Hopp til innholdet

Kommentarer

Anmeldelser

På én betingelse

Av Neda Alaei

Anmeldelser (30)

Bok: På én betingelse

Rar, repetitiv slang

Alejandro

Tjøme ungdomsskole

15.12.2023

På én betingelse handler om en gutt som bor i Oslo og en dag drar på en fest som ikke går hans vei. På festen brøt det ut en slåsskamp. Vennen hans ble stukket med kniv og politiet kom. Hovedpersonen, som heter Yousef, kommer seg vekk, men han blir senere sporet ned av politiet. Hvordan skal det gå med Yousef nå?

Boken er veldig bra fra starten til den delen med festen, men etter det punktet er boka veldig repetitiv. Det kan hende at forfatteren har prøvd å bruke mye gjentagelser som virkemiddel, men det er litt for mye. Det er noen spesielle scenarioer som blir gjentatt ganske mye når hovedpersonen snakker med moren sin i leiligheten og sånne ting.

Noe jeg også merker når jeg leser i boka er at det er litt for mye engelsk. Jeg merker at forfatteren har prøvd å bruke ungdomslag, men jeg synes det ikke funker så veldig bra. Jeg kjenner ingen som snakker med så mye slang som de i boka. Noen ganger bruker de også helt tilfeldige engelske ord som «Hoodien» i stedet for å bare si hettegenser. Jeg skjønner at forfatteren har prøvd å være mer moderne, men, kidsa snakker fortsatt norsk.

Boka har i det store og hele god flyt og hovedpersonen er ganske lett å relatere til, så jeg gir boka terningkast 4 og mener den ikke bør nomineres til Uprisen.

Bok: På én betingelse

Ei god bok

Erle

Bryne ungdomsskule

15.12.2023

“På ein betingelse” handlar om Yousef på 16 år. Han bur i Oslo, saman med mora, i ein liten leiligheit. Youef går første året på vgs, på fotolinja. Han har mista all motivasjonen, og konsentrasjonen på skulen, og orker ikkje lenger å møte opp. Heime blir det mykje krangling, og misforståing med mora, og yousef har hamna i feil miljø. Han ønsker å fikse alt som har skjedd, men korleis skal han fikse det?

Eg synast at denne boka var veldig bra. Den var veldig lett å lese, og eg trur at alle hadde hatt godt av å lese den. Den tar opp mange forskjellige temaer, som sikkert mange kan kjenne seg igjen i. Det var lett å henge med i den, og eg anbefaler den vidare

Terningskast: 4

Bok: På én betingelse

jeg leser den på en betingelse

Otto

Bøler skole

14.12.2023

PÅ EN BETINGELSE
På en betingelse er en ungdomsbok skrevet av Neda Alaei. I boka følger vi Yousef, Yousef er en ung gutt på tøyen, som nettopp har begynt på videregående. I boka sliter Yousef med å ha styring på de forskjellige sidene av livet sitt. Han må støtte moren fordi faren ikke bor hos dem mer, men Yousef er også en ungdom som vil være med på fester og aktiviteter med vennene sine.


Jeg synes at boka kanskje startet litt tregt, men bygde seg oppover i boken. Boka startet midt i en skoletime. Der ble vi introdusert med Yousef og en av lærerne hans, men vi ser ikke læreren senere i boka noe jeg personlig syntes at var merkelig siden det var en av den andre karakteren som blir introdusert. Jeg synes det heller kunne startet hjemme hos Yousef, eller en annen plass med karakterer som spiller en litt større rolle i boka.


Jeg vil ikke slakte boka for mye fordi det synes jeg ikke den fortjener, men jeg vil gi litt kritikk. Når man skriver en bok til ungdommer og spesielt til den gruppen ungdommer som denne boka er siktet mot, er det veldig viktig å ikke kjede leseren. Det jeg prøver å si er at det tar for lang tid for noe spennende å skje, og man føler ikke noe spenning når man blar til neste side. Men som jeg skrev tidligere så bygger spenningen seg opp, du må bare smøre deg med litt tålmodighet.


Karakterene i boka er superbe, det er ikke så mange vi blir godt kjent med, men de vi får høre mer om er gode og likbare, Det er mye variasjon rundt menneskene og man liker de på forskjellige måter.

Jeg ble ikke ferdig med boka, men jeg gleder meg til å lese den ferdig. Terningkast 5.

Bok: På én betingelse

Anmeldelse av På en betingelse

Nikolai

Sommerlyst

13.12.2023

Denne boken handler om Yousef som bor i Oslo, han har flyttet fra vennene sine som bor i et mer "Gangster"-miljø og nå bor han med de som er "soss"
Det handler og om problemer med barnevernet og med foreldre. Denne var vanskelig å gjenkjenne seg i fordi hovedpersonen er på VGS, og jeg går på ungdomsskolen.
Det var spennende til tider, som for eksempel når han dro fra festen, var hos politiet og når han ble forbanna på mora og ødela kjøkkenet.
Det var realistiske ting som skjedde og dette er et pluss synes jeg. Det var et miljø som faktisk finnes i Oslo, og det var vanskelig å gjenkjenne seg fordi det er en annen kultur enn i Tromsø og det merket man godt.
Terningkast 4

Bok: På én betingelse

Meget bra.

