Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Boktips til Verdensdagen for psykisk helse

Boktips
10. oktober
2023

Boktips til Verdensdagen for psykisk helse

Foto: Simen Anthony Samuelsen

I anledning Verdensdagen for psykisk helse har vi samlet noen bøker som tar opp psykisk helse på ulike vis.

Foreningen !les
Forfatter

Skjønnlitteratur

Litt redd, bare av Alexander Kielland Krag, Gyldendal 2021

Mental helse er et tema som lenge har vært tabu. Når hovedpersonen i tillegg er en gutt, opplever vi boka som ekstra viktig og relevant. Hovedpersonen er ikke en person som står utenfor gjengen, han er en av gutta, og det normaliserer og gjør det lettere å forstå at hvem som helst kan ha angst. -Fra ungdomsjuryen i 2022 da Litt redd, bare vant Uprisen.

Felefeber av Elin Hansson, Cappelen Damm 2023

I Felefeber møter vi Torleif som, på grunn av at bestefaren blir syk, blir tvunget til å dra tilbake til den lille hjembygda med det artige navnet, Fittlausbygdi. I denne bygda klarer ikke Torleif helt å være seg selv, verken ovenfor venner eller familie. I tillegg minner stedet ham om moren som døde for noen år siden. Men på musikkakademiet har det kommet en ung gjestelærer helt fra Japan – og han har så brune øyne at de nesten er svarte. Felefeber handler om å tørre å være seg selv, og å stå opp mot bygdedyret – både det ytre og det som eksisterer inne i en selv. Den handler også om å takle sorg og om å se forbi forskjeller og heller fokusere på det som forener.

Felefeber vurderes til Uprisen 2024. Les hva ungdom synes om boka her!

Høgspenning, livsfare av Helene Guåker, Samlaget 2020

Lea bur på hybel og går på vidaregåande skule. Heime slit faren med garden, medan mora er sjuk og berre ligg i senga. Sannheita kan ho ikkje fortelje på skulen, så ho diktar opp Vilde for å kunne vere tøff og smart. Ei tragisk hending gjer at ho må stole på at Lea kan vere seg sjølv, og at det er godt nok.

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen, Samlaget 2020

Synne er 15 år og har ADHD. Ho hamnar ofte i konflikt med lærarar og elevar. Tryggleiken finn Synne i besteveninna Torunn og Johan, den nye guten i klassa, men Kine gjer alt ho kan for å stele dei frå ho. Sinne er ei velskriven bok om å ha ein diagnose du ikkje vil andre skal vite om, og korleis venskap og forelsking kan fortone seg i ungdomstida.

Dette er ikke oss av Neda Alaei, Gyldendal 2019

Omsorgssvikt, vennskap og forelskelse: Det er ikke temaene som er oppsiktsvekkende med Dette er ikke oss. Nei, det er den sterke, interessante hovedkarakteren, Sanna, og hvor godt denne fortellingen er skrudd sammen. Sannas sterke fortelling er dypt gripende, men det blir den ikke uten en drivende god forteller. Og det er Neda Alaei. Denne boka ble kåret til vinner av Uprisen 2020.

Smadra av Brynjulf Jung Tjønn, Flamme forlag 2018

Smadra er sterk lesing om vald i nære relasjonar. Det gjer vondt å lese om Oda som bur med ei valdeleg mor, men som bortforklarar såra ho har med at ho har tippa på sykkelen. Kvifor klarar ho ikkje å fortelje sanninga?

Sjekk ut temaet "psykisk helse" her for å finne flere bøker og artikler ☺️

Litt redd, bare

Av Alexander Kielland Krag

Hvordan starte en umulig samtale? Cornelius går på videregående, spiller fotball og fester med venner. Han er snart atten, livet har egentlig gått fint til nå. Men en dag blir han kvalm, og det går ikke over. Han aner ikke hva det kommer av, men skjønner at han ikke er syk. Etter litt går det opp for ham: Han er redd. Men hva skal han gjøre når han er «for frisk» til å få hjelp, og for syk til å finne ut av alt på egen hånd? Det er en bok om å være redd, om frykten for å miste seg selv, og om hvor vanskelig det er å åpne seg om de viktigste tingene.

Les også