Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

Uke 40

Uke 40

Utgitt av Aschehoug

Antall sider: 275

Språk Norsk (bokmål)

Sjanger

Utgivelsesår: 2023

Om boken

Even går siste året på videregående. Han satser på NM-kvalifisering i klatring, planlegger russetiden og skal snart på sesjon. Så møter han Iben, som er to år eldre, studerer filosofi, og er utenomjordisk vakker. Hun snur livet hans på hodet.

Taran Bjørnstad skriver rått, ærlig og innsiktsfullt om å være ung og forelsket den ene dagen - for så å skulle være noens pappa den neste.

Topp tagg

Trist

Anmeldelser (53)

Beste boken jeg har lest!

Selina

Austbø skole

16.12.2023

Denne boka leste jeg for ca 4 uker siden, og da jeg begynte å lese den hadde jeg en god følelse på at denne var bra. Boka handler om at det er 2 ungdommer, en gutt og en jente, de møtes på en fest, blir kjent. En dag hang de sammen, og på den dagen lå de sammen. Etterhvert henger de, men Even, altså gutten, føler at jenta, Iben, er litt annerledes. Even får en telefon fra sykehuset og med det så ble hele livet hans forandret.

Denne boka er kanskje den første boka jeg har klart å leve meg skikkelig inn i. Jeg klarte å se for meg handlingene som skjedde. I denne boken kommer det opp viktige temaer, f eks det om å være en ung far og hva det kræsjer med, feks russetid, eller om du driver med en sport.

Det jeg synes var bra med boka var at det var bra skrevet og at det ikke var så vanskelige ord for en 13 åring. Jeg synes egentlig ikke at det var noe galt med boka og hvis jeg skulle ha anbefalt boka til en viss alder, hadde jeg valgt 14 og oppover. Og hvis jeg skulle ha valgt en terningkast på boka, hadde jeg valgt en 5.
(Hvis forfatteren leser dette, plis lag en del 2, hvis det går an)

Helt ok

Tina

Ve skole

15.12.2023

Uke 40 handler om en gutt som heter Even som er dødsforelsket i Iben. Han er veldig god i klatring og er kvalifisert i NM. De er veldig av og på, så får han Iben gravid. Iben er syk og klarer ikke å ta vare på barnet. Jeg syns boka starter rett på om Iben, vi får vite mye om ho og gir meg masse detaljer som jeg lever meg inn i. Boka gir meg lyst til å lese videre. Den er også veldig spennende fordi det handler om såpass unge voksne mennesker som er forelska og skal få barn. Det kan være en bok som passer for unge voksne, ungdommer eller noen som liker romaner. Jeg er ikke så glad i romaner, men jeg likte den ganske godt fordi det skjer ting som kan skje med hvem som helst. Setningene er lette å lese, og har ikke for vanskelige ord som gjør at ungdommer også forstår. Etter at legen forteller Even om at han har gjort Iben gravid skjer det lite nytt. Spenningstoppen er spennende med en gang, men når det blir bare det samme som blir gjentatt blir jeg lei av og lese den.

Terningkast 5

Sovna med boka i hånda

Mille

Finnsnes ungdomsskole

15.12.2023

Boka «uke 40» handler om 17 år gamle Even som har store planer for livet om å gjennomføre militæret, studere, og å fortsette å klatre profesjonelt. Etter at han møter Iben på en fest ble han senere dypt forelsket i henne, men ettersom hun endrer personligheten sin finner han ut at beskyttelse ikke er en så dårlig ide.
Denne boka i min mening hadde et godt budskap og historie å komme med, men var for dårlig skrevet for å vekke min interesse. Jeg hadde lite motivasjon for å fortsette boken, fordi det ikke skjedde noe oppvekkende og spesielt. Den var også skrevet på en måte som gjorde at jeg gikk meg vill i ordene, og ikke klarte å følge helt med. Det var fortsatt spennende å høre om opplevelsene av en tenåringsgraviditet. Boken handler om at Even og Iben får barn og på denne måten raser livet til Even sammen, imens Iben er blitt psykisk syk. Denne boka liknet en dramabok, og var ikke den mest originale av dem alle med var ikke spesielt klisje. Den hadde noen personlighetstrekk. Den var ikke bare dårlig, det var en fin start. Den startet med en god forklaring på forelskelsen til Even, og hvordan følelsene hans svinget og forandret basert på Ibens handlinger og svar. Med innholdet var trettende, og jeg ble ikke særlig imponert av boken.
Alt i alt syntes jeg boken hadde noe bra innhold, men det var ingen «plot» og den var skrevet svært dårlig.
Terningkast: 3

En overaskende bok

Henrik

Hedrum ungdomsskole

15.12.2023


I uke 40 blir vi kjent med hovedkarakteren Even, en 18 år gammel gutt med store planer for fremtiden. Alt begynner å gå galt når han møter noen som heter Iben på en fest, og boken tar oss med på Even's reise gjennom utfordringene hans.

Historien starter ganske spennende med at Even møter Iben på fest. Iben, en karakter som først virker perfekt for Even, forsvinner plutselig fra hans liv. Etter hvert avsløres det at Iben er gravid, og etter det går alt nedover for Even.
Boken viser veldig bra Even's perspektiv på de indre konfliktene hans og hvordan han takler problemene. Fordi Even er bare en ung person som går på videregående som må vokse raskt og ta ansvar for sitt eget liv. Forfatteren skriver på en måte som gjør at jeg føler at jeg er der.

Uke 40 utforsker temaer som ung kjærlighet, ansvar og konsekvensene av det man gjør som en ungdom. Men det forfatteren klarer er å holde leserens interesse ved å fokusere på karakterutvikling og livets kompleksiteter. Boken er en fin blanding av drama og romantikk. Jeg klarer ikke helt å sette ord på hvorfor, men føler at noe skulle vært annerledes. Derfor gir jeg boka terningkast 5.

Uke 40 av Taran L. Bjørnstad

Vilde

Wang ung Hamar

14.12.2023

Even er 17 år, han satser klatring og skal snart være med i NM. Han har allerede begynt å planlegge russetiden med kompisene hans, og han vil også etter hvert i militæret. Han møter Iben som er 2 år eldre på et utested og forelsker seg i henne. Når Even får Iben gravid, kommer hele livet hans til å bli snudd opp ned og han får ufattelig mye å tenke på.

Boka starter spennende, men i hoveddelen går det trått. Det skjer det samme om og om igjen. Kommer Iben til å svare på meldingene Even skriver? Men, spenningen drar seg litt opp over på slutten av boka, selv om jeg hadde forventet mer når oppbyggingen tok så lang tid. Slutten av boka blir litt for enkel, uten å røpe noe. Selv er ikke jeg så fan av bøker som handler om kjærlighet og voksenliv, og boka får meg ikke til å skifte mening. Jeg syntes boka ikke har en handling som passer til oss som leser disse bøkene, det blir litt kjedelig. Selv om det er en fin beskjed og gi til oss unge, mener jeg at det ikke er så lett å leve meg inn i handlingen. Men, det er kanskje ikke helt urealistisk at vi som leser, opplever det samme som Even.

Taran beskriver veldig bra, og jeg blir ikke forstyrret når jeg leser. Hun har også reflektert bra over hvordan det kan føles for Even og få en sånn alvorlig beskjed i en alder av 17 år. Det er mye tanker som løper vilt og det å ta det riktige valget er vanskelig.

Boka har en fin beskjed til unge, men jeg tror heller at voksne kunne lest denne boka og syntes den var bra. Jeg velger å gi boka terningkast 2, fordi det er andre bøker som burde nomineres høyt i u-prisen.

Denne boka var ikkje for meg!

Lars Martin

Bryne ungdomsskule

14.12.2023

Uke 40 er ein roman som handler om Even. Even har planlagt heile livet sitt framover. Han tenker ingenting kan gå feil. Etter videregåande skal Even ta eit fri år og studere i utlandet. Alt virka heilt perfekt heilt til han møtte Iben på ein fest.

Iben er to år eldre, og alt han kunne drømme om. Sjukt fin og prater bare om store spørsmål og kjente filosofer. Etter dei møttes, virka Iben ivrig etter å møtes og henge saman. Plutseleg ingenting. Iben starta å oppføre seg rarare og rarare. Etter ei stund viste det seg at Iben var gravid. Dette tok ein stor sving på planane til Even.

Boka var bra skriven, men sidan boka er for jenter synest eg den var ekstremt kjedeleg å lese. Det var ekstremt lite som skjedde og boka var altfor lang for meg, Terning kast 1.

