Hopp til innholdet
Hjem/Bøker/Sceneskifte/

Anmeldelser

Kommentarer

Anmeldelser

Sceneskifte

Av Kari Mathilde Hestad

Anmeldelser (33)

Bok: Sceneskifte

Sceneskifte

Una

Bryne ungdomsskule

15.12.2023

Boken Sceneskifte handler om at Alex har blitt dumpa av kjæresten og bestevenninnen Ronja. Etter det blei slutt, starta Ronja å spre rykter om Alex. Etter hvert begynner folk i klassen å mobbe Alex fordi hun er lesbisk og sender stygge meldinger. En dag begynner det en ny gutt i bandet til Alex. Mika heter han, og han spiller bass som en gud. Og han er snill og veldig kjekk.


Jeg synst boka var grei å lese. Boka handler om drama mellom venner, kjærlighet og mobbing. jeg synst forfatteren har fått budskapet fram på en fin måte. Det var litt vanskelig og få meg seg alt i starten. Det var litt vanskelig å forstå hvem som snakka med hvem, eller hvem som snakka av og til. Jeg synst boka blei bedre etterhvert som jeg leste, jeg klarte og leve meg inn i den. Denne boka var kanskje ikke helt for meg. Derfor gir jeg boka terningkast 3.

Bok: Sceneskifte

Forelskelse og homofili

Isabell

Tjøme ungdomsskole

15.12.2023

«Sceneskifte» er skrevet av Kari Mathilde Hestad. Den handler om Alex som spiller i ett band, og frem til nå har de ikke vært så gode, men så flytter bassisten Mika til byen. Han er både god og kjekk, og Alex får fort et crush på han. Og så er det ex- venninnen hennes Ronja. Hvorfor er de ikke venner lenger? Og hva er det Mika skjuler?

Sceneskifte er en bok utenom det vanlige. Den tar for seg homofili blant jenter og hvor mye negativitet det er rundt dette begrepet. Det er mange bøker med dette temaet, men jeg syntes denne boken fremmer det på en bra måte. I tillegg drar den også inn det å være trans, og hvordan man kan tiltrekkes av trans-personer på samme måte som alle andre. Boken fremmer også det å være «den stygge andungen», eller da den som skiller seg ut, noe som virkelig trengs å normaliseres i dagens samfunn.

Boken har også meget korte kapitler, noe som gjorde boken rask å lese. I tillegg har den et enkelt og lett forståelig språk, som med de korte kapitlene, gjorde den lettlest. Den var også rett på sak og hadde ikke med noen unødvendige detaljer. Det var også en fin og god oppbygning opp mot spenningstoppen.

En annen positiv ting ved boken, var at den viste hvordan ungdomslivet er og at alle forandrer seg ettersom man blir eldre. Vi har perioder i livet der akkurat det er det rette, imens i en annen periode i livet, så er det kanskje helt feil. Dette fikk meg til å tenke og reflektere mye.

Selv om jeg nå har sagt at boken var lettlest og hadde gode temaer, så var den litt for enkel, da jeg jeg heller liker litt mer voksne bøker, men det er smak og behag. Jeg relaterte heller ikke så mye til boken, noe som gjorde den lite spennende for min del, men smaken er som baken.

Alt i alt var boken lite spennende, men har likevel viktige temaer. Den hadde også korte kapitler og et enkelt språk som gjorde den lettlest, men for min del var boken litt for enkel, da jeg foretrekker litt mer voksne bøker. Jeg mener ikke den bør nomineres til Uprisen, men gir den terningkast 4.

Bok: Sceneskifte

Fin bok til usikre ungdommer!

Thomine

Hedrum ungdomsskole

15.12.2023

Sceneskifte

Sceneskifte er en veldig fin bok som har et nydelig budskap, og som kan hjelpe mange usikre ungdommer som prøver å finne ut av hvem de er. Boka handler om mobbing, og identitet,kjønn,kjærlighet. Det er ikke en spenningsbok, men du blir på en måte hekta etter et par kapitler. Boka er jo på nynorsk som kan være vanskelig for noen å lese hvis du bare kan bokmål, men for meg så gikk det kjempefint, men hvis boka hadde vært på bokmål så hadde den vært enklere å lese fordi det var noen ord jeg stussa litt på, men boka var likevel ganske enkel å lese.

Den begynner litt sakte med at vi ser at Alex blir mobba av jentene i klassen fordi hun er skeiv. Men det flytter inn en ny gutt i bygda, og han begynner også i bandet som hun spiller i. Alex er veldig usikker på hvilke kjønn hun liker og identiteten hennes. Senere i boka så ser vi litt av dramaet som skjer mellom jentene i klassen og resten av gjengen. Jeg tror mange ungdommer i dagens samfunn som kan kjenne seg igjen i noe av det som skjer i boka f. eks mobbing, identitet osv.

Sceneskiftet er en ungdomsroman som er skrevet av Kari Mathilde Hestad. Jeg føler at boka blir mer interessant lengre inn i boka, og det skjer på en måte mer. Spenningen eller dramaet bygger seg opp i noen scener, og boka anbefales til ungdommer som liker drama, og som liker å lese bøker de kan relatere til. Når jeg leste denne boka så ble jeg helt oppslukt, og jeg måtte bare se hva som skjedde videre. Personlig pleier jeg å lese f.eks krim eller tegneserier, men denne boka funka den å. Jeg tror jeg må begynne å lese mer romaner, og drama bøker fordi det har jeg funnet ut at jeg liker veldig godt etter denne boka. Det gjorde det mer interessant å lese på nynorsk, fordi jeg har aldri lest en hel bok på nynorsk, jeg har bare lest et par sider av en skoleoppgave. Jeg gir den et terningkast 5.


Bok: Sceneskifte

Sceneskifte

Justin

Bøler skole

14.12.2023

Sceneskifte
Forfatter: Kari Mathilde Hestad
Alex er en jente som nettopp ble dumpa av kjæresten Ronja. Hun spiller i et band, og plutselig en dag kommer det en ny gutt inn i bandet, som heter Mika. Alex har alltid trodd at hun var lesbisk, men nå ble hun plutselig interessert i Mika.


ANMELDELSE:
Begynnelsen av boka er litt mystisk. Dette mener jeg, siden boka starter litt midt i handlingen, og referer til hendelser som man får vite mer om senere i boka. Jeg synes dette er et bra trekk, siden det får leseren til å ha lyst til å finne ut mer, og fortsette å lese mer av boka. Forfatteren har også gjort en god jobb med språklige virkemidler som gjentakelse, eller mer spesifikt føles det litt ut som deja vu. Dette er forskjellig fra de fleste bøker jeg har lest, noe som gjør den ganske original, i forhold til andre bøker som har pride som temaet.


Karakterene i sceneskifte har alle ganske tydelige og unike trekk. Alle i bandet har sin egen interesse, og har helt forskjellige personligheter. Noen karakterer får også store endringer gjennom boka, for eksempel var Mathias var en fotballstjerne som ville spille på A-laget i fotball, men senere ville han satse på musikk istedenfor. Handlingen i boka er noe som jeg selv kan se for meg skje på en vanlig norsk ungdomsskole, og det er sikkert noen som har opplevd noe ganske likt i livet før. Denne boka handler om en lesbisk jente som går på en skole. Jeg synes dette er et viktig tema, særlig i dagens samfunn hvor mennesker som tilhører gruppa LGBTQ+ ofte blir mobbet eller diskriminert. Selv om dette er viktig, synes jeg at det er litt for mange bøker med dette temaet og jeg er ikke så veldig glad i det.


Sceneskifte er ikke en særlig lang bok, og kapitelene er også alle veldig korte. På slutten av kapitelene skjer det ofte noe uventet, og jeg føler dette øker spenninga med boka ganske mye, og du får lyst til å lese neste kapittel for å finne ut av hva som skjer.


Denne boka er skrevet på nynorsk, så den er veldig fin for de som skriver og leser nynorsk til vanlig, men kanskje enda bedre for de som har bokmål som hovedmål, og har lyst til å lære seg nynorsk. Forfatteren har prøvd å få karakterene til å snakke som ungdommer nå for tida, men jeg synes at Kari kunne gjort en enda bedre jobb når det gjelder hverdagsspråket til ungdommer.


TERNINGKAST: 3
Jeg gir denne boka fordi den var ikke veldig original, men klarte å skille seg litt ut i denne nye sjangeren om LGBTQ+. Spenninga i denne boka var helt grei, og ikke så dårlig på grunn av at den har bra struktur og det skjer ganske mye under handlingen.
Jeg kunne anbefalt denne boka til ungdommer som liker nynorsk eller LGBTQ+.


