Rafarta
Anmeldelser (27)
Bok: Rafarta
Hva synes jeg om Rafarta?
Selma
14.11.2024
Rafarta er en bok som handler om identitet, tilhørighet og relasjoner mellom mennesker. Hovedpersonen i denne boken heter "Rafarta" og hun er en jente som har blitt kidnappet av vikinger. Hun har dermed senere klart og flykte fra vikingene til en liten øy i irland.
Handlingene i boka er ganske spennende, men ville ikke skadet med enda mer spenning. Derfor føler jeg at spenningskurven kan forbedres.
I tillegg så er boka på nynorsk, og det er noe som hindrer de fleste til å lese den på grunn av mangel på forståelse.
Alt i alt, gir jeg boka terningkast 5-6/10 og jeg mener at den ikke bør nomineres til U-Prisen.
Bok: Rafarta
Ingen spennende oppbygning
Aurora
13.11.2024
Jeg leste boken Rafarta og den handler om en jente som heter Rafarta og opplever mye. Hun går gjennom forskjellige opplevelser og får innblikk for hvordan det er forskjellige steder.
Forfatteren beskriver godt og bruker mye varierte ord som jeg liker, fordi da leser man på en måte ikke det samme hele tiden. Boken har også en del fakta på slutten av boken som kan være spennende for de som liker det.
Det jeg likte med boken var at ting var beskrevet bra og at den ikke var for lang. Det jeg ikke syntes var så bra var at den var kjedelig å lese innemellom fordi det ikke skjedde noe. Man ventet på at det skulle skje noe, men det var ingen oppbygging til det. En annen ting jeg ikke var så glad i med boken, var at når det skjedde noe spennende så beskrev ikke forfatteren det så godt, så det var liksom over med en gang, men når det var kjedelig og egentlig ikke skjedde noe så beskrev forfatteren litt for mye så det ble kjedelig. Det skjedde også mye av det samme flere ganger i boken som ble litt kjedelig etter hvert.
Jeg gir denne boken terningkast 3.
Bok: Rafarta
Tung bok
Gjermund 10C
12.11.2024
Boken «Rafarta», skrevet av Per Jan Ingebrigtsen, er en roman der handlingen er satt i år 870 etter kr. I denne romanen møter vi en irsk ung jente som har det samme navnet som tittelen på boka. Rafarta bruker mesteparten av tiden sin inne på langnaustet til bestefaren sin hvor han bygger langskip og Rafarta hjelper gjerne til, men alt dette får vi vite senere i boken. Du blir kastet rett inn i handlingen og det er lett å henge med fra første stund, det liker jeg godt. Det tar ikke for lang tid før man skjønner hva som har hendt. Boken er skrevet veldig detaljert noe som gjør til at man får et tydelig bilde i hodet, men noen deler kan være for detaljert. Det fører til at boken er veldig treg å lese, det tar lang tid før en kommer til poenget noe som ikke slår godt an blant de fleste ungdommer som skal lese en bok.
Boken er skrevet på nynorsk noe som jeg tenker ikke er en dårlig ting, fordi det er ungdommer som leser nynorsk like mye som andre leser på bokmål, men den var skrevet på et litt mer komplisert type nynorsk det gjorde boken tung å lese for en som ikke bruker nynorsk som hovedskriftspråk.
Historien er veldig bra, men måten den er skrevet på passer muligens ikke like godt an for dagens ungdom.
Derfor gir jeg boken en solid 3. Jeg synes denne boken ikke skal nomineres til Uprisen.
Bok: Rafarta
Boksanmeldelse Rafarta
Malin
7.11.2024
Rafarta er en bok som kan være vanskelig å komme inn i, spesielt på grunn av nynorsken som kan gjøre teksten tung å lese. I begynnelsen gir handlingene lite mening, og det er slitsomt å prøve å forstå hva som skjer. Heldigvis blir det lettere å følge med etter hvert, og bildene og forklaringene bak hjelper litt til å gjøre handlingen mer forståelig. Men det er fortsatt en utfordring å holde interessen oppe i starten, og det kan være litt tungt før man får skikkelig tak i hva boken handler om. Rafarta er en bok som krever litt tålmodighet, men som kan være interessant for de som virkelig er interessert i disse type bøker. Forsiden på boka passer bra til innholdet, og man kan forstå litt hva det blir å handle om ut fra bildet. Jeg ville gitt boken terningkast fire, mest fordi boken ikke var så spennende for meg.
Bok: Rafarta
Rafarta: Fantasy-roman
Murat
29.10.2024
Rafarta er en fantasy-roman fra vikingtiden. Rafarta er en bok om en jente i vikingtiden. Det er en actionfylt bok, og den starter rett i action, det er boka sin største styrke. Boka sin største svakhet er målformen fordi det var noen ting jeg ikke skjønte, fordi det er skrevet på nynorsk.