Uke 40

Olav

Bøler skole

14.12.2023

Uke 40 er en Roman skrevet av Taran L. Bjørnstad, boka handler om livet til Even, man får høre hans historie og utfordringer i hverdagen. Man blir kjent med Even, Iben, Hani, Helene og familien til Even.
Boka starter med at Even er på fest, der møter han Iben. Iben er den peneste og mest perfekte jenta, Even tenker mye på henne og er en god del med henne. Plutselig begynner Iben og «ghoste» han og Even blir veldig usikker og har mange forskjellige tanker. Iben begynner å oppføre seg mer spesielt for hver gang de møtes, og hver gang det er skrevet om henne. I slutten av boka kommer det frem at Iben er gravid og Even må ta et vanskelig barn barnet må bli født og Even velger å beholde barnet siden det er han sitt barn. Iben ligge inn på sykehus fordi hun har store problemer med seg selv. I slutten av boka begynner alle problemene til Even og løse seg og det blir bedre og bedre. Når man kommer lenger og lenger inn i boka kan man forestille seg alt som at det skulle ha skjedd foran deg. Det er veldig gode beskrivelser og mye informasjon om det som skjer.
Jeg synes forfatteren er flink til og beskrive med metaforer, hva som skjer og hva Even tenker. Boka er veldig tykk, men den er veldig lett å lese og forstå. Det tar litt tid før man får satt seg inn i situasjonen i starten av boka, men når man kommer inn i boka og forstår blir det en veldig bra bok.

Jeg gir boka terningkast 5/6.Veldig viktig tema!

Viena

Sommerlyst

13.12.2023

Uke 40 er en roman skrevet av Taran L. Bjørnstad. Den handler om Even som her planlagt livet perfekt. Han går siste året på videregående og han er på russebuss. Etter at videregående er ferdig skal han ta et friår for å klatre. Så skal han studere i utlandet. Alt virker perfekt helt til han møter Iben.

Han møter Iben på en fest og hun er den vakreste personen han har møtt. Hun er 2 år eldre og prater om livets store spørsmål og berømte filosofer. Etter det lille møte så er vingler Iben mellom og ville møte Even plutselig og å "ghoste" han i flere dager. Even klarer ikke slutte å tenke på henne og det påvirker han i hverdagen. Iben oppfører seg rarere og rarere jo lenger det blir siden det første møtet de hadde. Tilslutt avsløres det at Iben er gravid og Even er nødt til og ta vare på barnet. Det er et stort valg og Even vet ikke hva han skal gjøre.

Jeg synes at forfatteren er veldig flink til å fortelle hva som skjer og hva Even tenker. Boken er veldig tjukk, men fortsatt overaskende lettlest. Bokens kapitler er delt opp i uker. Fra uke 1 til uke 40. Det tar litt tid før vi får vite hovedpunktet, men alt i alt syntes jeg dette var en bra bok.

Terningkast: 4/6

Et vanskelig valg for en ung mann

Ema

Bøler skole

13.12.2023

Et vanskelig valg for en ung mann.

Boken uke 40 er en bok skrevet av Taran L. Bjørnstad, som er i sjangeren drama på grunn av handlingene og hva boka handler om.
Historien starter med Even som er en ung gutt og bor fortsatt hos foreldrene hans. Han har en plan for livet sitt, han har nettopp blitt tatt ut til landslaget i klatring og har planer med å rulle med vennene hans og gå i militæret. Det var før han møtte den mest enestående og unike jenta som snur hele verdenen hans opp ned. Han prioriterer henne over alt. Plutselig så får han vite at han skal bli far. Han har ett vanskelig valgt foran han, hvordan skal han passe på barnet når han enda ikke er ferdig med å leve livet? Vil dette påvirke planene hans?Boka starter litt treigt og beskriver bare hverdagslivet til Even. Det er da før han møter Iben. Da begynner ting å endre seg for han og vi får lese alle følelsene han går gjennom. Det er ikke mye høydepunkt og hele boka er oftest bare på samme nivå gjennom alle sidene. Det gjør at boka går veldig treigt og det var ikke mye bygging opp til endingen som også var underveldende.


Slutten var ikke akkurat forventet, men den var i hvert fall ikke så dramatisk eller interessant. Siden boken gikk ganske overdrevent med skildringer så gikk også den ganske treigt og jeg fikk lyst til å legge fra meg boka til tider. Selv om den gikk ganske treigt og ikke var noe for meg så handler den om ett veldig viktig tema. Boken nevner mental helse veldig ofte og det er nesten som om jeg kunne føle det som karakterene følte.


På grunn av skildringene så kunne jeg forestille meg ganske lett hvordan det hadde vært å være i karakteren sine sko. Jeg levde meg litt i valget han hadde og fikk lyst til å se for meg hva jeg hadde gjort i den situasjonen.
Jeg fikk en god beskrivelse av alle omgivelsene og handlingene som gjorde at det ble ett klart bilde i hodet på hva som skjedde.

Denne boka ligner ikke på noen annen bok jeg har lest på grunn av smak, samtidig som at den funker for ungdommer så er det ikke min smak på grunn av mangel av action og spenning.


Det som er igjen bra med denne boka er at jeg fikk se ung graviditet på en annen måte, fordi man hører ofte jenten sin del av historien og hvordan hun selvfølgelig slet, Men det er ikke alltid man får se det fra perspektivet til faren.


Boken er god for troverdighet på grunn av hvor sannsynlig dette er til å skje. Selv om man kan tenke seg at wow hvordan lar noen det skje? Så er dette faktisk noen få tenåringer sin hverdag. Lignende ting skjer ungdommer rundt i verden og det er viktig å ta opp.Boken var lettlest, og språket funker bra for ungdom/voksne. Setningene er en ganske normal lengde, ikke for korte men ikke for lange heller. Det jeg ikke likte så godt var at språket er ganske dødt, det er ikke noe spesielt med det, som kan være greit hvis boka har action, men det har ikke uke 40 så mye av.


Det er mye skildringer og mye bildebeskriving, men det var også mange metaforer og ofte litt banning innimellom på grunn av forvirring og sinne. Språket passer greit til boka og er kanskje best for unge voksne. Språket er ikke akkurat noe spesielt, men minner meg heller om dagligspråk som jeg hører rundt meg. Til tider blir det veldig seriøst og da passer språket og viser at dette er en alvorlig situasjon og at man ikke skal ta det komisk på noen måte.
OPPSUMMERING:
jeg opplevet at boken handlet om ungdom sin mentale helse og hvordan ting kan endre seg på kort tid og ingenting er lovet. Taran L. Bjørnesen sin intensjon var vel å prøve å vise realiteten til noen ungdommer og spre bevissthet så folk kanskje kan være klare til dette og da ikke ende opp som Even som overtenkte og slet skikkelig med valget han måtte ta.
Boka er ikke akkurat viktig for meg, men som en ungdom så kunne dette ha skjedd meg bare litt annerledes.

Jeg tror boka forteller sannheten om situasjoner ungdom kan havne i og handler om ting som tenåringer kanskje ikke vil innrømme at dette kan skje dem.
Det beste ved boken er vel det at den sprer bevissthet om mental helse til ungdom, som hun gjorde veldig bra ved å fortelle alt som skjer i hodet til Even og andre karakterer i boken.
jeg syns andre burde lese denne boka fordi det er bare ett så viktig tema som kan skje de aller beste og vite at man ikke er alene. Det er ikke mange bøker som rører dette temaet så bra som denne.
Boka burde bli nominert til uprisen i min mening.

Jeg syns denne boka er 4 i terningkast fordi den har masse bra, men mangler den lysten til å fortsette å lese boka etter hvert siden den virker veldig treig.

Bør leses!

Vilde

Ve skole

13.12.2023

Uke 40 er en fin bok for deg som liker realitet. Den er en fin bok for ungdom eller unge voksne. Jeg synes den er spennende fordi den virker veldig ekte. Jeg føler at jeg kjenner Even veldig godt. Jeg synes at forfatteren forklarer Even sine følelser veldig bra. Det var veldig spennende at det skjedde så mye med Iben helt plutselig. Det skjedde ting som jeg ikke tenkte på kunne skje en gang. Jeg skulle ønske man fikk sett litt mer av hva Iben følte og tenkte. Fordi boken er tykk så tenkte jeg dette kom til å ta lang tid, men etter jeg hadde lest noen sider var det vanskelig å legge den fra seg fordi den ble så spennende. Den ene tingen jeg synes var litt dumt var at det tok litt lang tid før vi fikk vite hvilket valg han skulle ta. Det var mye stygge ord i boken, men det synes jeg bare passet til
situasjonen.
Terningkast 5.

Repetitivt språk

Sivert

Fyrstikkalleen skole

11.12.2023

Boken «Uke 40» er en roman av forfatter Taran L. Bjørnestad. Den handler om en gutt ved navn Even som satser på klatring og er tatt ut til landslaget. Han vil også til militæret, men han når møter en jente som heter Iben og klarer å få hun gravid, får han enda mer å tenke på.

Jeg er ikke egentlig så glad i bøker som handler om kjærlighet, og denne var ikke annerledes. Men jeg likte boka likevel, for når man kommer seg til den aktuelle handlinga, er den spennende og vanskelig å legge fra seg. Men dette skulle jeg ønske tok enda mindre tid. Forfatteren har brukt mye tid på å vise at Evens følelser er sterke ved å repetere de i teksten. Selv om dette har funket, gjør boka lengre enn den trenger å være. For meg tok det ikke altfor lang tid for å bli revet med, men jeg kan se at det kan bli for langt for mange. Jeg tror at Taran kunne fått enda flere lesere på denne måten.

Treg og kjedelig for meg, men fremdeles vannskelig og legge fra seg!

