boka var veldig bra, lett å lese og bra innhold . Boka var veldig spennende, men kjedelig noen plasser. Slutten var veldig bra for da skjer det noe du ikkje forventer. Boka passer best for ungdom , for det er ting i boka som ikke mindre barn skjønner. Alt i alt synes jeg boken var bra, så jeg gir terningkast 4 .

Kongen av sotra

Noa

Rana ungdomsskole

14.12.2023


Det som engasjerer meg i denne boka er fra start med denne jenta som bor i asylet, noe JK eller jan-kåre er redd for.
Asylet er et skummelt hus der en man bodde før han druknet.
Jan-Kåre spionerer på denne jenta som bor i asylet.
Han blir også litt plaget av kral.
Jeg synes det var bra spenning i hele boken, det engasjerte meg til å lese videre. Det skjedde noe veldig ofte i boken. For eksempel når JK drar for å spionere på jenten som skal på butikken, og blir tatt på fersken. Så følgen han etter hun til de er med huset hennes og blir sett igjen inne i skogen.
Noe annet bra med boken var at det var et par plot twists.
Noe jeg synes var litt dårlig med boken var at den va litt langtekkelig og tok lang tid å lese for meg.


Det er ikke det værste jeg har lest men det blir litt for mye tekst for meg.
Boka var ganske forventet og original. Skjønte hva som skulle skje iløpet av hele boka.
Jeg gir den terningkast 3 av 6

Ganske bra bok. Kongen av setra

Peter

Sommerlyst

13.12.2023

Denne boken er full av spenning og det som skjer i boken er veldig gjenkjennbart. Den er skrevet av Runo Isaksen. Boken handler først og fremst om JK (jan-kåre) som er hovedpersonen. JK har mange tanker utover sommerferien. Han er ikke så veldig populær, og har et problem med naboen, Sylen. Når Sylen drukner, starter spenningen. JK starter et detektiv byrå med venninna Thea, og da starter romantikken.

Denne boken var veldig spennende. noen ganger mistet den meg nesten, men klarte alltid å få meg interessert igjen.
Jeg gir terningkast 5

Kongen av Sotra

Gard

Vinstra ungdomsskole

8.12.2023

Boka «Kongen av sotra» er ei ungdoms venleg bok som er ein roman. Boka tiltrekkjer ungdom fordi de kan skjenne seg igjen i den og fordi ungdoms miljøet er likt på ekte som i boka. Boka handler om ein som heiter Jan Kåre som har ein veldig dårleg og kjei sommer til han bestemmer seg for og utforske. Han utforsker huset til ein som heiter syken som bor på asylet. Ein dag “drukner” sylen. Og da bestemmer Jan Kåre for og finne ut av det.

Boka starter ganske treigt og er ganske ufengandes heilt til du er på side rundt 70 da begynner det bli å bli spennendes for da vil Jan Kåre finne ut hva sylen driver med i asylet og tar med seg venninna hans, slutten av boka var ganske forventet at Jan Kåre og venninna hans blei noe meir.
Eg syntest boka var ganske lett og legge fra seg. Fordi den fanga ikkje heilt meg. Og det tok altfor lang tid før boka blei heilt grei. Boka var lett og kjennelsen igjen i menisken så lett og leve seg inn i.
Eg klarte ikkje og leve meg inn i alt men noe som når han var med vennene hans gjekk de bra og leve seg inn men ikkje når han dreiv i huset til sylen. Det er ei ganske treg bok så et tips til dei som skal lese ho burde ikkje ha store forhåpninger i starten. Men den blir meir spennande utover i boka. Boka passer ikkje meier sammen, men den passar litt.


Kongen av Sotra - bare nesten kongen

Peder

Vinstra ungdomsskole

8.12.2023

«Kongen av Sotra» er ei bok laget for ungdom og ei bok mange kan kjenne seg igjen i. Boka er skrevet av Runo Isaksen og er en spennings- og kjærlighetsroman. Boka handler først og fremst om livet til Jan-Kåre, som er hovedpersonen. Jan-Kåre bærer rundt på mange store spørsmål gjennom hele sommerferien. Han er ikke akkurat den mest populære på Sotra, og føler alltid at han har et problem med en eller annen, særlig naboen Sylen. Når den ekle naboen «drukner» i starten av boka setter handlinga fart for alvor. Jan-Kåre driver en slags detektivjobb sammen med venninna Thea. Forfatteren klarte å skrive slik at jeg kunne se for meg hele nabolaget.