Jeg likte ikke boka, men det var noen små ting jeg likte. Den var dårlig og kjedelig, pluss at den var nynorsk. Jeg anbefaler ikke denne boka, men hvis du liker nynorsk og temaer som flyktning eller vikingtiden, anbefaler jeg den. Det som var dårlig var at de hoppet over store tidsrom, noen ganger hoppet over de 1 time, noen ganger flere dager og det gjorde meg forvirret. Det jeg heller ikke likte var at jeg ble ikke godt nok kjent med karakterene. Jeg ble mest kjent med Rafarta, men hun er hovedkarakteren så det lager mest mening. De andre karakterene blir introdusert for fort til at de er ikke med på historien.
Jeg likte ikke så mye med boka annet enn at alt hadde en tilknytning og jeg lærte faktisk litt mer nynorsk, selv om jeg er ikke så glad i det.
Jeg gir terningkast: 2
Bok: Rafarta
Rafarta anmedlelse
Mats
29.10.2024
Rafarta er en bok om en jente som har blitt kidnappa av vikinger og har klart å rømme til en øy i Irland. Den er skrevet av Per Jan Ingebrigtsen og er skrevet på nynorsk så det var vanskelig å forstå alt. Sjangeren er historisk roman. Jeg syns det var ganske vanskelig å sette seg inn i handlingen og prøve å forstå hvordan hun følte.
Hun levde i rundt år 870, og måtte bo i en ulvehule et par dager. Så møter hun på en gutt som er sirka hennes alder. Boka starter rett i handlingen som er en positiv ting, siden det gjorde det lettere å starte å lese. Hele målet til Rafarta er å komme seg fra den øya hun er på til Dublin. Det var ganske repeterende fordi det meste so skjedde var at hun ble kidnappa, rømte, kidnappa og rømte igjen. Midt i boka kunne man skjønne hva som kom til å skje videre. Alle hadde ganske uvanlige og rare navn, så det var litt vanskelig å holde følge på hvem som var hvem. Den har en ganske bra spenningskurve, som skjer når Rafarta møter gutten og hunden.
Jeg ville ikke anbefalt denne til noen som ikke liker å lese nynorsk eller ikke liker historiske romaner. Jeg ville anbefalt denne til alle over 10 år gammel fordi den kan være ganske forvirrende med mange vanskelige ord. Jeg gir den terningkast 2 og vil ikke nominere den til uprisen.
Bok: Rafarta
Rafarta
Benjamin
25.10.2024
Den var ikke så spennende som jeg trodde, den var bare kjedelig. Det var rett og slett ikke noe for min smak, ikke engang karakterene var noe bra. Det var ikke noe lett å kjenne seg igjen i situasjonene heller. Nynorsk var vanskelig å lese så lenge, med mye rare ord. Jeg mistet interessen ganske raskt. Slutten var litt bedre enn starten så det var litt positivt. Så det var ikke en bok for meg, kanskje en bok andre kan like godt, men ikke noe for meg.
Den var realistisk, fordi den handlet om vikingtiden og det var nokså vanlig å bli fanget av andre vikinger. Jeg synes ikke denne boka burde vinne prisen.
Terningkast: 2
Bok: Rafarta
Romantikk i vikingetida
Griffin
25.10.2024
Boken er en romantikkbok som er satt i vikingtiden. Hovedkarakteren heter Rafarta, Hun prøver å komme seg tilbake til Irland, men møter ting som kommer i veien for det.
Jeg syntes denne boken var kjedelig fordi jeg er ikke interessert i romantikk og vikingtiden. Det er veldig mye snakking og det er lite action. Hvis du liker bøker som handler om vikingtiden, historie og romantikk kan denne boken være for deg.
Terningkast 3.
Bok: Rafarta
Gammeldags
even
25.10.2024
Boken er satt 870 år etter Kristus og handler om en jente som heter Rafarta. Hun er tatt av noen vikinger som erobrer hjemme hennes, og tar henne til fange og hun må komme seg vekk fra dem. Boken er veldig uinterresang for meg personlig, men det betyr ikke at den dårlig. Jeg mener at den bare ikke er min type. Boken tar for lang tid til å bli spennende for min skyld og jeg var ikke en stor fan av den. Men for folk som liker oldtidens bøker vil jeg anbefale den til. Det jeg likte med boken er at den er virkelighetsnær, til tross for at den er satt mange år tilbake, rundt 870 etter Kristus.
Terningkast 3
Bok: Rafarta
gammel dags
even
25.10.2024
Gammeldags
Boken er veldig uinterresang for meg personlig, men det betyr ikke at den dårlig.
Boken er satt 870 år etter Kristus og handler om en jente som eter Rafarta som er tatt av noen vikinger som erobrer hjemme hennes og tar henne til fange og hun må komme seg vekk fra dem.
Terning kast 3
Boken tar for lang tid til å bli spennende for min skyld og jeg var ikke en stor fan.
Men for folk som liker oldtidens bøker vil jeg anbefale den til.
Bok: Rafarta
Dårlig tema
Nikolai Maslo-Hansen
25.10.2024
Boka handler om en jente som heter Rafarta som så ut som hun var 17-18 år. Hun gikk om bord på ett skip med en feil og ble fanget av vikinger. Hun klarte å rømme på en øy og finne en hule. Noen dager senere kom det en gutt ikke mye eldre enn henne, med en hund og pil og bue. Han kom fra båten hun ble kidnappet på, men ville ikke si ifra til sjefen at han fant henne. Hun må rømme til en annen del av øya og komme tilbake til Berlin.