Bok: Sceneskifte

Les det her

Sindre

Bøler skole

13.12.2023

Jeg syntes ikke boken var så veldig bra, jeg trodde den var interessant, men etter hvert så innså jeg at den var ganske lang og slitsom. Synets generelt at alle karakterene var dårlig skrevet og at de lignet alt for mye på karakterer fra ander bøker. Jeg mener det er greid å bli inspirert, men de her ligna nesten på prikk.
Det jeg synes gjør boken dårlig er at den var litt vanskelig å forstå og den var bare veldig langsom. Den handla alt for mye om kjærlighet og dramaer at den ble bare veldig klein.
De som liker kjærlighet og dramaer bøker kan lese denne boken, men hvis du er en som ikke liker langsomme og litt kjedelige bøker, passer denne boken ikke for deg.
Sceneskifte er en dramabok. Den handler om en jente som heter Alex som går på band. Hun var sammen med en jente som het Ronja, men plutselig bestemte Ronja seg for å slå opp uten noen forklaring. Etter det har Alex blitt mobbet både på skolen og på nett og blir kalt ting av folk på skolen hennes. I bandet til Alex var det en ny gutt som har begynt hvor som spiller bass. Han het Mika og han og Alex ble gode venner. Alex følte at Hun og Mika hadde noe spesielt sammen og at kanskje de likte hverandre. Men Alex vet ikke hvorfor hun tror hun liker Mika når hun liker jenter. Boken synes jeg gikk veldig tregt. I boken synes jeg ikke det var noe spesielt. Ingen spenningskurver eller høydepunkt eller noe. Det var egentlig det samme heletiden. Boken synes jeg ikke var vanskelig å legge fra seg og slutten var som forventet. Det var ikke lett å skjenne seg igjen i boken fordi jeg opplever aldri drama og jeg er ikke en jente eller lesbisk. Jeg syntes også at det er unødvendig at nesten alle bøker som blir lagd har en skeiv er trans person. Jeg gir boka terningkast 2.

Bok: Sceneskifte

Positivt overraska

Nicola

Ve skole

13.12.2023

Denne boken var en bok som handlet om vennskap, forelskelse og drama. Det var og en del av hvordan det kan være for folk som liker samme kjønn, og ikke føler seg i kjønnet de opprinnelig ble født i.

Jeg syns boken alt i alt var en grei bok, men den var utrolig tung å komme inn i på grunn av starten, starten var utrolig lang, kjedelig og uinteressant. Den ble bedre og bedre lengre inn i boka, men det tok tid. Det var deler i boken som også var ganske så lite spenning i, også var det noen det var mer spenning. Det var mye fokus på hvordan det er å være trans og like motsatt kjønn, på en måte er det bra at de tar opp det teamet og snakker om det, men mesteparten av boka ble det dratt inn litt for mye av det. Jeg syns de forklarte hva som hadde skjedd i livet til Alex ganske bra. Temaet i boka i seg selv var bra. Jeg synes også slutten kunne vært litt bedre, den endte positivt med tanke på Alex. Bare at det kunne vært noe litt gøyere som hadde skjedd og ikke bare at hun tok sykkelen hjem fra bandøving i sola.

Boken er også skrevet på nynorsk som gjør det litt vanskeligere å lese, men det gikk greit nok. Jeg syns også at det var vanskelig å få med seg hvem som snakket til tider, så det kunne de forbedret med boka.

Jeg gir boken en terningkast 4, kunne vært litt bedre på starten. Det kunne også vært litt mer spenning i boken.

Bok: Sceneskifte

Treg bok med viktig tema

Majus Remeika

Rana ungdomsskole

12.12.2023

Boken er en romanse/dramabok.

Boken handler om en 15 år gammel, skeiv jente som spiller i et band. Aleks har et kjedelig liv med noen få problemer som dukker opp. Hun møter en jente som identifiserer seg som en gutt. Hen heter Mika. Mika har nettop flyttet til byen der Aleks bor. Det har stor innflytelse på livet til Aleks.

Boken starter treigt, med lite handling. Handlingen kommer bare mot slutten av boken.
Høydepunktet av boken er ikke overraskende, den hadde heller ikke noe ordentlig spennings-punkt. Boken slutter på en forventet måte. Ingenting spesielt skjer. Man kunne nesten forvente at noe sånt kom til å skje.


Det er lett å leve seg inn i boken, fordi boken handler om hverdagsting. Det er ganske vanlige problemer hun opplever. Det som skjer i boken er ganske realistisk. Det Aleks opplever kan godt oppleves på ekte.


Boken fungerer bra som en helhet. Den har en grei flyt.

Jeg har ikke lest noen lignende bøker før, men jeg tviler ikke på at noe lignende finnes.


Boken var ikke lett å lese, fordi den hadd ingen bilder, handlinga var treg, og boka er skrevet på nynorsk.Jeg synes boken språk passer til innholdet, fordi det er en vanlig bok om en hverdag.

Temaet i boken er mobbing, og hvordan livet til noen kan være. Den kan ha noe viktig å si for andre om mobbing.

Dette er dette er ikke en bok jeg ville ha anbefalt til tross for den viktige meldingen den prøver å gi ut.

Bok: Sceneskifte

Veldig aktuell, men liten målgruppe.

Åse

Fyrstikkalleen skole

11.12.2023

Bokmelding Sceneskifte av Kari Matilde Hestad

Boka Sceneskifte er en mangfaldig bok med mange karakterar med forskjellige legningar, noko som gjer boka veldig aktuell for nokon og veldig urealistisk for andre. I boka Sceneskifte møte me Alex og venane hennar, alle venane hennar er skeive noko som gjer at boka har ei veldig lita målgruppa.

Sceneskifte har mange forskjellige karakterar, noko som gjer boka svært viktig. Sceneskifte har karakterane Alex, Mika og Ronja som alle er skeive. Detta gjer at boka kan kjennest veldig inkluderande for dei som er skeive. Dette er veldig viktig sidan dei ikkje har så mange bøkar om dei.

Sjølv om boka er veldig bra for ei målgruppe kan den kjennast lit urealistisk for nokon. Boka Sceneskifte har eit band med ein som er trans og ein som er lesbisk. Det kan derfor kjennast litt urealistisk for dei som ikkje er skeive. Sjølv om det sikkert finnas mange band med en som er trans og en som er lesbisk så blir det lit for urealistisk for dei fleste som ikkje kjennar et slikt band.

Boka Sceneskifte har også mange detaljer som gjer den veldig klein. På eit tidspunkt i boka skrivar bandet linjene: «Vi e perfekt når vi e saman, når eg e deg gir det mening». Dette er ein tekst som er veldig klein, dette er også noko som ungdomar fort aldri ville sagt.

I konklusjon gir eg boka terningkast tre. Den er veldig viktig og aktuell for mange. Derimot veldig uaktuell og urealistisk for dei som ikkje er skeive. Boka har også mange klein linjer som gjer den enda meir urealistisk.

Bok: Sceneskifte

Forvirrande kjærleik

Anne

Vinstra ungdomsskole

8.12.2023

Scene skifte er ein ungdomsroman skrevet av Kari Mathilde Hestad. I boka får vi vite om ei jente som heiter Alex. Alex er skeiv og var saman med Ronja som og var bestevennen hennar, men nå har dei slått opp og Alex er hjerteknust. Ho har mista både kjæresten sin og bestevennen sin. På skulen blir ho behandla dårleg av dei andre i klassen. Og på fritida blir det sendt stygge meldingar til ho, fordi ho er skeiv, men dersom vi ser vekk fra det er ho med i eit band der dei gjer seg klare for den største opptreden dei har nokon gong gjort. Men det kjem èin ny person som skal starte i bandet. Mika, skal spille bass i bandet. Det starter å blusse opp følelser hos Alex. Kva er det egentlig som skjer, likte ikkje Alex jenter?

Boka starta på èin ganske treig måte, men med det samme går ein rett inn i handlingen og historien. Spenningskurvene var ganske tamme og blendet inn i det andre som skjedde I boka. Handlingene var ganske lette å se for seg, men det var og nokre deler, der ein blir overrasket. Det var èin rolig og fin slutt, men det kom og nokon overraskande og uforventena hendinger.

Den var ikkje så vanskeleg å legge fra seg, da det kunne til tider vera vanskeleg å leve seg inn i boka. Det var når ein fekk vite meire om korleis Alex tenker og har det i hodet, man først greier å leve seg skikkelig inn i boka. Den indrespenningen i boka er bra. Den får meg til å få eit bedre synspunkt og gjør det lettere å leve seg inn i. Boken funker bra i helheit, uansett om den var litt treig i starten. Alt man les gir mange hint til kva som skal skje seinare i boken.

Boka liknar ikkje på mange andre bøker eg har lest før. Dette kan vere fordi eg ikkje pleier å lese liknende bøker. Historien er ein veldig realistisk situasjon der du får ein liten tanke om kor vanskeleg det kan vere å vere seg sjølv og bli mobbet for det.