Jeg synes at boka starta veldig sakte, men hentet seg inn lenger ut i boka, og ble til ei veldig god bok mot slutten. Kanskje skriver forfatteren litt treigt i starten for å la leseren bli kjent med personene i boka før den ekte handlinga starter? Jeg likte at boka bygger seg gradvis opp og blir mer og mer spennende. Etterhvert støter jeg på små spenningstopper som gjør at jeg får lyst til å fortsette å lese. Dessuten likte jeg at den var lettlest, og at forfatteren har klart å skrive replikkene på et ungdommelig språk som passer til personene.

Alt i alt er boka solid, men mot slutten er den bare utrolig bra og nesten umulig å legge fra seg selv for en som ikke elsker å lese. Helt i slutten får du bare så mye svar på spørsmål du har stilt deg selv gjenneom hele boka. Det som gjør boka så spesiell er at den er skrevet med hjelp fra to niende klasser på Sotra. Jeg gir boken et solid terningkast 4.

SKIKKELIG BRA BOK

Anika

Vardal ungdomsskole

7.12.2023

Kongen av sotra er en fin bok å lese på sommeren. Veldig lettlest, og skikkelig interessant med mye action. Det kan også gi et lite hint av en fengslende ungdomsroman som tar deg med ut på reise igjennom sommerens magi og mysterier. JK er hovedpersonen i boka som er 14 år gammel, og han opplever mye interessant. Inkludert med sammenhengen av en livsendrende hendelse da naboen drukner, det tok JK til seg dypt i hjertet. Jeg syntes tematikken innenfor denne boka her er veldig fin og holder veldig mye følelser til seg, som skyld, redsel, sorg, og nysgjerrighet. Boka er veldig fin å lese på sommeren siden den gir en fin sommerfølelse. Da jeg leste den så følte jeg skikkelig mye påbygg spenning jo mer jeg leste, og det fikk meg til å lese mer og mer, også ble jeg ganske avhengig av å lese jeg syntes denne boka her er helt fantastisk, men det var noen deler som var skikkelig langsomme å lese, men uansett så anbefaler jeg å lese denne her!


TERNINGKAST: 4

Kongen av Sotra

Linnea

Julsundet skole

5.12.2023

Kongen av Sotra
Kongen av Sotra er en spenningsbok skrevet av Runo Isaksen. Den er ment for mottakergruppen barn og unge og jeg ville anbefalt den til 12 – 14 åringer.

I boken møter vi Jan Kåre, han er da hovedkarakteren og kaller seg selv JK. Han bor i et lite område kaldt Sotra, like ved er en stusselig fyr bosatt. JK kan se huset hans ifra stue vinduene, mannen får lite besøk, holder seg som oftest hjemme, og det ser nesten ut som om at han ikke har en familie. JK og de andre barna i gaten er litt redd for mannen. Noen av de eldre ungene bruker til og med å skremme hverandre med rykter og påstander som omhandler han. Fyren bor nemlig på toppen av Sotra, du kunne nesten kalde han Kongen av Sotra. En dag står JK og ser på mannen igjennom vinduene sine, i det han ser en bekymrende handling ifra mannen. Han går på kanten av berget og ender opp i vannet. JK forter seg opp dit mannen hadde sist blitt sett. Han ser ned på vannet, ingen tegn til han. JK står og tenker, hadde mannen hoppet eller falt han uti? Skulle JK si ifra?
Jeg likte boken og føler den hadde bra spenningskurver, det var mange steder du bare ikke klarte legge den ifra deg. Fordi du måtte bare få høre fortsettelsen. Jeg velger derfor og gi denne boken terningkast 4 av 6. anbefaler virkelig denne boken.

Finner de ut av det?

Idunn

Bø ungdomsskole

5.12.2023

Jan-Kåre er en 14 ½ år gammel gutt. Han har et ganske normalt liv, men det er mye han ikke vet. Denne sommeren får han svar på alt han har lurt på og mye mer. Hvem er Sylen? Hvor er Sylen nå? Rødmer jeg på grunn av Thea? Hvem er den nye jenta? Har jenta noe med Sylens forsvinning å gjøre?

Denne boken inneholder både kjærlighet og spenning, noe jeg liker godt. Jeg likte at boken startet bra. En bra eller pennende begynnelse er nøkkelen til at jeg vil lese mer. Hvis boken ikke har en bra begynnelse har jeg en tendens til å sutte å lese. Jeg synes at boken var skrevet ganske bra og den holdt meg alltid interessert i å lese mer. For min smak ble det kanskje litt mye fantasi. Selv om alt det som står i boken teknisk sett kunne ha skjedd, så virket ikke all handlingen så naturlig og logisk. Men det handler jo om smak og behag.
Jeg ville gitt denne boken terningkast: 4

