Hopp til innholdet

Voksesmerter

Av Marte Mittet

Anmeldelser (8)

Bok: Voksesmerter

Kjedelig, rett og slett kjedelig

Amalie Brattrud Kvernsveen

Vardal ungdomsskole

3.04.2024

Kjedelig, rett og slett kjedelig.
Ifjor var jeg en av elevene som satt i storjuryen for u-prisen, og hjalp til med å stemme frem Marte mittets «Heiloen» til førsteplass.
Denne boka, på den andre siden, var rett og slett vanskelig å komme seg gjennom. Det kan hende at jeg har blitt alt for påvirket av andre bøker jeg leser hvor det skjer noe hele tiden. Men at 2-3 karakterer holder seg på samme gate/i samme området gjennom en hel bok blir rett og slett kjedelig.
Eneste grunden til at boka ikke får 1, er at det var litt plott i romansen+ den inneholdte litt historie.
Men «Voksesmerter» kan IKKE SAMMENLIGNES med fjorårets «heiloen» som er en av de beste bøkene jeg har lest
Terningkast:2

Bok: Voksesmerter

Veldig spennende!

Aurora

Tjøme ungdomsskole

15.12.2023

Voksesmerter er en bok av Marte Mittet. Marte Mittet vant U-prisen i fjor med boka Heiloen. Voksesmerter handler om Louise, og året er 1991. Hun bor hos bestemoren og bestefaren hennes fordi moren bor i byen og har vært en fraværende mor, bestefaren har vært i Jugoslavia i 2. verdenskrig, men kom til Norge. Det kom en ny person til byen, hvem kan dette være og hva skjer med bestefaren hennes?

Boken handler om familie, kjærlighet og vennskap. Først i boken var det en prolog, denne skjønte jeg ikke så mye av før i slutten av boken. Boken hadde en åpen slutt, og jeg trodde på slutten at det kom til å skje noe, men dette vet jeg jo ikke selv om skjedde. Jeg er ikke veldig glad i bøker med åpne slutter, litt fordi at jeg vil vite hva som skjer. Alt i alt var boken veldig bra. Det var en del spenning i boken, noe jeg likte veldig godt, fordi spenningsbøker er noen av de beste bøkene.

Jeg synes det er ganske vanskelig å sette seg inn i en bok, og i denne boken så klarte jeg å sette meg inn i boken, samtidig som jeg ikke gjorde det. Boken var ganske enkel å lese, da blir det lettere å forstå seg på boken.

Jeg gir boken terningkast 5, fordi boken var bra oppbygd og var generelt veldig fin å lese. Den eneste tingen jeg ikke likte så bra var at den hadde en ganske åpen slutt. Men jeg anbefaler den til alle.

Bok: Voksesmerter

"Det vakk'e dårlig, men ikke fantastisk"

Gabriel

Steinerskolen i Vestfold

15.12.2023

"Voksesmerter" er en bok som handler om en 15 år gammel jente som heter Laura, som bor med besteforeldrene sine i år 1991.
Det som skjer er at Lauras liv er i endring, bestevennen hennes Sophie som også er Laurars eneste venn, har flyttet. En ny gutt flytter inn i Sophies gamle hus, han er veldig snill og Laura blir forelsket, men hun vet ikke om han føler det samme.Samtidig som dette, legger Laura merke til at bestefaren hennes sliter med traumer fra krigen, og hun finner en bortgjemt flaske med whiskey, med et mystisk brev på, skrevet på Serbisk. Laura vil ikke vekke mistanken til bestefaren, så hun måtte få den oversatt et annet sted.


Jeg likte veldig hvordan denne boken var skrevet og ordbruken. Jeg likte hvordan den hadde så mange detaljer så boken føltes realistisk.
Ut ifra min lese hastighet likte jeg også lengden på boken. Den var ikke så kort at jeg kunne lese den i en "sitting", og ikke for lang, så jeg trengte ikke å bruke flere uker på den, bare noen få dager.