Boka var ganske enkel å lese, fordi det var eit enkelt språk bruk med relativt korte setninger. Det var ikkje mye banning i boka og språket passar bra med kva ungdommer seier nå om dagen.

Denne boka handler om det å vere annerledes og ikkje vere som alle andre. Den får deg til å tenke over ting som kan skje i virkeligheten og viser at ein ikkje alltid ser virkeligheten. Boka er ein realitet der ein kan se seg selv i handlingene dette gjør den meir intresang. Boka hadde ganske forventa spenningskurver der man ikkje blir overrasket I det heile tatt. Ein bør lese boka fordi man kan få nye synspunkter på korleis ting kan vere. Eg vil synest at boka fortjener ein 4 i terningkast.

Bok: Sceneskifte

Pride & Pizza

Julie Aukner Ingvaldsen

Sommerlyst

7.12.2023

Alex føler seg ensom som den eneste skeive på skolen. Ronja gjorde det slutt med henne uten grunn, og har ignorert Alex siden. En dag begynner det en ny gutt i bandet. Han har mørkt hår, hullete bukser, og spiller bass på en måte Alex aldri har hørt før. Hun forelsker seg i han, men hvordan, Alex liker jo jenter?

Sceneskifte starter rett på at Alex sykler til spilletime. Hun savner Ronja, men det endrer seg raskt når Sofia, spillelæreren, presenterer en ny gutt som skal starte i bandet, Mika. Mørkt hår og hullete bukser – ganske kul stil. De blir gode venner. Alex føler tiltrekning til Mika. Noe som gjør at hun føler seg veldig forvirret. Alex liker jo jenter, ikke gutter. Svarene blir avdekket når faren kommer med et fotoalbum. Et bilde av en liten jente med langt mørkt hår og de samme blå øynene. Bunad kjole på, og et misfornøyd utrykk klistret på fjeset. Det var Mika som barn. Mika er trans. Alex blir sjokkert, men også litt lettet over at hun ikke er den eneste skeive.

Handlingen i boka var fengende, og det var liksom alltid noe som skjedde, enten det var romantikk det var snakk om, eller drama blant karakterene. Jeg hadde boka med på ei korpssamling, og jeg brukte så å si alle pausene vi fikk på å lese.

Det var godt mulig å leve seg inn i handlingen, men det var ikke alltid språket passet eller at jeg kjente meg igjen i noe av det de sa. Altså jeg kjente igjen ordene, men det er ikke de jeg har hørt blitt sagt blant ungdommer. Starten og midten passet bra i lag, og slutten var unik fra andre typiske ungdomsdramabøker.

Jeg pleier ikke å lese så mye om ungdomsdrama, men Kari Mathilde Hestad (forfatteren) har mange års erfaring som lærer og journalist. Hun har da evnen til å stille gode spørsmål og besvare dem på en god indirekte måte.

Selve “mobberne” og homofobismen i boka var ikke virkelig rettet mot at å være skeiv er “galt”, fordi de fleste visste at Mika er trans og de hadde ikke noe imot det; men at noen hadde startet et rykte og sagt ting om Alex som ikke stemte, som så fikk alle til å tro at det var noe galt med ho. De brukte så det at hun var skeiv som en “unnskyldning” for å kunne si stygge og dårlige ting om ho. For eksempel hat meldinger, som sa at hun ikke skulle sikle sånn etter Ronja.

Selve boka var lettlest, bortsett fra det faktum at den er på nynorsk, og jeg ikke er så vant til å lese på noe annet enn engelsk og bokmål, så av og til måtte jeg stoppe opp for å gruble litt på noen ords betydning. Karakterenes språkbruk kjente jeg meg ikke så mye igjen i, jeg har nemlig aldri hørt noen prate sånn som de gjør mesteparten av tiden.

Alt i alt så var boka tilfredsstillende og tilstrekkelig for temaet. Den fikk meg til å bli både glad og trist, men det på gode måter. Meningen med boka jeg oppfattet det som, var at man skal kunne stå fram, og være åpen med egen seksualitet; uten å bli dømt og sett ned på av andre. Slutten var overraskende men samtidig bra og original. Ja, andre bør lese boka, både for underholdning, men og for å lære mere om dette viktige temaet.

Terningkastet jeg ville gitt denne boka er 5.

Bok: Sceneskifte

Sceneskifte

.

Surnadal barne- og ungdomsskole

6.12.2023

Eg likte ikkje boka noko godt. Eg synes ho var ganske langsam og kjedeleg. Det var veldig mykje drama og det skjedde noko rart veldig ofte. Boka såg spennande ut på dei første 6 sidene, men så ble boka heilt det motsatte av det eg trudde.

Det eg synes gjør boka dårleg er at den var litt vanskeleg å forstå og den var bare veldig langsam. Den handlla alt for mykje om kjærleik og drama at den vart bare veldig klein.

Dei som liker kjærleik og drama bøker kan lese denne boka men viss du er ein som ikkje liker langsamme og litt kjedelege bøker, passer denne boka ikkje for deg.

Sceneskifte er ei dramabok. Den handlar om ei jente som heiter Alex som går på band. Ho var saman med ei jente som het Ronja, men plutseleg bestemte Ronja seg for å slå opp uten noen forklaring. Etter det har Alex blitt mobba både på skolen og på nett og blir kalla ting av folk på skolen hennes. I bandet til Alex var det ein ny gut som har begynt der som spelar bass. Han het Mika og Han og Alex blei gode venner. Alex følte at Ho og Mika hadde noe spesielt saman og at kanskje dei likte kvarandre. Men Alex veit ikkje kvifor ho trur ho likar Mika når ho likar jenter. Boka synes eg gikk veldig treigt. I boka synes eg ikkje det var noko spesielt. Ikkje noko spenningskurvar eller høydepunkt eller noko. Det var eigentleg på de samme heiletida. Boka synes eg ikkje var vanskeleg å legge frå seg og slutten var som forventa. Det var ikkje lett å skjenne seg igjen i boka fordi eg opplevar aldri drama og eg er ikkje ei jente eller lesbisk.

Bok: Sceneskifte

Litt mye romantikk

Mirabell

Vardal ungdomsskole

3.12.2023

Sceneskifte er en roman, skrevet av Kari Mathilde Hestad. Alex er en jente som går i 10. klasse. Hun er med i et band, der hun spiller gitar. Hun vet fortsatt ikke helt hvorfor Ronja, eks kjæresten og bestevenninna dumpet henne. Alex vet ikke hva hun skal gjøre med alt hatet hun får på skolen. Nesten igjen respekterer henne for å være lesbisk. Intill en ny gutt starter i bandet. Mika er super snill og helt perfekt for Alex, men liker ikke hun kun jenter? Romanen er veldig lettlest, den fikk meg til å få lyst til å lese litt mer hele tiden. Jeg er som regel ikke så glad i romantiske bøker, men Sceneskifte var ikke så dårlig. Jeg gir terningkast 4, boka var skrevet på en veldig bra måte som fikk meg til å få lyst til å lese videre. Den kan vise litt av hvordan det er å være skeiv i samfunnet i dag. Jeg synes egentlig ikke at alle bøkene som blir gitt ut må inneholde skeive hovedpersoner.

Bok: Sceneskifte

Sceneskifte

Mathilde

Bryne ungdomsskule

23.11.2023


Eg har lese boka Sceneskifte av Kari Mathilde Hestad.

Boka handlar om jenta Alex som sørger over eit brudd med den gamle kjærasten sin Ronja. Alex og Ronja var både bestevenner og kjærastar, men ein dag fekk Ronja plutseleg nok og slo brått opp med Alex. Mika er ny i bygda og skal begynne i bandet til Alex, Mika er snill, omtenksam og dritkjekk ifølgje Alex.

Boka handlar mykje om skeive personar og transpersonar, kanskje litt for mykje. For min del handlar boka så mykje om kjønn og legning at det ikkje eigentleg er ei handling. Eg skjøner at dagens samfunn er veldig opptatt av LGBTQ+ samfunnet og det er bra, men det betyr ikkje at så og seie alle bøker som kjem ut treng å handla om skeive eller transpersonar.

For å oppsummere skjøner eg kva forfattaren vil med boka og at det er ein god tanke, men det kan bli for mykje. Og denne boka blei for mykje for min del, det var for mykje om ei handling og for mykje om legning og kjønn.