Midt på tre

Alexander

Tjøme ungdomsskole

4.12.2023

Midt på tre

Kongen av Sotra er en bok som er skrevet av forfatteren Rund Isaksen. Boken handler om at en gutt som heter Sander som er vitne til at den ekle naboen hans kalt sylen drukner i havet rett nedenfor huset. Den naboen som bodde i det skumle huset som heter asylet. Og en han kjenner fra skolen som tror han er så kul og gangster prøver å presse han til å stjele spritflasker for han. Og selveste kongen kommer til lille Sotra i Bergen for å avduke den helt splitter nye vindmølle eller kraft/energi parken de har fått i byen.Jeg synes denne boka er bra fordi den har en del bra budskap som at man for eksempel må bli mere handlingsdyktige. Som i sånne situasjoner som for eksempel når sylen druknet da kunne han ha gjort mere enn å bare stå å se på at han drukner. Og at det kan være straffbart og ikke melde inn en sånn ulykkes sak.


Det jeg synes kunne vært bedre er at den kunne vært mere utfordrende og lese fordi som vil det. Men det er jo litt forskjellig hva man liker å lese og hvilken vanskelighetsgrad man vil ha. Men jeg foretrekker helst og ha bittelitt utfordring i lesingen innimellom. Men ellers så synes jeg at boka var bra, spennende og lærerik.


Jeg gir derfor denne boka terningkast 3Fanget av boka

Maja

Flåtestad skole

4.12.2023

Han vil snu. Det er ingen grunn til å gå inn i det huset, det er som å be om fare. Den blodrøde døren står og stirrer på JK og nå som han tenker over det så tror han at den kommer nærmere. Thea står ved siden av han og smiler. De aner sikkert ikke hva som venter dem.

Det jeg likte med "Kongen av Sotra" var at den både har med spenning og litt kjærlighet. I denne boka blir man dratt inn fra starten av, som gjør at man har lyst til å lese mer. Jeg liker det at boka har så mange mulige endinger. Det at du ikke kan lese to kapitler å tenke deg fram til hva som skjer videre i boka, men at det er så mange forskjellige måter dette kan ende på gjør boka mer spennende.

På starten av boka hoppet vi mye mellom to forskjellige tider der JK først hadde sommerferie også hadde han skole. Dette er litt vanskelig og henge med på, men det blir enklere etter hvert.

Jeg likte denne boka fordi forfatteren klarer å fange leseren fra starten av boka og fordi det er enkelt å forstå handlingen når man har lest litt. Boka "Kongen av Sotra" får terningkast 5 av meg og jeg mener den kan bli nominert til Uprisen.

Sommerferie med action

Simeon

Rana ungdomsskole

30.11.2023

Jeg likte boken veldig bra, den var spennende, artig og bra avslutning.

Boken handler om Jan Kåre som har sommerferie men bestevennen børs er på ferie i Kreta. Jan Kåre bor rett over gata til et hus som var et asyl før, der bor det en gammel mann som heter Svein, men blir kalt sylen. Jan Kåre ser en dag en jente med kort hvitt hår med en pannelugg som heter Vicky løpe ut fra asylet.
Jan Kåre møter en venn igjen som heter Thea, og de driver og undersøker seg på sylen. Jan kåre blir også plaget av en litt eldre gutt som blir kalt Kral.
JK, Thea, Vicky og Kral var gode karakterer syntes jeg.
Fordi de alle var morsomme og viktige karakterer i boka.
Jeg vart veldig overrasket når vi fant ut hvem storebroren til Vicky var.
Jeg likte avslutningen til JK og Thea når de bestemte seg for en kinodate.
Boken passer godt for tenåringer/ungdom.
Boka er veldig troverdig, fordi det kunne skjedd i virkeligheten.
Boka har veldig lettlest språk.
Jeg gir denne boken terningskast 5

kongen av sotra

Markus Er Clear

Finnsnes ungdomsskole

28.11.2023


Kongen av Sotra var en bok som eg ikke likte best, men var helt ok å lese uansett om eg glømte en del av boken. Jeg synes andre burde lese denne fordi den handler litt om kjærlighet. Jeg synes folk ikke burde lese denne fordi den var litt kjedelig. Jeg like ikke boken fordi man bare glømmer mye så denne boken får terning kast 1,5 jeg anbefaler ikke denne boken. 🤬🤬🤬😡😡