Lovise

Bryne ungdomsskule

12.12.2023

“På én betingelse” handlar om Yousef, ein 16 år gamal gut frå Oslo sin austkant. Han og mora bur i ein liten leiligheit, og Yousef går fotolinja på vg1. Yousef elskar å fotografere og går nesten aldri nokon stad utan kameraet sitt. Trass dette får han det ikkje til på verken fotolinja eller skulen, har ingen motivasjon og er sjeldan på skulen. Heime går det heller ikkje heilt på skinner, han har mista meir og meir av den gode kontakten han hadde med venene sine før han flytta og Yousef og mora kranglar ofte. I tillegg har han ei eldre syster, Iman, som no bur på barnevernheim. Iman er sur på mor si og kjem sjeldan på besøk. Yousef på si side byrjar å verte redd for at han også må tvangsflytte. Etter ein fest på Stovner der verkeleg alt går skeis, må Yousef rette opp, finne ut av og fikse mykje. Men det verkar som livet berre strittar imot og at ingenting skal gå som planlagt.

“På én betingelse” er ei aldeles utmerka ungdomsbok. Den er velskriven, passe lang, lett å lese samstundes som ho er særskild fengande og vanskeleg å leggje ifrå seg. Enten du relaterer til boka eller om du berre får eit realistisk bilete av korleis kvardagen til mange ungdommar er, så er dette ei heilt strålande bok. Forfattaren skriv kvardagsleg og lett på ein folkeleg måte, som gjer at eg til ei kvar tid heng med og verkeleg ivra etter å vite korleis dette skulle ende.
Då hovudpersonen er ein gut, passar boka gjerne litt betre for gutar enn jenter, men det er underhaldande lesning uansett.
Terningkast 6.

Bok: På én betingelse

HEI DER

ISAK VALLE

Julsundet skole

11.12.2023

Jeg har lest boka (på en betingelse) av Neda alei. Den handler om 16 år gamle Yousef som flytter til ny skole når han skal starte på videregående. han går fotolinja på vg1. han er veldig glad i fotografering og er god i det. Hjemme der bor han med moren sin. Og søstera hans Iman har blitt tatt av barnevernet. Yousef og mora kommer ikke helt overens og krangler mye. Moren er imot at han skal drive med fotografering. Han kommer inn i mange vanskelige sitasjoner. For eksempel på festen han var på Stovner politiet og barnevern ble innblandet og livet ble vanskeligere.

Jeg fikk et innblikk hvordan det kan være og flytte til ny skole og hvordan det kan være for en ny elev. Det er ikke alltid lett når du havner i vanskelige sitasjoner.
Boken er vedlig bra, det synest jeg fordi den blir framstilt på en måte som viser at vgs. er et stort hopp.
Det som kunne ha vært bedre med boken er at det skulle ha vært sakt litt mer om hva som skjer i fram tiden.
Boka får terningskast 5 av meg.

Bok: På én betingelse

På en betingelse

Kaisa

Tydal barne- og ungdomsskole

11.12.2023

Hva er denne betingelsen?
«På en betingelse»


Jeg vil si at denne boken har sjangeren drama eller en roman. Boken handler om gutten Yousef. En dag blir han invitert til fest av to kamerater. Jeg har en følelse om at Yousef blir presset til å dra på festen, og at han og kameratene ikke er så gode venner. Senere i boken tror jeg Eliot blir hans nye venn, siden det sto en del om han i starten.

Jeg liker godt starten av boka, den starter med et type dikt av Karpe. Diktet passer hovedkarakteren Yousef. Diket sier mye om han, første setningen i diktet er «jeg er svar og hvit, jeg er både glad og trist», og slik som dette fortetter diktet. Når boken starter slik får man vite mye om hvordan han er og hvordan han føler.

Jeg synes det tar litt for lang tid til spenningen begynner. Det som skjer er spennende, men jeg skulle ønske at det kom et vendepunkt tidligere i teksten. Jeg ville også få hørt litt mere om karakterene, og hvordan de er. Mange av karakterene i boka er et mysterium, dette er spennende, men jeg ønsker fortsatt å høre mere om de.

Dette er en troverdig historie. Dette er noe som kunne ha hent i vikeligheten. Siden det er en roman og ikke en fantasyfortelling er dette troverdig.

Boken «På en betingelse» var grei å lese. Jeg synes setningene var litt lange, og at de kunne ha vært kortere. Boken blir enklere å lese om den har kortere setninger.

Språket i boka passer veldig godt. Det blir brukt slang. I fortellingen nevner de at Yousef og familien er fra Midt-østen. Språket i boken passer derfor godt. Jeg får også inntrykk for at Yousef og kameratene er litt gangster. Jeg synes at det er interessant at det blir brukt slang-ord, siden jeg ikke har lest noen bøker med slang før.

Boken handler om Yousef og livet hans. Hvordan han møter situasjoner der det er betingelser. Og om forholdet til hans søster og hans mor.

Jeg synes denne boken er grei. Jeg synes det tar litt for lang tid til det begynner å bli spennende. Så boken kunne kanskje ha startet rett på en handling, for å fange leseren litt bedre. Alt i alt synes jeg tematikken i boken er bra. Og karakterene i boken er interessante.

4/6

Bok: På én betingelse

Ungdommelig drama

Elida

Tjøme ungdomsskole

11.12.2023

På én betingelse er en roman skrevet av Neda Aleai. Forfatteren forteller om Yousef som går første året på videregående på fotolinja. Han har ikke hatt det så lett hjemme siden søsteren har flyttet til barnehjem. Relasjonen til mammaen er heller ikke mye å skryte av. Han dro på en fest med noen kompiser der det oppstod en slåsskamp. Ting endte ikke som Yousef hadde sett for seg.

Boken var skrevet i jeg-person og jeg likte godt at forfatteren klarte å skrive på en såpass ungdommelig måte, der hun fikk brukt en del slang, banneuttrykk og forkortelser. Dette resulterte til at boken ble såpass troverdig der jeg fikk en bedre leseopplevelse.

