Julie er månedens kritiker i desember
Foto: Privat
Julie på 8. trinn ved Sommerlyst ungdomsskole i Tromsø har skrevet månedens anmeldelse i desember. På fritiden spiller hun i korps og trener taekwondo. Dessuten liker hun å tegne, skrive og hekle - i tillegg til å lese bøker.
Foreningen !les
Forfatter
Julie er tydelig på at hun liker Sceneskifte. Spesielt fordi det skjer noe hele tiden og fordi hun mener boka har et viktig tema som den behandler på en nyansert måte. Hun skriver: "Jeg hadde boka med på ei korpssamling, og jeg brukte så å si alle pausene vi fikk på å lese." Det illustrerer godt hvordan teksten fikk henne på kroken.
Samtidig er Julie kritisk til språket i Sceneskifte, som hun oppfatter som fjernt fra faktisk ungdomsspråk. Hun beskriver dette overbevisende: "Altså jeg kjente igjen ordene, men det er ikke de jeg har hørt blitt sagt blant ungdommer"
Hvordan føles det å være månedens kritiker?
Det var gøy at akkurat min anmeldelse skilte seg ut. Jeg er glad for at jeg har fått til å skrive en tekst som noen har lyst til å lese, for det er ikke alltid så lett.
Hvordan er det å være med på Uprisen?
Det har vært veldig gøy. Det har vært fint å få et helt nytt utvalg av bøker, og at jeg har blitt "tvunget" til å lese noe annet en det jeg pleier. Jeg liker ikke vanligvis tenåringsdrama. Det hjelper ikke en gang om hovedpersonen heter Julie! Sceneskifte hadde jeg sett i hylla på biblioteket, og tenkte at "det er ikke en bok for meg". Men det var det jo.
Den fikk meg til å bli både glad og trist, men det på gode måter.
(Sitat fra Julie sin anmeldelse av Sceneskifte)
Har du tips til andre som skal skrive anmeldelse?
Tittelen på anmeldelsen min er tittelen på favorittkapitelet mitt i boka – et enkelt triks for å lage en interessant tittel.
Det kan også være lurt å gi seg selv et maks antall setninger til sammendraget. Da ser i alle fall jeg fort hva jeg likte eller ikke likte med boka, og hvorfor. Med Sceneskifte var det temaet, og hvordan forfatteren skrev om at Alex ble mobbet for å være skeiv, men så var det enkelt mest en unnskyldning for mobbingen, de var ikke egentlig homofobe.
Og synonymordbok er viktig. Jeg bruker den for å få oversikt, for å huske på og innserat det fins mange flere ord som kan bety morsom eller spennende enn bare de to.
Et skrivetips som kanskje er favoritten min: Når du har skrevet noe som du selv enten føler er ferdig, ikke vet hva du skal skrive mer, eller bare har skrivesperre, så kan det være lurt å ta en tur vekk fra skjermen. Ta deg noen dagers pause, ikke åpne dokumentet før minst 2-3 dager etterpå. Når du så kommer inn igjen vil du mest sannsynlig se ting du vil endre på, ting du vet selv at du kunne skrevet bedre, eller har kommet med en ny idé for hvordan du kan fortsette. Dette har hjulpet meg mange ganger før, og nå når jeg har lest anmeldelsen min på nytt så ser jeg mange ting jeg vil ha endret på hvis jeg kunne.
Har du en bokanbefaling?
Det er fantasy og dystopier jeg liker best.
Jeg er veldig glad i Kattekrigerne av Erin Hunter. Det er et univers som jeg og vennene mine får lyst til å være en del av. Det er masse vi kan snakke om og lage oss teorier om, og det er stor variasjon i karakterer og plot.
Dødslekene av Suzanne Collins er også kjempebra. Den bokserien vil jeg anbefale til de som ikke er så glad i å lese. Det er korte kapitler og lett å lese.
Dødslekene
Foto: Privat
Sceneskifte
Av Kari Mathilde Hestad
Kjærasten til Alex har slått opp med ho utan forklaring. Alex blir mobba av dei andre jentene i klassen fordi ho er skeiv, og samstundes må ho førebu seg til den første konserten med bandet sitt. Når alt ser som mørkast ut, begynner det ein ny gut i bandet. Mika har tjukt, mørkt hår, holete jeans og speler bass som ein gud. I tillegg ser han ut til å vere interessert i Alex. Men kvifor blir Alex interessert i Mika, ho liker jo jenter? Kva er det eigentleg som gjer Mika så sjølvsikker? Tør Alex i det heile tatt ta sjansen på å forelske seg att?