Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Rapport fra U-showet 2023

Rapport
5. juni
2023
Uprisen
2023

Rapport fra U-showet 2023

Marte Mittet med storjuryen på scenes. Hannah Roset Aag og Amalie Larsgaard

«Boken er basert på noe ekte, og man lærer mye uten å tenke over det» er en del av begrunnelsen til juryen om vinnerboken.

Hannah Roset Aag og Amalie Larsgaard
Forfatter
Stemningen er på topp i Maihaugsalen i forkant av U-showet, når Uprisen – årets ungdomsbok skal deles ut. Klasser fra over hele landet er samlet, i tillegg til forfatterne av de 5 nominerte bøkene – Blått blod (Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug), Høyt press (Jan Tore Noreng), Heiloen (Marte Mittet), Splintra (Hilde Myklebust) og Lik meg (Anne Wisløff).
Utenfor Maihaugen møtte vi mange spente ungdommer, blant disse var 14 år gamle Marie fra Nittedal. Hun gleder seg veldig til å se på showet, og hvem som vinner den store æren av å ha engasjert flest ungdommer til å lese bøker. Hun er sikker på at Heiloen vinner, fordi hun har møtt veldig mange som heier på både boka og forfatteren.
En annen vi møtte var Leona på 14 år. Hun mente at Blått blod vinner, fordi hun syns den er veldig spennende og treffer målgruppen. Hun beskriver humøret nå som spent, glad og anspent. Leona syns det er gøy å få være med på Litteraturfestivalen, selv om hun ikke er i en juryklasse.
Programleder Heidi Marie engasjerer oss alle med noen morsomme kommentarer før showet begynner, hvor latteren sprer seg i salen. Så introduserer hun fjorårets vinner, Alexander Kielland Krag, som skal fortelle oss litt om boka som tok med seg prisen i 2022, Litt redd, bare. Den handler om Cornelius som opplever noe ekstremt ubehagelig, hans første angstanfall. Hvordan håndterer Cornelius dette? Alexander snakker om hvordan det er å oppdage nye følelser for deg selv og følelser for andre.
Etter det kommer det innspill av sang og dans, dette imponerer publikum. Med en vakker sang og en fantastisk dans, er vi veldig klare for å vite hvem som stikker av med Uprisen 2023.
To av elevene fra juryklassene skal annonsere vinneren, de gir oss en grundig forklaring som holder på spenningen.
Begrunnelse: Boken har mange ulike skildringer og perspektiver. Man blir godt kjent med karakterene, og deres problemer. Boken er basert på noe ekte, og får et stort tema til å virke nært. Man lærer mye av boka uten å tenke over at man lærer, og det er et viktig tema man må snakke og lære mer om!
Og vinneren av Uprisen 2023 er boka Heiloen av Marte Mittet som har gjort en helt fantastisk jobb og virkelig levd seg inn i ungdomslivet, vi gratulerer deg Marte!

Storjuryen: Hallvard og Natalie fra storjuryen leser opp juryens begrunnelse. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Heiloen

Av Marte Mittet

Sytten år gamle Nora har fått nok av tyske soldater i gatene. Broren Peter er aktiv i den kommunistiske motstandsbevegelsen, men nekter å la Nora bli med. Hun nøyer seg med å dele ut anti-nazistisk propaganda, inntil hun en dag gjør seg fortjent til en plass i gruppa. Nora blir mer og mer involvert i kampen mot nazistene. Samtidig intensiverer Gestapo jakten på motstandsfolk. Den ene etter den andre av Peters kamerater blir arrestert. Snart er det bare et spørsmål om tid før det er hans tur.

Les også