det skumle huset

Jakob

Steinerskolen i Vestfold

24.11.2023


jeg har lest kongen av sotra.
Kongen av Sotra er en bok som er skrevet av Runo Isaksen. JK eller (jan kåre) kjeder seg siden bestevennen hans er på Creta. En dag går han forbi Asylet og ser den skumle naboen "sylen" hoppe ut i vannet men han kommer aldri opp komme opp igjen. JK blir nysgjerrig, noen timer etter der han en jente som går ut av Asylet jente går ut av døra JK syntes at dette er rart siden sylen bor alene.
Thea kommer plutselig i kontakt med JK, sammen utforsker de asylet og finne ut at sylen har tenkt å drepe kongen.
Anmeldelse
Jeg kan se at forfatteren har gjort det bra med å få med detaljene om personene i boka.
Når JK og Thea utforsker Asylet er det spennende og litt skummelt.
Det er litt teit å bruke så mange ungdomsord men det gjør boka litt mer forstårlig, Forfatteren har også tatt med flere sidepersoner som har en passende personlighet til boka.
Liker heller ikke at det er romantikk i boka, det passer ikke.
Historien var veldig bra funnet opp, jeg syntes det var bra at historien tok sted i Sotra som er et virkelig sted utenfor Bergen.
Jeg gir boka en 5 av 6

Hva er dette for noe?

Hedda

Surnadal barne- og ungdomsskole

22.11.2023

JK er snart 15. Han er ute en tur når han ser naboen, Sylen, hoppe i vannet ... og aldri komme opp igjen. Hva er det som skjer? Hva skjedde med Sylen? Hvem er den mystiske jenta og hvem vil drepe kongen?

Denne boken går under sjangeren drama og spenning, noe som nesten ikke er med. Boken har et forutsigbart plot og de "spennende twistene" er veldig enkle å spå. I tillegg er "ungdomsspråket" i denne boken helt forferdelig. Ingen ungdommer snakker slik som dette. Måten karakterene kommuniserte på ga meg lysten til å kaste boken ut vinduet. Om du vurderer å lese denne boken, ikke gjør det. Den har ikke plot og er ikke spennende. Det eneste du sitter igjen med når boken er ferdig er haugevis av spørsmål. Ikke les denne boken om du er ny til lesing og vil prøve denne boken for å se om det kan få det fanget inn i bøkenes verden.
Jeg synes ikke denne boken bør bli nominert til U-prisen.

Klein og Mystisk

Natasha

Hellerasten skole

22.11.2023

«Kongen av Sotra» er en roman fylt med mysterier og litt forelskelse. Den ble skrevet av Runo Isaksen og er utgitt av Teft Forlag. Runo Isaksen har utgitt syv romaner for voksne og Kongen av Sotra er hans første ungdomsroman.
Forsiden på boka vekket min interesse som, hva mener de med navnet «Kongen av Sotra», hvilke er de to personene som gjemmer seg og hvem er skyggen i huset?
Boka er skreven fra Jan-Kåres perspektiv og den handler om Jan-Kåre (JK) og Thea sin sommerferie, da rare ting skjer. De er så dypt i mysteriene at det er for seint til å snu.
Jeg synes boka starter rolig, men etter hvert blir den mer mystisk og man vet ikke hva som kommer til å skje og da vil man bare fortsette å lese. Jeg synes at boka hadde mange spennings punkter og det likte jeg. Den var aldri kjedelig fordi det skjedde alltid noe og mysteriene ble bare større. I begynnelsen følte jeg at kapitelene var lange, men på slutten skjedde ting ganske brått. Kapitelene ble kortere, historien ble mindre dramatisk og slutten forventet jeg ikke, den kom som en overraskelse. Jeg synes at begynnelsen og midten var knyttet sammen på en god måte, men jeg hadde ønsket at sluttet var lengre og passet mer sammen med handlingen. Det var vanskelig å legge fra meg boka fordi den var lettlest og jeg ville finne ut mer. Språket var lett å forstå og forfatteren har skrevet på en måte ungdommer kan snakke, men iblant syntes jeg at det var kleint å lese replikkene så jeg måtte ta en pustepause. Noen av karakterene i boka var interessante å lese om, historien var hendelsesrik så jeg måtte lese videre. Thea irriterte meg i starten av boka, et eksempel kan være når hun kom til JK sitt hus uten lov og uten å spørre, og at hun bare legger seg i sengen hans og sover. Men etter hvert ble hun mindre irriterende og da ble ikke så kleint å lese videre. Jeg synes boka tar opp noen viktige temaer som venner, familie, noen rusmidler og litt vold. «Kongen av Sotra» er en artig bok å lese hvis du leter etter ungdomsmysterier og litt forelskelse. Jeg gir boka en terningkast 5, boka var veldig bra, men det var noen små ting som jeg ikke likte. Boka burde nomineres til Uprisen fordi hvordan fortellingen ble skrevet var veldig bra.