Dette var en lettlest og realistisk bok som jeg vil anbefale til ungdommer i aldersgruppen fra 12-18 år. Forfatteren tar opp mange fine temaer, som vennskap, familieproblemer og drama. Sånn som Yousef lever og har det i hverdagen kan ikke jeg relatere til, men jeg tror fortsatt mange kan kjenne seg igjen i hans liv. Han gjør også en del ting som ikke er helt greit, men som han innser i ettertid ikke var ok.

Det var litt lite spenning i boken. Selv om det skjedde en del hendelser der det var gøy å lese, følte jeg at jeg dessverre ikke fant noen ordentlig spenningstopper.

Jeg synes denne boken var bra. Den hadde en fin slutt og var relativ grei gjennom hele, bortsett fra mangelen på spenning. Jeg gir denne boken en terningkast 5.

Bok: På én betingelse

Ei fantastisk ungdomsbok

Vera

Bryne ungdomsskule

7.12.2023

Eg har lest boka “På én betingelse” av Neda Alei. Boka handlar om 16 år gamle Yousef som flytter når han skal byrje på vidergåande. Han går fotolinja på vgs1. Yousef er veldig interessert i fotografering og er flink til det. Heime bur han saman med mora. Systera hans Iman har blitt teken av barnevernet. Yosef og mora hans kjem ikkje heilt overens og kranglar mykje. Mora vil blant anna ikkje at Yosef skal drive med fotografering og støttar han ikkje. Yousef kjem opp i mange vanskelege situasjonar der han må ta mange vanskelege val. Han havner i trøbbel etter ein fest på Stovner. Politiet og barnevernet blir innblanda og det blir vanskelegere heime og på skulen.

Eg likte boka veldig godt. Det var ei lett bok å lese og den tar opp mange viktige temaer som ungdommar kan kjenne seg igjen i. Eg vil seie denne boka passer for ungdommar og for begge kjønn. Det er nok flest gutar som kan relatere til boka, men syntes den passer godt for jenter og.

Eg synest boka “På én betingelse” er ei veldig god bok som eg vil anbefale vidare. Boka fortjener ein nominasjon til Uprisen.
Sterk 5.

Bok: På én betingelse

På en betingelse

Kristine

Bø ungdomsskole

7.12.2023

Denne boken baserer seg på en 16 år gammel gutt kaldt "Yousef", som går første året på videregående. Det oppstår mange problemer rundt ham. Han mister sine gamle venner, har det ikke bra hjemme og føler seg skolelei. Yousef mister mer interesse for barndomsvenner, i det de begynner på videregående, men holder fortsatt litt av kontakten gjennom sosiale medier. Helt til en fest på Stovner. Han vil vise til sine barndomskompiser at han fortsatt er en av dem.
Helt til alt er snudd, og nå er både barnevernet og politiet innblandet i livet til Yousef.

Denne boken baserer seg på mange konflikter, som vi ungdommer spesielt kan kjenne oss igjen i. Den baserer seg på tankene og handlingene til "ghetto" miljøet blant ungdommer, og formidler et budskap om samfunnet blant unge, og hva som skjer i tankene. Hvordan mange ungdommer tenker om offentlig hjelp og ressurser. Det er en lettlest bok, som forklarer med "ghetto" språk. Noe vi hører masse i vårt samfunn blant unge. Hun bruker "slang" ord og språk for å engasjere ungdommer.

Jeg syns denne boken var veldig lett å lese. Jeg ble dratt inn i tankene til Yousef, og kunne kjenne meg igjen i mange av hans tanker og handliger. Jeg tror ungdommer kan ha en god forståelse når de leser denne boken. Det er en interessant bok som er vanskelig å legge vekk. Det skjer noe spennende hele tiden, og ekstra gøy er det når vi kan relatere!

Jeg gir boken terningkast 5. Jeg syns Neda Alaei kunne ha fortalt litt mer om hva som skjedde i etterkant, jeg synes det stoppet brått. Hva synes moren om fotokunnskapen hans? Etter han vant fotoprisen, og kunne fortalt litt mer om barnevernet, fulgte barnevernet opp familien i etterkant? Ellers er denne boken absolutt til å anbefale!

Bok: På én betingelse

Ei velskrevet og lettlest bok med et viktig budskap

Hanna Bratlid

Sommerlyst

4.12.2023

Boka “på en betingelse” er en dramabok som jeg mener passer best for ungdommer. Boka inneholder mange hendelser som alle ungdommer kan kjenne seg igjen i. Vi blir kjent med en ung gutt som heter Jousef. Han går første år på videregående etter å ha flyttet fra kompisene til en annen del av byen. Vi får høre mye om hvordan han har det hjemme med mora og på skolen etter at søstera Iman ble sent bort på institusjon.
Boka starter rett inn i handling da Jousef sitter i fototimen og kjeder seg. Jousef sliter med flere ting. Han og mora krangler mye og han føler seg ikke god nok verken hjemme eller på skolen. Når Jousef tror at ting begynner endelig å ordne seg, dukker det plutselig opp nye problemer som han må håndtere. Det endte overraskende bra, men ikke som forventet. Jeg kjente meg virkelig igjen i boka og jeg er ganske sikker på at mange andre kjenner det samme. Forfatteren klarer virkelig å få fram hvordan ungdommer kan oppleve hverdagen på en måte jeg aldri har sett før. Hun beskriver hva Jousef føler og tenker på en måte som får meg til å leve meg ordentlig inn i handlinga. Det brukes ord og uttrykk som er vanlig blant ungdommer. Språket er naturlig og passer godt til karakterene. Det er god flyt i språket, noe som gjør at det er lett å lese og forstå.
Boka har et viktig budskap. Ungdom kan slite i hverdagen, ikke føle seg god nok og være usikker på seg selv og andre. Vi må være oppmerksomme og støtte hverandre. Det beste med boka må være måten alt er skrevet på. Forfatteren får Jousef og de rundt han til å virke så levende og ekte.
Jeg gir boka terningkast 6 og anbefaler den på det sterkeste. Jeg mener denne boka fortjener å vinne uprisen 2024.

