Sånn passe
Hovedperson i vær på vakt for gutten i skyggen er idris. Han startet på videregående som vil si at han er rundt 16år. Han er fra Grønland, han vil bli en nyhetsrapporter og at folk skal vite om han. Han ønsker også flere venner. Han går på strikkekurs og syns skole er vanskelig. Bestevennen hans heter Zakaria, han går på en annen skole. De har mistet litt kontakten, men utover i boken begynner de å henge mer og mer for å fange brannstifteren på film.
I eksposisjon får vi møte Idris og Zakaria. Idris er hovedpersonen og Zakaria er bestekompisen. I boka får jeg et inntrykk om at idris er veldig sjenert og at det er vanskelig for han å snakke med nye folk. Ganske skapt får vi vite at bestevennene kom inn på ulike skoler, som idris syns er veldig vanskelig. En dag brenner det i kjelleren og Idris og Zakaria skal prøve å finne ut hvem som står bak brannen. Han er mye på skolen og prøver å komme seg inn i den store gjengen. På skolen er det mye prat om Fraud og Kaswar. Kaswar er en jente i klassen som han har pratet litt med. Fraud er en ganske populær gutt som er en del av den store guttegjengen. Han har et par samtaler her og der, men er mest med Zakaria eller alene. Siden han starter på ny skole så føler jeg at dette er veldig lik opplevelse som mange ungdommer kan føle på i dag. Å føle at man ikke passer inn er noe jeg tror mange føler på. Det samme med å være dårlig på skolen.
Relasjonene mellom idris og de andre hovedpersonene endret seg litt for hver dag som gikk. Relasjonene mellom idris og Zakaria går litt opp og ned. I starten mistet de litt kontakten grunnet at de gikk på ulike skoler, men når brannen startet fikk de mer kontakt igjen. Vennskapet deres gikk bra, helt til Idris sjokket Zakaria med å gjøre noe han aldri skulle ha gjort.
Forholdet mellom moren og han var aldri bra. Inntrykket av moren var at hun ikke brydde seg så mye. Hun kom aldri til ting og snakket bare med han når hun var skuffet over han. Han ble stadig mer aggressiv og gikk fra å være en sjenert gutt som hadde drømmer, til å være en gutt som gjorde alt han kunne for å bli gjenkjent.
Det er mange viktige temaer som mange ungdommer er i. Det er for eksempel mobbing, utenforskap og vennskap. Etter hvert i boken blir hovedpersonen mer venn med vennen sin igjen, men etter hvert litt uvenner. Denne situasjonen representerer hvordan ungdommer i dag kan ha det når man starter på en annen skole enn vennen sin. Boken inneholder også mange virkemidler. Forfatteren tror jeg har fokusert mest på metaforer, siden det var det jeg fant mest av. Et eksempel på det er, det brant i brystet til idris. Dette er noe som får leserne til å se for seg noe, altså et billedlig utrykk.
Jeg tror formålet til boken handler om at de skal finne ut hvem som startet brannen i kjelleren. Det er ikke et spesifikt mål utenom dette. Mye av boken handler også om tenårligslivet hans generelt, om Faud og Zakaria. Mye av boken foregår ved skolen til hovedpersonen. Han er mye ute med venner og mye på skolen generelt. I boken er det ikke et spesifikt tema, men hele boken handler om ungdommer.
Så over til forfatteren. Balqiss Omar Ali-Hanaf er forfatteren til boka «vær på vakt for gutten i skyggen». Hun er født i år 1995 som vil si at hun er 29 år. Hun er utdannet som en manusforfatter fra westerdals ACT Oslo og tar en master i screen cultures på et universitet i Oslo. I 2023 kom hun på andreplass i Cappelen damms manuskonkurranse. Hun ga ut boken «vær på vakt for gutten i skyggen» i 2024, med 168 sider totalt.
Når jeg valgte ut boken forventet jeg litt mere spenning, men det som skuffet meg var at komplikasjonen i boken var veldig treig og ikke så brått. Innholdet var litt kjedelig, men jeg syns det er en bok alle tenåringer burde lese. Dette er fordi jeg mener hovedpersonen er i en situasjon mange er i. Spenningen gikk veldig treigt helt til man fikk vite hvem som startet brannen. Når vi fikk vite hvem som startet brannen var det veldig få sider om det. Det siste kapitlene var mer spennende, men ikke det jeg for forventet. Det jeg syns var bra var at hovedpersonen representerte ganske bra hvordan ungdommer er og måten de snakker på. Språket hans kjente jeg meg igjen i og det tror jeg mange der ute også gjør. Alt i alt forventet jeg mer spenning, action og litt mer på spenningskurven enn det jeg fikk. Derfor gir jeg denne boken en 3 av 6.