En bortgjemt hemmelighet

Philippa

Borge ungdomsskole

21.11.2023

Boka som jeg har lest er “Kongen av Sotra”. Den handler om en gutt som heter Jan-kåre (JK). Hele handlingen er i en sommerferie, og bestevennen til JK er ikke hjemme. JK har en veldig merkelig nabo som alle kaller for Sylen, oppe ved Sylen sitt hus har JK sett en jente som ikke pleide å være der før. JK sin irriterende venn Thea, er mye med han i sommerferien. De finner ut at Sylen og hun jenta som bor med han har store planer for dagen kongen kommer på besøk.

Min leseopplevelse med denne boka er veldig bra. Det er lett å forstå hele handlingen, noe som er veldig viktig for at man skal ville lese boka videre. Det skjer ting hele tiden, men det er kanskje litt mye beskrivelser. Det er fint språkbruk og ikke mange banneord. Jeg føler hver person har sin egen måte å snakke på, å det gjør boka lettere å leve seg inn i. Jeg synes boka er interessant å man får lyst til å lese videre for å finne ut Sylen sine hemmeligheter.

Boka er en ungdomsroman, men jeg føler den har litt krim i seg å. Jeg kan se at det er en ungdomsroman nå som jeg er ferdig med å lese boka og jeg synes forfatteren har vært veldig kreativ med fortellingen. Jeg har ikke lest så mange ungdomsromaner før, men dette er nok en av de aller beste ungdomsromanene man kan finne. Hvis man vil ha en bok som handler litt om kjærlighet, men som også handler om mysterier, er dette den perfekte boken for det. Hvis man liker å lese bøker anbefaler jeg denne. Jeg vil gi boka terningkast 5.

Den var helt grei!

Mirabell

Vardal ungdomsskole

17.11.2023

Kongen av Sotra er en roman, skrevet av Runo Isaksen. Jan-Kåre eller JK er en 14 år gammel gutt. Han har sommer ferie og ikke mye å gjøre. En dag ser JK at naboen Sylen druknet borte ved asylet, han føler at han kunne gjort noe for å hjelpe. En svartkledd jente dukker opp nesten samtidig, også borte ved asylet. Den er egentlig veldig lettlest og lett å følge med på. Romanen er veldig uforutsigbar, men den er litt kjedelig til tider. Jeg gir terning kast 4, den er litt sånn midt på treet. Boka kunne hatt litt mer spenning, men slutten var ganske bra. De forklarte hendelser underveis i boka, så det ble ikke masse info i slutten. Den har en god oppbygging litt spenning her og der, og kult at den er skrevet med ungdommer og forfatter. Jeg liker når det er en takke melding på slutten, generell grei bok.

Kongen av Sotra

Gea

Wang ung Hamar

15.11.2023

Boka handler om en sommer JK sin bestevenn Børs er på ferie og han kjeder seg. JK skulle ønske at det skjedde noe mer spennende og ikke bare det samme gjennom hele ferien. Så får han vite at kongen skal komme til Sotra, der han bor. De skal åpne den nye vindparken. Samtidig dukker det plutselig opp en ukjent jente i Asylet, der Sylen bor. Asylet er nå et helt vanlig hus, men JK har fått beskjed av foreldrene sine at han ikke skal gå bort dit. Det er rykter om mange triste hendelser som har skjedd rundt Sylen og Asylet. Men hva gjør hun jenta der? Er det tilfeldig at hun dukker opp akkurat når kongen skal komme til Sotra.

Boka er skrevet av Runo Isaksen og er utgitt av Teft Forlag i 2023. Boka er veldig lik sånn ting er i virkeligheten .Boka tar opp flere viktige temaer blant annet familie, venner, alkohol og rus og vold. I tillegg snakker boka mye om dagens ungdom. Jeg syns forfatteren er flink til å fremstille hvordan karakterene tenker rundt de temaene ut ifra den alderen det skal forestille at de er.

Jeg syns boka fortjene4terningkast 2. Boka startet veldig kjedelig. Den brukte lang tid på å komme i gang der det ble spennende. Det ble nevnt veldig mange ting som jeg ikke syntes var helt relevant for historien og utviklinga av historien som gjorde at det til tider var veldig kjedelig å lese og man ikke fikk så mye motivasjon til å lese ferdig boka. Jeg syns heller ikke plotet i boka var veldig spennende. Hele boka hadde på en måte spilt opp til at det skulle skje noe spennende, men så skjedde det aldri. Det ble mer forvirrende på slutten. I starten av boka gikk hendelsene veldig sakte, men på slutten boka gikk det veldig fort. Den hoppet over den store hendelsen hele boka hadde spilt opp til. Språket forfatteren brukte ble på en måte mer kleint. Han brukte flere ord som er typisk at voksne tror ungdommer bruker når ingen egentlig pleier å bruke de. To ting jeg syns var bra med boka var at den som sagt tar opp viktige temaer og at forfatteren har klart å skrive det som en reaksjon jeg tenker en 14 åring ville hatt på temaet. Men sånn kort oppsummert er dette ikke en bok jeg ville ha anbefalt andre å lese og om forfatteren hadde skrevet en ny bok tror jeg ikke jeg hadde kommet til og lese den. Det er fordi jeg generelt ikke var så veldig glad i skrive stilen hans. En ting som kunne ha forbedret boka var om den kanskje var litt kortere. Da ville det ikke ha blitt så kjedelig å lese hele boka og flere ville kanskje hatt lyst til å lese den.

