Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Fra Larvik til Stad

Artikkel
23. oktober
2023
Uprisen
2024

Fra Larvik til Stad

Foreningen !les på besøk i klasse 9C ved Hedrum skole. Foto: Chad Stokes

Hver høst drar Foreningen !les land og strand rundt og besøker noen av de 33 kritikerklassene i Uprisen.

Petra J. Helgesen / Foreningen !les
Forfatter
Uprisen er en grundig pris. Hele året går med til å kåre årets beste ungdomsbok og nærmere 2000 ungdommer er med i utvelgelsesprosessen. Kritikerklassene er første og grunnleggende ledd. 33 klasser fra hele Norge leser alle årets skjønnlitterære bøker for ungdom og skriver hva de mener om bøkene her på denboka.no. I tillegg kan alle ungdommer som ønsker å skrive en anmeldelse delta. Her er det bare å slenge seg med.

Presentasjon av Uprisens fire ledd finner du her.

Henrik og Lennea i 9C ved Hedrum skole i Larvik leter etter gode sitater til anmeldelsene sine. Foto: Chad Stokes

«Det var morsomt at vi fikk lov til å være med!»
Sebastian, 8.trinn, Stadlandet skule

Din mening

Når du skriver anmeldelser her på denboka.no er det mest interessante for alle som leser (om de er andre ungdommer, forlag eller forfattere) å få greie på hva DU mener om boka. Hva er grunnene til at du liker denne boka? Hva er grunnene til at du ikke liker den? For det du fort oppdager når du leser anmeldelsene her på siden, er at vi sjelden er enige om hva som er en god bok. Noen kan hate det andre elsker, og noen kan le av det noen andre gråter over. Når vi forklarer hverandre hvorfor vi reagerer så forskjellig, blir det gøy å snakke og skrive om bøker.
Men det er jo ikke alltid så enkelt å finne de rette ordene, derfor kan det være greit med noen tips. Du kan finne noen tips her på siden. Kritikerklassene kan diskutere og få hjelp av læreren sin. Og noen får besøk av oss i Foreningen !les.
To av klassene vi har besøkt nå i høst er 9C ved Hedrum skole i Vestfold og 8. trinn ved Stadlandet skule i Vestland. I begge klasser var de enige om at en god bok skal være spennende. 8. trinn ved Stadlandet var mest opptatt av at det skulle skje mye og at livet skulle stå på spill, mens i 9C var det flere som likte bøker som var litt mystiske eller romantiske. Spenning er ikke det samme i Vestfold som på Vestlandet.

9C diskuterer og skriver: Hva gjør en bok spennende? Foto: Chad Stokes

«Hvis vi kan vinne en bra premie, da er det veldig bra.»
Nazvir, 9C, Hedrum skole

Her kan du finne tips til anmeldelsen din

Theodor og Sebastian fra Stadlandet skule nettopp lest ferdig disse bøkene. Foto: Petra J Helgesen / Foreningen !les

Harry Potter er standarden

Vi snakket litt ekstra med tre jenter fra Larvik og to gutter fra Stad. De var enige om at Harry Potter er gullstandarden. Det er bøker som er spennende på alle fire måter: det skjer mye, noen kan dø, det er kjærlighet i luften og masse å være nysgjerrig på.
Nazvir, Julie og Nathalie forteller at de leser mest på engelsk. – Norsk føles som lekser, sier Nathalie med en latter. – Ja, norsk er kjedelig. Engelske bøker ligner mer på engelske filmer, og jeg ser mye engelsk film, tilføyer Nazvir. – Jeg leser en del på norsk, forteller Julie, – spesielt liker jeg å følge med på nye bøker. Så det er noe jeg liker med Uprisen, at vi bare leser nye bøker, avslutter hun. Nazvir og Nathalie er mer opptatt av at de kan vinne en premie om de skriver den beste anmeldelsen. Premier er alltid bra!
Theodor er overraska over hvor godt han har likt å være med på Uprisen, og han har lagt ut en anmeldelse allerede. – Først tenkte jeg ikke så mye over det, vi skulle jo bare lese, sier han. Sebastian er mer entusiastisk: – Det var morsomt at vi fikk lov til å være med!, sier han. Han liker at det er så mange ulike bøker: – Hjemme leser jeg høyt for lillesøstra mi, og av og til leser hun for meg, så jeg leser ganske mye til vanlig.

Julie, Nathalie og Nazvir leser disse tre bøkene akkurat nå. Foto: Chad Stokes

Her kan du få engelske boktips fra jentene i Larvik

Årets bøker

De to guttene fra Stad skal allerede begynne på bok nummer to. Den første boka til Sebastian var tegneserieromanen "Bilde av en brennende Tesla" av Fanny Vaager og Annika Linn Verdal Homme: – Det var ei kul bok. Den handlet om tre folk som spilte i band, og hele boka var skrevet som en eneste lang tekstmelding.
Theodor har lest "Blodmåne" av Tor Arve Røssland. – Den bygde seg ganske kjapt opp til å være spennende, konkluderer han. Han forteller om hvordan han skremte moren sin, bare med å gjenfortelle en scene fra boka. "Blodmåne" leser også Julie fra Larvik, men hun er derimot skeptisk. – Jeg får ikke helt grøsserfølelsen. Jeg leser likevel videre og håper på at noen skal dø, ler hun.
Ingen av de tre fra Larvik er helt ferdige med å lese sin første bok ennå, men de har gjort seg opp en mening. Det er Nazvir som er mest positivt innstilt. Hun leser "Dronningen" av Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen. Hun tror den kan bli gøy å lese. Nathalie er den mest kritiske. Hun leser "Universalkraft" av Rolf-Henrik Sundbye. – Jeg begynte å lese den fordi jeg er interessert i stjernehimmelen, sier hun, – men så handlet boka om tre fattige barn fra ulike deler av verden. Da døde boka litt for meg. Helt til jeg oppdaget at den ene jenta og jeg var fra det samme landet. Nå er det eneste motivasjonen for å lese ferdig.

Både på Stad og i Larvik har de hengt opp oversikter over hvem som leser hva. Foto: Petra J. Helgesen / Foreningen !les

Foto: Chad Stokes

Her kan du lese anmeldelsen til Theodor

Følg med! Vær med!

Alle mellom 13 og 16 år kan være med å bestemme hvilken bok som blir kåret til årets ungdomsbok. Oversikten over bøkene ligger her på siden og du kan skrive hva du mener fram til 16. desember. Da skal en nominasjonsjury lese alle anmeldelsene og plukke ut fem finalister. Du kan også søke om å være med i nominasjonsjuryen.

Vi i Foreningen !les er opptatt av hva du mener. Fortell oss! Foto: Chad Stokes

Her får du vite mer om nominasjonsjuryen.

Les også