Jeg likte karakterene og spenningsnivået i boken. Det føltes ut som boken var ganske gjennomtenkt, og boken ikke bare var funnet opp i farten.

Det jeg ikke likte med boken var historien. Men jeg tror heller ikke at jeg er målgruppen for denne historien. Jeg tror denne boken er mer for "målgruppen" som overtenker alt, som Laura, og kan kjenne seg igjen i det hun tenker eller gjør.

Det som kunne gjort boka bedre er å lage historier flere kan kjenne seg igjen i.

På grunnlag av dette,
gir jeg boka: 4,5/6.

Bok: Voksesmerter

En bok som passer for ungdom.

June

Hellerasten skole

15.12.2023

Jeg leste Voksesmerter av Marte Mittet. Boken handler om Louise på femten som bor med besteforeldrene hennes (besta og beste) og en mor som forlot hun da hun var liten. Det er en ny gutt som har flyttet til byen, og imens de blir bedre kjent begynner Louise og gå på fester og finner ut om noen nye ting om beste.

Jeg synes at det var litt vanskelig og lese fordi det var så mye som ble beskrevet og det ble beskrevet med mye detaljer som gjorde at man falt litt ut av fortellingen. Jeg følte at historien ikke bygget seg opp på noe, men den var fortsatt interessant.
Jeg følte det var litt behagelig å lese denne boken, selv om den var litt trist så var den fortsatt fin å lese, den vekket noen følser inne i meg som var litt triste inniblant, men de var også fine noen fine følser å finne i denne boka. Jeg syne ikke at den passer så bra til små barn, men for ungdommer så passer den bra.

Jeg vil nominere denne boka fordi jeg likte å lese i den men jeg ble litt overasket over slutten det var ikke sånn jeg hadde forestilt meg slutten i det helle tatt, men boka var hvert å lese og det var mye interessant i den så jeg vil gi boka terningkast 4/6.

Bok: Voksesmerter

Kjekk og spannande bok

Mathilde Braut-Hegre

Bryne ungdomsskule

15.12.2023

Eg har lese voksesmerter av Marte Mittet. Eg likte denne boka veldig godt eg syntes den var kjekk og spannande. Eg følte at den passa veldig godt til ungdom og at den var skriven veldig godt.

Boka handlar om Louise som bur hos Besta og Beste. Mor til Louise bur i byen fordi ho ikkje klarer å ta vare på Louise. Beste kjem frå Jugoslavia, men held bakgrunnen sin ganske skjult for Louise. Seb har også nettopp flytta til byen og Louise og han blir veldig gode venar, men er dei meir enn venar?

Det einaste eg synest var litt utfordrande med boka var at prologen gav meg litt følelse av at boka kom til å ta stad i krig, men når eg kom til slutten skjøna eg kva som var meininga.

Terningkast: 5

Bok: Voksesmerter

Voksesmerter

selma

Sommerlyst

13.12.2023

i denne boken som heter voksesmerter møter vi Louise som har hatt et dårlig forhold til sin mor og hun har aldri møtt sin far. Noen ganger møter hun moren sin ute på pub i byen for Louise er 15 år og har lov til å dra ut. Louise bor hos besta og beste som er hennes besteforeldre. Louise blir kjent med Seb(Sebastian)som akkurat har flyttet til samme tettsted som Louise bor i. Sebastian og Louise prøver og finne ut hva Beste skjuler når de finner et brev som står på serbisk sammen med en flaske Wisky.

Denne boken er basert på familien til Marte Mittets følelser og opplevelser under andre verdenskrig. Louise har flere venner som heter Kris og Tina. Louise beskriver Kris som en litt skitten ungdom som aldri dusjer seg.