Bok: På én betingelse

Balansere familie, venner og skole

Isabell

Tjøme ungdomsskole

28.11.2023

«På en betingelse» er en ungdomsroman skrevet av Neda Alaei. Den handler om livet til Yousef som dreier seg om regler både hjemme, på skolen og i kompisgjengen. Moren til Yousef er alltid skuffet, barnevernet har allerede tatt en unge, og Yousef holder på å bli utestengt av gutta. Yousef mener dette lett kan fikses, men etter en fest på Stovner så endrer alt seg.

Yousef er en fin gutt som forholder seg til moren selv om hun setter alt for store krav. Jeg mislikte moren svært da hun mente hennes problemer og vanskeligheter var viktigere enn andres. Men en karakter jeg derimot likte var Elliot, som var en god gutt rett igjennom. Jeg syntes det var fint av forfatteren å vise at nerdene i klassen kan være morsomme å henge med.
Boken drar opp viktig tematikk og lager et realistisk bilde av det å ikke være etnisk norsk. Boken viser også hvordan det er å skulle klare å skape en harmoni mellom viktige ting i livet. Dette er noe Yousef sliter en del med i starten, men så finner han balansen.

Et av favorittelementene mine ved boken, var at forfatteren dro inn musikk. Det er laget en egen spilleliste til Yousef, og det er tydelig han er glad i musikk. I tillegg syntes jeg spillelisten er realistisk og moderne i forhold til hvilket miljø Yousef lever i.

En morsom ting ved boken, er at den fikk meg til å tenke på sangen «100 ting». Det er en sang som først ble sunget på «Norske talenter», før den ble populær via TikTok. Den er eksempelet på denne boken, i og med at sangen handler om å balansere familie, venner og skole. Når man må tenke på så mye, så får man mange tanker i hodet som går i surr.

En av bokens heller negative sider, er dens forutsigbarhet. Det var ikke sånn at jeg direkte spådde hva som skulle skje, men jeg hadde en forutanelse. Derfor ble boken uinteressant å lese, da jeg heller ikke kan relatere til den.

«På en betingelse» er altså en bok som skaper et flott bilde av det å ikke være etnisk norsk. Den handler om å balansere familie, skole og venner, men selv om boken hadde bra tematikk så var den meget forutsigbar. Jeg kunne heller ikke relatere til boken, noe som trakk ned leseopplevelsen min. Jeg gir den terningkast 4 og mener ikke den bør nomineres til Uprisen.

Bok: På én betingelse

Jeg vil ha mer!

Salma

Bøler skole

23.11.2023

Boka «på en betingelse» handler om en gutt som heter Yousef. Søstera hans er i barnevernet og har ikke så bra forhold til moren sin. Moren hans er konstant skuffa, og han var på vei til å bli en outsider blant gutta sine. En dag gikk han på en fest på Stovner som endret alt. Denne boka er en etterfølger av boka «dette er ikke oss» siden mange lurte på hva karakteren Yousef slet med.

Boka starter midt i en handling. Han sitter i timen og læreren sier at han skal ta ut øreproppene sine. Resten av handlingene leder opp til festen på Stovner og det er der alt skjer. Spenningskurven i denne boka er ganske bra. Alt leder opp til en handling som gir mange konsekvenser. Det skjedde så mye hele tiden, men det var ikke for mye sånn at jeg ikke skjønte hva som skjedde . Når du tror at det ordner seg skjer det plutselig noe annet som må fikses. Det var en lukket slutt, men jeg kunne ønske vi kunne få se mer av hvordan moren og søstera til Yousef fikk bedre forhold.

Boka var også ganske realistisk. Språket var naturlig og det så ut som det virkelig kom fra ungdommer. De snakket kebabnorsk og brukte slang, men det var ikke unaturlig, spesielt meldingene. Jeg syns meldingene så ut som at en ungdom faktisk kunne ha skrevet de og ikke en voksen forfatter. Handlingen var også bra og det hørtes ut som noe som faktisk kunne ha skjedd.

Jeg syns boka var bra og lett å lese. Jeg måtte ikke presse meg selv til å lese den. Det jeg likte mest med boka var at det føltes ut som om det var en ungdom som faktisk skrev det og ikke en voksen forfatter. Jeg tror også at boka handler litt om at man ikke kan se hvem som har det bra og hvem som har det dårlig. Jeg gir boka terningkast 5 og syns den burde nomineres til Uprisen.

Bok: På én betingelse

Bok alle burde lese

Oda

Bryne ungdomsskule

23.11.2023

Boka handler om Yousef han er 16 år og fra Stovner. Me følger Yousef igjennom ein vanskeleg periode. Han bur aleine med mora etter søstera Iman er blitt teken av barnevernet, og nå er det fare for at han og må finne ein ny heim. Han og mora kjem ikkje overens og han føler ikkje at mora støtter han. Dei krangler konstant, og nå må dei snakke med barnevernet. Yousef går på vgs 1 på fotolinja. Han liker å ta bilder, og er god på det, men etter læraren ga han ein 3- til jul og mora ikkje syns at det han gjer er bra nok får han berre mindre og mindre motivasjon. Etter ein fest på Stovner som ikkje går heilt etter planen, begynner han å skli vekk fra vennene sine på Stovner og hamner i trøbbel på skulen.