Boka var ganske smakløs og hadde ikke så mye engasjerende innhold, boka var ikke dårlig skrevet, men hadde ikke et bra teama for en ungdomsbok. Boka var ganske uspennende og hadde en treig start, jeg følte ikke at jeg kunne nyte boka og leve meg inn i den. Alt i alt hadde boka et kjedelig tema, men var ikke skikkelig dårlig skrevet, jeg likte ikke at språket var nynorsk og handlet om vikingtiden.
Jeg syntes boka ikke skal nomineres til Uprisen 2025, terningkast 2.
Bok: Rafarta
Vikingjenta
Kristine
25.10.2024
Denne boka handlar om ei jente som heter Rafarta, som blir tatt til fange på eit skip av ein som heter Bjørn Raudskjegg, men som klarte å rømme. Hun flykter til mange forskjellige plassar og blir avslørt mange gonger.
Eg valgte denne boken fordi eg hadde lyst til å lesa noko eg ikkje pleier å lese. Eg syntest boka starta spennande med at ho rømmer frå eit skip og gøymer seg i eit lite langt hus der ho seinare blir oppdaga. Ho prøver igjen å rømme, men blir tatt til fange. Eg synest det blei irritarande at det nesten berre er det samme heile tida, ho blir tatt til fange og ho rømmer, ho blir tatt til fange og ho rømmer. Eg synes også ikkje alt hang heilt sammen, for eksempel på side 64 til side 65, så går det fra at ho må legge ein plan til at ho roper og vinker. Samtidig likte eg korleis forfattaren har fått med nokre av dei grufulle tingene som blei gjort i vikingtida og forskjellige namn som også blei brukt. Eg gir disverre boka ein terningkast 3.
Bok: Rafarta
Langsom nynorsk tekst
Torje
25.10.2024
Boka Rafarta er skrevet av den nynorske forfatteren Per Jan Ingebritgsen. Boka har ikke vunnet noen priser enda, men jeg har troa på at den kan vinne noe etter hvert. Ingebritgsen har en rekke med andre fine bøker og mye erfaring, en av de mest kjente bøkene han har skrevet er To lyse hundar. Per Jan Ingebritgsen gjorde sin debut med diktsamlingen «rotbløyte» i 1975 og har siden det skrevet diktsamlinger, romaner, barnebøker og læreverk.
Sjangeren på denne boka er historisk roman hvor handlingen skjer i år 870 e.k.t. Det er en vikingbok hvor den irske ungjenta Rafarta har blitt tatt i fange av vikinger og tatt med mot norske vestkysten. Etter å ha kjørt over og utover nordsjøen så legger mannskapet seg og båten til ro på sørsiden av stord. Om natta bestemmer Rafarta seg for å rømme fra skipet.
Boka starter veldig rett på ved at vi får med en gang vite at Rafarta blir jagd etter av kaptein Raudskjegg. Et vendepunkt i boka er når Rafarta møter på Tor og hunden hans ulv, først prøver Rafarta å gjemme seg for at han ikke skal si noe om at han har funnet henne. De får et fint vennskap etter at Rafarta skjønner at Tor ikke vil gjøre henne noe, eller vil han det?
Denne boka er skrevet bra med et fint språk hvor Ingebritgsen har brukt en fin blanding med noen vanskeligere ord. Det ene som er litt negativt er at den er langsom. Hvis vi ser bort ifra at boka er skrevet på nynorsk så er den relativt enkel å lese. Forfatteren har brukt middelslange setninger.
Teksten passer boka nesten nøyaktig fordi det er brukt noen gamle ord og handlingene passer fint. De fleste handlingene i boka er ganske like som det jeg ser for meg faktisk hadde skjedd på den tiden. Jeg syntes det er bra brukt av personer og beskrivelsene av dem høres ganske riktige ut innafor dette temaet.
Terningkast 3/6
Bok: Rafarta
Flukten fra vikingene
Marius
25.10.2024
Rafata
(Per Jan Ingebritsen)
Rafata er en ung jente som er på flukt fra vikinger. Hun flykter til en øy der hun møter en familie som har lyst til å ta henne inn som en trælkvinne. Hun flykter i en liten båt fra øya og målet er å komme seg hjem til Dublin, vil hun klare det?
Terningkast: 2
Ting jeg likte ved boken:
Boken fremstår realistisk. Boken er skrevet realistisk ved at alle bor i Langhus og det er høvdinger i alle de forskjellige byene hun kommer til.
Jeg likte at de fortalte om hvilke religioner det var på 800-tallet. Alle som Rafata møter på i boken, tror på gudene i Vallhalla, men hun er selv kristen og hun forteller alle hun møter om gud og Jesus. Dette fremstår veldig realistisk fordi denne fortellingen foregår bare litt før Harald Hårfagre begynte sitt erobringstokt.
Ting jeg synes kunne ha blitt gjort bedre:
Synspunktet burde ha vært annerledes. Boken har tredjeperson som synspunkt som skaper kaos. Boken hadde vært mye mer oversiktlig og lettere å forstå dersom den var skrevet i førsteperson.
