Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Isabell er årets kritiker

Nyhet
19. januar
2024
Uprisen
2024

Isabell er årets kritiker

Isabell er årets kritiker. Foto: Foreningen !les

I hele høst har Uprisens kritikerklasser skrevet anmeldelser på denboka.no. Tre av kritikerne har utmerket seg spesielt. Evelyn Isabell Markussen fikk boller og brus i klasserommet, diplom og 2000 kr i gavekort. Nicolai Paasche og Amalie Kvernsveen får bokpremier i posten.

Foreningen !les
Forfatter
Årets kritiker er i godt selskap. Gjengen i 9A og 9B på Tjøme ungdomsskole har vært blant de mest aktive kritikerklassene i høst. Mange av dem har skrevet mer enn én anmeldelse, og det har vært gjennomtenkte og tydelig tekster. Disse to klassene har brukt mye tid og lest mye - derfor var det ekstra gøy å kunne premiere dem med boller og brus fredags morgen den 19. januar!

Vinneren

– Jeg ble overrasket og glad, forteller en fornøyd vinner av tittelen "Årets kritiker". Men Evelyn Isabell Markussen innrømmer at hun har jobbet målrettet for å vinne, selv om hun også liker å lese, og har hatt det gøy mens hun skrev.
Hun har skrevet hele åtte anmeldelser gjennom høsten, og de er alle lange og grundige. Isabell er en kritisk leser som går systematisk gjennom ulike deler av bøkene hun har lest. Hun finner nesten alltid både noe som er bra og noe som ikke fungerer, og har brukt nesten hele karakterskalaen. Det er bare én bok hun mener er verdig en sekser: Hex av Sigbjørn Moestuen.
– Jeg håper Hex vinner. Eller kanskje Voksesmerter av Marte Mittet. Jeg har ikke lest den, men jeg leste den hun vant med i fjor, Heiloen, og den var bra.

Uprisen gir annerledes norsktimer

Gjengen på Tjøme ungdomsskole har hatt det gøy med Uprisen. Når William ble månedens anmelder i september var det god stemning. Han fikk applaus og alle i klassen leste det han hadde skrevet. – Det blir jo annerledes enn den undervisningen vi har til vanlig, sier Isabell.
– Og man tenker mer over den boka man har lest, når man skriver en anmeldelse, mener hun. Hun nevner et eksempel: – I alle bøkene jeg har lest i høst, har jeg tenkt mye på karakterene når jeg har skrevet om dem. Hvem de er og hva slags karaktertrekk de har. Det pleier jeg egentlig ikke å gjøre.
Det hemmelige trikset for å skrive gode anmeldelser, er å skrive leselogg mens man leser, mener Isabell. Det er mye lettere å skrive når hun ikke trenger å huske alt, men får hjelp av egne notater. – Når jeg skriver anmeldelsen går jeg gjennom alle de ulike delene av boka: Karakterene, språket til forfatteren og alt sånt, og så kan jeg skrive hva som er dårlig og bra med hver av dem. Til slutt gir jeg terningkast på helheten.
Isabell forteller at det har vært gøy å snakke om bøker i klassen, og at mange av vennene hennes har begynt å lese mer. Hun anbefaler gjerne bøker til dem, og nå som de har blitt vant til å lese på skolen, er det lettere å plukke opp en bok på fritida.

Leser mest engelsk

Isabell spiller håndball og er med venner på fritida, men hun leser ganske mye også. Hun liker spesielt engelske bøker, og mest fantasy og romantikk. De beste anbefalingene får hun på tik-tok. – Der finner jeg alltid bøker som engasjerer meg og som jeg syns er spennende, forteller hun.
Akkurat nå leser hun King of Wrath av Ana Huang, den handler om tvangsekteskap og en far som er mer opptatt av status enn at døtrene skal ha det bra.
Gjennom Uprisen har Isabell lest helt annerledes bøker enn hun leser til vanlig. Først og fremst fordi de er på norsk, men de føles også barnsligere. Hun leser mest Young Adult på engelsk, og mange av de norske bøkene handler jo om ungdomsskolen. – Men Hex var bra!

Flere gode kritikere

Det har vært mange gode kritikere på denboka.no gjennom høsten. To andre som har utmerket seg er Amalie og Nicolai. Amalie har en mer personlig stil enn de fleste og skriver ekstra morsomt om de bøkene hun ikke liker. Nicolai er god på å beskrive sin egen leseopplevelse, både når han sovner av kjedsomhet og når han blir oppslukt.

Amalie Kvernsveen

Hvordan har det vært og være med på u-prisen?

U-prisen har vært en helt super opplevelse for min del. Det har vært en mulighet til å dykke dypere i prosjekter jeg er interessert i. Klassen og vennene mine har også gjort opplevelsen underholdene.

Har du et lesetips?

Percy Jackson lyntyven av Rick Roirdan et MUST å lese. Jeg leste første boka når jeg var 8 år gammel, og til den dag i dag er jeg fortsatt like glad i dem.

Har du skrivetips?

Som en forfatter selv, er mitt beste tips å rett og slett følge dopaminet. Skriv om det som forer kreativiteten din. Brainstorm. Kom med helt ville ideer! Selv Hunger games serien startet som et ungdomskoleprosjekt.

Nicolai Paasche

Hvordan har det vært og være med på u-prisen?

Det var ganske gøy å være med på Uprisen fordi da fikk vi gjort litt andre ting på skolen. Pluss det var gøy å kunne være med på å bestemme hvilke bøker som var gode.

Har du et lesetips?

Jeg har ikke en spesifikk bok, men det er en bokserie jeg likte veldig godt da jeg først leste den og det er Kepler62. Jeg i hvert fall, syntes disse bøkene var ganske artige da jeg leste dem.

Har du skrivetips?

Hvis jeg skal gi et skrivetips så ville det nok hvert at du ikke må glemme å være streng mot boka. Forfatterene vil at du skal være oppriktig og ikke at du skal skrive «denne boka var spennende» og det er det liksom.

Hex

Av Sigbjørn Mostue

En dag dukker det opp en ny gutt på skolen til Diana. Simon er kjekk og bedre enn henne i matte, og når han viser interesse for Diana, vet hun ikke hvordan hun skal takle situasjonen. På en fest lurer Simon noe i drinken til Diana og benytter seg av at hun er i en viljeløs tilstand. Når Diana kommer til seg selv igjen, oppdager hun at speilbildet viser en stygg, gammel kjerring. En heks. Heksa veksler mellom å trøste og skjelle ut Diana, og skillet mellom fantasi og virkelighet viskes gradvis ut. På nettet kommer Diana borti samfunn som tror på heksekult, og hun blir overbevist om at hun har inngått en pakt med Djevelen. Diana bestemmer seg for å ta hevn over Simon, men ingenting går som hun har planlagt.

Les også