Eg likte denne boka veldig godt, den var lett å lese og eg blei aldri lei av boka. Denne boka passar nok godt til ungdom. Eg trur begge kjønn kan kose seg med denne boka, men eg trur det er fleire gutar som kan relatere til den. «På en betingelse» er skriven av Neda Alei, og eg vil anbefale boka til alle. Terningkast Sterk 5.

Bok: På én betingelse

Hva ungdommer går gjennom i dag.

Faruz

Borge ungdomsskole

21.11.2023

Jeg har lest boka “på en betingelse “som er skrevet av Neda Alei, boka handler om en gutt som heter Yousef, Yousef flytter når han skal begynne på videregående. Hvor han blir interessert i foto og ta bilder av omgivelsene rundt han, Han kommer opp i mange situasjoner hvor han må ta vanskelige valg. Jeg er egentlig ikke en person som leser bøker og er lite interessert i det. Men jeg synes boka “på en betingelse” kan ha vært en av de beste bøkene jeg har lest på lenge, jeg tror noen ungdommer kan kjenne seg igjen i det Yousef har gått gjennom, som f.eks. at Yousef og moren ikke hadde et godt forhold med hverandre, og alt han gikk gjennom med barnevernet, søstera og vennene sine, kan være noe ungdommer kjenner seg selv igjen i.

Det tok meg litt tid for å skjønne alt som skjedde i boka på starten, fordi boka er pangstart. Men boka var ganske spennende og grei å lese, den inneholder masse hendelser og det er mye som skjer på engang. Jeg liker at forfatteren har tatt med et språkbruk som er enkelt og forstå. Den inneholder noen bannord og slang-ord ungdommer bruker nå for tiden. Jeg gir den terningkast 5.

Bok: På én betingelse

Veldig bra ungdomsbok!

Øyvind johann

Bø ungdomsskole

20.11.2023

I boka følger vi Yousef, en 16 år gammel gutt fra Stovner. Yousef går på videregående og er veldig glad i å ta bilder, men sliter ellers på skolen og hjemme. Han og gutta drar på fest, som ikke går som planlagt. Nå er både barnevern og politi innblandet.

Jeg likte boken veldig godt. Det skjedde noe hele tiden, på skolen hjemme eller med venner. Det var drama gjennom hele boken. Boken var lettlest og ikke for tykk, som jeg tror mange vil like. Det var vanskelig å legge fra seg boken, ettersom det skjedde noe hele tiden.

Jeg tror boka er relater bar for mange, både ungdomsspråket og situasjonen Yousef er i, tror jeg mange kan kjenne seg igjen i. Måten de snakker og oppfører seg er veldig likt ungdommer nå til dags.

Alt i alt synes jeg boka er veldig bra, den tar opp mange viktige temaer, som mange kan kjenne seg igjen i, veldig bra språk, får leseren til og tenke og reflektere, lettlest, bra tykkelse og det er spenning gjennom hele boka. Jeg synes også det er gøy å lese en bok der livet ikke alltid er perfekt, at de møter på utfordringer i livet. Sånn som livet faktis er.

Jeg gir den terningkast 5, og synes den bør nomineres til Uprisen.

Bok: På én betingelse

En Overraskende bok

Isak

Borge ungdomsskole

20.11.2023

Jeg har lest boken “På en betingelse” som er skrevet av Neda Alaei. jeg levde meg virkelig inn i handlingen. Boken handler om livet til en gutt altså Yousef som er en gutt på 16 år, han går første år på videregående, Yousef går foto på videregående, men motivasjonen dalte da han fikk en 3-er i foto. Fordi han drømmer om å bli fotograf.

Den gamle gjengen fra ungdomskolen har blitt splittet, alle guttene har begynt på vær sin skole. Yousef har mistet litt kontakten med guttene.

Yousef har et dårlig forhold med moren fordi mammaen mener at fotograf er ikke en ordentlig jobb, Yousef er som en gutt på 16 år er ute og fester og havner i trøbbel, dette hater moren. Yousef blir truet flere ganger om at han skal bli sent til barnevernet, Yousef har også en søster Imran. Imran har blitt sent til barnevernet fordi moren ikke greide å ta vare på henne.

Jeg syns at boken passer perfekt for ungdommer fordi boken handler om ungdommer, har ungdomsspråk litt banning språket passer perfekt med personene. Boken er en ungdomsroman så jeg har lest noe liknende før, men dette må være en av de beste bøkene jeg har lest, fordi forfatteren beskrev det så bra så jeg så ting uten bilder av illustratøren.

Yousef blir kalt stygge ting av den gamle gjengen, de mener at han er en “Løkkagutt” som bare henger med hvite folk nå.

“På en betingelse” er en veldig realistisk bok, du kjenner deg nok garantert igjen av noen av hendelsene.

På en fest havner Yousef i en slåsskamp og plutselig er det noen som har kniv og det gjør livet fra vond til verre. Å Truslene om barnevernet gjorde dette ikke noe bedre.Jeg syns denne boken er bra så jeg gir den en kjempesterk 5-er

Bok: På én betingelse

Belyser viktige ting.