Bok: Sceneskifte

ikke for meg

Ilhan

Borge ungdomsskole

21.11.2023Boken handler om Alex, som er skeiv. Alex har vært i et skjult forhold med bestevenninnen Ronja, helt til Ronja slo opp med henne. Etter de hadde slo opp begynner Ronja å spre rykter om Alex fordi Alex ikke ønsker at noen skal vite at hun har vært sammen med Ronja. Etter hvert begynner folk i klassen å mobbe Alex via mobiltelefonen. Når den nye gutten Mikal kommer til byen, blir han og Alex raskt venner. Alex begynner å få følelser for Mikal, men det viser seg at Mikal liker Ronja, som er ekskjæresten til Alex. Jeg opplevde boken som litt utfordrende å lese på grunn av nynorsken. Selv om språkbruken passer til boken, fant jeg boken veldig kjedelig og følte at den ikke passet for meg. I starten var ting litt uklart, men jo lenger jeg kom i boken, ga det mer mening. Boken var kjedelig og ikke helt min smak. Jeg mener at boken kunne hatt litt mer spenning og en bedre avslutning. Jeg tror boken passer for ungdommer som prøver å finne seg selv. Jeg syns bok var vanskelig å henge med i staten første del av bok var veldig kjedelig. Jeg syns at bok går inn på viktige temaer og visse ulike måter å håndtere ulik sitasjoner. Jeg tror sikkert mange kan kjenne seg igjen i slike situasjoner.


3/6
Bok: Sceneskifte

Troverdig og kort bok

Eleah

Finnsnes ungdomsskole

20.11.2023

Boken Scene skiftet handler om en jente som heter Alex, Alex hadde blitt dumpet for noen måneder siden av ex-kjæresten og ex-bestevenninnen Ronja. Hun sliter etter å ha blitt dumpa, men plutselig skjer det noe uventet, det starter en ny gutt som heter Mika. Alex og Mika blir godt kjent og spiller i samme band. Plutselig skjer det noe mer mellom dem.
Denne boken er en skjønnlitterær bok med en sjanger Drama, forfattet av Kari Mathilde Hestad. Det jeg opplevde av boken var at i starten av denne boken får du et stort innblikk på hva som foregår i Alex sitt liv, og det som har hendt tidligere får du en god oppsummering på. Det tokk litt tid før man kom seg inn på boken, men etter hvert som du leser skjer det mye smått før hoved delen kommer, så du må bare henge med. Flere ganger jeg har fordypet meg i boken er det vanskelig å legge den fra seg, det vil jeg si fordi det skjer ofte noe spennende som jeg bare må vite slutten av. Ofte skjedde det ting som var veldig reelt og sånt man kunne kjenne seg igjen i. Slutten av boken kom ikke uventet, det var en måte jeg kunne sett får meg, så det kom naturlig vil jeg si. Boken er skrevet på en fin måte, en måte jeg kan leve meg inn i karakterene på.
Det som gjorde boken god og lese var at opplevelsen av boken var veldig fin, den var ganske overaskende og reell. Bokens historie og karakterer funket bra sammen og man skjønte meningen av boken. Boken har et realistisk innhold så jeg kommer til å ta de erfaringene med meg. Jeg anbefaler boken til folk som er interesserte i drama som er ganske reelt og de som er glade å leve seg inn i boken. Grunn får at ikke boken fikk 6/6 er fordi jeg syntes historien og boken var litt kort, og kunne vært litt lengre i min mening.

Terningkast 5/6

Bok: Sceneskifte

Fortvilet ungdomskjærlighet

Pia

Vardal ungdomsskole

17.11.2023

Scene skifte
Scene skifte er skrevet av Kari Mathilde Hestad og er i sjangeren roman. Boken ble gitt ut i 2023.

Scenen skift handler om en jente, Alex som er skeiv. Det har hun ihverfall trodd så langt. Alex har nettopp blitt dumpet av kjæresten og bestevennenen hennes Ronja. Alex sørger forsatt etter tapet av Ronja, samtidig som hun bli mobbet av de andre på skolen. Hun har ingen venner og føler seg alene. Alex går i et musikk band, de øver i musikkrommet på skolen hver dag. En dag når Ronja skal på bandøving møter hun Mika. Mika er en bassist og Alex er en gitarist. Hun faller med en gang for den nye gutten og føler at han er interessert i henne også. I mens alt dette skjer og følelser begynner å utvikle seg, finner de ut at de skal spille på en Halloween fest. Det begynner veldig bra, men dessverre går ikke alt helt på skinner når Ronja skal blande seg inn. Hvordan dette ender?

Boken starter litt tregt men fortsatt rett inn i historien og handlingen, så man blir dratt inn i historien. Boken har noen spenningspunkter, spesielt når Alex finner Ronja og Mika kline på musikkrommet. Skal inrømme at høydepunktene ellers var litt tamme og gikk litt i et med det andre. Handlingene er litt forutsigbare men samtidig har noen overraskelser. Boken slutter på en rolig og veldig fin avsluttende måte. Mye av måten den sluttet var ganske forventet men hadde noen ting som er uvented og overraskende, som det at Mika og Ronja slo opp.

Den var ikke særlig vanskelig å legge fra seg, men hadde noen punkter hvor det kunne være utfordrende. Spesielt når det skjedde mest drama og Alex hadde det vanskeligst. Den indre spenning i boken er veldig bra. Den får meg til å leve meg inn og gir meg et bedre syspunkt av Alex. Den er lett å leve seg inn i, men ikke alltid. Har noen spesielle punkter hvor det er lett, og spesielt når vi får vite mere om hvordan Alex har det i hodet. Disse handlingene og tankene til hun er ekstra lette å leve seg inn i fordi karakteren blir så godt beskrivet, alt det hun tenker og gjør. Boken er litt treg men når man ført kommer litt videre i boken blir det lettere. Derfor fungerer den bra som en helhet, fordi selv om den er litt treg i starten. Så er det en sammenheng. Begynnelsen gir oss mange hint, om det som skjer i midten og midten gir oss hint om hva som skjer i slutten.

Den ligner ikke ikke på noen andre bøker som jeg har lest, men det kan hende at er fordi det ikke er en bok som jeg vanlig hvis ville har valgt ellers. Har hørt om lignede bøker da, som Hjerte stoppe blant annet. Den er litt klisje men samtidig ikke. Den er fylt med nye ting og ga meg nye synspunkter, som jeg hadde hørt om heller tenkt på før. Den følger ikke de andre eldre trendene, men en ny trend som er skeiv kjerlighet. Ville ikke kalt det en trend, men en ny type vanlige kjerlighet som blir skrivet mere om. Historien er veldig sannsynlig og realistisk og gir deg et bedre innblikk på hvordan det er å være skeiv og utstøttet. Karakterene er noen man kan skjenne seg selv i, både utenfor både om seg selv om andre rundt seg.

Boken var lett å lese på grunn av enkelt språk, lette ord og hra forklaringer. Setningene var relativt korte med mindre det passer at den er lang. Litt banning i den, men ikke så mye at det blir overveldende. Realistisk i forhold tid undomens språkbruk. Likte også at den var på nynorsk, syntes det er for lite av det, men heldigvis har det kommet mer nå.

Boken er om en skeiv jente, som har blitt dumpet av kjæresten sin. Er redd for å bli forelsket igjen og er utstøtt fra skolen på grunn av eksen hennes. Boken gir et budskap at alle er som de er og vi må respektere det. At man må stå opp for seg selv og la seg bli trykket ned av andre. Bokas styre og Svakheter går litt i ett. Svakheten er at en som ikke er skeiv kanskje ikke interesserer seg i boken men også at den er litt treg. Og styrken er at en som er skeiv eller er utestengt eller har ingen venner vil relatere til boken.
Alt i alt, var boken bra litt treg og tam. Men syntes at alle burde lese boken får å fler synspunkter på hvordan skeive har det. Man får også en innblikk på hvordan andre som ikke har det så lett tenker. Spesielt skeive kan relatere til boken og se seg selv igjen i hovedpersonen Alex, selv om det er føre karakterer andre kan relatere til. Selv om jeg selv ikke gjorde personlig. Syntes at boken ikke nødvendighvsi burde nomineres til U-prisen, eller vinne, men den er en god kandidat.

Bok: Sceneskifte

sceneskifte

Christian

Grøtte skole

15.11.2023

Sceneskifte er skrevet av Kari Mathilde Hestad, og er i sjangeren roman. Boka er gitt ut i 2023. Sceneskifte er en bok som handler om at Kjæresten til Alex har slått opp med henne uten forklaring. Vi får også vite at Alex blir mobbet av de andre jentene i klassen, de andre jentene mobber henne fordi hun er skjev. Samtidig som Alex opplever et brudd og blir mobbet må hun også forberede seg til den første konserten med bandet sitt. Mange ting skjer på en gang. Nesten samtidig begynner det en ny gutt i bandet, Mika. Mika spiller bass, han ser også ut til å være interessert i Alex. Hvorfor blir Alex interessert i Mika, hun liker jo jenter? Etter hvert kommer det også frem at Mika er trans. Et annet spørsmål som også dukker opp, er om Alex tør å forelske seg igjen..