Caroline

Bø ungdomsskole

11.12.2023

Boka "Uke 40" er en roman skrevet av Taran L. Bjørnstad. Boken handler om en 18 gammel gutt, som satser, og har en fremtid innenfor klatring. Han går siste året på videregående, og lever et normalt ungdomsliv som består for det meste av russetid, festing og damer. Even har lagt en plan/oversikt over hvordan han ønsker sin fremtid skal bringe, og hvilke forventinger han har til seg selv, og sitt liv. Hans planer i livet er å studere utlands, og være i militæret, men lite viste han at om en kort stund skulle livet hans, og hans planer endres fullstendig, da han møter den "perfekte" Iben på en fest, og blir umiddelbart forelsket som medfører til konsekvenser av møtet. Boka er om teamene vannskelig forelskelse, sorg, konflikter, anger, dilemmaer om hvilket valg som er det beste og ikke glem ung graviditet!

Jeg fikk både positive og negative leseopplevelser rundt denne boka. Jeg synes budskapet som forfatteren prøver å formilde kommer godt frem som er meget viktig! Jeg fikk et godt inntrykk og lærdom, i hvordan det er å oppdage at man skal bli far i så ung alder, noe som faktisk er realistisk i dagens generasjon, da veldig mange unge er uforsiktige under samleie, spessielt om det er alkohol inn i bilde. Situasjonen som 18- åringen befant seg i er relevant i dagens samfunn, og boka er lett å sette seg inn og har gode skildringen hvordan situasjonen er for Even.

Likevel syntes jeg ikke boka holdt til forventingene, da boka i min meining ble litt for treg og langsom, da den bar ikke noe særlig stemming. Dette medførte at jeg synes boka var meget forutsigbar, noe som gav meg lite lyst til å lese.

Jeg gir dermed "Uke 40" terningkast 2, da boka ikke var noe for meg. Jeg synes den ble kjedelig, nokså fort, og jeg ble ikke spesielt dratt inn i handlingen. Det jeg ble oppmerksom på da jeg leste boka var at den var skrevet veldig langsomt, det vil si det som forfatteren skrev på 100 sider kunne likeså godt ha skrevet på halvparten av sidene, da jeg følte Taran gjentok seg selv.
Jeg landet deretter på terningkast 2 da det trekker litt opp da dette er en bok med læring, og hvordan det er å bli uønsket far, men landet likevel på to-eren.

Uke 40

Andreas

Hellerasten skole

8.12.2023

Dette er en bok som handler om Even, han er 17/18år. Han er veldig god i klatring, men så var han på en fest og på den festen møter han Iben. Iben er 2 år eldre enn han. De ble godt kjent, og hun ble gravid. Han syntes at det rart/vanskelig å tenke på dette.

Jeg syntes at boka er ganske bra. Boka er delt i 40 uker og hvert kapittel er en ny uke. I hvert kapittel så får du høre hvordan livet til Even er og hva som skjer i livet hans. Jeg synes at karakterene er ganske troverdige. Men jeg synes noen ganger at boka går litt for fort. Altså at boka hopper over litt informasjon/steg som man kanskje burde ha fått vite. Men når først boka beskriver ting som skjer så får de med seg mye av det man trenger (kanskje litt unødvendig informasjon også) De karakterene som er med er ganske troverdig så jeg tror at de kunne ha levd på ekte.
En del av det som skjer regner man med skal skje, men det er et par overraskelser som er i boka. Jeg personlig synes at dette er en fin ungdomsbok fordi det er hendelser som kan skje mellom ungdommer.

For meg så satte ikke denne boka veldig mye følelser, men jeg er helt sikker på at den kan gjøre det for andre.

Jeg syntes at dette var en god bok, men ikke den beste derfor syntes jeg ikke denne boka skal nomineres. Jeg gir den terningkast 4

"Det er livet mitt som smadres her!"

Hanne

Julsundet skole

7.12.2023

Jeg har lest boken uke 40. Boken er en roman. Hovedpersonen heter Even og er 18 år. Han skal bli far. "Kjæresten" Iben er gravid. Men han var jo tatt ut på landslaget i klatring. Han skulle være russ. Han skulle jo til militæret. Han bor hjemme med mamma og pappa. Siste året på videregående. Hvordan skal han kunne bli far nå!

Jeg synes boken var lett og lese. Litt treg i starten, men litt under halvveis i boken ble det spennende. Du fikk lyst å lese mer. Korte og lange setninger. Denne boken er ikke som noe annet jeg har lest. Men den har et tema som kan være reelt. Vanskelighetene ved å være en ung forelder.

Om du leser bakpå boken vil du se at det står "Jeg. Kan. Ikke. Bli. Far." og noen andre ting som jeg vil si at forteller egentlig alt om boka, så det ikke er så mange overraskelser. Men likevel gjør denne at du får lyst å lese mer, for å komme til det punktet i boken. Når jeg kom til dette punktet i boken ville jeg lese mer. Jeg lurte på hva han ville gjøre, og det er jo selvfølgelig noen overraskende detaljer inni der også.

Taran Lysne Bjørnstad er en norsk forfatter, oppvokst i Bærum. Hun er født 29. juli 1966. Hun har skrevet flere bøker, og har størst fokus på barn og ungdom. I 2009 fikk hun riksmålsforbundets barne- og ungdomspris, for ungdomsromanen DBY. Hun ble å nominert til kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2009, litteraturprisen, for DBY.

Jeg synes denne boken var spennende og kan ha betydning for tenåringer, spesielt om du opplever å bli en ung forelder. Noen ganger var det litt kjedelig å lese helt i starten, men når du var over halvveis var det vanskelig å legge den fra seg. Så jeg vil si boken handler om hvordan å håndtere det å bli en ung forelder, spesielt når du ikke er forberedt.

Kilde: Taran L. Bjørnstad – Wikipedia

Veldig fin historie

Julie

Hedrum ungdomsskole

7.12.2023

uke 40 er en roman skrevet av Taran L. Bjørnstad. Uke 40 handler om en gutt som heter Even som går på videregående, som klarer å få en jente gravid. Etter noen uker finner Even ut at hun er lagt inn på psykiatrisk avdeling, og at hun er gravid. Hun sier også at det er Even som er faren til ungen. Når ungen kommer til verden, er Even usikker på om han skal ha omsorg for ungen fordi hun ikke kan ha det. Hva skal Even gjøre nå?

Noe jeg synes er fint med boka er hele historien og settingen. Det er også en bok jeg tror mange tenåringer kan kjenne seg igjen i med alle følelsene og alt. Noe jeg synes er bra er at forfatteren har pratet med mange som har opplevd det, noe som da gjør at historien blir bedre. Slutten var veldig fin, noe jeg tror kan være på grunn av følelsene i boka. Historien viser alle gode og dårlige sider når man sitter i den situasjonen,eller en lignende situasjon, noe jeg synes er bra.

Kort oppsummert synes jeg boka var super fin. Derfor gir jeg terningkast 5. Jeg synes man burde ha tatt med synet til kompisene på hvordan de så at Even forandret seg. Hvis man hadde gjort det kunne man føle mer på hvordan man følte det. Alt i alt synes jeg at boka var god og at du skjønte hvordan han følte seg. Jeg tror også at det er mange unge som kan kjenne seg igjen i boka. Noe av det fine med boka var at man kunne skjønne hvordan han hadde det, med måten følelsene ble beskrevet. Derfor anbefaler jeg denne boka for tenåringer.

Ikkje heilt som forventet

Eiri

Surnadal barne- og ungdomsskole

6.12.2023

Boka handlar om Even som er ein gut på 18 år som blir kjempe forelska i ei litt eldre jente, som heiter Iben. Iben blir gravid, men Even får ikkje vite det før det er for seint. Ho kan ikkje ta abort. Iben er blitt psykisk sjuk og kan ikkje ta vare på barnet. Så det er Even så må bestemme om han skal ta vare på barnet eller velgje å ikkje ta vare på det. Even synest det passar svært dårleg fordi han ska være russ, han skal bli med i klatre NM og han skal i militæret. Så denne boka handlar om tankane hans igjennom dei førti vekene.
Eg synets boka var veldig kjedeleg i starten, og eg følte at ho nesten ikkje gjekk framover. Eg syntest det også var veldig mykje unødvendig informasjon, som ikkje hadde så mykje med boka å gjere. Når ein kjem til den delen der Even får høyre Iben er gravid blir det ganske mykje meir interessant og bra. Historia er i Even sitt perspektiv, å du les alle tankane hans. Han tenkjer veldig mykje, og eg føler det blir litt det same opp at og opp at. Taran L. Bjørnstad, er forfattaren, og eg synest ho skriv veldig bra, men som sakt kanskje til og med litt for detaljert for min del.
Konklusjonen min er at den er ganske langdryg i starten, men blir meir interessant etter kvart. For meg når ho aldri det punktet eg skulle ønskje ho gjorde, så det var litt skuffande. Så eg gir terningkast 4.