Samuel

Borge ungdomsskole

20.11.2023

Yousef er en gutt som bor i Oslo. Livet hans består av og ta bilder, passe på mamma og henge med gutta. Han gjør det ikke noe bra på skolen eller hjemme så nå begynner han og bli uvenner med gjengen. Og når han drar på Abdi sin fest skal livet hans bli enda verre. “På en betingelse” er en roman og er fortsetteren til “Dette er ikke oss” bare at nå handler det om Yousef og ikke Sanna.Boka var veldig interessant og ikke så vanskelig å lese, den var spennende og hadde en god måte og fortelle historien sin på. Det er ganske mye banning og antagonisten og hans venner snakker en god del “kebab Norsk”. Det passer godt til en bok som skal handle om ungdommer.Jeg ville sagt at det er en ganske original bok som er skrevet på en god måte. Den er skrevet på en kreativ måte. Og jeg tror Yousef er i en situasjon mange kan kjenne seg selv igjen i. Med at barnevernet involverer seg og må han passe på og gjøre det bra på skolen og fortsatt kunne være sammen med familien.

Bok: På én betingelse

På en betingelse anmeldelse

Mira

Borge ungdomsskole

15.11.2023

På en betingelse er en dramatisk bok som er skrevet av Neda Alaei.

Jeg har ikke rekket og lest hele boken så jeg skriver om det jeg har lest.

På en betingelse er en sår ungdomsbok men den er også veldig bra. Den viser hvordan ekte venner er.

Noen temaer som boken handler om er: Vold, identitet, vennskap, barnevernet, familieproblemer, ikke føle seg bra nok.

I boken På en betingelse er hovedpersonen Yousef. I boken hører man om livet hans og det han sliter med. I boken prøver Yousef og ha et helt vanlig liv, men det er ikke så enkelt når han har problemer hjemme men barnevernet hjelper. Yousef er litt blandet inn i et ghetto miljø og han bor i et veldig ghetto sted som heter Stovner.

Boken starter veldig spennende. Den starter med at Yousef skal på en fest. Men det blir ikke så lett når andre problemer kommer opp. Yousef er 16 år gammel han har akkurat startet på videregående. Han går linjen fotografi fordi han ønsker om å bli fotograf.

På en betingelse er en veldig troverdig bok fordi det er noe som kunne skjedd i virkeligheten. Det er veldig mange unge som er i et ghetto miljø og blir blandet inn med barnevernet og sånt. På en fest havner Yousef i en slosskamp det er også noe som skjer ofte i virkeligheten.

Jeg gir denne boken terningkast 5.

Bok: På én betingelse

Overraskede bra historie

Ingrid

Rana ungdomsskole

7.11.2023

Boka heter «på en betingelse» og er skrevet av Neda Alei. Boka handler om en gutt som heter Yousef som går førsteåret på videregående og er 16 år gammel. I slutten av tiende klassen ble han splittet fra vennegjengen sin. Han sliter litt hjemme og har litt familieproblemer, men heldigvis treffer han en gutt i klassen som heter Elliot. Først tenker Yousef at han er litt nerd men litt senere i boka tenker Yousef at han er en del av «gutta» liksom. Yousef var invitert på en fest og der endret alt seg.

Språket er et utenlands ghettospråk og lett for en ungdom å skjønne seg på. Midt i boka begynner man å skjønne litt mer om hva som skjer og hva som kommer til å skje. Det viser seg at barnevernet også begynner å blande seg inn i livet til Yousef litt senere i boka. Den er lett å leve seg inn i og historien er detaljert beskrevet både av karakterene og huset til yousef. Boka var vanskelig å legge fra seg for man blir så oppslukt i historien. Boka tar opp mange temaer som mange ungdomer kan relatere til. De tar for eksempel opp vennskap, rasisme, vold og ensomhet.
Boka er lettlest og det er alltid litt drama i boka. For meg var boka er litt forutsigbar og skulle egentlig ønske den ikke var det, men det er min mening.

Alt i alt gir jeg boka terningkast 5 og mener denne boka kan være en verdig vinner i til uprisen.

Bok: På én betingelse

hvordan det er å være ungdom i dag

helle

Grøtte skole

7.11.2023


På en betingelse handler om Yousef og hverdagen hans. Han går 1. året på videregående på media og kommunikasjon siden han liker veldig godt og ta bilder, men sliter ellers litt på skolen. Han flyttet fra kompisene når han begynte på VGS og begynte på en annen skole enn resten av gutta. En dag drar han på en fest som ikke går så bra, politiet og barnevernet blir innblandet.
Det er også veldig bra forklart hvordan det kan være å være ungdom i dag og slite med forskjellige ting. Yousef stresser mye, moren maser og truer med å sende han på institusjonen der søsteren bor. Kompisene tror han kommer til å bli helt annerledes siden han flyttet og han er redd for å miste de.
Jeg syntes boken er bra siden den er skrevet på en måte ungdommene snakker, så jeg tror mange kan kjenne seg igjen. Det er ganske mye banning i boken og litt dialog. I starten tenkte jeg at den var litt treig siden det ikke skjedde så mye, men etter hvert begynte det å skje mere og da ble den mye mer interessant. Boken er lett å lese. I starten er det noen ting forfatteren skriver noe om, men ikke forklarer, det synte jeg er bra for da blir boken litt mere interessant og jeg får lyst til å lese mer.
Jeg syntes boken er en bra ungdomsbok siden jeg tror mange kan kjenne seg igjen i livet til Yousef. TRENINGKAST 5.

Bok: På én betingelse

Sjokkerande bra bok

Linne Heskje

Bryne ungdomsskule

6.11.2023

Fantastisk bok for både jenter og gutar, men kanskje mest retta mot gutar. Lett å lese og boka er ikkje tung så den kan anbefalast til 7.-10. klassingar. For meg som blir fort lei var det ei kjempepraktisk bok å lese og eg hang med i heile boka.