Det er mye unødvendig informasjon i boken. Det er en del unødvendig informasjon som at den innsjøen heter det og det vannet heter det… Dette er helt unødvendig for meg å vite.
Det er vanskelig å leve seg inn i fortellingen. Handlingen er så vanskelig å forstå at boka er umulig å leve seg inn i, og boka har mange ord jeg aldri har hørt før som hassflata og mange flere.
Spenningskurven er ikke bra. Spenningskurven starter spennene, men så daffer det ut. Boken burde ha hatt flere spenningselementer sånn at boken hadde blitt mer balansert.
Denne boken holdt ikke til forventningene mine. Boken er veldig ensformig og når hun møter på problemer, er det alltid det samme som skjer. Jeg ble heller ikke interessert i å lese mer, holdte nesten på å sovne
Burde denne boken bli nominert:
Jeg mener denne boken ikke hører hjemme i u-prisen. Den er kjedelig, ensformig og har bare ett spenningselement og den varte de første tre sidene før det daffet helt av. Så nei, denne bør ikke bli nominert.
Bok: Rafarta
Fra malerisk språk til monotont hastverk - “Rafarta” av Per Jan Ingebrigtsen
Tromsø Internasjonale Skole (TRINT)
24.10.2024
Den historiske romanen “Rafarta” av Per Jan Ingebrigtsen følger hovedkarakteren som deler bokas navn. Jeg synes at boka passer for ungdom mellom 11 og 14 år. Rafarta, som ble tatt til fange av vikinghøvdingen Bjørn Raudskjegg og ført til Norge, forsøker å unnslippe høvdingen og returnere til hjembyen Dublin. På veien mot dette målet møter hun både uventet hjelp og motstand. Boken er relativt original når det kommer til tema og handling, siden jeg aldri før har lest en ungdomsbok som ligner på denne når det gjelder hvor og når handlinga foregår.
Jeg synes at boken har en sterk start. Den starter i in medias res, da den første scenen går rett på Rafartas flukt fra skipet. Dette er positivt, og det gjør starten mye mer spennende. I tillegg starter boka med et veldig deskriptivt språk, og med detaljerte skildringer av omgivelsene som gjør boka mye mer spennende. Dette kan vi for eksempel se i sitatet fra side 15: “Sola har gått ned bak åsen i vest, og det mørknar i skogen. Ein einsleg fugl syng enno nokre trillande strofer frå toppen av ei diger furu, som lenar seg skeivt utover berghelleren.”. Boka starter også med hyppig bruk av metaforer, som f.eks “Stega fjernar seg til lyden av dei vert oppslukt av nattestilla.” (side 29). Dette, i kombinasjon med det rike språket ellers, gir fortellingen mer dybde, samtidig som forfatteren klarer å kombinere rikt språk med en handling som går fort nok fremover til å hindre at boken blir kjedelig. Med andre ord, i starten av boka har den god flyt, og er lett å leve seg inn i som leser. Boka har mye historisk vokabular, samt referanser til historiske hendelser. Dette bidrar til å gjøre boken mer lærerik og troverdig, noe som er nødvendig når boken er plassert så langt tilbake i tid. Den gir innblikk i norrøn mytologi og inneholder historiske referanser til Harald Hårfagre som sniker seg inn i boka ved hjelp av forbigående kommentarer. Boka har derimot ingen klar spenningsoppbygning, og den mangler et tydelig klimaks. Dette skyldes at hovedpersonen bruker store deler av boka på å oppnå målet. Hun prøver og feiler på å returnere til hjembyen, men det bygges aldri opp til noen tydelig spennende kamp, billedlig talt, der hovedpersonen oppnår målet. Isteden skjer dette sakte, nesten vagt, noe som fører til at boka blir gradvis mindre interessant jo lengre ut i handlingen man leser. Mot slutten av boka begynner handlingen å gå veldig mye fortere, den hopper fremover i tid, og språket blir langt mindre detaljert, nesten som om forfatteren har hastverk med å få ferdig boka. Forfatteren tar bare med det aller mest nødvendige for å få ferdig handlingen, og alt foregår på noen få sider. Det gjør det mye vanskeligere å leve seg inn i handlingen, og gjør rett å slett at boka skuffer en leser som ønsker en god konklusjon på historien.
For å oppsummere, så ender det som kunne vært en god ungdomsbok for historisk interesserte i en skuffelse. Det detaljerte språket og den hyppige bruken av metaforer gjør at boka har en god start, og boken er både interessant og lærerik, men hvis en leser ønsker seg en gjennomført og godt skildret bok må de lete et annet sted. Hele poenget med å lese skjønnlitteratur er å kunne leve seg inn i handlingen, og mangelen på godt og detaljert språk gjør at hele poenget forsvinner for meg. Hvis jeg bare hadde lest den første halvdelen av boka hadde kanskje konklusjonen vært en annen, men jeg vil ikke anbefale denne boken til U-prisen.