Uke 40

Ane

Bø ungdomsskole

5.12.2023

Jeg synes denne boka var bra og jeg likte veldig godt temaet. Det jeg synes ikke var så bra med denne boka, var at jeg følte at forfatteren utsatte alt med å skrive masse informasjon som var ganske uinteressant og unødvendig. Jeg følte det gikk veldig tregt og var mye gjentakelse, spesielt i starten av boka. Etter jeg hadde lest 40 sider uten at jeg hadde kommet til høydepunktet, falt jeg litt av. Jeg fikk mer lyst til å legge fra meg boken, enn å fortsette og lese. Jeg skulle ønske at det var mindre fokus på alle tankene Even hadde hvert sekund av dagen. Og mer hvordan situasjonen mellom Iben og Even var. Det var også mage kapittel i samme uke, noe jeg synes var litt unødvendig.

Vi ble godt kjent med familien hans og fikk et godt innblikk i hvordan oppveksten hans var men, det ble etter hvert litt vel mye av det samme.

Jeg synes at det med at Iben var syk og at hun også var gravid kunne kommet frem litt tidligere i boka. Hvis boka hadde basert seg mer på det enn alle tankene Even hadde, så tror jeg boka hadde stått mer til forventingene.

Slutten følte jeg ble litt brå, vi fikk vite at Even valgte å beholde barnet og at det gikk fint. Jeg skulle ønske det var mer om hvordan det gikk videre, og utfordringer med å være alene når ungen vokste opp. Hva mer som skjedde med Iben og hvordan forholdet mellom dem var, jeg tenker kanskje at Iben ville ha mer kontakt med barnet sitt når hun ble frisk. Og hadde syntes det hadde vært interessant å få høre mer videre. Jeg hadde syntes dette hadde vært mer interessant enn alt vi fikk i så detaljer i starten.

Alt i alt vil jeg gi denne boka et terningkast 4. Det er fordi den var ganske god, hvis man ser bort i fra de mange sidene jeg syntes var unødvendige.

Uke 40: en veldig grei bok

Elias Eidhammer Aarnes

Julsundet skole

5.12.2023

Boka heter uke 40 og er en skjønnlitterær tekst. Boka handler om Even, som er en ung gutt og som forelsker seg i Iben. Iben blir gravid, men Even får ikke vite det før det er for sent. Hun kan ikke ta abort. Teksten forteller om hvordan Even takler dette og om han vil ha babyen eller ikke.

Boka hadde bra beskrivelser og det var veldig lett å leve seg inn i historien. Det er både litt banning og engelskord i teksten for å nå oss ungdommer, men forfatteren bommer litt. Hun får likevel til å gjøre replikkene naturlig.

Starten av boka fenget meg ikke og jeg var ikke så veldig gira på å lese i boka på skolen. Senere i teksten ,når du får vite mer om hva plottet egentlig er, blir det veldig vanskelig å legge fra meg boka.

Jeg vil si boka er tilpasset for ungdommer fra 13-17 år. Jeg vil gi boka terningskast 4, fordi boka var bra, men var tung å lese i starten og bommet litt med ordforbruket.

Kommende vinner av U-prisen?

Martine

Hellerasten skole

5.12.2023

Uke 40 er en ungdomsroman, og den er skrevet av Taran L. Bjørnstad og forlaget er Aschehoug.
Denne boka handler om Even som er 18 år gammel og hvordan livet hans blir snudd opp-ned etter at han møter Iben på en fest.
Iben er litt eldre og er interessert i filosofi, og sier mye snålt og viser Even mange rare sangtekster som Even ikke skjønner noe av. Even satser på klatring, og har kvalifisert seg til NM, han har lyst til å gå i militæret, og flytte til et annet land for å studere.
Til tross for at de er veldig forskjellige så er Even hodestups i Iben.
Jeg syns at boka starter veldig tregt og den er egentlig veldig livløs først, men så, litt inn i boken, så begynner det å bli litt mer fengslende. Det som gjør boka så døl, er jo at det ikke skjer noen ting. Det eneste som skjer er at Even nærmest dagdrømmer om Iben og venter på at de skal møtes igjen.
Slutten er veldig åpen så jeg håper at uke 40 kan bli en bokserie sånn at man kan få vite litt hva som skjer med Even videre.
Og som sagt, så var boka litt livløs i starten, så jeg tenkte ikke akkurat at den kom til å bli så superspennende, men sånn halvveis inn i boka så klarte jeg nesten ikke legge fra meg boken. Jeg ville bare vite hva som skjedde videre. Jeg skulle ønske jeg hadde den opplevelsen igjennom hele boken.
Selve fortellingen er jo veldig lett å leve seg inn i, og jeg jeg syns det er en sannsynlig situasjon å havne i. Kanskje ikke så ofte, men det skjer jo.

Jeg gir boka terningkast 4! Litt mer dramatisk start, så er det en 6er.

Forutsigbar bok om et realistisk tema

Elida

Tjøme ungdomsskole

4.12.2023

Uke 40 er en sterk roman skrevet av forfatteren, Taran L. Bjørnstad. Boken handler om Even som nå går siste året på videregående. Han har mye å tenke på for tiden, både satsingen på klatring, skole, russetiden og at han snart skal på sesjon. Men så møter han Iben og Even skal plutselig bli far. Hun snur livet hans helt opp ned. Hvordan takler han det, og hva kommer Even til å gjøre videre?

Innholdet i denne boka synes jeg er bra. Den tar opp ting en del kan kjenne seg igjen i som å prioritere, ta tøffe valg og om de ulike og typiske tingene som skjer i ungdomstiden.

Even føler at han går på mange smeller. Han tenker at alt går i en negativ retning, så viser det seg at ting ikke er like ille som de først så ut. Når målgruppen er ungdommer, er det en fin beskjed, at selv om ting ser mørkt ut, kan det fortsatt gå bra. Siden Even er en karakter som overtenker mye og kan være litt frekk i kommentarene innimellom, så resulterer dette kun til en enda mer troverdig bok med tanke på at det er sånn de fleste ungdommer har det.

Det var en del spenning i boka som gjorde at jeg fortsatte å lese. Men det var litt forutsigbart hva avgjørelsen hans kom til å lande på. Det ødelegger rett og slett spenningen i boka, og gjorde meg mindre engasjert.

Jeg synes denne boken var grei. Jeg fikk lyst til å lese videre for å få et svar på hva som skjedde, selv om jeg hadde en liten anelse. Innhold var både fint og interessant. Det er en realistisk bok som jeg ville anbefalt til ungdommer og unge foreldre. Her velger jeg å gi denne boken terningkast 4.

Uke 40

Theo breivik

Julsundet skole

4.12.2023

Uke 40.
Boka er en roman skrevet av forfatteren Taran L. Bjørnstad.
Even er en 18 år gammel gutt, han bor hjemme med foreldrene sine. Han driver med klatring og han er veldig gla i sporten sin, en dag skjer det noe med fingeren hans så han må operere. Han måtte ta en lang pause fra klatringen. En dag møter han ei jente han liker utrolig godt som heter Iben, hun er 20 år gammal. De ligger sammen og Iben blir gravid uten at Even vet det, hun eller han brukte ikke noe prevensjon. Even mener at dette barnet ikke kan være hans, men hun er den eneste han har ligget med.

Jeg likte ikke denne boka fordi den var veldig lang og det var heller ikke bilder i den. Selv om dette er et veldig viktig tema så kunne de prøvd og gjort boken litt kortere. De kunne ha brukt lettere ord, mange hadde nok lest denne boka hvis det hadde vert bilder eller mindre sider. Det er 274 sider i boka, det er for mye for meg å lese. Men jeg likte at det er et veldig viktig tema det med kjærlighet og det at de fant hverandre. Jeg anbefaler denne boka for de som er 14-17 år. Jeg gir denne boka terningkast 3-6.

helt ok

Jenny

Finnsnes ungdomsskole

27.11.2023

Uke 40
Uke 40 er en bok om en gutt som heter Even han er 17/18 år og er god i å klatre. Han og en kompis skulle på en fest og der møtte han Iben, de fikk med en gang god kjemi. De var i lag hele kvelden, og i senere tid viste det seg at han hadde gjort noe som skulle forandre livet sitt for alltid.
Min mening om denne boka er at den er mye lengere enn den egentlig trenger å være. Det var også mye unødvendig informasjon mye innhold som ble hoppet over. Budskapet i boka var godt tenkt, men selve boka ble litt for lang og kjedelig. Jeg synes ikke denne passer til vår aldersgruppe, men kanskje til voksne i 20 til 30 årene. Terningkast 3

Uke 40

Amalie

Bryne ungdomsskule

23.11.2023

Even er 18 år, bur heima sjå foreldra sine, han er på landslaget i klatring og har tenkt seg inn i førstegongs­tjenesta etter russe­feiringa. Han gjer ei jente gravid og må deale med dette, han synest det er vanskeleg å håndtere tankene med å vera far.

Boka synest eg er bra, det er bra skrive. Eg vil seie at boka passar til folk som liker romanar og kjærleik, 13-17 er ein god aldar for å lese denne boka.

