Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Rapport fra ungdomsbokbadet på Norsk Litteraturfestival 2023

Rapport
1. juni
2023
Uprisen
2023

Rapport fra ungdomsbokbadet på Norsk Litteraturfestival 2023

Miriam Wolff Farstad og Emmeli Hanna Leon

Ungdomsreporterne rapporterer fra ungdomsbokbadet!

Miriam Wolff Farstad og Emmeli Hanna Leon
Forfatter
Vi så bokbadet fra femte rad. Det begynte med at konferansier Heidi Marie Vestrheim, som du kanskje kjenner igjen fra barne-TV, fikk salen i høy jubel. Rett etter begynte intervjuene.
Første intervju var om boken Blått blod i serien Halve kongeriket. Da ble forfatterne Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug intervjuet. De snakket om hvordan de skrev boken sammen. De begynner med å planlegge boken, dette gjør de i løpet av en dag. Etter det skriver de 10-15 sider hver og sender de fram og tilbake helt til boken er ferdig.
Andre intervju begynte med at Jan Tore Noreng viste fram noen episke dansemoves. Da ble det god stemning i salen. Når det hadde roet seg litt ned, begynte han med å snakke om boken sin Høyt press og at han skrev boken sin for at flere gutter skulle lese, selv om den også er for jenter. Boken handler veldig mye om fotball, selv om forfatteren ikke selv har spilt mye, men han er interessert. Til slutt fikk han spørsmål om hvorfor faren til hovedkarakteren er død. Da sier han at «noen ganger må man bare drepe noen.» Det skapte mye latter i salen, og da forklarte han at det gir mer dybde til karakteren.
Det tredje intervjuet handlet om boken Splintra, som Hilde Myklebust har skrevet. Den boken er inspirert litt av hennes egne opplevelser i ungdomstiden. Et eksempel er at en karakter i boka dør av kreft i ung alder, og når hun var ung så døde vennen hennes av kreft. Noe hun synes er viktig er å ha kontraster mellom glade og triste hendelser for å vise at det er greit å være både glad og trist samtidig. Hun formidler også budskapet gjennom dikt og sangtekster gjennom hele boken.
I det fjerde intervjuet snakket forfatter Marte Mittet om boken sin Heiloen. Denne handler i hovedsak om hennes egen familie sin historie fra 2. verdenskrig. Hun synes det er veldig viktig at ungdom også lærer om 2. verdenskrig, fordi hvis vi glemmer en så forferdelig hendelse, kan det skje igjen. Hennes bok ender med en lykkelig slutt selv om dette ikke var tilfelle for familien hennes. Dette gjorde hun for å gi familien sin en lykkelig slutt.
Femte intervju var om boka Lik meg som Anne Wisløff har skrevet. Denne handler om hvordan ungdommer føler seg i forhold til sex. Hun legger stor vekt på at det alltid er kleint å ha sex for første gang, så man må ikke være altfor nervøs. Boken er skrevet med flere perspektiv og det gjør hun for å vise at alle har forskjellige synspunkt på forskjellige ting. Det synes hun er veldig viktig å tenke på. Hun skrev denne boken fordi hun ville skrive om seksuell erfaring som var noe mellom barne-TV sin uskyldighet og den eksplisitte sexen i serien SKAM. helt til slutt sier hun at denne boken passer best for ungdommer, og at det ikke er noe for voksne.
Det var et veldig interessant og lærerikt bokbad, og vi vil skryte ekstra mye av de flinke bokbaderne fra juryklassene. De hadde «grugledet» seg til dette, og forberedt seg godt, men det må jo ha vært veldig skummelt å sitte foran så mange mennesker.

Les også