Bok: Rafarta
Fra malerisk språk til monotont hastverk - “Rafarta” av Per Jan Ingebrigtsen
Freja
24.10.2024
Den historiske romanen “Rafarta” av Per Jan Ingebrigtsen følger hovedkarakteren som deler bokas navn. Jeg synes at boka passer for ungdom mellom 11 og 14 år. Rafarta, som ble tatt til fange av vikinghøvdingen Bjørn Raudskjegg og ført til Norge, forsøker å unnslippe høvdingen og returnere til hjembyen Dublin. På veien mot dette målet møter hun både uventet hjelp og motstand. Boken er relativt original når det kommer til tema og handling, siden jeg aldri før har lest en ungdomsbok som ligner på denne når det gjelder hvor og når handlinga foregår.
Jeg synes at boken har en sterk start. Den starter i in medias res, da den første scenen går rett på Rafartas flukt fra skipet. Dette er positivt, og det gjør starten mye mer spennende. I tillegg starter boka med et veldig deskriptivt språk, og med detaljerte skildringer av omgivelsene som gjør boka mye mer spennende. Dette kan vi for eksempel se i sitatet fra side 15: “Sola har gått ned bak åsen i vest, og det mørknar i skogen. Ein einsleg fugl syng enno nokre trillande strofer frå toppen av ei diger furu, som lenar seg skeivt utover berghelleren.”. Boka starter også med hyppig bruk av metaforer, som f.eks “Stega fjernar seg til lyden av dei vert oppslukt av nattestilla.” (side 29). Dette, i kombinasjon med det rike språket ellers, gir fortellingen mer dybde, samtidig som forfatteren klarer å kombinere rikt språk med en handling som går fort nok fremover til å hindre at boken blir kjedelig. Med andre ord, i starten av boka har den god flyt, og er lett å leve seg inn i som leser. Boka har mye historisk vokabular, samt referanser til historiske hendelser. Dette bidrar til å gjøre boken mer lærerik og troverdig, noe som er nødvendig når boken er plassert så langt tilbake i tid. Den gir innblikk i norrøn mytologi og inneholder historiske referanser til Harald Hårfagre som sniker seg inn i boka ved hjelp av forbigående kommentarer. Boka har derimot ingen klar spenningsoppbygning, og den mangler et tydelig klimaks. Dette skyldes at hovedpersonen bruker store deler av boka på å oppnå målet. Hun prøver og feiler på å returnere til hjembyen, men det bygges aldri opp til noen tydelig spennende kamp, billedlig talt, der hovedpersonen oppnår målet. Isteden skjer dette sakte, nesten vagt, noe som fører til at boka blir gradvis mindre interessant jo lengre ut i handlingen man leser. Mot slutten av boka begynner handlingen å gå veldig mye fortere, den hopper fremover i tid, og språket blir langt mindre detaljert, nesten som om forfatteren har hastverk med å få ferdig boka. Forfatteren tar bare med det aller mest nødvendige for å få ferdig handlingen, og alt foregår på noen få sider. Det gjør det mye vanskeligere å leve seg inn i handlingen, og gjør rett å slett at boka skuffer en leser som ønsker en god konklusjon på historien.
For å oppsummere, så ender det som kunne vært en god ungdomsbok for historisk interesserte i en skuffelse. Det detaljerte språket og den hyppige bruken av metaforer gjør at boka har en god start, og boken er både interessant og lærerik, men hvis en leser ønsker seg en gjennomført og godt skildret bok må de lete et annet sted. Hele poenget med å lese skjønnlitteratur er å kunne leve seg inn i handlingen, og mangelen på godt og detaljert språk gjør at hele poenget forsvinner for meg. Hvis jeg bare hadde lest den første halvdelen av boka hadde kanskje konklusjonen vært en annen, men jeg vil ikke anbefale denne boken til U-prisen.
Bok: Rafarta
Skuffende bok om vikinger
Isak
23.10.2024
Rafarta er en bok som handler om ei jente fra Irland som blir tatt av vikinger og blir fraktet til Norge. Når skipet ankommer Norge, rømmer Rafarta fra skipet. Da er hun på egen hånd i Norge og prøver å komme seg tilbake hjem til Irland. Boka er skrevet av Per Jan Ingebrigtsen i 2024.
Jeg synes at boka har en spennende handling, men den er altfor kort i forhold til boka. Boken er skrevet med få detaljer og informasjon om karakterene. Det er vanskelig å leve seg inn i boka ettersom at handlingen skjer plutselig med lite detaljer eller forklaring på hvordan man kom dit.
Boka var kjedelig med lite spennende handlinger. Til og med når det skulle ha vært spennende ble handlingen hoppet over eller overført til neste kapittel. Jeg synes boka var kjedelig og forvirrende. Terningkast 2.
Bok: Rafarta
kjedelig
haugeåsen ungdomsskole
23.10.2024
Dårlig bok
Når jeg tenker på boka, tenker jeg på vikingtiden. At de var ute i båt. At damen var på flukt og prøvde og stikke ifra mannskapet på båten.
Det viktigste for meg var når det begynte å bli natt og hun tok sjansen til og stikke av. Det var spennende at de catcha henne stikke ifra. Og da ble henne jaget av mannskapet på båten. Hun kom seg vekk, men det var så vidt at hun klarte å komme seg vekk.