Boka starter med at hovedpersonen Alex har blitt dumpet. Hun sykler alene til bandøving og sykkelturen føles helt annerledes enn tidligere. Det var heller ingen som ventet på henne på utsiden etter øvingen med bandet.

Senere i boken kommer det et vendepunkt. Vendepunktet er at det starter en ny gutt i bandet og han heter Mika. Alex synes Mika er en kul gutt som har fint hår, han er også stilig kledd med hullete jeans. Etter hvert blir Alex og Mika bedre kjent.

Min mening om boka. Jeg synes at boka var litt vanskelig å lese fordi den er skrevet på nynorsk og jeg har ikke lest så mange tekster på nynorsk tidligere. Boken beskriver mange følelser hos hovedpersonen, og en blir litt ivrig på å finne ut hvordan historien utvikler seg videre. Boka handler om kjærlighet. Kjærligheten som blir beskrevet er kjærlighet mellom personer av samme kjønn, noe som har blitt vanligere å prate om den siste tiden. Jeg synes det er fint at det blir skrevet om et slikt tema, da det er flere i dagens samfunn som kanskje trenger en fortelling som en kan sammenligne seg med.Jeg tror forfatteren har skrevet om kjærlighet på denne måten, da det er viktig at alle mennesker får elske den man selv vil. Dette er et tema som har fått mye fokus den siste tiden. Boken forteller om at det kan skje mye i kjærligheten når man er ung.

Jeg gir boken terningkast 4, det er en bra bok som er litt spennende og har noen vendepunkt, men det er ikke helt min type bok. Men anbefaler den for andre.


Bok: Sceneskifte

kjærleik og drama

Mari

Hatlestrand barne- og ungdomsskule

14.11.2023

Alex blir dumpa av Ronja, og blir tilsendt masse ekle meldingar av Ronja og nokre andre jenter frå klassen. Vil meldingane slutta? Blir Alex og Ronja venner igjen? Finner Alex kjærleiken igjen? Les for å finne da ut.

Mi meining er at boka var grei å lese, du kunne leve deg inn i boka på ein måte. Det var nesten som å lese kva som skjer i ungdommars fritid. Boka handlar om drama mellom vennar, kjærleik og mobbing. Kunne gjerne vert litt meir ‘’boy problems’’ for å gjere det meir dramatisk. Men utanom det var det ei grei bok. Den var søt og litt overveldene nokon gongar. Det blei også litt pinleg når Alex var på besøk hos ein gut så plutseleg berre begynte dei å kysse. Eg bryr meg ikkje så masse om det, men det gjekk litt rett på saken på ein måte. Men det som er positivt med boka er at du kan føle deg igjen, du føler deg igjen med venneproblem og litt annan småting, og kanskje du er litt som Alex?

Eg gir boka terningkast 4 det er litt som kunne blitt gjort betre men det er ei grei bok.

Bok: Sceneskifte

Middelmådig dramabok

Stine

Grøtte skole

10.11.2023

Bokanmeldelse av SCENE-SKIFTE av Kari Mathilde Hestad.

Boka kom ut i 2023, det er en nynorsk bok, noe som gjør den noe vanskeligere å lese.

Boka er på 168 sider. Og er en ungdomsbok.

Boka hadde en litt vrien start, mye info på kort tid.

Det er vanskelig å få med seg hvem som snakker i di forskjellige sitasjonene.

Den handler om Alex som har en jente kjæreste Ronja, men vanskelig å vite om Aleks er lesbisk eller bifil, siden hun hinter til att hun liker Mika.

Ronja vil ikke lenger være sammen med Alex og begynner og spre falske rykter om Alex, noe som gjør att hun blir mobbet av både jentene og guttene i klassen.

Boken er tunglest og passer kanskje bedre for litt eldre ungdommer, den passer ikke så bra for meg fordi den hadde mye tekst og var vanskelig siden den var på nynorsk

Boka tar opp mye med bandet, med øvelser og at de skall holde sin først konsert på Halloween festen på skolen. Boka handler også mye om Alex, Mika og Ronja og de vanskelige følelsene som utspiller seg i en form for trekant drama mellom dem.

Personlig syns jeg ikke dette var den beste og enkleste boka jeg har lest. Men den har også noe spenning og drama som passer godt inn. Jeg likte best å følge Alex sin situasjon og derfor passet det meg godt at boka ender med at Alex tar sommerferie og føler seg helt FRI fra alt dramaet.

Jeg gir boka terningkast 3

Bok: Sceneskifte

passer ikke meg

Jonatan

Grøtte skole

8.11.2023

Jeg synes boka er dårlig får at det ikke er min type. Boka passer sikkert til noen andre å, passer veldig bra til dem som kan å lese nynorsk, men den passer ikke med meg. Fordi den var på nynorsk, Boka var ganske vanskelig å lese. Den så interessant ut når jeg valgte den. Når jeg kom på side 10 så begynte det å bli kjedelig. Det var med tre personer og ei sykla og to prøvde å sitte på. Den var interessant i starten. Terning kast 3 av 6.

Bok: Sceneskifte

Bok med for få beskrivelser?

Emilia

Bøler skole

8.11.2023

Bok med for få beskrivelser?

«Scene Skifte» er skrevet av Kari Mathilde Hestad og er på nynorsk. Den handler om en jente som heter Alex som blir dumpa av kjæresten sin. Hun tror at ingenting kommer til å bli bra igjen før en gutt som heter Mika starter i bandet. Alex blir interessert i Mika, men hun liker jo jenter. Spørsmålet er om Alex tør å forelske seg i Mika og klarer å gi slipp på eks kjæresten hennes.

Boken er mest drama, men har en smule med humor også. Den forteller om hvordan ungdommer som har kommet ut kan bli mobbet, og det syntes jeg forfatteren av denne boken har fått fram på en veldig fin måte.

Det som gjør boken bra, er at forfatteren klarer å få de forskjellige karakterene til å snakke som de fleste ungdommer snakker i dag. Som for eksempel at de snakker litt engelsk eller at de gjør ting dagens ungdommer pleier å gjøre. Men en ting som jeg skulle ønske forfatteren hadde gjort mer av er å beskrive de forskjellige karakterene mer. Altså hvordan de ser ut. Fordi det syntes jeg det var litt lite av. Hvis jeg leser en bok og ikke blir forklart ordentlig hvordan karakterene ser ut, så blir det vanskelig å se for meg at hendelsene i boka skjer. Ellers syntes jeg at boken er veldig fint skrevet.

Starten på boka er først ganske forvirrende, men jo lengre du leser jo mer forstår du. Spenningskurven er veldig opp og ned. Det skjer «Plot Twists» rundt om i boka og det skjer ting som vil få deg til å bli flau, og kanskje noen ting som vil gjøre deg sint. Det kommer helt an på hva slags type leser du er. Slutten på boka var fin, og jeg syntes det var en god måte å slutte boken på. Den var litt uventet, men det er det som gjør en bok bra. Men ja, slutten på boka passet fint med starten. Og det syntes jeg er veldig bra gjort av forfatteren! Det kan ofte være vanskelig å få alt til å sitte sammen når du skriver en bok der det skjer mye på nesten hvert av kapitlene.

Jeg ville sagt at boken var vanskelig å legge fra seg fordi det var alltid noe nytt som skjedde, og det fikk meg til å ville vite mer. Derfor tror jeg at boken blir vanskelig å legge fra seg for ganske mange. «Scene Skifte» er en bra skrevet bok, men hvis jeg skal være helt ærlig så var det litt vanskelig å leve seg inn den. Som jeg nevnte tidligere, var det litt lite beskrivelser på de forskjellige karakterene og noen ganger omgivelsene rundt. Og jeg er en som sliter med å se for meg ting hvis jeg ikke blir ordentlig forklart hvordan det ser ut.

Det jeg syntes er bra med boka er at den er ikke altfor lang. Fordi jeg kan med en gang syntes at en bok er kjedelig hvis den er altfor lang med en type innhold som dette. Jeg mener ikke å si at bokens innhold er kjedelig, men det skjer alltid noe uventet på slutten av hvert kapittel og det kan fort bli kjedelig. Altså å sitte der imens du leser og vite at et eller annet nytt som kommer til å endre hele bokens handling. Mange kan syntes det er spennende, men jeg tenker at det blir ganske kjedelig etter hvert. Noe annet som er bra med boken er at den får deg til å føle ulike ting. At du kan bli sur, flau og til og med trist. Det er noe forfatteren har gjort en kjempebra jobb med! Og derfor kan det og være vanskelig å legge fra seg boken.