Uventet avslutning

Johanne

Borge ungdomsskole

14.11.2023

Jeg har lest boken “Kongen av Sotra” som er skrevet av Runo Isaksen. Boken handler mest om en gutt som heter Jan Kåre (JK) og hans venn Thea. De står sammen om å finne ut noe, og til slutt løser det seg med mye frem og tilbake. Kanskje skjer det noe uventet?

Jeg synes boken var lett å lese, har et variert ordbruk, med noen få banneord, og det er mye skildringer og beskrivelser i boken noe som gjør det lettere for leseren å leve seg inn i handlingene som skjer. Jeg synes at starten av boken var litt vanskelig å forstå og litt kjedelig, men det kom seg etter hvert. Når først handlingen i boken startet så synes jeg det var spennende å lese, og jeg lever meg fort inn i historien til boka.

Jeg savner at det er bilder i boken, fordi det er lettere å forestille seg hva som skjer i boken med litt bilder, og leseropplevelsen blir bedre.

Jeg synes at denne boken passer best til ungdommer da det er ting som blir sagt i boken som ikke egner seg for mindre barn.

Jeg likte veldig godt slutten av boken, fordi da skjer det noe som man ikke hadde forventet at skulle skje, og det skaper spenning.

Kort oppsummert så synes jeg denne boken passer for deg som liker litt variasjon og spenning. Jeg vil gi denne boka terningkast 5. Bra bok, med overraskende slutt. Absolutt en bok som bør bli nominert til u-prisen.


En slutt jeg ikke så komme

Angélique

Hedrum ungdomsskole

9.11.2023

Jeg har lest krim/spenningsboka “KONGEN AV SOTRA” av Runo Isaksen. Den handler om en 14, nesten 15 år gammel gutt som heter JK, og vennen hans Thea. Det har begynt å dukke opp en svartkledd jente i huset til den ekle naboen og Kral, som er ca tre år eldre, presser JK til å stjele sprit fra faren hans.

Jeg synes at det var en veldig bra bok, men tittelen passer ikke boka så veldig i min mening. Kongen kommer jo til Sotra, men det er ikke så veldig mye de sier om det i selve boka. Så jeg syns de kunne ha valgt en annen tittel. Den var veldig spennende, men var litt trøtt midt i. Det jeg mener med det, er at Thea og JK finner ut noe viktig, men så er det et helt kapittel etter hvor de bare snakker med hverandre og ingenting skjer. Thea irriterte meg litt i starten fordi hun brukte JK sine ting uten lov, bare plutselig la hun seg for å sove i senga hans, og hun kom bare inn i huset uten å banke på eller avtale. De banner litt i boka, som jeg syns er helt greit, men hvis det er noen som ikke liker det så burde de kanskje ikke lese den, for de banner en del. Denne boka er ikke en del av en serie. Boka er skrevet av Runo Isaksen og to ungdommer han har plukket ut, så det er mye du kan kjenne deg igjen i siden mye er skrevet av folk på vår egen alder. Den startet beskrivende og litt treigt, men ble fort spennende. Jeg tror det var en original bok, fordi jeg har aldri lest eller hørt om en lignende bok, men det kan jo hende at det finnes. Slutten var ganske bra. Det var en ganske stor plot twist som jeg aldri hadde sett komme! Jeg ble veldig overrasket, men det var her jeg ikke skjønte helt. De forklarte ikke alt i boka og det kom litt brått på, men jeg likte den veldig godt.

Jeg syns at folk burde lese boka, fordi den var veldig spennende og jeg gledet meg til hver gang jeg skulle lese den. Det er en lettlest bok og den er enkel å skjønne, unntatt på slutten, hvor jeg skjønte mye, men ikke alt. Det er også noen vanskelige ord, men ikke for vanskelig. Det var vanskelig å legge den fra seg, og jeg fikk lyst til å kjøpe boka selv. I boka var det spenning, litt humor, litt kjærlighet og alt i alt, en veldig bra bok. Jeg synes absolutt at den burde bli nominert til upri|sen og at flere ungdommer burde lese akkurat denne boka. Boka egner seg for ungdom fra ca 13-16 år.
Jeg gir boka terningkast 5.

Hvem er kongen av Sotra?