I boka følger me Yousef, ein 16 år gammal gut frå Stovner. Me er med han gjennom problemer på skulen, blant vener og i heimen . Yousef glir meir og meir vekk frå venene etter han flytter vekk frå Stovner og begynner på fotolinja på vidaregåande. Han slit med motivasjon og konsentrasjon på skulen fram til han får ein muligheit i fotoklassen, noko han verkeleg brenn for. Heime slit han med å gjere mora fornøgd og å bli akseptert. Så skjer noko uventa som virkeleg får Yousef til å sjå kva han vil med livet.

Alt i alt ei kjempebra bok som eg garantert kommer til å anbefale vidare. Den er relaterande og realistisk for ungdom idag. Boka fortjener absolutt ein nominasjon. Terningkast: sterk 5

Bok: På én betingelse

På en betingelse

Esma

Vardal ungdomsskole

6.11.2023

Det var vanskelig å legge fra seg denne boken fordi problemer fortsatte å oppstå. Mange følelser og tanker kommer fra Yousef og problemene hans. Han trodde han hadde funnet en løsning, men snart dukket det opp flere problemer.

Boka var fengende fra start til slutt. Den tar for seg mye av det om å være ungdom som å føle at man ikke hører noe sted, vanskelighet med å balansere følelser, passe inn og skolepress. Etter en fest hos en av vennene til yousef, blir alt annerledes. Barnevern og politi ble blandet. Yousef visste godt at moren hans mistet en datter da hun bestemte seg for å bo på institusjon. Både han og moren fryktet at det samme ville skje med Yousef.
Det er enkelt å leve seg inn i boka fordi problemene som oppsto kan skje med hvem som helst. Forfatteren gjorde en god jobb med å beskrive miljøet rundt Yousef og hvor vanskelig det var å håndtere alt sammen.Bok: På én betingelse

en velfortjent førsteplass

Benjamin

Hellerasten skole

1.11.2023

«På en betingelse» er en veldig bra bok fordi jeg tror mange ungdommer kan relatere seg til den.
I boka blir vi kjent med en gutt fra Stovner som heter Yousef. Han og moren hans bor sammen i en leilighet etter at søsteren hans ble tatt av barnevernet. Han flytta fra Stovner etter ungdomskolen og går på fotolinja på vgs. Men han som mange andre sliter med litt av hvert og etter en fest på Stovner blir alt bare verre og verre.
Følelsen at du må gjøre moren din stolt, være der for vennene dine og selvfølgelig at du må gjøre det bra på skolen, det er veldig stressende av og til. Det viser denne boka veldig godt. Den er godt skrevet. Så godt at jeg nesten ikke tenker over at det er en voksen dame som har skrevet det, men heller Yousef som forteller historien sin. Den holder spenningen gående og jeg tror virkelig dette er en verdig nominasjon til å vinne Uprisen. Og hvis ikke er en Top 3 nominasjon på sin plass.

Bok: På én betingelse

En bok alle burde lese

Aurora

Ve skole

31.10.2023

På en betingelse er en roman som jeg vil anbefale alle ungdommer å lese. Den er skrevet av Neda Aleia. Boken begynner midt i hverdagslivet til Yousef. Yousef er en 16 år gammel gutt og går første året på videregående. Etter jul har han mistet litt motivasjonen på skolen. Hjemme er det også vanskelig for tiden og dette begynner å slite ut Yousef. En dag drar han på en fest, som ikke går helt etter planen. Etter denne festen blir både barnevernet og politiet innblandet.

Boken er lettlest og ikke så tung. I boken bruker forfatteren et litt annet språk der det blir brukt mye sleng og banning. Dette blir brukt når det er dialog i boken, men dette passer fint til karakterene.

Yousef er veldig glad i å ta bilder og er flink til dette, men sliter ellers på skolen. Han prøver hele tiden å gjøre sitt beste for å ikke skuffe moren. Han er redd for at hvis han skuffer moren, vil han være en dårlig sønn. Han har også en søster som han nesten ikke har kontakt med siden hun flyttet på institusjon året før. Hun heter Iman.

I boken beskriver forfatteren godt hvordan det kan være for en ungdom når livet er vanskelig. Yousef flyttet etter ungdomskolen, og til andre siden av byen. Vennegjengen hans føler han forandrer seg og at han blir til "løkka gutt". Yousef vil bare at alt skal være bra med “brødrene sine”, moren og på skolen, men ting er vanskelig.

Jeg vil gi boken terningkast 6 og syns den burde bli nominert til Uprisen.

Bok: På én betingelse

Får han bo hjemme?

Frida

Bø ungdomsskole

31.10.2023

Boka handler om Yousef. Han går på videregående og er veldig interessert i foto og å ta bilder, men han sliter litt ellers på skolen. Han orker ikke å jobbe. Gidder ikke. Livet hans hjemme er heller ikke på topp. Storesøsteren hans er tatt av barnevernet. Nå er det snakk om at kanskje Yousef også må bli flyttet hjemme ifra. Klarer han å oppføre seg slik at barnevernet ikke vil flytte han hjemme ifra? Han havner også i litt trøbbel med politiet. Klarer han å overtale politiet med sannheten om at han ikke har gjort noe?

Det var en interessant bok. Det er viktig å normalisere denne type ungdoms liv. Det er godt på å se at det er flere som sliter med konsentrasjon og motivasjon på skolen. Og det er virkelig flere som sliter med livet hjemmet. Det er ikke alle som har den "perfekte" familien.