Jeg ville gitt boken terningkast 3 for jeg er litt sånn usikker på om jeg liker den eller ikke. Grunnen til at jeg gir den et slik terningkast er fordi jeg ønsker flere beskrivelser og litt roligere handling, men at selveste boken er bra. Jeg liker hvordan karakterene er skrevet og har sine egne personligheter, men at forfatteren kunne ha forklart litt bedre hvordan de så ut. Utenom det så er boken veldig bra og jeg ville anbefalt den til dere som liker å lese korte, men bra bøker!

Hilsen Emilia, Bøler Skole, 9B!

Bok: Sceneskifte

Forvirrende og lang

Julie

Vinstra ungdomsskole

7.11.2023

Boka handler om Alex som er skeiv. Hun og bestevenninnen Ronja hadde vært kjærester i skjul helt til Ronja slo opp. Etter at de hadde slått opp så begynte Ronja å spre rykter om Alex fordi hun ville ikke at noen skulle få vite om at de hadde vært sammen. Derfor blir Alex mobbet av resten av klassen over telefonen. Når en ny gutt som heter Mika kommer til byen blir Alex og han fort venner. Alex får også følelser for Mika, men Mika blir forelska i Ronja.

Boka er litt vanskelig å lese i starten, den har mye tekst og det er vanskelig å følge med. Forfatteren er ganske dårlig på å beskrive og få leseren til å forstå hvem som snakker med hvem. Boka har ganske enkle setninger, men det kan likevel være vanskelig å få med seg alt fordi det kommer mye informasjon på en gang.

Boka har flere små spanningskurver. Det tar ganske lang tid før boka faktisk blir litt spennende. Første ting i boken som faktisk er spennende er før bandet til Alex skal spille på Halloweenfesten på skolen. Det eneste som jeg faktisk syns er bra med boken er at den får fram et viktig tema. Den får fram hvordan det kan være å være skeiv eller annerledes og hvilke problem man kan møte på med det. Den får fram at det skal være greit å være som du er uten at du skal bli hakket på eller mobbet for det.

Jeg syns boka passer best for folk som er litt eldre enn meg, kanskje 15-16 år, men du kan absolutt lese den hvis du er over 13 år. Boka har mye kjærlighet og drama og var ikke helt for meg. Hvis det er det du liker kan den absolutt sikkert passe for deg. Boka var greit skrevet,men som sagt vanskelig å forstå i starten. Boka var helt ok å lese når du hadde kommet cirka halvveis, og innholdet var helt greit. Jeg syns ikke denne burde vinne uprisen, fordi den er ikke noe av det beste jeg har lest.

Terningkast 3

Bok: Sceneskifte

Ikkje min type bok

Ane

Vinstra ungdomsskole

7.11.2023

Eg har lese boka “Sceneskifte” av Kari Mathilde Hestad. Boka handlar om ei jente som heiter Alex. Ho hadde nettopp blitt dumpa av kjæresten sin Ronja. Ronja lyg om at ho har vore i lag med Alex og set ut falske rykter om ting Alex har gjort mot ho. Ein dag byrjar det ein ny gut i skolebandet. Sjølv om Alex er lesbisk får ho følelsar for den nye guten Mika.

Eg synest boka formidlar godt korleis Alex har det og følelsane hennar. Forfattaren brukar ord som ungdommen forstår. Dette gjer at folk enklare kan kjenne seg igjen i dei ulike situasjonane. Forfattaren går inn på mange ulike tema, til døme psykisk mobbing og fysisk mobbing. Eit døme på fysisk mobbing frå boka er når Anniken tek ei flaske med Old Spice After Shave og tømmer det over hovudet til Alex, som hevn for at ho hadde øydelagt genseren hennar. Pysisk mobbing er til dømes da jentene i klassen byrjar å sende stygge meldingar til Alex.

Eg synest det var vanskeleg å henge med i starten, men etter kvart hang eg med. Første del av boka var ganske kjedeleg fordi da blir vi introdusert for dei ulike karakterane i boka. Det som gjer boka betre er den andre halvdelen. Der byrjar det å skje mykje og det blir meir interessant. Det som gjer det interessant er måten forfattaren skriv på. Eg synest forfattaren beskriv betre og det blir enklare å sjå for seg kva som skjer. Ein ting som hadde gjort boka betre var at forfattaren skreiv kven som prater, fordi det blei vanskeleg å vite kven som sa kva.

Terningkast: 3/6

Eg synast boka går inn på viktige tema og viser ulike måtar å handtere ulike situasjonar. Eg synast det er vanskeleg å lese boka fordi eg ikkje veit heilt kven som seier kva og det er litt vanskeleg å sette seg inn i situasjonane. Det er sikkert mange som kjenner seg igjen, men denne boka var ikkje noko for meg.

Bok: Sceneskifte

En søt, men klein kjærlighets roman.

Tomine

Rana ungdomsskole

7.11.2023

Sceneskifte av Kari Mathilde Hestad er en søt og morsom nynorsk kjærlighets roman som viser et stort åpent bilde for tenåringer med forskjellige legninger. Boken har en troverdig historie som mange kanskje kan kjenne seg litt ekstra igjen i. Hovedkarakteren Alex var tidligere sammen med Ronja, men en skjult flauhet av det å være lesbisk tar over Ronja og hun avslutter deres forhold og lar Alex bli stående som et spørsmålstegn. Alex får oppleve mye mobbing og blir utsatt for mye rykter og løgner. Men hva skjer når den søte og transe gutten Mika begynner i bandet hennes? Er hun lesbisk? Straight? Eller kanskje bifil? Hva skjer mellom Ronja og Alex når begge får et øye for Mika?

Jeg opplevde boken som en veldig lett lest og det var ikke vanskelig og henge med, i tillegg får vi og vite en god del om karakterene som personer og det gjør det mye enklere og forstille seg handlingene. Boken starter rett på og utspiller seg på en måte som får deg til og vil fortsette å lese, jeg selv opplevde å bli nysgjerrig mens vi hoppet litt fram og tilbake i tid, i de forskjellige kapitelene. Historien tar opp temaet kjærlighet og drama, den er realistisk og kommer med gode og troverdige hendelser som viser at alle kan gjøre og si noe feil. På denne måten vises det at vi alle er forskjellige og ingen er perfekte. Temaet i seg selv er spennende, men måten forfatteren har gjort at dette ikke er den «stereotypiske» og «klassiske» kjærlighets historien gjør bare at interessen stiger mens man leser.

Karakterene er realistiske, men språket deres er ikke! Karakterene går i 10 klasse og er da 16 år. Jeg selv har aldri hørt noen på 16 år si setninger som:
«Stemmer det. Du kan kalle meg eit heiderleg unntak.»
«Du var skikkelig sånn icequeen, da du børna de med kommentaren din» og «Ooo, Jonas, der blei du børna»
Man blir mer distrahert av hva de sier, det er nesten som at man skjønner at det er en kvinne på 45 år som prøver og tenke som en 16 åring. Karakterene bruker og engelske ord i blant som jeg synes virker litt unødvendige.
Boken inneholder og ganske mange karakterer og jeg følte jeg ble litt usikker på hvem som var hvem. Jeg følte at navnene og karakterene begynte å gå litt i surr og jeg er ennå litt usikker på hvem som faktisk var mobberen til Alex.

Jeg ville anbefalt boken Sceneskifte til noen som ønsker og lese noe nytt med en liten vri. Boken var spennende, søt men og litt klein, tross det ville jeg gitt boken et terningkast 4. Jeg mener boken burde nomineres til U-Prisen, fordi boken er basert på et viktig tema, som er relevant for ungdommer og kommer med eksempler unge kan føle seg igjen i.


Bok: Sceneskifte

Godt beskrevet

Ane

Bøler skole

2.11.2023

Sene skifte

Kari Mathilde Hestad

Sene skiftet er skrevet for ungdom. Den er en roman som er skrevet på nynorsk og har 167 sider og er delt opp i 30 kapitler.

Hovedpersonen heter Alex, hun går i tiende klasse. Hun sørger fortsatt etter et kjærlighetsbrudd. Alex har bein i nesa og er tøff og selvstendig. Mika er ny i bygda og er ett år eldre enn Alex. Mika er glad i folk og liker å prate, og han er dødskjekk! Ronja er Alex sin gamle kjæreste. Det virker som om hun ikke vill ha noe med Alex å gjøre lenger.

Handlingen

Handlingen skjer i en liten bygd noen timer utenfor Oslo, vil jeg tro. Der bor det ikke så mange innbyggere, men du har alt du trenger der.

Mika er ny i bandet til Alex. Han blir fort velkommen, og Alex og Mika blir godt kjent. Alex blir forelsket i Mika, noe som sjokkerer henne fordi hun trodde at hun var lesbisk. En dag blir Alex med Mika hjem, hun får vite noe sjokkerende om han. Når bandet skal spille på skolens halloweenfest, løper vokalisten Matias av senen. Han blir dypt provosert når Mika tar over, så han slutter i bandet. Ronja står endelig opp for Alex og de blir venner igjen. Matias unnskylder seg og blir med i bandet igjen. Det er siste band øving før sommerferien, og Alex føler seg endelig fri.