Hun måtte løpe vekk derifra. Og det var bra plassert
Det som var bra med boka er hvordan han forklarte hendelsene i boken. Han skrev det sånn at jeg skjønte det bra. Men han brukte også lang tid på å bygge opp en bra historie. Hun ble kidnappa på slutten av boka.
Det som kunne ha vært bedre med boka kunne vært at det hadde vært mer spenning. Og ikke bare en gang. Det kunne også ha vært bilder i boka, det kunne ha gjort det mye mer gøy å lese den. Han kunne ha brukt mere tid på å lage historien enda bedre. Den passa ikke meg helt. Men den var litt bra for det. Det kunne ha vært litt mindre sider i boka, syntes det var for mange sider i en bok med for lite spenning. Slutten av boka kunne ha vært mye bedre. Og det var kjedelig på slutten. Tempoet i boken kunne ha vært bedre og. Man blir ikke godt nok kjent med karakterene, og den eneste vi blir godt kjent med er Rafarta.
1 av 6.
Bok: Rafarta
Ikke den beste boken jeg har lest
Mia
22.10.2024
RAFARTA av Per Jan Ingebritsen
Vikingtiden
Terningkast 1
Rafarta handler om en jente som har blitt kidnappet. Når hun rømmer fra vikingskipet møter hun på folk som vil gi henne tilbake til Bjørn Rødskjegg for penger. Finner hun noen som kan hjelpe henne?
Leseren får ingen bakgrunn på karakterene. Vi vet ikke hva som har skjedd tidligere, det blir halvveis fortalt og jeg skjønner ikke forklaringen. Jeg ville likt å bli bedre kjent med de ulike karakterene, og ikke minst en forklaring på hvordan de ser ut slik at man kan se dem for seg.
Når handlinger går over til en annen handling, henger det ikke sammen. På en side leste jeg om at hun var i et fangehull, og tre-fire setninger etter var hun på et slått og snakket med dronningen. Dette skjedde uten noe forklaring på hvordan hun kom seg dit, hvorfor hun snakker med dronningen eller noen som helst forklaring. Dette skjedde nesten på hver side.
Jeg klarte ikke å leve meg inn i boken. Dette er fordi jeg ikke skjønner handlingen, jeg kjenner ikke karakterene, og det er flere ord jeg aldri har hørt før som ikke blir forklart. For eksempel, hva betyr hvassflata, tørrsildar og så videre. Det gjorde det vanskelig å forstå boken.
Jeg tror ikke boka har et budskap. Det blir nevnt masse forskjellig, men siden handlingen er i år 870 etter Kr, er det ingenting som er relevant for tiden vi lever i nå.
Boka holdt seg ikke til forventingene mine. Det var begivenhetsløs, ensformig og trøttende. Jeg kjedet meg rett og slett da jeg leste boken. Jeg tenkte det skulle være en spennende historie med spennende karakterer, men dette opplevde jeg ikke.
Boken ble ferdig før det hadde skjedd noe spennende, og den avsluttet midt i en handling. Hvis det er slik at det kommer en oppfølger, kommer jeg ikke til å gidde å lese den, siden jeg ikke opplevde noe da jeg leste boken. Dette er en av de dårligste bøkene jeg har lest.
Boken burde ikke nomineres til U-prisen fordi den hadde ikke noe god historie og vi ble ikke kjent med karakterene.
Bok: Rafarta
Litt langsom
Sigbjørn
22.10.2024
Rafarta er en jente på 800-tallet som har blitt kidnappet av vikinger, men som klarer å rømme.
Jeg likte at hovedpersonen aldri holder seg et sted lenge og alltid må bevege seg for å ikke bli tatt av en eller annen person som hun har blitt uvenner med, jeg liker også at historien ikke er så lang og at den er grei å forstå. Jeg liker også ordforklaringene på slutten av boka som forteller hva noen ord betyr som ikke alle ville vite.
Jeg likte ikke at selv om boka ikke er så lang, så føltes den litt langsom i fortellingen, og det var litt kjedelig innimellom å lese om det Rafarta gjorde i situasjonen. I noen av disse tilfellene føltes det ikke ut som om historien gikk videre.
Selv synes jeg at denne boken var litt kjedelig og ikke helt for meg, derfor synes jeg ikke egentlig at den bør nomineres til Uprisen selv om man sikkert kan nyte boka.
Jeg gir denne boken et terningkast 3. Den var en grei bok, men var ikke helt for meg og gikk litt tregt.
Bok: Rafarta
Rafarta
Henrik
18.10.2024
Rafarta
Ei spennande og interessant bok
Sjangeren i denne boka er eit historisk drama.
Handlar om ei viking jenta som har blitt kidnappa av ein sjørøvar og som må finne vegen heim. Ho møter ein gut som er jamgammal med seg sjølv og dei blir gode venner. Ein hund kjem til å spela ein stor rolle i boka.
Boka startar rett inn i handlinga noko som gjer at ho blir fengande med ein gong.
I boka er det fleire høgdepunkt som gjer at boka blir spennande og gjer at du får lyst å lesa meir.
Slutten er som forventa.
Det var lett å leva seg inn i boka fordi det liknar på historiske ting ein har blitt fortalt.