Denne boken syns jeg passer bedre til noen som er mellom 15-17 fordi det var mye handling og få inn på kort tid og det virker som en litt voksnere bok for det handler mye om krig, drikking og pub.

jeg ville gitt denne boken en terning kast 4 for den var en fin bok som gir oss et nytt blikk på hvordan de som faktisk er i krigen har det under krigen. Marte var flink til og økonomisere med ord i boken hun har også vert veldig flink til og gi oss et innblikk i boken sånn at man forstår hva forfatteren prøver og fortelle oss hun har også brukt mye besjeling i boken som for eksempel da hun sier den stein vaska dongeribuksen. men det kunne kanskje vært en litt bedre spenningskurve for spenningskurven var nede ganske lenge før den steg opp og den var litt mange ord på vær side så det var litt mye og lese.

Bok: Voksesmerter

Gripende

Ella

St. Franciskus

12.12.2023

Dette er en ny roman av Marte Mittet som har navn “Voksesmerter. Det er 1991 og Louise er blitt 15år gammel. Jugoslavia er i dag på vei mot å gå i biter. Louise bor med besteforeldrene som har røtter fra stedet, der bestefaren kom inn i Norge som en dårlig behandlet krigsfange. Forholdet mellom Louise og moren har aldri vært spesielt sterkt og de bor ikke sammen, men likevel møtes de iblant og går på pub i byen. Faren hennes har aldri vært i kontakt med henne og det eneste hun vet er at han hadde jobb på sirkus. Bestevennen til Louise har flyttet bort, men heldigvis får hun en ny venn med navn Seb som er ny i byen. Beste begynner å lage lyder om nettene og har store mareritt. Louise prøver å ignorere det, men når hun finner et gammelt bilde og en flaske sprit begynner hun å undre. Hva skjedde egentlig med bestefaren under krigen? “Voksesmerter” har sjangeren drama og er 262 sider lang.

Boka starter med en prolog fra Jugoslavia i 1941 der det er to personer som diskuterer forskjellige og deretter kommer det en ukjent stemme, de begynner derfor å skyte. Etter noen få sider starter selve historien fra Louises synspunkt. Jeg vil si at det starter litt forvirrende, spesielt i prologen, men etter å ha lest boka vil du forstå hva som skjedde. Etter hvert som du hopper inn og ut av handlingen blir det lett å komme inn igjen. Handlingen er spennende, men samtidig ganske avslappende å lese. Personlig syntes jeg ikke at det var mye i boken som var forutsigbart, men noe jeg må innrømme er at den kan bli litt forvirrende med tanke på vennene til hovedpersonen. Plot twistene er bra, kanskje ikke så store, men store nok til å holde seg underholdt og gjør at boka er vanskelig å legge fra seg. Jeg er usikker på om noen kan relatere til situasjonen, men i så fall kanskje de som har et vanskelig forhold til foreldre eller de som har en bakgrunn som de vil vite mer om.

Personlig vil jeg si at hele boka er original, spesielt handlingen rundt bestefaren. Der jeg ikke kan si jeg har funnet noe lignende Om “Voksesmerter” hadde vært del av en trend ville jeg kanskje satt den under trenden om en krig/ læren om en krig eller de trendene om å ha et komplisert forhold til foreldrene sine.

Personlig tipper jeg at det er en høy sjanse for at store deler av denne boka kunne ha skjedd i virkeligheten, spesielt siden den har med en bakgrunn fra en krig som har vært. Det eneste som ble litt klisje var forholdet til Seb og Louise, men likevel må jeg si at det var bedre enn mye annet jeg har lest. Noe jeg må legge til er at det er litt typisk at hovedpersonen ikke kjenner en av foreldrene i bøker og hvis jeg skulle vært ærlig kanskje et litt overbrukt tema. Likevel er det en stor del av det som gjør boka underholdene. Selve personene vi blir introdusert til er ganske troverdige kanskje litt kleine til tider, men ikke en upassende mengde. Jeg vil også legge til at situasjonen mellom hovedpersonen og moren er jeg ganske sikker på at har oppstått i en slags versjon før og jeg syntes det er bra at forfatteren har tatt med et slikt tema. Hvis jeg skulle ha sammenlignet denne boka med sjangeren drama ville jeg sagt at den passet siden det oppstår mye drama oppigjennom alle disse sidene.