Jeg gir boka terningkast 5

Det jeg likte ved boka var hvor godt karakterene, og omgivelsene var beskrevet. Man kunne kjenne seg igjen i holdningen til Alex, og du ble glad på hennes vegne. Alle karakterene hadde en godt skrevet personlighet og kunne lett ha vært hverdagslige personer. Du vet også alltid hvor handlingen skjer, men samtidig er det masse detaljer og strukturer du kan se for deg selv uten at det krasjer med beskrivelsen i boka. Jeg likte også at du ble godt festet til boka, man ble ganske revet med fra starten av. Fordi du vil vite hva som har skjedd, å hva som kommer til å skje. Grunnen til at det ikke når en sekser er fordi: Selv om personligheten og handlingene til de «populære» jentene er realistiske, er ikke måten klærne er beskrevet. «Populære» jenter nå til dags kler seg ganske enkelt med ett fargepallett som består av gråtoner og blåtoner. Jeg ble litt forvirret når de begynte å gå med sterke rosa farger til fester, siden jenter nå til dags ville heller ha brukt enkle farger som svart eller hvitt. Det fikk boka til å virke litt urealistisk, som er litt stusslig siden resten av boka har så gode beskrivelser.

Bok: Sceneskifte

Fin flyt

Alina

Vardal ungdomsskole

26.10.2023

Boken handler om en lesbisk jente som kommer i ulike vannskelige situasjoner mest fordi hun er anderledes. Forfatteren greier å få fram psysisk mobbing, blikkende/kroppsspråklig mobbing og nettmobbing. Denne boken er det viktig at flere får lese og måten foratteren beskriber ting på er veldig godt gjort. Hun greier å sette leseren i ett annet ståpunkt. I boka blir det skrevet «eg har ikkje gjort noe gale, men føler at jeg skal skamme meg» det er noe jeg tror mange føler på.

I starten i boka blir vi fort kjent med bandet hennes. Det blit snakket om en ny gutt, Mika. Når Mika begynner blir da Alex veldig tenkefull. Hun begynner å føle noe for han, men hun er jo lesbisk?
Alex er i en vanskelig situasjon på skolen også. Hun blir mobbet fordi hun er lesbisk. Ryktene spredde av den forigge kjærsten hennes, Ronja, som ikke tørte å i at hun var lesbisk selv. De har da blitt fiender selv om Alex ikke kjønner hvorfor. Ronja forstyrrer veldig mange av tankene til Alex, det tror jeg noen andre kan finne seg selv igjen i. Det blir blandet inn masse sjalusi når Ronja og Mika begynner å bli nærmere. Teksten er skrevet veldig realistisk og hovedpersonen tar mange valg som ungdommer nå ville ha tatt. Karakterene i boka har bra med personelighet selv om de ikke er mye beskrivet.

Boka har veldig enkle settninger som gjør det mye enklere å sette seg inn i. Der ting skjedde fort, skjedde det fort, der ting skjedde sakte, skjedde det sakte. Man hang alltid med i situasjoner og det var nokk rom til å tenke selv. Boka er skrevet i jeg perspektiv men det jeg kunne ønske meg var mere tanker av hovedpersonen. Hva tenker hun akkuratt der? Det burde også ha vært litt mer beskrivelser av karakterene fordi de første 20 sidene trodde jeg Alex var en gutt. Men det er ikke mye beskrivelser som jeg krever for forfatteren greide godt å blande inn beskrivelser i ulike situasjoner.

Jeg synes at denne boka trenger flere å lese, den fortjener å bli sett. Forfatteren tar fram ett veldig viktig tema og den kan også hjelpe folk som står i likt perspektiv. Det ble tatt opp at Alex burde kontakte politiet og at oppførselen til mobberne var ikke bare slemt men ulovelig. Jeg synes det var veldig viktig at det ble skrevet fordi det gir budskap. Det er aldri lov å mobbe noen fordi de er anderledese, det er fakktisk straffbart. Situasjonene er mektige og alle valgene fører til noe. Boka var veldig godt planlegget og derfor var veldig spennende å lese. Jeg koset meg med å lese den. Veldig bra bok.

Bok: Sceneskifte

Mikset følelser

Martin

Hellerasten skole

18.10.2023Jeg har lest Sceneskifte av Kari Mathilde Helstad.

Den handler om en Jente (Alex) som har blitt dumpet av kjæresten sin (Ronja). Men så kommer det en ny gutt i skolebandet, som Alex har fått følelser for. Men Ronja har begynt å spre rykter om henne. Flere vanskelige situasjoner skjer i boken, som Alex har vanskelig for å fikse.

Det jeg liker med boka var at man virkelig kan føle for Alex og hvordan hun har det. forfatteren vet når hun skal bruke humor eller ikke. I andre halvdel så begynner boka å bli mer interessant. Altså, alt ble bedre i andre halvdel: beskrivelsene, handlingene og at du får vite mer om de viktigste folka i boka.

Den første halvdelen av boka synes jeg er kjedelig. Det skjer ikke så mye, boka skal introdusere karakterene, men etter det så ble den ganske kjedelig.. Jeg hadde også lyst til at boka skulle fortelle litt mer om noen andre karakterer i den.

Terningkast: 3.5/6

Jeg synes at boka bør ikke nomineres. Fordi denne prisen skal bli delt ut til bøker som er helt top-notch. En bok som føles ut som en lang og vanskelig mattelekse i første 50%, burde ikke nomineres til Uprisen. Men dette er jo den første boka som Kari Mathilde Helstad har laget, og jeg tror hun kan bli nominert igjen i framtiden.

Bok: Sceneskifte

Søt musikk på scenen

Frida

Bø ungdomsskole

17.10.2023

Scene-skifte er en nynorsk roman som handler om Alex og hennes liv. Det er masse følelser når bestevenninnen lyver om at de to var kjærester. Alex ender opp med å bli mobbet. Så begynner det en ny gutt som heter Mika, alt blir bedre, helt til alt blir mye verre. Mika og den gamle bestevenninnen til Alex begynner å finne tonen litt for godt.

"Hjartet mitt svulmar, eg er så letta og glad at eg knapt klarere å stå stille." er et sitat som viser kjærlighet og forelskelse, som er et veldig stort teama i denne boka. Mobbing er også et teama i denne boka. Det er jo et veldig viktig tema, så det begynner å bli veldig mange bøker så handler om det. Denne boka hadde ganske likt grunnlag som mange andre bøker. Det gjør at det er lett å tenke seg til slutten. Noen lesere mener at det føles trygt å ha en liten anelse om hvordan boka ender, men jeg tror de fleste liker en liten twist ut mot slutten.

Jeg ble litt forvirra av hvem som faktisk mobba Alex. Det var ikke et stort problem altså, men når hun ene jenta, som jeg trodde var en mobber, plutselig forsvarte Alex, men så mobbet hun henne igjen. Da ble jeg litt forvirret. Det kan hende jeg har blandet om noen navn, men det er en del navn på elevene som hun går i klasse med. Jeg syns det var litt unødvendig. Hun kunne ha holdt seg til bare noen få medelever.

Det var gode forklaringer i boka. Hun satte ord på følelsene på en god måte. Det var lett å kjente seg igjen i følelsene og tankene hennes. Det var en ganske realistisk karakter, og det liker jeg. Det handler så klart om smak og behag, da.

Denne boka får terningkast 4.

Bok: Sceneskifte

Bra bok med et kleint språk

Elise

Hellerasten skole

12.10.2023

I den nynorske boka Scene-skifte møter du Alex som ble dumpa av kjæresten Ronja uten og helt vite hva hun hadde gjort galt. Alex spiller gitar i et band og en dag starter en ny gutt i bandet. Han heter Mika og er kjempegod på å spille bass. Bandet får sin første spille jobb på halloween festen.

Boka har ganske gode skildringer. Et eksempel på dette er når hovedpersonen Alex er på vei hjemmefra bandøvelse og forestiller seg at lyktestolpene ler av henne. Karakterene er troverdige fordi ingen er helt perfekte og alle gjør feil iblant som kan såre andre, men språket til karakterene er ikke så troverdig. Jeg har nemlig aldri hørt noen si "du var skikkelig sånn icequeen, da du børna de med den kommentaren din". De sa også bare helt tilfeldige engelske ord iblant. Man skjønte ganske godt at det var en voksen person som prøvde å skrive som ungdommer snakker uten og helt vite hvordan ungdommer egentlig snakker. Scene-skifte handler jo om hvordan det er å være annerledes og skeiv i en liten bygd. I boka får hoved personen mange stygge meldinger fordi hun liker jenter og det har blitt spred et rykte om at hun er betatt av Ronja og ikke vil la hun være i fred. Derfor mener jeg at boka er relevant for ungdommer. Det er jo mange som sliter med mobbing nettmobbing og rykte spredning.