Eg gjer terningskast 5

Det store dilemmaet

Øyvind johann

Bø ungdomsskole

20.11.2023

"Uke 40" er en spennende ungdomsroman, som er vanskelig å legge fra seg når du først har begynt. Boken sentrerer seg rund Even, som er jeg-personen i denne boka. Hverdagen først gikk for det meste i skole, klatring og venner, men så møter han to år eldre Iben. Hun snur livet han opp ned, og har stor påvirkning på resten av livet hans.Jeg ble mer og mer revet med. Jeg synes boka er skrevet veldig bra. Boken er delt opp i 40 uker eller kapitler. I de første kapitlene blir du kjent med Even. Du får et innblikk i hvordan livet hans er. Du får vite mye om hobbyen hans, vennegjengen og om to år eldre Iben som han forelsker seg i. senere i boka får vi vite at han skal bli far, og da raser alt sammen for Even. Han mener selv at han ikke klarer og passe på et barn, eller er klar for det. Videre i boka følger vi han mens han må svare på det store dilemmaet, om han skal ta vare på barnet eller ikke.

Ofte i bøker eller filmer der det handler om uønsket barn, så ser vi det fra damen sin side, men i denne boka er det motsatt. Jeg synes det var interessant og lese om hvordan det ser ut fra gutten sin side også.

Det er mye tanker og følelser i boken. Når jeg leste følte jeg at jeg var Even å sto i samme situasjon som han. Jeg lagde egne tanker refleksjoner om hvordan jeg opplever personene han møter og situasjonen han står i.


Jeg likte boken veldig godt, men hvis det er noe jeg savner er det hvordan Iben opplever situasjonen, vi får ikke høre særlig mye fra Iben etter at han har fått beskjeden at han skal bli far. Skulle gjerne vist hvordan hun opplever det, eller hva hun tenker.Alt i alt synes jeg det var en utrolig bra bok med mange viktige temaer og budskap. Som for eksempel og normaliser at gutter også kan grine og vise følelser og at i vanskelige dilemmaer vil du uansett angre, men du må vege det du tror du minst kommer til og angre på. Jeg tror at for mange vil boken være relater bar, som jeg synes er veldig positivt.Jeg synes at boka absolutt bør nomineres til Uprisen.
Jeg gir den terningkast 5.

Ble litt for lang

Mathilde

Borge ungdomsskole

20.11.2023

Den boken jeg har lest heter Uke 40 og er skrevet av Taran L. Bjørnstad.

Boken handler om Even som går siste året på videregående og er klar for å bli russ. Han er en klatrer som har kvalifisert seg i NM. Even møter drømme jenta si, men det endret livet til Even fort og drastisk.

For meg så var boken litt tung å lese fordi den var såpas lang. I starten synes jeg den var interessant, men så ble det litt for kjedelig etter hvert fordi den var krevende. For meg ble det litt for mye skildringer i boken, men den var godt skrevet og jeg klarte å se for meg handlingen. Karakterene i boken og handlingen kom tydelig frem og asser godt for ungdommer. Det kommer fram et tydelig “voksent” ungdomsspråk i boken. Jeg tror forfatteren sitt budskap er at historien er noe mange kan kjenne seg igjen i og noe hvem som helst kan oppleve.

Jeg synes boken var lett å kjenne seg igjen i på grunn av forelskelse og veldig mye over tenking som er normalt hos oss ungdommer. Jeg har lest noe lignende før, men dette var litt en annen variant.

Alt i alt synes jeg boken var grei den kunne vært litt kortere, men ellers bra. Jeg vil anbefale denne boken for aldersgruppen 13-19 år. Jeg gir boken en terningkast 4.

Litt for lang og treig for meg!

Gitle

Hatlestrand barne- og ungdomsskule

14.11.2023

Boka “Uke 40” handlar om ein gut som heiter Even. Han er ein heilt vanleg gut som går på skulen og gleder seg veldig til russetida, men plutseleg skjer det noko som forandrar livet hans.

Eg trur boka kan vere lett å kjenne seg igjen i for dei som får ungar når dei framleis går på vidaregåande skule. Eg trur derimot ikkje at denne boka er lett å leve seg inn i visst du går på ungdomsskulen eller om du ikkje er i ein slik situasjon.

Boka har ein veldig realistisk situasjon som faktisk kan skje med folk som går på vidaregåande skule. Boka forklarar også godt korleis ein kan føle seg om ein får barn når ein er så ung.

Eg synest boka var litt spennande i starten, men den var litt for lang og treig i store deler av hovuddelen for min del.

Eg gjer boka terningkast 3. Den var interessant i starten, hadde ei god historie og det var nokre gode vendingar. Likevel var det for min del litt for kjedeleg i store deler av boka, den tok lang tid å lese og eg fekk ingenting nyttig av å lese den.
Hvordan er det å være en ung far?

Sanna

Ve skole

10.11.2023

Uke 40 er en roman som er skrevet av Taran L. Bjørnstad. Boken handler om en 18 år gammel gutt, som satser på klatring. Han har lagt en plan på åssen livet skal gå og har store forventninger til livet sitt. Even møter en jente som heter Iben på en fest, og blir forelsket. Noen uker senere får han vite at han skal bli far. Dette kommer som et sjokk for Even og han vet ikke helt hva han skal gjøre.

I boken uke 40 er hovedtemaet å bli en ung far og åssen å ta vanskelige valg i en ung alder. Det er noen ungdommer som opplever dette, så det er et bra tema og det høres realistisk ut. Jeg synes det er veldig viktig å skrive bøker om dette, fordi det kan hjelpe andre hvis de er i samme situasjon.

Jeg ville gitt boken terningkast 4, fordi jeg synes at de drar ut boka så det kan være vanskelig å holde fokus hvis du ikke er kjempeglad i å lese. Boken var bra og hadde et veldig viktig tema, men den kan ligne en typisk kjærlighetsroman. Den var litt for lang for min del, men teksten var lett å lese og det var lett å forstå hva forfatteren mente med ordene sine. Boka burde bli nominert til Uprisen.

Litt kjedelig, med litt spenning og et viktig tema.

Nora

Grøtte skole

7.11.2023

Boken er en roman skrevet av Taran L. Bjørnstad. Den handler om en gutt som heter Even som er klatrer. Even er en gutt som er 18 år gammel. Han er nominert til å være med i NM i klatring. Han blir forelsket i ei jente han møter på fest. Han er også på russebuss og har tenkt seg i militæret. Men så skjer det noe som skal endre livet hans helt.

Jeg synes boken er realistisk og viktig, siden det handler om et viktig tema for ungdommer nå. Jeg tror det er mange som kjenner seg igjen.

Jeg synes boken var helt grei, jeg ble ikke så oppslukt, men jeg synes heller ikke den ble for kjedelig. Jeg synes den var litt lang og dryg. Jeg synes den kunne vært litt kortere. Det var nesten det samme som skjedde hele boken. Det var bra at den var inndelt i uker, men det var litt forvirrende når det var uker som ble nevnt flere ganger.

Jeg synes boken ble mye mere spennende når hadde lest halve boken. Men at spenningen kunne begynt mye tidligere. Dette var kanskje med vilje, men det tok også veldig lang tid før jeg fikk vite det jeg hadde ventet på hele boken.

Jeg gir boken terningkast 3.

Stort dilemma for en ung mann

Karianne

Ve skole

3.11.2023Boka uke 40 er en roman skrevet av Taran L. Bjørnstad.
Den handler om Even som har planene klare. Han driver med klatring, og satser på det høyeste å få være med i NM. Even går siste året på VGS, og er russ. Han har planlagt hele russetiden, og vil i militære. Så møter han Iben, “den nydeligste og perfekte personen han noen gang har møtt". Iben er nesten det eneste som surrer i hodet til Even. Ingenting visste Even om hva det lille “møte” mellom dem på en fest skulle føre til.


Uke 40 er en skikkelig bra bok, med et noen vanvittig viktige budskap! Personlig synes jeg boka var temmelig lettlest til å være såpass tykk. Det var skikkelig lett å bare falle inn i en annen verden, og forestille seg alt som skjedde. Forfatteren forklarer følelsene og tankene til Even sykt bra, og jeg forsto lett hans perspektiv. Jeg følte jeg ble mer og mer kjent med Even inni boken. Det skjedde ikke så mye i begynnelsen av boken, men når man kom godt inn i boken så var det vanskelig å legge den fra seg.


Det er mange viktige temaer i boka, som for eksempel at vi må normalisere at gutter også kan grine og ha vanskelige perioder. Dette synes jeg boka fikk veldig godt frem! Jeg synes det er vanvittig bra at vi kan se gutten sin side av slike vanskelige ting som skjer i boken. Hvor vi får se hvordan han reagerer, og hva han tenker. Skikkelig interessant! Jeg kunne kanskje ønske å ha hørt litt om hvordan Iben oppfattet situasjonen og hva hun tenkte. Jeg liker veldig godt hvordan boken er delt inn i uker. Det var veldig god bruk av “ungdoms-sleng”, som fikk det til å høres ut som ordene kom rett fra en ungdoms munn. Det er en del frempek i boken som jeg ikke tenkte over før slutten av boken, som <Hun ser så bra ut der hun sitter i den store strikkegenseren>.

