Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

William har skrevet månedens anmeldelse i september!

Intervju
12. oktober
2023
Uprisen
2024

William har skrevet månedens anmeldelse i september!

Månedens kritiker i september er William Carnot Johansen. William går i 9B på Tjøme ungdomsskole i Vestfold og Telemark. På fritiden driver han med musikk, og spiller både piano og trombone.

Foreningen !les
Forfatter
Det siste året har William startet å lese mer på fritiden, og det går stort sett i selvutviklingsbøker og fantasy. Men den realistiske fortellingen til Peter F. Strassegger, «Kvil i fred», fenget også, og for Williams anmeldelse av den vinner han en bokpakke.
William har skrevet en interessant anmeldelse som legger vekt på hans egen leseopplevelse. Han får til å begrunne vurderingene sine på en god måte. Han gir romanen terningkast 6, blant annet fordi den vekker sterke følelser hos ham.

Les hele anmeldelsen til William her

«Jeg følte veldig sterke såre følelser når hovedpersonen utførte handlinger som han egentlig visste ikke var riktig. Det er kun få bøker som har utløst så sterke følelser inni meg som Kvil i fred»

Hvordan føles det å være månedens kritiker?

- Det å bli kåret til månedens kritiker var overraskende og interessant. Det er ikke så ofte jeg blir kåret til noe spesielt, og får bli intervjuet.

Du skriver i anmeldelsen din at boken var gripende, hva legger du i det?

- Fortellingen skapte følelser hos meg. Forfatteren skrev sånn at jeg klarte å være inne i hodet til hovedpersonen. Han sliter med en del problemer, og jeg får alt fra hans perspektiv. Det skapte sterke inntrykk.

Du skriver også at det er få bøker som har utløst så sterke følelser hos deg. Kan du si litt mer om dette?

- Når jeg leste «Kvil i fred», opplevde jeg tristhet og nesten deprimerende følelser. Jeg synes så utrolig synd på hovedpersonen, Per, som hadde det så vanskelig. Jeg levde meg veldig inn i fortellingen.
- Jeg liker bøker som har litt trist tematikk. Jeg synes det er spennende. Det er det samme med musikk, jeg synes trist musikk er fint å høre på, som for eksempel klassiske pianostykker.

Hvorfor mener du at Kvil i fred er bra for dem som vil begynne å lese mer?

- Boka er ikke så veldig vanskelig å lese, det er blant annet ikke så mange karakterer å forholde seg til. Dette gjør det enklere for dem som ikke har lest så mye før å følge fortellingen. Nå holder jeg på å lese «Game of Thrones» på engelsk, og der er det så stort persongalleri at jeg må bruke en nettside for å holde styr på alle. Jeg måtte til og med starte på nytt nå, fordi jeg hadde latt boka ligge litt, så da hadde jeg mistet helt oversikten.

Har du sett Game of Thrones TV-serien?

- Jeg har sett første episode i første sesong, men så bestemte jeg meg for at jeg skulle lese alle bøkene først. Jeg merka fort at det er mye mer handling i boka, det er mye de har utelukket i serien.

Hva synes du om å være med å bestemme hvilken norske ungdomsbok som er best?

- Det er en litt stor oppgave, men det er fint å være med på. Også må det være fint for ungdomsbokforfatterne at de blir anmeldt av oss som er målgruppa deres. Da blir det lettere for dem å for eksempel vite hvordan de kan skrive annerledes og justere til neste gang, for å treffe oss i enda større grad.

Har du et tips til andre som skal skrive anmeldelser?

- Kanskje skrive logg? Det gjorde nemlig ikke jeg, så det ble vanskelig å huske alt. Nå når jeg leser min andre bok i Uprisen, «Hex» av Sigbjørn Mostue, så skrive jeg litt notater underveis. Ellers fulgte jeg tipsene til prosjektleder i Uprisen som var på besøk hos oss, om å samle opp alle inntrykkene og meningene mine om boka, både positive og negative, også plukket ut de viktigste og begrunnet og utdypet dem.

Hva slags bøker pleier du å lese?

- Jeg leser en del fantasy, også liker jeg dystopier. I tillegg fant jeg en bok i en bokhandel som heter «Kritisk tenkning» av Vibeke Riiser-Larsen og Erik Tunstad, som var veldig interessant. Nå har jeg bestilt en ny bok som heter «Meditasjoner», eller "Til meg selv". Dette er dagboken til en romersk keiser, Marcus Aurelius, som handler om stoisismen.

Hvordan finner du tid til å lese?

- Jeg begynte å lese mer i år fordi klassen leste en bok sammen før sommerferien, og da fikk jeg øynene opp for litteratur og lesing. Jeg prøver å lese litt hver dag, kanskje mellom en og to timer, og det blir mest på ettermiddagen eller kvelden. Det er ikke foreldrene mine som pusher meg, jeg klarer å motivere meg selv, men scrolling på mobilen kan ta mye tid og fokus, så den må settes på lydløs og bli lagt i en skuff. Jeg tror også at jeg går på en skole der vi ikke har så voldsomt mye lekser, noe som gir meg mer tid til lesing.

Hvilken av bøkene er din favoritt til å vinne Uprisen?

- Jeg tror «Kvil i fred» kan vinne Uprisen.

Kvil i fred

Av Peter F. Strassegger

Per og kameraten Oskar går i tiande klasse og stel øl, taggar og slåst. Heime slit Per og faren med sorga etter at mora døydde. Kvifor klarar dei ikkje å snakka om det som har skjedd? Og kvifor er Per sint på faren? Per og Oskar røyker hasj og køyrer bil ulovleg. Så ein dag blir dei tekne av politiet, som ber dei om å ta eit oppgjer med det livet dei har levd til no. Men Per er ikkje klar for å leggja alt bak seg enno. Han må ta eit anna oppgjer først. Eit oppgjer som han kanskje vil angra på. Men han må. Noko driv han, han får ikkje fred. Kven er det som ikkje kviler i fred?

Les også