Det var en god bok som tar opp et viktig tema, men språket til karakterene gjorde det nesten litt kleint og lese iblant. Derfor gir jeg den terningkast 4. jeg mener at boka burde nomineres til U-prisen tiltros for språket har boka gode skildringer, et viktig tema og er ganske relevant for ungdommer.

Bok: Sceneskifte

For skeiv for å like gutter?

Lotte

Tjøme ungdomsskole

4.10.2023

Sceneskifte er en bok som er skrevet av Kari Mathilde Hestad. Dette er også en bok som mange føler seg enig i, kanskje vært i samme situasjon en gang i livet. Alex har nylig blitt dumpa uten forklaring. Plutselig skal hun snart ha sin første konsert med bandet sitt. Hvordan skal dette gå når Alex blir mobbet av jentene i klassen samtidig som dette skjer? Når verden føles som den skal gå under, begynner en ny gutt i klassen. Mika, med mørkt tykt hår. Han spiller bass og uten at Alex vet det, har Mika en stor del i hjertet til Alex. Alex blir usikker på hvorfor hun synes Mika er kjekk når hun liker jenter. Kan hun både like gutter og jenter?

Denne boken var ekstremt vanskelig å legge fra seg, fordi forfatteren har virkelig klart å få denne boken til å bli dramatisk, dristig og effektfull. Underveis når jeg leste følte jeg meg til stede og siden dette er en handling som faktisk kunne vært basert på virkelighet, føles det enda mer ekte. En av grunnene til at kanskje folk ikke helt får med seg alt i boken, eller velger denne boken, er fordi Sceneskifte er en bok som er skrevet på nynorsk. Det kan gjøre det vanskeligere å forstå.

Det er mye interessant med hovedpersonen, Alex. Det jeg liker med Alex er at hun prøver å finne ut av sin identitet, og klarer å ikke gi opp ettersom hun blir mobbet. Som også er en tøff ting og det at hun klarer å være seg selv. Ingenting negativt med selve hovedpersonen Alex. Det var en spesiell scene jeg likte, der Mika kommer inn og plutselig ser Alex på han og blir interessert i han.

Denne boken har mye med følelser og kjønnsroller og gjøre, så jeg vil si at denne boken har tema forelskelse, kjønnsroller og seksualitet. Selve temaet i seg selv gjør at jeg leser og ikke klarer å legge fra meg boken. En realistisk bok med mange temaer som gjør boken er enda mer fantastisk. Boken Sceneskifte har også en realistisk sjanger, ingen fantasi, men fortsatt har forfatteren virkelig fått til dette med en god sjanger. Jeg vil si at det som virkelig skiller seg ut og hva boken egentlig handler om, er at dette er en jente som er skeiv, men plutselig blir forvirret at seksualitet. Og egentlig også handler om en jente som blir mobbet for hvem hun er.
Jeg gir denne boken en terningkast 5, for at dette er såpass bra. Og mange temaer mange kan føle seg kjent i. Det eneste jeg synes minsker terningen er at den er litt vanskelig å forstå dersom denne boken er på nynorsk.


Bok: Sceneskifte

For mykje kjærleik.

Anne Pernille

Hatlestrand barne- og ungdomsskule

2.10.2023

Boka handlar om 2 jenter og ein gut, den er realistisk og ‘venne dramaet’ gjorde det til tider ganske interessant.

I starten av boka begynner det brått på og begynnelsen får deg til å ville lese meir fordi eg vart nysgjerrig på kvifor hovudpersonen og vennen hennar var uvenner. Eg likte ikkje hovudpersonen fordi eg synest ho var litt ‘eie sjuk’. Ho hadde ikkje mange venner men ho hadde ein, og når nokon ville vere med den personen så blei ho irritert. Men utover i boka så blei eg lei av å lese den at eg heller ville tenke på leksene fordi eg visste alltid kva som kom til å skje følte eg. Denne boka passa ikkje for meg, eg liker å lese drama bøker men i denne her skjedde det for mykje uvanlege ting og upassande hendingar i min meining. Boka handlar om at nokon er skeive, mobbing, vennskap og kjærleik. Det blei for masse vaksne hendingar for min del. Dette er sikkert interessant å lese visst du kanskje er sånn omtrent 16-17 og er jente, men ikkje for meg.

Det som irriterte meg mest var at det var så mykje kjærleik og upassande hendingar i boka. Eg synest ikkje denne boka burde blitt nominert til u-prisen då eg ikkje koste meg når eg les ho og synest den passa for eldre folk enn meg. Eg synest den var bra skriven men eg likte ikkje temaet. Eg gir den eit terningkast 3 fordi den var forutsigbar og eg likte ikkje temaet.

Bok: Sceneskifte

Sceneskifte

Malene

Vardal ungdomsskole

29.09.2023

Jeg gir boka terningkast 4. Den var veldig fin, med god struktur i teksten. Boka var veldig enkel å lese. Handlingen var godt forståelig og lett å få med seg.Den er veldig fin og skrevet på en veldig bra måte, det var god struktur i teksten, og den var veldig enkel å lese, på en slik måte at ting var forståelig og lett å få med seg. Den handler om ung kjærlighet og har mye drama i seg. Den tar for seg et viktig tema, og jeg tror at flere ungdommer kan kjenne seg litt igjen i noen av handlingene i boka. Vi blir kjent med lesbiske Alex som blir mobbet på skolen og som spiller i band.
En dag dukker en ny gutt opp i byen og blir med i bandet som bassist, Mika. Alex viste med en gang at hun likte Mika så fort han begynte å spille. Alex blir forvirret av følelsene for Mika. Hun liker jenter, bare jenter, eller?…
I starten var ting litt uklart, men jo lenger jeg kom ut i boka jo mer falt ting på plass. Boka var litt trøttende og ikke helt min smak og jeg tror at den kunne hatt litt mer spenning og en litt bedre slutt. Hadde den hatt det hadde jeg nok gitt den en 5-er. Men alt i alt var boka bra, og jeg anbefaler den til de som liker ung kjærlighets- drama og lignede. Jeg håper at flere leser denne boka og forstår at mobbing ikke er lov, og at det kan føre til psykisk skade og at det kan gå utover liv og helse vis det går for langt. Anbefales veldig:)!

Bok: Sceneskifte

Kjempebra dramabok

Jenny

Flåtestad skole

27.09.2023

Boken handler om en jente som heter Alexis, men alle kaller hun for Alex. Helt på starten av boken får du vite at hun hadde en tidligere kjæreste som heter Ronja og at de ikke snakker sammen lenger. Du får også vite at hun blir mobbet av alle guttene og jentene i klassen hennes. Hun spiller i band og litt inn i boken møter vi en ny karakter som heter Mika som blir hennes venn. Jeg vil ikke si mer enn det fordi da avslører jeg en del av boken.

Jeg synes denne boken var en bra bok fordi det var mye som skjedde hele tiden. Det kom liksom alltid en ny ting. Den hadde god spennings kurve og bygget seg fint opp til høydepunktet som jeg tenker at er nesten helt på slutten. Det er den siste tingen som skjer før det er avslutning. Den var også en bra representering for de skeive selv om det ikke var hovedtemaet i boken.

Hvis jeg kunne forandret en ting med denne boken så er det at Mika karakterer ikke tilga en annen karakter så enkelt. Det irriterte meg at han ikke var sur på karakteren lenger. Har tilga karakteren med en gang istedenfor å se om han faktisk burde tilgi karakteren.

Selv om jeg ikke likte det med boken, var den generelt en veldig bra og fin bok for det. Vi fikk vite mye om karakterene utover boken og vi får også vite mer og mer om hva som egentlig skjedde mellom Ronja og Alexis. Jeg begynte egentlig å like karakteren Ronja mindre og mindre jo mer jeg leste om hun så det var også veldig bra skrevet av forfatteren.

Temaet for denne boken er mobbing og vennskap. Jeg ville anbefalt denne boken for de som liker drama, kjærlighet og vennskap. Boken er ikke så lang og den og den har helt vanlig skriftstørrelse så hvis du ikke liker å lese så mye så passer denne boken også fint. Det er jo hvis du liker temaene også.

Jeg ville gitt denne boken her et terningkast 5 fordi jeg var ikke helt fornøyd med alt, men den var fortsatt bra nok til fem. Jeg tenker at denne er verdig å nomineres til Uprisen fordi den hadde temaer som passet inn i ungdomskategorien og det var en generelt god bok.