Jeg synes boken alt i alt var kjempebra, og synes den bør nomineres til Uprisen. Terningkast: 5/6

Bra bok om å være far

Mia

Ve skole

3.11.2023

Uke 40
Taran L. Bjørnstad

Jeg likte at vi fikk se hvordan det var og bli far i en alder av 18 år, for ofte ser vi moren sine følelser. Boka viste hvordan det var å ha kjærlighet, sorg og hvordan Even taklet det. Jeg likte budskapet i boka, jeg greide ikke å legge fra meg boka. Det var en ting som kunne vært litt bedre, den var litt treig, det var noen perioder det tok veldig lang tid å skjønne hva som skjedde. Jeg lyttet til boka som lydbok og synes det var en fin stemme som leste inn. Jeg gir terningkast 5 og tenker at det er en bok som kan bli nominert til uprisen.

Anger, uansett valg?

Isabell

Tjøme ungdomsskole

2.11.2023

«Uke 40» er en ungdomsroman skrevet av Taran L. Bjørnstad. Boken sentrerer seg rundt Even, som går siste året på videregående. Han er kvalifisert til NM i klatring, planlegger russetiden og skal snart i militæret. Men så møter han Iben på fest, som er to år eldre. Hun snur livet hans på hodet, og snart står han ovenfor sitt viktigste valg.

Even er en god karakter som er fornuftig og har mange gode personlighetstrekk. Han får hjelp av mange karakterer som støtter han og vil han alt godt. Det var et stort spekter av karakterer, og jeg syntes alle var godt bygd opp.

Boken var svært langsom, og den bar ingen spenning. Den var meget forutsigbar, noe som ga meg lite lyst til å lese. Noe som forfatteren fikk til, var å skrive et lett forståelig språk. Hun skildrer veldig godt, og jeg følte jeg lett kunne gjenfortelle stedene og karakterene i boken.

Noe annet positivt ved boken er at den kan være relaterbar for de fleste. Boken er et realistisk eksempel på det å måte ta store valg. Den viser at du må søke hjelp fra de rundt deg og andre mennesker som har peiling. Den forteller også at uansett hva du velger, så vil du angre, men at du må velge det du tror du vil angre minst på.

Alt i alt er «Uke 40» en ungdomsroman med store, realistiske budskap, men den hadde lite spenning. Forfatteren skriver et lett forståelig språk, og hun skildrer godt. Jeg tror mange ungdommer vil like denne boken, men man burde være forberedt på at den er litt forutsigbar. Jeg er usikker om jeg mener den bør nomineres til Uprisen, da det finnes bøker som er mer verdig nominasjonen. Jeg gir «uke 40» terningkast 4.

Uke 40

Maren Elise

Vardal ungdomsskole

2.11.2023

Uke 40 er skrevet av Taran L. Bjørnstad, boka handler om Even går siste året på videregående og skal bli russ. Han møter Iben som er en slående vakker jente, det endrer livet til Even drastisk på flere måter. Boka er sånn passe lett å lese, den viser fram de forskjellige personene, de viser forskjellige verdier og personligheter på en bra og forståelig måte. Jeg liker veldig godt historien og forside som ikke er særlig spennende men pen. Jeg levde meg inn i handlingen, den var spennende og til tider tankevekkende. Jeg synes Even var en veldig stereotypisk ungdom, han virket fornuftig, men var til tider ganske egoistisk og selvsentrert. Jeg velger og gi den terningkast 5 fordi jeg følte den var for bra for en 4, men jeg føler den ikke var helt perfekt heller, så jeg velger å gi den en 5.

Uke 40

Celine

Borge ungdomsskole

2.11.2023

Uke 40 er en roman for ungdommer skrevet at Taran L. Bjørnstad.

Jeg har lest 1/3 av boken og etter så langt jeg har kommet så handler det om en gutt, som er en klatrer og er veldig usikker på fremtiden og valgene han skal ta. Jeg har kommet fram til side 80 og hovedpoenget med selve boka har enda ikke kommet. Så langt jeg har forstått etter å ha lest baksiden av boken, så vet han ikke hvordan han skal legge vekk drømmer og heller må fokusere på at han skal bli far. En annen grunn til at jeg ikke leste ferdig hele boken er fordi jeg syntes at den gikk litt tregt i startet. Jeg syntes at som alle andre bøker og filmer at jo lenger du kommer i fortellingen jo mer spennende blir det. Jeg forstår meg også på forfatteren, fordi hvis boken skulle startet med at vi fikk vite at han skal bli far, så ville det ikke vært så spennende. Jeg syntes at språket til ungdommene virket troverdig til at hovedpersonene er litt over atten. Jeg syntes at forfatteren også fikk veldig fint fram hvilket miljø de fleste ungdommer er i. Jeg syntes også at boken virket veldig troverdig i forhold til at det som skjedde kunne skjedd hvem som helst.

Jeg syntes det var noen ord som var vanskelig å forstå, men er man klatrer selv, ville man kanskje forstått det. Det var fortsatt andre ord jeg ikke helt forsto, men som jeg følte at de heller ikke fikk forklart. Det var fortsatt enkelt å forstå handlingen i boken og hva som foregikk. I starten syntes jeg at boken ikke var så veldig spennende og etter hvert så var det viktige valg han måtte ta. Og det er noe med det jeg syntes var veldig spennende at forfatteren fikk meg med i situasjonen til Even.

Terningkast:

5

Enkel og glemme

Martha

Bøler skole

2.11.2023

Uke 40 er en roman skrevet av Taran L. Bjørnstad. Boka handler om Even 18 år som snart er ferdig på videregående og skal begynne i militæret han har også blitt tatt ut til landslaget i klatring, Even møter en jente på 20 år som heter Iben, de møttes på en fest og etter det var Even veldig opphengt i henne.

Forfatteren skriver på en måte som fikk meg til å føle meg som om jeg var midt oppi historien. Jeg kunne føle karakterenes følelser og hendelser så sterkt, i starten følte jeg ikke helt boka og jeg forsto ikke helt hva som skjedde, jeg følte liksom at det samme kom om og om igjen, men etter litt kom jeg mer og mer inn i boka og begynte å forstå mer av det som foregikk, men jeg syns fortsatt at boka gikk veldig treigt og det tok litt til før det begynte å skje noe.

Karakterene i "Uke 40» føles som ekte mennesker med ekte problemer og drømmer. Jeg ble skikkelig hengt opp i boka etter hvor mer jeg leste i den. Jeg elsket spesielt hvordan forfatteren viste at livet kan være skikkelig rotete, men også veldig vakkert på samme tid, omgivelsene i boka var veldig forskjellige og de var på mange forskjellige steder.

Språket i boka er ikke for komplisert, men jeg vet ikke om det er like enkelt for de yngre. Boka handler jo om livet, vennskap, og hvordan små øyeblikk kan bety så mye, og det er jo selvfølgelig mange som ikke er like glad i sånne bøker som andre, men jeg syns den var helt grei, og derfor tror jeg dette er en helt grei tenårings bok fordi den viser litt at ikke alt kan gå på skinner, og hvordan realiteten/livet videre kan bli.

Og derfor gir jeg «Uke 40" terningkast 4 av 6! jeg syns at den burde nomineres til uprisen det tok litt tid før det begynte å skje ting i boka, men dette kan bare være en upopulær mening, men hvis man er ute etter en bok som handler om kjærlighet, vennskap og livet burde man absolutt velge denne.DEN VAR FORSTÅELIG

Anton

Grøtte skole

1.11.2023

Boken var helt grei, fordi jeg forsto hva den handlet om og hvorfor det er en ungdomsbok. Sjangeren i boka tror jeg er kjærlighet og handler om at en gutt på 16-17 år som har en dame han er skikkelig forelsket i. den starter litt treigt, men det er nok det lureste i en kjærlighetsbok. Jeg liker egentlig ikke sånne bøker, men den var ikke dårlig.

Den var litt innflyttende også, når jeg leste det så ble jeg fort innflyttet i boka, og skjønte hva som skjedde i boka, men jeg syntes ikke boken var så veldig kreativ, fordi det var veldig mye likt andre kjærlighets bøker jeg har lest. Og som sagt så starter boken treigt men litt innflyttende, og slutter veldig forventet. Jeg ble flyttet fort inn i boka fordi handlingen var litt fengende og lett å forstå.

Boken er en god ungdomsbok fordi det er mye som ligner ungdomsmiljøet nå for tiden. Det beste med boka er forklaringen i setningene. Den har veldig gode forklaringer, men var litt mye repeterende setninger/ord.

Terningkast 4

Levde ikke opp til forventningene

Turid

Bø ungdomsskole

1.11.2023

Uke 40 er en roman skrevet av Taran L. Bjørnstad. Boka handler om Even som snart er ferdig på videregående skole og skal i militæret. En dag er han uforsiktig med en jente med navn Iben og hun ender opp gravid. Even finner ut at Iben er syk og at hun ikke kan ta vare på barnet. Men det kan vel ikke Even heller, han skal jo i militæret. Han kan ikke ha et barn med inn dit. Han kan ikke være faren til dette barnet.