Nikolai

Grøtte skole

8.11.2023

Dette er en meget utspekulert og spennende bok i sjangeren humor, grøss og krim.
Når JK tilfeldigvis ser naboen sin drukne sommeren 2022 blir livet hans snudd opp ned. Han møter en mystisk jente som han først så i vinduet til den skumle naboen Sylen. Han og Thea (som er veldig irriterende) finner sammen ut av hva som skjer i asylet og hva sylen og den mystiske jenta tenker å gjøre med Hans Majestet Kongen.
Boken er oppslukende og fengene helt fra start. Den starter med en brå start og en nøye og god forklaring. Handlingen er oppslukende, avhengighetsskapende og har en veldig bra spenningskurve med en overaskende slutt. Det var spesielt vanskelig å legge boken fra seg i sluttdelen. Denne boken var veldig lett å kjenne seg igjen i for det brukes mange normale scenarioer, men også mange scenarioer det var vanskelig og kjenne seg igjen i for det virker veldig uvirkelig.
Jeg synes boken var lett og lese med bra språkvalg. Det er også en veldig original bok som jeg ikke har sett lignende av før.
Jeg tror boken er skrevet for og få barn, ungdom også voksne til og forstå at et slikt scenario faktisk kan skje. Jeg synes det beste med boka er hvordan det er så lett å kjenne seg igjen i de enkelte tingene. Noe som irriterer meg med denne boken er hvor vanskelig det er å legge den fra seg. Jeg tror denne boken passer til alle ungdommer som liker å lese og liker litt spenning i det de leser. Denne boken bør definitivt nomineres til uprisen for dette er klart den beste boken jeg har lest på lenge.
Jeg velger og gi boken et klart terningkast 5 rett og slett for det er en bra bok men jeg har lest bedre.

En bra ungdomsbok

Louise

Bøler skole

7.11.2023

Kongen av Sotra handler om Jan-kåre(«JK») som har en kjedelig sommerferie og bestemmer seg for å spionere på Sylen, den ekle naboen. Men når han ser Sylen drukne endrer det hele seg. Det har også begynt å dukke opp en jente med hvitt hår i huset til Sylen. Og hvem er denne ukjente personen som snapper han? JK og Thea blir dratt lenger og lenger inn i mysteriene, så langt at det er for sent å snu.

Jeg synes boken var bra skrevet man forsto hva som skjedde og det var aldri ganger hvor det ikke skjedde så mye eller hvor boken ble uinteressant. Jeg ble også trukket veldig raskt inn i boken og den var gøy å lese. Det det ble mer og mer spennende og plutselig finner de ut nye ting som gjør mysteriet større. Og slutten sjokkerte meg, på en bra måte.

Jeg føler at karakterene er lette å kjenne seg igjen i og det skjer ting i boken som passer til ungdommer. Måten de gjør ting på og måten de tenker på kjenner jeg meg igjen i. Jeg føler også språket i boken passer til de forskjellige øyeblikkene og karakterene.
En ting jeg synes var dumt var at det var litt forvirrende noen ganger fordi det som skjedde ikke var like tydelig alle plasser og på grunn av kapitlene og hvordan de er delt inn. Når det var seks kapitler om en dag og to om en annen så man ble litt usikker på tidslinjen.

Jeg gir Kongen av Sotra et terningkast 5 fordi boken var skrevet på en måte hvor man følte man var i historien og det var spennende å lese, men noen ganger ble jeg litt forvirret på grunn av måten boken er delt opp på. Jeg synes boken burde nomineres til Uprisen.


En bok som passer for ungdom.

June

Hellerasten skole

3.11.2023

Jeg har lest boken Kongen av Sotra som ble skrevet av Runo Isaksen. Kongen av Sotra handler mest om Jan kåre (JK) og Thea som ble vitne til noe som forandret hele sommerferien dems.

Jeg likte denne boken fordi den var veldig interessant og man lever seg fort i historien til boka.

Men det var noe med boka som jeg syntes var litt forbløffende og det var at det var en som het Karl som sa Jesus hele tiden så jeg ble litt forvirret.

Jeg synes at denne boken passer mest for ungdommer fordi det er mye som skjer som ikke små barn hadde syntes var så gøy. Denne boka satt ikke i gang så mange følelser for meg, men den kan gjøre det for andre ungdommer.
Jeg synes boka burde bli nominert fordi det er så mange overaskende ting som skjer som for deg til å ha lyst til å lese mer og jeg tror det er mange som kommer til å like å lese denne boka, så jeg gir den terningkast 4/6.

Hold deg fast for god spenning!

