Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Nominasjonsjuryen er klar

Presentasjon
8. desember
2023
Uprisen
2024

Nominasjonsjuryen er klar

Da er nominasjonsjuryen til Uprisen 2024 klar! De fem ungdommene som skal lese alle anmeldelsene her på DenBoka, og velge ut de fem nominerte bøkene til Uprisen 2024, begynner å lese 20. desember. Nominasjonene offentliggjøres 24. januar.

Foreningen !les
Forfatter
De fem i nominasjonsjuryen er Hedda Moen Gjerstad (15) fra Vindøla, Heidrun Margrete Brekke Kamfjord (14) fra Lillehammer, Jakob Ohrem Bakke (15) fra Larvik, Melat Hailu (14) fra Vinstra og Frida Emberland Fossland (15) fra Avaldsnes. Vi har stilt de fire spørsmål for å bli litt bedre kjent med dem.
1.Hvorfor søkte du om å bli jurymedlem?
2.Hva er en god bok?
3.Har du en favorittbok eller favorittserie?
4.Hva driver du med på fritiden?

Hedda:

1. Jeg søkte om å bli jurymedlem fordi det fins alt for mange ungdomsbøker av lav kvalitet som slipper igjennom. Det å sile ut de svake bøkene kan få flere til å lese. Derfor ville jeg være med på å bruke kritikerklassenes anmeldelser til å plukke ut 5 bøker som blir nominert til Uprisen.
2. En god bok er en historie du ikke klarer å legge fra deg. Gode bøker har et bra språk som gjør at du klarer å se for deg historien, uavhengig om det er fiksjon eller ikke.
3. Jeg tror at "Christine" av Stephen King er min favorittbok. Den handler om en tenåringsgutt som kjøper en gammel bil av en eldre mann. Ikke lenge etter dør den eldre mannen og mystiske ting begynner å skje. En etter en blir fiender av mannen drept, men hvem står bak?
"Christine" har mange spennende twister noe som gjør den umulig å legge fra seg.
4. På fritiden leser jeg en del (sjokk!) i tillegg til at jeg spiller piano og synger (til piano og i band). Jeg er også glad i å tegne og å være kreativ.

Heidrun:

1. Jeg søkte om å bli jurymedlem fordi jeg er veldig glad i bøker og jeg tenkte at det vil være en spennende og unik mulighet til å gjøre noe viktig og meningsfullt som handler om bøker, men i en annen form enn lesing.
2. En god bok er en bok det er lett å føle med og av. Å gråte eller le eller bare føle av bøker er det beste som fins. Jeg liker bøker som handler om liv, bare at det er helt andre liv enn mitt eget. Jeg er veldig glad i hester og er veldig allergisk, men får ri én gang i året. Derfor er det veldig deilig at det finnes bøker om hester og hestefolk som jeg kan drømme meg bort i. For eksempel serien om Hedda hestejente skrevet av Maren Ørstavik.
3. Min favorittbokserie er «The summer I turned pretty» som består av tre bøker. De er kjempebra! Disse bøkene kan få meg til å le, gråte, bli kjempesur og kjempeglad. Det er dette med at jeg får lov til å drømme meg bort, men også bli kjent med og bli kjempeglad i Belly som er hovedpersonen. Disse bøkene får virkelig terningkast 6 hos meg.
4. På fritiden danser jeg veldig mye. Jeg danser 7 partier i uken og går på kunstløp en gang i uken. Jeg leser også ganske mye og er alltid på utkikk etter nye bøker å sette i køa. Jeg kan finne på å låne en bok på biblioteket mens jeg leser en annen og har flere i kø, og så ender jeg med å måtte levere den tilbake før jeg rekker å lese den.

Jakob:

1. Jeg søkte om å bli jurymedlem fordi jeg har en bred leseerfaring og synes det er kult med bøker. Jeg tenkte at jeg ville lære en del om ungdomslitteratur av å arbeide med anmeldelsene. Jeg tror det blir gøy å diskutere tekster med folk som liker å lese og å argumentere for hvilke tekster som er gode.
2. En god bok kan være mye forskjellig, men det er først og fremst viktig at den har en fengende tittel og et stilig omslag. Så liker jeg at den har et godt anslag og er spennende. Det bør helst være noe jeg må tenke litt over både underveis og etterpå når boka er ferdig lest.
3. Jeg liker veldig godt fantasy. Favorittboka mi nå er "Glasstronen" av Sarah J. Maas. Den er beslektet med "Game of Thrones" og "Dødslekene".
4. På fritida spiller jeg håndball og trener nærmest hver dag. Jeg liker å stå på ski. Jeg spiller litt piano og gamer. Så er jeg naturligvis sammen med venner.

Melat:

1. Jeg søkte om å bli jurymedlem fordi jeg ønsket å prøve noe nytt og bidra.
2. En god bok for meg er en bok som klarer å fange leseren fra første side. Den bør ha en spennende historie, interessante karakterer og en god flyt i fortellingene.
3. Selv om jeg ikke har en favorittbok, har jeg en favorittserie, og det er «Gossip girl». Det er alltid spennende og følge med på dramaet blant karakterene.
4. På fritiden driver jeg med både fotball og håndball. Jeg er en aktiv person og elsker og være i bevegelse.

Frida:

1. Fordi det hørtes kjekt ut! Jeg elsker å diskutere bøker, og ville gjerne få gjøre det med andre ungdommer som også synes det er gøy.
Og det virker spennende å få se hva alle ungdommer i hele Norge har skrevet og mener om bøkene.
2. Du vet du har funnet en god bok når du glemmer ut at du leser. En god bok må inneholde høydepunkt og/eller vendepunkt.
Det må være lett å leve seg inn i boka, med å få vite følelser og tanker til hovedkarakterene. Det hjelper også med gode skildringer og god skrivemåte.
3. Vanskelig spørsmål! Men visst jeg må velge, så er det sikkert "I fell in love with hope". Visst vi skal velge ut ifra de bøkene som er med i Uprisen, så er det "Sølvstrupen".
4. Litt for mye, ifølge pappa... Hehe. Men det meste går i musikk. Jeg synger i kor, spiller i korps to ganger i uken, er med på musikaloppsetting og går i speideren. Om søndager er jeg som regel med på å synge på gudstjenester. Ellers, på den fritiden jeg har til overs, er jeg med venner, kjæresten min, leser eller så sitter jeg ved pianoet og synger. Jeg synger masse! Jeg elsker det!

Les også