Karakterane passar inn i historia som boka fortel.
Boka fekk meg til å skjønne meir korleis folk hadde det i vikingtida. Boka er truverdig og eg ser for meg karakterane og miljø.
Boka var lett å lesa, men nokre av orda var litt gammaldagse og vanskelege og forstå. Det var ein fordel at det var forklart ein del ting bakerst i boka. Det er brukt ein del dialektord.
Eg trur forfattaren har skrevet denne boka fordi me skulle noko om den historiske tida ho er skrevet i. Eg meiner andre bør lesa boke og bør nomineras til Uprisen.
Bok: Rafarta
Eg ville heller drukne enn å lese denne boken
Trym
14.10.2024
Boka handlar om ei jenta fra Irland som heiter Rafarta. Hu er ei kristen jenta som kommer fra Irland. Det kommer selvfølgelig vikinger og jagar hu.
Boka starta ganske rett på med ein god forklaring på kven Rafarta er, men i min meining blei boka bare verre og verre. Boka er ikkje så spennande. Den einaste bra delen i boka er om den der hunden, men eg skal ikkje røpa noe. Boka sin slutt var ganske åpenbarande på ein normal måte. Karakterane i boken var ikkje så interessante og det var ikkje noen karakterutvikling i boka. Boka var ikkje vanskelig å legge fra seg i det heile tatt. Eg var egentlig aldri interessert på kva som skulle skje vidare fordi boka fenga ikkje meg, men eg ser at noen folk kan like denne boken. Boka var ganske lik ein vanleg fortelling om vikingar. Ideen på boka var ganske interessant, men den blei skrevet på feil måte. Den burde vere meir om vikingane og deira motiv enn Rafarta.
Eg anbefaler denne boka for barn 8-12 år.
Eg gjev denne boka eit terningkast 3.
Bok: Rafarta
ikke noe for meg
Eline
11.10.2024
Da jeg først leste bak på boken syntes jeg at den hørtes spennende ut. Det var liksom noe nytt og litt annerledes fra andre ungdomsbøker jeg hadde lest. Så jeg gledet meg og gikk inn i boka med et smil. Det smilet snudde fort. I starten så var det en fin bok det var alltid noe som skjedde, hun ble tatt til fange og var på rømmen. Men det skjedde ikke noe annet, hun ble bare kidnappet på flere forskjellige steder. Det var da jeg måtte tvinge meg til å lese resten av boka. Det ble ikke noe gøy å lese lenger fordi jeg viste på en måte hva som kom til å skje. Hun ble tatt, hun rømte, hun ble tatt og hun rømte igjen.
Og så var det litt unødvendige situasjoner som da hun ble kidnappet for siste gang i boken og skulle være vitne for en religion eller en gammel stamme. Jeg skjønte liksom ikke helt meningen med det fordi det var glemt allerede på neste side. Hvis vi hadde fått mer info og ikke at den bare ble pressa inn på slutten fordi man ikke hadde tid til å skrive resten kunne det kanskje vært en fin del av historien. Men det kom så plutselig og like etter var det borte. Vi fikk heller aldri vite konkret hvorfor viking høvdingen tokk Rafarta i første omgang. Det kan hende at jeg skulle ha tolka noe i boka, men jeg tror ikke at den første tanken til en ungdom er å tolke boka de leser. Vi fikk høre at mannskapet hans satt og tenkte på hvorfor han hadde tatt Rafarta, men ingenting ble bekreftet.
Til slutt vil jeg si at denne boken ikke skal nomineres til Upirsen. Jeg hadde troen på at dette skulle bli en god bok, men mistet håpet på kidnapping nummer tre. Jeg ville gitt denne boken et terningkast 3 fordi den var ikke helt forferdelig, men det var mye rom for forbedring.
Bok: Rafarta
Rafarta
Mikkel
11.10.2024
Rafata
Rafata er en fantesy roman fra vikingtiden.
Rafata er en bok om en jente i vikingtiden. Hun oppleves modig og er visstnok god til mye. Det er en actionfylt bok ,og det startet rett i action. Det er boka sin største styrke. Boka sin største svakhet er målformen fordi det var noen ting jeg ikke skjønte, fordi det er skrevet på nynorsk.
Jeg likte ikke boka, men den er skrevet på en helt grei måte, men den er utrolig kjedelig til tider. Jeg hang greit med i boka, men boka hoppet over store tidsrom hele tiden. Plutselig gikk det en time her, og en dag der. Det var veldig forvirrende og vanskelig og sette seg inn igjen, hvis man tok en pause fra å lese.
Man får ikke bli godt nok kjent med karakterene, så man føler nesten ingenting om det som skjer. Den eneste karakteren man blir kjent med er Rafata selv. De andre karakterene blir introdusert like fort som de ikke er med i historien lenger.
Boka har veldig forskjellige tempoer, og slutten er ganske kjedelig noe som jeg mener boka bygger opp mot.
Jeg likte ikke boka, og synes ikke den skal nomineres til u-prisen.
Terningskast 2
Bok: Rafarta
Ei jente i nød!
Guro
4.10.2024
Boka:
- Boka er ein historisk roman.