Hosein

Steinerskolen i Vestfold

2.11.2023

(JEG SYNS) At boka er veldig bra, Noen ting jeg liker er: den er full av spenning som får deg til å lese videre.
Boken handler om ungdommer, derfor syns jeg at den passer best til ungdommer.
Boken har heller ikke så mange sider der det ikke har noe med historien å gjøre.
Boken er virkelighets-nær, men kan ses på som fantasi.
Historien 177 sider, + 2 sider der forfatteren takker alle som har hjulpet til med boka.
Totalt har den 179 sider.
Jeg gir boken terning kast 5.
Grunnen ti at jeg ikke gir den en 6-er er pga : Noen (få) steder i boka kunne handlingen vært mer tydelig.
Boken inneholder ingen bilder.
Omslaget på boka var veldig irriterende, da det hele tiden sklir.
(JEG SYNS) boka hadde blitt litt bedre med noen bilder f.eks. 1 hvert kap.
(JEG SYNS) Selv om boka ikke hadde bilder begynte jeg å fantasere meg scenene (pga spenningen boka hadde ).
Hvis du ønsker en bok med mye spenning, er dette noe for deg.

Min Opplevelse Om Boka

Elias

Steinerskolen i Vestfold

2.11.2023

Jeg synes at boka var ganske bra, historien var ganske spennende. Boka hadde flere spenningspunkter (synes jeg).
Boka var ikke for lang, boka har til sammen 177 sider pluss noen par sider hvor forfatteren takker folk som har hjulpet til.
Det jeg synes var spennende var at det skjedde i 2022, det vil si at ungdommer kunne faktisk ha likt boka.
Jeg vil gi boka terningkast 5, det ville lett ha fått en 6-er hvis det hadde vært noen bilder og litt tydeligere noen steder.
ellers var boka og ideen av boka Bra.

God research

Nicolai

Hellerasten skole

27.10.2023

"Kongen av Sotra" er skrevet av Runo Isaksen. Den er gitt ut av Teft Forlag. Denne ungdomsromanen handler om Jan Kåre (eller JK som han blir kalt). Det er en uke inn i sommerferien og det er veldig lite å gjøre. JK spionerer på den ekle naboen sin "Sylen" når han plutselig forsvinner under havoverflaten. I tillegg begynner en mystisk svartkledd jente å dukke opp i huset til "Sylen". Det er ikke lenge før JK og venninnen Thea blir dratt inn i en hel haug med mysterier han ikke er helt klar over.
Boka starter ganske avslappet, men etter hvert blir det bare mer og mer mystisk, og det liker jeg. Den er veldig original, jeg har aldri lest om et sånt mysterium før. Jeg liker karakterene veldig godt de kunne garantert eksistert i virkeligheten. Det som gjør at boka står ut for meg er at den er veldig godt skrevet, du vil hele tiden vite hva som skjer fordi det er så interessant. Den er også ganske ok å lese, ikke for vanskelig, men ikke for lett heller.
Jeg leste på de siste sidene av boka at forfatteren hadde vært hos en klasse for å spørre om tilbakemeldinger og det synes jeg er skikkelig kult og mye mer annerledes enn det andre forfattere gjør. Jeg tror det eneste jeg ikke likte med boka er at den sluttet litt brått. Det ene øyeblikket var hovedkarakterene midt oppi noe, mens det andre øyeblikket var alle glade og boka sluttet. Det i hvert fall slik det føltes.
Bør bokas nomineres til Uprisen? Nei fordi jeg tenker den var veldig handlingsmettet og hadde bra historie med en ok slutt
Terningkast 5

Spennende, men litt lang

Vetle

Tjøme ungdomsskole

23.10.2023

Kongen av Sotra er en roman som er skrevet av Runo Isaksen. Når Jan Kåre blir vitne til at naboen drukner, forandres alt. Han må finne ut hvem hun jenta som har begynt å dukke opp i nabohuset er. Etter hvert er Jan Kåre og venninnen Thea så langt inne i mysteriene at det blir for sent å snu.

Noe jeg syntes var veldig bra med boka var at det nesten alltid skjedde noe, det var nesten aldri at det ikke skjedde noe nytt eller noen flere hint i mysteriet. Forfatteren lykkes med å skrive en god avslutning med et godt budskap. Budskapet som jeg ser det som er at alle kan gjøre feil, men det er viktigste er og rett opp i dem og lære av dem.

I utgangspunktet liker jeg karakterene men syntes at Jan Kåre kunne vært litt tøffere. Jeg skulle ønske at boka var litt kortere.

Kort oppsummert mener jeg at Kongen av Sotra er en veldig grei bok med ett godt budskap. Det er en bok jeg kan anbefale ungdom på grunn av at det er masse spenning. Jeg gir derfor boka Kongen av Sotra terningkast 4.

Se alle anmeldelser