Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

Sølvstrupen

Sølvstrupen

Utgitt av Gyldendal

Antall sider: 412

Språk Norsk (bokmål)

Sjanger

Utgivelsesår: 2023

Om boken

Juva er merket for alltid av mannen hun satte fri. Djevelen selv, som holdt evig liv i vardari med blodet sitt. Nå drukner hun i uante konsekvenser: en flom av ulvesjuke, et vaklende byråd og vardaris desperate kamp etter de siste dråpene.

Fortært av sorg og raseri tvinges hun til å åpne dørene for mørke, fanatiske krefter. Juva kjemper for alt hun har kjært, men balanserer snart på en knivsegg da hun innser at arret etter Gríf går langt dypere enn hun ante …

Sølvstrupen er andre bok i trilogien Vardari, og oppfølgeren til Jernulven. Et fengslende fantasy-mysterium med norrøne røtter, om blod, begjær og avhengighet. Vardari er satt i samme univers som den prisbelønte, internasjonale fantasysuksessen Ravneringene.

Anmeldelser (10)

Sølvstrupen, ei tung bok å lese

Ine

Bryne ungdomsskule

16.12.2023

Boka Sølvstrupen handlar om Juva, ein jegar som prøver å utrydde ulvesjuka. Ulvesjuka har heimsøkt Naklav i fleire månadar. Juva og jaktlaget hennar har fått tillatelse til å drepe dei som har fått ulvesjuka.

Eg synest det var veldig vanskeleg å forstå kva som skjedde i boka, spesielt når eg ikkje hadde lest den første boka i serien. I tillegg rakk eg ikkje å lese heile boka, så eg veit ikkje kva som skjedde videre. Ein av grunnane var at boka var veldig tung å lese og hadde mange vanskelege ord. Det gjorde at eg ikkje fikk lyst til å lese vidare. Og det hjalp ikkje når kapitla hoppa frem og tilbake mellom to hendingar, som gjorde det mykje meir forvirrande. Hadde eg lest den første boka i serien hadde det sikkert vore meir spennande å lese denne boka.

Eg gir boka terningkast 2.

Sølvstrupen

Anna

Vinstra ungdomsskole

16.12.2023

Bokandmeldelse
Sølvstrupen

Sølvstrupen handla om ei jente som hette Juva og hun slapp fri djevelen. Konsekvensene av det er blant annet ulvesjuken. For å få ulvesjuken, må man finne blodperler og hvis du tar på dem, begynner du og ligne på en ulv, ikke på utseende men tennene dine blir om til ulvetenner. Du begynner også å oppføre deg som en ulv, som foreksempel at du blir aggressiv.

Jeg synes at Sølvstrupen var en spennende bok med mye handling. Jeg synes også handlingen var veldig spennende, fordi det var en ganske anderledes verden og det var noe helt eget. Jeg synes at kapittelet som hette Lukk hjertet var mest spennende, fordi jeg synes at det var kapittelet jeg kom inn i selve boka, og det jeg synes var lettest å forstå. Fordi det skjedde ikke så mye og det var ikke noen nye personer i det kapittelet.

Men jeg synes også at det kanskje var litt for mye handling på en gang og derfor var det litt vanskelig å komme inn i boken, spesielt i starten. Språket var også litt vanskelig, eller noen ord hvertfall. Jeg synes at kapittelet som hette Brua var mest kjedelig. Fordi jeg synes det var vanskelig å forstå, og jeg kom litt ut av boka der, følte jeg. Det var fordi det skjedde ganske mye der og det var nye personer.

Jeg tror at man kanskje kan kjenne seg litt igjen i boka, fordi boken handler om at man gjør feil og at det som er viktig er å gjøre feilene sine godt igjen. Jeg kjenner meg litt igjen i boken ved at jeg også gjør feil og at det er viktig å ikke gi opp.

Jeg gir boka terningkast 4.

Forvirrende og stort univers

William

Tjøme ungdomsskole

15.12.2023

Sølvstrupen er bok nr. 2 i trilogien Vardari skrevet av Siri Pettersen. Serien bygger videre på trilogien Ravneringene, og foregår i et stort og eget univers basert på norrøn mytologi.

Jeg synes det var vanskelig å holde styr på alle personene, stedene og gjenstandene som er spesielle i dette universet. Det eksisterer egne metaforer, som også er forvirrende når man ikke har lest bok én.