Uke 40 synes jeg ikke dekket mine forventninger i det hele tatt, jeg syntes boka var kjedelig og ikke så innholdsrik som jeg hadde forventet. Jeg likte at boka var delt opp i kapitler, men dette syntes jeg også var litt forvirrende til tider, siden en uke kunne bli nevnt flere ganger etter hverandre. Uke 40 hadde mye mer spenning i slutten enn den hadde i begynnelsen noe jeg syntes var litt dumt siden boka til tider ble så uinteressant at jeg ville legge den fra meg. Jeg likte at boka viste hvordan det er fra gutten sitt perspektiv når en jente blir gravid og som sagt at kapitlene var delt opp i uker. Forfatteren skriver bra, men akkurat denne boka ble for uinteressant for min del.

Terningkast: 3

uke 40

kaia

Bøler skole

1.11.2023

Uke 40

Uke 40 er en roman skrevet av forfatteren Taran L. Bjørnstad.

Even er 18 år gammel og går siste året på VGS, han skal snart bli russ og er nettopp blitt tatt ut til landslaget i klatring. Han møter en jente som heter Iben, hun er 20 år gammel og går på universitetet der hun studerer filosofi. Even møter Iben på en fest og synes hun er «utenomjordisk vakker», Even blir stormforelsket i Iben og veldig opphengt i henne. Plutselig får han vite at han skal bli far og hele livet hans blir forandret.

Jeg synes boka hadde gode skildringer og beskrivelser av mennesker og følelser. Det var enkelt og forstå hvordan Even hadde det og hvordan han opplevde ting. Jeg synes at selve og at språket i boken er troverdig for ungdommer i dag. Det er et realistisk språk og jeg kunne forestilt meg ungdommer snakke sånn.

Noe jeg likte med fortellingen var at det ofte i historier om ungdomsgraviditet er det mye fokus på moren, mens i denne boken handlet det om faren og hvordan han hadde det. Hvordan han tolket og hans mening om ting, hans syn på barn og hva han følte om hele situasjonen. Jeg synes at det er en god fortelling og fint at den fortelles fra faren sin side.

Jeg synes at selve fortellingen var troverdig og god, men at den kunne passet for kanskje litt eldre ungdommer eller voksne, noen som kanskje kan forstå litt mer og kan relatere litt mer til handlingene. Jeg synes at selve fortellingen var godt skrevet, men passet ikke helt for meg.

Jeg likte ikke helt måten boka var skrevet på det ble av og til litt mye fokus på hva Even mente og hva han tenker, mens jeg personlig ville likt og se noen andre sitt perspektiv på det eller hvordan andre følte seg eller hadde det. De første ti sidene av boka var interessant og man fikk lyst til å lese videre, men etter hvert som boka fortsatte ble den fantasiløs og begynte å gå litt sakte. Jeg fikk ikke noe særlig lyst til å lese videre og finne ut hva som skulle skje. Det var som om det samme bare gjentok deg og boka ble bare mindre og mindre interessant å lese. Ikke før jeg hadde kommet over halvveis i boka ble den interessant igjen. Boken kunne av og til være litt forvirrende og man skjønte ikke alltid ting. Man måtte lese en del videre eller gå tilbake i boka for å skjønne hva som skjedde. Omgivelsene var forvirrende og av og til vanskelig å forstå hvor han er.

Jeg gir boka terningkast 3 det er en god fortelling, men den passet ikke helt for meg. Fortellingen er god, men det gikk litt for sakte for meg og jeg ble ganske lei av boka. Jeg mistet lysten til å lese videre og det gikk for sakte og boka ble unødvendig lang. Det er en god fortelling som jeg tror at jeg kunne ha likt hvis den hadde hatt litt mindre fokus på Even og vært skrevet litt kortere. Jeg synes ikke at denne boken skal nomineres til u-prisen, men jeg tror at den hadde passet for eldre lesere.

Litt kjedeleg, men samtidig vanskeleg å leggja frå seg

Ingrid

Bryne ungdomsskule

27.10.2023

Uke 40 handler om 18 år gamle Even. Even møter 20 år gamle Iben på ein fest, og blir umiddelbart forelska. Even blir så forelska at han ikkje klarer å tenkje på noko anna enn Iben. I tillegg til skule og livet generelt, satsar Even på klatring og skal på sesjon. Plutseleg får Even ein telefon, som seinare skal endra livet hans.

Eg synast at uke 40 viste godt korleis det var for Even som gut i denne situasjonen. Eg synast at boka var kjedelig ganske lenge, men eg klarte samtidig ikkje å leggja ho frå meg. Når eg kom til omtrent midten av boka synas eg ho begynte å bli veldig bra. Eg trur at temaet i boka røpes i tittelen, og meiner at dette med å bli foreldre som unge er eit tema som er aktuelt for fleire.

Denne boka var kjekk å lesa fordi det var gøy å høyra om korleis det var for Even i staden for å høyra om korleis det var for Iben. Eg gjer boka terningkast 4/6

Uke 40

Ava Drageset Tråslett

Rana ungdomsskole

27.10.2023


Boken uke 40 er en bok som handler om en 18 gammel gutt som heter Even som er kjempeforelsket i en jente som heter Iben. Even er kjempe god i klatring. En dag blir Iben syk og Even får vite at hun er gravid. Even må ta av seg barnet.

Det jeg synstest var mest spennende med boken var når Even fikk vite at Iben var gravid, og han var faren til barnet.

Spenningen var bra. Det skjedde ikke så mye i starten av boken, men så ble boken bare bedre og bedre. Boken ble bedre og bedre fordi det ble mer og mer spennende. « Even dro på sykehuset etter han ble ringt av en doktor. Han får vite at Iben har blitt syk og hun er gravid med hans barn» den delen syns jeg var mest spennende.

Jeg tror boken uke 40 passer til noen som er litt eldre fordi Even er 18 år og skal bli pappa. Jeg liker å lese om noen som er rundt min alder. Jeg kunne ha anbefalt folk denne boken.

Det var noe som var litt dårlig. Det gikk litt trengt før det skjedde noe spenning. Når Even var sammen med Iben var han veldig stresset. Han snakket veldig mye om følelsene sine i hele boken. Boken kunne ha vært litt kortere. Det skjedde nesten det samme hele tiden. Først var han dødsforelsket, og til slutt var han hele tiden sur eller lei seg.
Jeg liker bøker som går litt fortere frem med litt mer spenning.
Dette er kanskje en bok for noen som liker bøker som er lange og som er litt spennende.
Jeg gir boken en terningkast 4.

Bok med viktig tema

Mari

Hellerasten skole

25.10.2023

Uke 40 handler om gutt som blir skikkelig forelska i en jente når han var på fest. Men det skjer noe som endrer livet hans fullstendig. Even får en sjokkerende beskjed, og han må ta et valg.

Jeg synes boken har et relevant tema for ungdom fordi den handler om nettopp ungdom som må ta vanskelige valg. Jeg synes det var gode skildringer og beskrivelser av personene i boka. Som gjorde at når jeg leste boken følte jeg at jeg kjente Even og at jeg heiet på at han skulle gjøre det rette. Det var ikke så overaskende at han ble pappa siden det står på baksiden, men jeg synes likevel det står på en måte som gjør det spennende å lese videre. Jeg ble litt sint på hvordan han tenkte når han fikk beskjeden, jeg mener han oppførte seg litt barnslig da han lå all skylda på henne.

Jeg synes uke 40 bør nomineres til Uprisen, fordi den har et viktig tema og jeg mener alle ungdommer bør lese denne boken. Jeg gir den terningkast 5.

Et vanskelig dilemma

Andrea

Flåtestad skole

20.10.2023

Uke 40 er en roman som handler om Even som går siste året på vgs. Han er nettopp tatt ut til landslaget i klatring og skal snart ut i militæret. Så kommer sjokkbeskjeden, han skal bli far.Jeg syntes boken er veldig bra skrevet, i de første kapitlene blir du kjent med og får et innblikk i hvordan livet til Even er og tankene hans. Du får vite mye om hobbyen hans, vennegjengen og en jente ved navn Iben som han er stormforelsket i. Utover i boken er det flere scener som er spennende og litt forvirrende, før det gir mer mening senere i boka. Etter hvert får han vite at han skal bli far og da går verden hans under. Han mener selv at han ikke er klar for å bli far og i resten av boka følger vi han mens han prøver å finne ut om han skal være far for barnet eller ikke.Jeg liker spenningen i boka, spørsmålet om han vil ta vare på barnet eller ikke som er der gjennom hele boka. Du får ikke svaret før helt på slutten og han vipper litt fram og tilbake før han klarer å bestemme seg. Det gjør at den er oppslukende og vanskelig å legge fra seg, og du vil lese videre for å få svaret.