Jeg opplevde denne boken som lettlest til tider, men kanskje litt vanskelig å komme seg noen få ganger. Dette plaget meg egentlig ikke så mye og den gikk fint an å lese. Forfatteren har brukt bokmål til nesten hele boka, men har overaskende nok tatt inn serbiske ord og utrykk, noe som egentlig bare er gøy å se. Nå som jeg tenker igjennom det kan jeg ikke huske spesielt godt om det er brukt mye banning i løpet av boken, litt i hvert fall, men ikke en altfor upassende mengde.

“Voksesmerter” handler egentlig om en jente som kanskje har mange spørsmål, men ingen direkte svar. Der hun føler seg alene og usikker. Jeg tror Marte Mittet skrev denne, fordi hun har slektninger/er interessert i Jugoslavias historie. Boka sier noe om å bli venner med de du kanskje ikke hadde forventet og hvor fort livet kan snu seg. Hvis jeg skulle ha valgt ut det beste ved denne boka ville jeg sagt at de må være det at de har beveget seg litt utenfor Norge og hatt med mye fakta fra en historisk hendelse i tillegg til at den var gripende. Det som kanskje var nedsiden til boka er at den kan være litt forvirrende en gang iblant, men samtidig burde forfatteren få skryt for hvor spennende det er når en stor handling skjer. Jeg vil si at denne romanen er på en side en bok jeg ville lest, men samtidig ikke helt min type. Den passet mitt vanlige valg av bøker med det at de har tatt utgangspunkt på i en uvanlig setting og det at det kommer et slags “mysterie”. Noe som gjorde at den kanskje ikke helt passet inn sammen med de bøkene jeg ofte leser er det at den har mange temaer som jeg ikke er så ofte innom/har en veldig stor interesse å lese. Jeg tenker at denne boken godt kan nomineres som vinner av Uprisen, kanskje den ikke vinner, men syntes den i hvert fall fortjener å komme på en god plass. Terningkast 5.

Bok: Voksesmerter

Klare ikke å legge fra meg

Elida

Tjøme ungdomsskole

11.12.2023

Voksesmerter er en roman skrevet av Marte Mittet, der vi følger Louise på 15 og året er 1991. Hun bor fast hos besteforeldrene sine, der moren ikke har spilt en stor rolle i hennes liv. Hun har ikke vært kapabel til å passe på Louise under oppveksten og er relativt uansvarlig. Louise møtte på Seb der dem har skapt en sterk relasjon til hverandre. Louise jobber også på spreng for å finne ut forhistorien til sin bestefar. Hva skjer videre med Seb og klarer Louise å finne ut noe om hennes kjære bestefar?

Det er få bøker som får meg til å faktisk føle på noe, men det gjorde denne. Forfatteren skrev meget bra, som gjorde at jeg satt meg ordentlig inn i karakteren, Louise, der jeg kunne føle med henne. Dette resulterte til at jeg fikk en mye bedre leseopplevelse.

Boken var svært realistisk og troverdig. Som sagt, satt jeg meg virkelig inn i boken og karakteren, der alt virket veldig ekte for min del. Jeg følte at det nesten alltid var spenningstopper under boken, dette gjorde at det ble svært vanskelig å legge den fra seg.

Vennskap, forelskelse og familie liv er tre viktigste temaer som vi følger gjennom boken. Den sluttet åpent, noe som vanligvis ikke faller så lett i smak for meg, men i denne boken, gjorde det ingenting. Det skapte kun spenning.

Jeg synes Voksesmerter var en kjempebra bok som jeg absolutt anbefaler til alle aldersgrupper som jeg også synes burde bli nominert til Uprisen. Jeg velger å gi denne boken en terningkast 6.