Siden det har vært vanskelig å forstå verden, har boka vært forvirrende. Jeg tror jeg hadde fått en bedre leseopplevelse hvis jeg hadde lest den første trilogien. Det virker som et sofistikert univers som de som liker bøker med kart kan sette pris på.

krigen mot ulvesjuken

Sofie

Tjøme ungdomsskole

14.12.2023

Sølvstrupen er den andre boken i bokserien Vadari-trilogien skrevet av Siri Pettersen. Dette er en veldig fantasifull bok. Den handler om en juva, hun er rødjeger, 19 år gammel og vil sammen med «laget» sitt utryddet ulvesjuken.

Jeg har kun rukket å lese cirka hundre sider av boken, og syntes den er veldig spennende. Derfor tenker jeg at jeg fortsatt vil skrive en anmeldelse. Boken er litt utfordrende å lese, fordi det er flere personer som ikke blir beskrevet i denne boken, grunnet at det er bok 2. Fortsatt syntes jeg at boken beskriver handlingene godt, dette gjør at det blir spennende og man klare ikke stoppe å lese videre på neste side.

Bøker som denne pleier for mange å være utfordrende å lese, den er på 400 ord og har liten skriftstørrelse Så om boken ikke er spennende nok, vil dette føre til lesestopp for de som ikke er kjempeglad i å lese bøker. Om en bok ikke er spennende nok kan jeg ta meg selv i å hoppe over sider eller bare stoppe å lese boken, men denne var helt annerledes, jeg klarer ikke legge boken fra meg.

Til nå liker jeg boken veldig, jeg har enda ikke kommet halvveis. Men syntes det var verdt å skrive en anmeldelse om denne spenningsfulle boken. Dette er en bok jeg kommer til å lese videre. Jeg vil nok anbefale å lese den første boken i denne serien først for å få litt bedre oversikt over karakterene og hvem som er de gode og de onde. Det gjør det nok mye enklere å lese bøkene også, for nå må man anta og gjette litt hvem som er hvem.

Siden jeg bare har lest en fjerdedel av boken, får jeg bare vurdert den delen og kan dermed ikke gi terningkast. Men denne boken syntes jeg bygger spenning inni meg på en god måte. Denne boken er veldig bra så langt, og jeg syntes den er så spennende og vil lese boken helt ut.

Levde ikke opp til forventningene mine

Bolla

Austbø skole

14.12.2023

Når jeg plukket opp denne boka, så trodde jeg at den kunne være interessant og kanskje litt spennende, men så langt så har den vært ganske forvirrende og kjedelig. Jeg føler at forfatteren mangler noen gode forklaringer på hva i huleste som skjer i starten av boka. Så klart kan dette være fordi det er en oppfølger av en annen bok. Men min mening er at du burde ha muligheten til å komme midt inn i en bokserie og selv om det er vanskelig så burde det være mulig å hente seg inn. Det mener jeg ikke er mulig her!For eksempel hvis man leser den åttende boken i serien, en pingles dagbok, så er det fortsatt mulig å forstå hva som skjer og rett og slett henge med.

Boka handler om Juva, hun er ganske ung, men likevel er hun leder for noe i en gruppe som jakter på folk som er ulvesjuk som er en sykdom i boka. Sykdommen spres via blod, derfor kalles de blodjegere.

Min ærlige mening er at boka er fryktelig skrevet og rett og slett dårlig.

Sølv istedet for gull

Bettina

Ve skole

13.12.2023

Sølvstrupen er en ganske tjukk bok, som er tungvint å lese. Denne boken var andre bok i en serie, så det var ganske vanskelig å komme inn i historien. Det hadde nok vært enklere å forstå boka hvis jeg hadde lest den første. Det er også mange vanskelig ord som ble brukt. Jeg synes de kunne brukt enklere ord og forklaringer.
Når jeg begynte å lese skjønte jeg ingenting, men det gjorde meg også nysgjerrig på hva som skjer videre i boka. Jeg er ganske glad i fantasy, men handlingene i boka var ikke noe spesielt gøy, som gjorde det ganske tungt for meg å lese videre. Begynnelsen av boka var ganske forvirrende og det startet ganske brått på. Det var heller ikke så mye forklaring på ting, noen ord skjønte jeg ikke før jeg hadde lest mange kapitler. Boken ble mer interessant etter hvert, men jeg synes ikke det var noe spesielt gøy å lese den. Boken kunne trengt noen bilder. Da hadde det blitt lettere å se for seg handlingene. Forsiden av boka så heller ikke så spennende ut, den har ganske mørke farger som får den til å virke kjedelig. Det var ikke min type bok. Boken fikk terningkast 3 av meg fordi den var slitsomt og krevende å lese, men det betyr ikke at den var kjempe dårlig. Det kan godt hende at denne boken passer for mange andre, men det gjorde den ikke for meg.