- Boka handlar om ei jenta som heiter Rafarta. Ho er på flykt frå nokon vikinga. Ho prøver alt ho kan for å komma seg heim. Klarer ho da?
Opplevelsen av boka:
- Boka starta rett inn i ei handling. Eg synest starta på boka var veldig merkeleg. Eg skjønte ikkje heilt starten.
- Boka har fleire spenningskurver.
- Eg synest boka var lett og legga vekk fordi ho det var treigt i byrjinga.
- Det var vanskeleg bok og komma inni fordi boka hoppa frå plass til plass, og frå ting som skjedde i fortida til andre ting som skjedde notid. Det var derfor eg ikkje likte denne boka.
- Byrjinga og slutten passer samen fordi ho hadde ein ting ho ville gjennom heile boka. Det kan eg ikkje sei sidan då røper eg slutten og da vil eg ikkje. Språket passar bra med handlinga sidan boka handlar om vikingtida og då passar det bra med nynorsk.
Orginalitet:
- Eg har lest nokon bøker som er litt like, men i denne boke skjedde det veldig mykje. Meir enn i andre bøker.
- Denne boka er ei bok som handlar om gamledagar. Trur ikkje dette er ei trend, men det er kult og høyre korleis dei hadde da før.
Troverdigheit:
- Eg trur boka handlar om noko som har skjedd før. At det er vertfall noko som er basert på ei sann historie.
- Eg følte det ikkje var så mykje magi i boka. Eg følte det var meir fakta og historie.
Språk:
- Boka var litt vanskeleg og lese fordi dei brukte ord eg ikkje hadde høyrt om før. Eg synest det var veldig bra at han hadde laga til ei faktadel på slutten av boka for når eg ikkje skjønte noko så kunne eg gå og lesa bakerst i boka.
- Eg synest setningane var lange og at boka var tong og lese.
- Det var ikkje nokon stygge ord i boka. Det var berre gamle ord og sånne vanlege ord.
- Eg synest språket var vanskeleg og at språket passa boka sidan boka handlar om gamle dagar.
Oppsummering:
- Boka handlar eigentleg om at ein hadde trælar kvinne og at jenter blei tælar kvinne. Så handlar boka og om at mangan var på flykt under dei tidene.
- Boka vise korleis ei lite jenta hadde det i gamledagar, men boka fekk meg ikkje til og tenka på noko.
- Boka fortelje ikkje korleis det er og vera ung no, men korleis det var og vera ung før. Eg synest at boke prøve og fortelja at me har det veldig fint sån som me har da i dag.
- Det som irriterte meg me boka var at eg aldri kom heilt inn i boka, boke var vanskeleg å forstå og boka var tong å lese.
- Eg synest at andre kan lesa denne boka, men eg vil ikkje anbefala denne boka til unge som ikkje er så interessert i historie og gamledagar. Vis du er interessert i historie og gamledagar så kan detta vere ei bok for deg.
- Eg synest ikkje denne boka bør nominerast ti Uprisen fordi den var vanskeleg og lese. Eg likte ikkje heilt boka.
Bok: Rafarta
Helt grei
Reidar
1.10.2024
En bokanmeldelse av “Rafarta”
Handlingen bygges opp til et ganske så enkelt plot. Vi møter en jente som heter Rafarta, og hun prøver å finne hjem. Min største utfordring med denne boken var hvor vanskelig det var å sette seg inn i handlingen. Det var flere ord som var vanskelig å forstå, som eks færring, Tilje og æverune. Jeg synes også at det var vanskelig å henge med i det som skjedde fordi vi hoppet så kjapt fram i tid.
Samtidig så er oppførselen til Rafarta lett gjenkjennelig og den gir mening. Hun er en person som både er modig og smart. Det er lett å sette seg inni karakteren som er veldig viktig for meg for å i det hele tatt klare å henge med på det som skjer.
Jeg vil gi boka en 4 på terningkast og vil dessverre ikke nominere boken til U-prisen
Bok: Rafarta
Rafarta
Noah
10.09.2024
Rafarta er en Fantasy-bok. Boka handler om en jente som levde i år 870. Og hun het Rafarta og hun bodde i Berlin. Men en dag gikk hun om bord i en båt og ble fanga av vikinger. Men når båten hadde kommet i land på en øy og på den øya rømte hun fra vikingene. Hun fant en hule og gjemte seg der i noen dager. Rafarta virker som hun er sånn 17-18 år gammel. Rafarta oppleves modig. Boka starter rett på handlingen det første vi får vite er «eit lyn flerrar opp himmelen». Det beste ved boka er at den var litt spennende fordi jeg likte handlingene litt. Bokas svakhet er at jeg ikke helt skjønte hva det stod, fordi det var skrevet på nynorsk. For meg så slutta boka litt uventet.
Jeg synes boka var litt smakløs. Jeg skjønte heler ikke så mye av boka fordi den var på nynorsk. Jeg liker egentlig ikke sånne bøker som denne. Men folk som liker litt historie og vikingtiden kan kanskje like denne boka. Jeg ble rastløs av boka fordi jeg ikke skjønte helt hva boka handlet om.
Jeg synes denne boka ikke skal nomineres til uprisen.
Terningkast 2