Det skjedde interessante ting gjennom hele boka. Det var alltid litt drama, enten om det var på skolen eller hjemme. Dette er en god ting. Det får leserne til å ville fortsette å lese gjennom hele boka. Den er også lettlest. For mange er dette en god ting. Visst boka er for tykk eller for komplisert skrevet, så kan folk bli utålmodig og miste motet. Men det er jo smak og behag!

Jeg følte den manglet ett sikkerlig høydepunkt. Det var jo på en måte ett høydepunkt gjennom hele boka. Men vi har jo lært at det skal være et høydepunkt ca midt i boka. Jeg fant ikke helt det.

Terningkast: 4

Bok: På én betingelse

bra

Petrine

Finnsnes ungdomsskole

27.10.2023

Boken handler om Yousef som er omringet av regler, både i hjemmet, med gutta og på skolen. Mammaen til Yousef er konstant skuffa over han og det gir han lite motivasjon til skole og til å drive med det han elsker mest av alt, foto. Helt til en fest på Stovner endrer alt.
Jeg synes at dette var en god bok. Det var en veldig god historie, boken var passe lang, det ble brukt godt språk og boken var enkel å lese. Det hørtes helt ut som om at det var en ungdom som snakket og tenkte da vi fikk høre hva Yousef sa og tenkte, det synes jeg er veldig positivt. Hele historien i boken var veldig reel så det var lett å leve seg inn i den. Jeg tror også at det er mange ungdommer som kan kjenne seg igjen i noe av det som Yousef føler på, det å ikke føle at man passer helt inn i et samfunn og å føle seg litt ensom.
Jeg tror at boken passer perfekt for ungdommer som vil ha noe lett å lese og noe som er lett å leve seg inn i.
Jeg synes at boken er perfekt for u-prisen og den får terningkast: 6.

Bok: På én betingelse

En lærerik og spennende bok!

Bianca

Ve skole

23.10.2023

I denne boken følger vi hovedrollen Yousef. Yousef er en 16 år gammel gutt med mye interesse for musikk og fotografering. Livet til Yousef er fylt av regler, både hjemme og på skolen. Han tar mange dumme valg, som gjør at hans mor stadig er skuffet. Barnevernet er også blitt involvert. En dag blir Yousef invitert til en fest hos en kompis. Denne festen blir ikke bare en vanlig fest, men et vilt kaos. Lite visste Yousef at den uskyldige festen ville ende med krevende utfordringer i etterkant.

Jeg opplevde boka som veldig lærerik og spennende. Den tar opp mange forskjellige temaer som vennskap, ensomhet, vold og rasisme, noe jeg tror mange ungdommer vil kunne relatere til. Det er fint å høre om disse temaene gjennom Yousef sin historie.

Jeg vil gi boken terningkast 5.
Boken er lettlest og har perfekt tykkelse.
Den speiler realiteten til ungdommer, som jeg personlig er veldig fan av. Ikke minst tar den opp viktige temaer som for leseren til å tenke. Boken drøyer ikke på spenningen som er positivt for utålmodige lesere som meg.

Eneste jeg kan trekke litt ned på er at det skjer litt i overkant for mye, som gjør at det blir vanskeligere å henge med i boken.

Alt i alt er dette en god bok som jeg absolutt syns fortjener en nominasjon til Uprisen!

Bok: På én betingelse

Boka alle ungdom burde lese

Ida

Flåtestad skole

16.10.2023

I denne boka møter vi på Yousef, en tenåringsgutt som bor på Tøyen. Han liker å høre på musikk og ta bilder. Vennegruppen hans ble splitta da han flytta i 10. Klasse og nå har alle starta på forskjellige vgs. Yousef blir invitert til en fest hjemme hos den ene kompisen hans, men det han ikke vet er at denne festen vil forandre alt. Vi følger Yousef gjennom flere utfordringer han får i hverdagen etter denne festen.

Temaet i boka er å føle seg annerledes, ensom og det å skape venner. Grunnen til det er at han opplever litt rasisme og han er ikke så mye med de gamle vennene sine lenger. Langs veien møter han Elliot så derfor tenker jeg at det handler litt om vennskap også.

Jeg liker denne boka fordi jeg tror mange ungdommer kan relatere til den og at man kan føle seg ensom og kanskje føler at man ikke passer inn i et samfunn. Jeg mener at det er spennende å høre om livet til Yousef og at dette er en fin bok for de fleste ungdommer. I boka gjentar de sitatet "på en betingelse" noe som får deg til å tenke på tittelen og det er derfor jeg tror boka heter på en betingelse.

Boka er lett å komme inn i så for de som er utålmodige når det gjelder lesing, tror jeg dette er en perfekt bok. Jeg vil gi boka terningkast 6 fordi jeg har ikke noe å klage på og alt i alt synes jeg det var en veldig fin bok.

Bok: På én betingelse

Den var overraskende bra!

Mirabell

Vardal ungdomsskole

13.10.2023

Boka er en roman, skrevet av Neda Alaei. Yousef er en 16 år gammel gutt, som går første året på videregående. Han har litt familie problemer, men heldigvis har han hobbyer, som får tiden til å gå. Han liker veldig godt å høre på musikk, spesielt Karpe. Boka er ganske lettlest, det er lett å følge med på hva som skjer. Ble ikke lett kjedet av boka faktisk, det var alltid noe nytt som skjedde, og mer som jeg ville vite. Jeg gir boka terningkast 5, liker veldig godt forsiden av boka. Den går innom mange viktige elementer om livet og vanskeligheter, gruppepress, og noen andre ting. Det gir litt en inside perspektiv, av hvordan det kan føles. Han har bra talent til å drive med fotografering, synes jeg i hvert fall ut ifra boka. Neda har fått hjelp av andre til å skrive boka, så den blir mer riktig.