Er den verdt å lese?

Ronja

Austbø skole

11.12.2023

Dette er den andre boken i vadari-trilogien. Boken er skrevet av forfatteren Siri Pettersen. Sølvstrupen er en bok med mye fantasi. Boken handler om en 19 år gammel rødjeger kalt Juva. Sammen med sitt jaktlag skal hun prøve å utrydde ulvesjuken. Laget består av Juva, Lok, Broddmar, Muggen, Hanuk og Nolan.

Boka begynner brått på. Det er litt vanskelig å forstå hva som skjer i starten av boka. Det er også vanskelig å forstå hvem som er de onde og hvem som er de gode, men man finner det ut senere i boka. Jeg synes den var litt tung å lese i starten, siden jeg ikke forsto så mye. Dette har nok noe med at det er andre boken i serien, derfor anbefaler jeg å lese den første boken for å forstå mer av hva som skjer.

Boka er litt kjedelig, men i tillegg litt spennende. Det er mye som skjer og det begynner plutselig på noe nytt hvert kapittel. Jeg gir boka terningkast 3 siden at jeg ikke forsto så mye. Det kunne nok vært litt bedre hvis jeg hadde lest den første boken i serien. Jeg synes boken er verdt å lese.Skal hun stole på de varige?

Frida

Bø ungdomsskole

20.11.2023

Sølvstrupen er en bok skrevet av Siri Pettersen. Den er innenfor fantasi sjangeren. Den kan være veldig krevende å lese visst du ikke er så glad i lesing, men er du en lesehest så går det helt fint.

Boka handler om en "rødjeger" som heter Juva. Hennes jobb er å jakte på folk som er blitt "ulvesyke". Hun har til og med et eget jaktlag, som består av Nolan, Muggen, Broddmar, Hanuk , Lok og hunden Skarr. Juva er en blodleser, som vil si at hun kjenner hjertene til "varige". De "varige" er visstnok slemme og ikke noen å stole på, mener Juva. Da kommer Sølvstrupen. Han skal jakte på de "varige". Og han vil ha med seg Juva. Så da jakter hun plutselig på de "varige". Dette liker ikke jaktlaget hennes, så de krangler og blir splittet opp. Så da blir Juva helt alene. Hun sliter også med traumer, søvnløshet, sinne og sorg som hun prøver å fornekte. Etter hvert finner hun ut at kanskje de "varige" ikke er så farlige allikevel. Kanskje det er Sølvstrupen som er den farlige..?

Det er litt vanskelig å komme seg inn i denne boka. I starten så skjønte jeg ikke helt hva som skjedde. Det tok et par kapitler før jeg skjønte hvem som var slemme og hvem som var gode og slikt. Det var ganske lite forklaring på ting. For eksempel, så det tok mange kapitler før jeg skjønte hva en "varig" er. Men denne boka er jo nr 2. Så jeg burde nok sikkert ha lest den første boka før jeg leste denne, som da er videre handling.

Alt i alt så var det en ganske god bok. Veldig interessant handling. Veldig god skildring i teksten. Kreativ verden som Juva lever i. Kule navn på karakterene i boka. Bra delt opp i kapitler, ikke for lange og ikke for korte.

Terningkast: 5


En bok for de som liker fantasi bøker!

Emil

Grøtte skole

8.11.2023

Boken Sølvstrupen er en fantasi bok som handler om ulvesjuke og Vardari. Boken er den andre boken i Vardari triologien og den er oppfølgeren av boken Jernulven. Boken handler om at hovedpersonen Juva som er 19 år og som er jeger og skal prøve å utrydde ulvesjuken med sitt jaktlag. Ulvesjuken herjer i Naklav og Juva og sitt jaktlag har fått tillatelse til å drepe de menneskene som har fått ulvesjuke for å utrydde sjuken.

Jeg syntes boken startet var veldig tungt i starten og jeg skjønte ikke helt hva jeg leste. Så det kan være lurt og lese den første boken først så du kanskje skjønner litt mer. Boken ble lettere å lese jo lenger du kom, å det ble mye morsommere og lese boka. Boken var litt spesiell for det forandret seg veldig mye mellom kapitelene så det var litt varierende for hva man leste, og det likte jeg egentlig ikke så godt for det ble litt rart. Jeg som ikke er så glad i å lese bøker syntes det ikke var så vanskelig og legge fra meg boka, men jeg kan se for meg at veldig mange kan slite. En ting som jeg syntes, var veldig greit at det var ikke så lange kapitler så man kunne bare stoppe når man kom til et nytt kapittel så man kunne starte på noe nytt og ikke midt i et kapitel. Jeg syntes boka var veldig gripende, og det var veldig lett å leve seg inn i boka for det var veldig bra skrevet så man ble litt med i tankene og med hovedpersonen Juva.

Jeg har ikke lest noen bøker som er som denne boka for jeg liker ikke noe spesielt godt å lese bøker som er så fantasi fulle som denne, men jeg har hørt om noen og sett noen bøker som ligner og handler litt om det samme som denne boken. Boken minner meg egentlig ikke så mye om situasjoner som skjer i hverdagen så det er ikke noen spesielle situasjoner som minner meg om denne boka, grunnen til at det ikke er så mye som minner meg om hverdagen er på grunn av at boken er såpas fiktiv og fantasifull at det blir ganske ulikt hverdagen selv om det er noen likhetstrekk. Historien i boka er veldig urealistisk med ulvesjuken og udødelige mennesker. Det er noen realistiske trekk med ting som skjer i boka, men det er veldig lite. Historien i boka er urealistisk i virkeligheten, men forfatteren har skrevet boka veldig bra så leseren føler at det er realistisk og kan tro på det. Selv om forfatteren har skrevet om en ulvesjuke som ikke finnes og udødelige mennesker så får forfatteren deg til og leve deg inn i boka og føle at det er helt ekte. Boken var ganske vanskelig å lese i starten, men etter hvert ble det mye enklere da man begynte å skjønne litt mer som jeg fortalte litt om tidligere i anmeldelsen. Ordbruken i boka synes jeg er veldig bra. Jeg liker når det ikke er så mye banning og stygg språkbruk for da blir det veldig dratt opp i boka synes jeg. Det var noen påfunnene ord i teksten som jeg likte veldig godt og teksten i boka var veldig bra. Ellers så synes jeg boka var veldig bra skrevet og ordene som ble brukt var veldig bra.

En ting som jeg likte med boka, var at det var alltid noe som skjedde så det var aldri kjedelig og du lurte alltid litt på hva som kom til å skje videre så den var ikke så forutsigbar. Noe jeg ikke likte så godt var at boka var så treg i starten og man skjønte ikke helt hva som skjedde. Jeg er heller ikke noe fan av å lese fantasi bøker så det blir sikkert litt tregt ned på grunn av jeg ikke er så gla i sånne bøker. Jeg mener at folk som liker fantasi bøker bør lese denne boka, men sånne som meg som ikke liker så godt å lese fantasi bøker bør holde seg unna denne boka for da blir det fort kjedelig. Et problem for mange kan bli at boka er over 400 sider som er veldig langt for ungdom så det kan bli litt lenge og lese boka. Så jeg gir denne boka en terningkast 3 for at jeg ikke likte boka så godt for at jeg liker ikke fantasi bøker, men jeg kan skjønne veldig godt hvis folk som liker fantasi bøker kan gi denne en 5 eller 6 for det er en veldig bra skrevet bok, men den traff ikke meg så bra.


mange bra skildringer!

Mirabell

Vardal ungdomsskole

27.10.2023

Boka er andre boka i trilogien Vardari, skrevet av Siri Pettersen. Juva er en 19 gammel jente som bor i Náklav. Hun er rødjeger sammen med Lok, Hanuk, Nolan, Broddmar og Muggen. Boka er veldig veldig tung å lese i starten, den blir litt lettere etter hvert. Litt vanskelig å skjønne hva som skjer i starten, men super bra skildringer og ordbruk. Boka er skrevet veldig bra, i hvert fall i mine øyne. Jeg må nok gi terning kast 5. Jeg er veldig glad i boka så glad at jeg kjøpte første boka, og ville ikke røpe hele boka for meg selv, så leste halve Sølvstrupen. Det kan hende at det ikke er boka for alle, men jeg likte den veldig godt. Generell bra bok, gleder meg til å lese fler.

Se alle anmeldelser