Skildringene er fantastiske, spesielt av følelsene og de ulike karakterene. Forfatteren har brukt mange gode skildringer og har klart å holde balansen mellom for få og for mange skildringer. Når jeg leste fikk jeg følelsen av at jeg var i hodet til Even og kunne se og høre alt han gjorde og tenkte. Og jeg klarte å danne et bilde av alle personene han møter, og omgivelsene han er i. Boken er satt sammen på en veldig bra måte, så det blir en helhet selv om den er delt opp i flere deler.Jeg har jo lest/sett lignende filmer og bøker om tenåringsforeldre, men der ser du nesten bare mammaen sin side. I denne boka får du se pappaen sin side og hvordan det kan oppleves fra en gutt/mann sitt perspektiv. De har litt andre problemer/dilemmaer enn det jentene ofte har. Forfatteren har også tatt opp noe viktig med at det er mye mer informasjon for unge mødre enn fedre. Og hvordan det da kan være vanskeligere for en kommende far å finne ut hva han skal gjøre. Dette er viktig å ta opp fordi det også kan skje i virkeligheten. I tillegg så har forfatteren også jobbet med leger for å få med riktig informasjon.Det var egentlig ingen ting jeg ikke likte med boka, men de kunne lagd et litt kulere og mer spennende omslag, jeg tror ikke så mange ungdommer ser denne boka og tenker, «den så spennende ut!».Alt i alt syntes jeg dette er en utrolig bra bok og andre burde helt klart lese den, jeg tror nemlig den vil falle i smak hos ganske mange. Og den burde nomineres til Uprisen, for dette er en fengende og litt annerledes ungdomsbok.
Jeg velger derfor å gi den terningkast 6.

Stort valg, ung mann

Terese

Flåtestad skole

19.10.2023

I Uke 40 møter vi Even, en gutt som snart er ferdig på videregående og som har flere planer for framtiden. Men på en fest møter han en eldre jente, Iben, som han gjør gravid. Det skal vise seg at ikke alt er som det skal med Iben og Even blir stilt ovenfor noen vanskelige valg som kan endre alle planene han har for fremtiden sin.
Jeg opplevde boka som interessant og underholdene. Den ga meg en trang til å lese videre. Boka er god i form av at den er original. Den tar opp et tema som jeg ikke har hørt så mye om før og som ikke snakkes om på skolen, det å bli gravid ung. Spesielt hvordan det er å bli far ung og hvilke rettigheter man har. Jeg liker hvordan hovedtema i boka er tydelig fra start til slutt, men det maler også et bilde av hvordan det er å være ungdom. Det er flere troverdige relasjoner med sannsynlige dialoger. Vinglingen mellom drømmer, forventinger og planer er også lett å relatere til.
En negativ kvalitet ved boka er at den ikke er så begynner-vennlig. Jeg synes at den går litt treigt, noe som kan gjøre at ungdommer som ikke er så glade i å lese, kan falle av. Historien begynner midt i handlingen, og den er vanskelig å legge fra seg mot slutten. Men det samme kan dessverre ikke sies om første halvdel. Spenningskurven er ikke så stor, det var et tidspunkt hvor jeg trodde at den skulle nå en topp, og så gjorde den ikke det allikevel. Samtidig tror jeg at dersom jeg hadde bedt om en større spenningskurve, hadde ikke historien blitt så troverdig.

Språket som er brukt er troverdig og forfatteren har ikke overdrevet ungdomsspråket. Boka er ikke tung å lese språk-vis. Dessuten liker jeg hvordan kapittelinndelingen følger handlingen kronologisk.
Jeg liker boka i sin helhet. Det er mye indre spenning og mye av handlingen foregår i hovedpersonens hode. Boka kan til tider bli litt intenst, spesielt da mye gjentar seg, men jeg tror at dette forsterker poenget til forfatteren. Dette skal nok ikke være en ryddig historie. Jeg anbefaler boka til samfunnsengasjert ungdom, som liker å lese.
Jeg synes at boka bør nomineres til Uprisen; terningkast 5

Aktuell, men ikke enda

Simon

Bøler skole

18.10.2023

Uke 40(Skrevet av Taran L. Bjørnstad)

Uke 40 er en veldig troverdig bok. Alt er beskrevet og forklart på en sånn måte at man klarer å forestille seg alt. Alt fra følelsene personene har, til problemstillingene de har er så godt forklart at det føles ut som om man ser på en film.

Språket er også veldig realistisk for ungdommer på de alderen. De fleste jeg kjenner på videregående snakker sånn som de gjorde i denne boken. Flyten er også veldig god, det var ingen steder hvor flyten stoppet, og det var som om boken bare gikk videre uten at jeg tenkte over det. Vanligvis liker ikke jeg kjærlighetsromaner, men denne boken var veldig fengende og provoserende på samme tid. Det at livet dit kan bli snudd opp ned så fort er litt skremmende. Slutten er veldig forutsigbar og rørende. Selv om livet ditt blir snudd opp ned kan du fortsatt klare det helt fint her i livet. Det er dette jeg tror budskapet i denne boken er. Slutten er veldig bra skrevet som om forfatteren har opplevd det selv, eller at hun har blitt fortalt om det av en annen som det har skjedd med.

Jeg synes at denne boken passer bedre for unge voksne i stedet for ungdommer. Du må nok være nesten ferdig med videregående før man kan kjenne seg igjen i alt i denne boken. Når jeg som er 14 leste denne boken synes jeg at de fleste problemstillingene var troverdige, men ikke for meg enda. Graviditet, Forsvaret, lappen og tredje klasse eksamen er litt langt unna for meg foreløpig. Det ville nok vært bedre hvis denne boken var nominert til ungdommens kritikerpris i stedet. Jeg synes ikke at Uke 40 burde vinne Uprisen 2023. Den er veldig bra skrevet, men handlingen er ikke gjenkjennbar ennå. Hvis jeg skulle gitt en karakter basert på språket ville jeg gitt den 6, hvis jeg skulle gitt en karakter på hvor bra den passer for ungdomsskole elever og språk ville jeg gitt den 5, og til slutt hvis jeg hadde gitt den en karakter basert på språk, hvor bra den passer for ungdomsskole elever og hvor bra jeg liker den selv ville jeg gitt den 4.
Alt i alt er dette en bok som har et veldig bra språk og struktur, men den passer ikke så veldig mye for ungdomsskoleelever som meg.

Skal han bli far?

Frida

Bø ungdomsskole

17.10.2023

Uke 40 er en spennende roman, som er vanskelig å legge fra seg når du først har begynt å lese. Even, som er jeg-personen i denne boka, er bare en ung kar når hele livet hans blir snudd opp ned. Hverdagene hans i starten gikk for det meste i skole, klatring og trening. Så møtte han en jente. Ifølge Even så var dette verdens vakreste jente. Det han ikke visste da, var at denne jenta skulle ha veldig stor påvirkning på livet hans. Fordi plutselig skal han bli far til barnet som hun er gravid med.

Det er veldig lett å skjønne at Even blir helt betatt av denne jenten. "Jeg kjørte forbi huset hvor hun bor, bare for å føle meg litt nærmere henne." Det sitatet viser litt hvor desperat han var etter henne. "Jeg tenker på henne som det siste jeg gjør før jeg sovner, og jeg tenker på henne når jeg våkner igjen." Han sier selv at han blir helt sprø av henne.

Plottet på denne boka er litt unikt. Det er veldig positivt. Som regel, når bøker handler om uønsket baby, så pleier det å være fra damene sitt perspektiv. I Uke 40 så er det motsatt. Det er veldig spennende og interessant å få lese hvordan en gutt kunne ha reagert på en slik situasjon.

Det blir brukt masse følelser og tanker i boka. Det gjør den enda bedre, fordi da er det lettere å leve seg inn i fortellingen. Når Even bli glad, så blir leseren glad. Når han blir trist, så blir leseren trist. Da vet man at man har funnet en god bok. Even gråter veldig mye i den perioden der han visste at han snart ble far, men han var veldig usikker på om han skulle beholde barnet eller ikke. Jeg syns det er veldig fint å lese at gutter også har sånne følelser. Gutter kan også ha tunge perioder der alt de vil er å ligge i senga og gråte.

Terningkast 5

Uke 40

Erle Vatland

Bryne ungdomsskule

16.10.2023

Denne boka handler om ein gut som heiter Even. Han går siste året på videregående skule, og satser på NM kvalifisering i klatring. Even skal i sesjon, og plannlegg studietida. Han møter ei jente som heiter Iben, som er 2 år eldre enn Even. Iben studerer filosofi, og er utenomjordisk vakker. Det Even ikkje veit er at Iben snur livet hans på hovudet.

Uke 40 er skriven på bokmål, og er ein roman. Boka passer for både jenter og gutar frå 12 år og opp. Eg synast at boka var kjekk, men og litt kjedelig. Starten og midt i boka var kjekk, men det tok litt lang før det skjedde noko. Slutten var spennande og koseleg. Det var lett å forstå boka, men nokon av personene var det litt forvirrande å vite kven var.

Eg gir boka 4/6, fordi boka var litt langdryg i starten, og det var litt irriterande å ikkje forstå kven nokon av personene var. Det var veldig spennande og kjekt å lese mot slutten, og eg synast at det var kjekt å lese det gjennom ein gut sitt syn.


Kjedsomhet med litt spenning

Ida

Tjøme ungdomsskole

16.10.2023

Uke 40 er en roman skrevet av Taran L. Bjørnstad
Boken er en ganske ny bok, som ble gitt ut i februar 2023. Den handler om en gutt og en jente som etter hvert skal havne i en ganske sjokkerende og dum situasjon, med tanke på hvor unge de er, og hovedpersonen ikke er ferdig med vidregående engang. Hovedpersonen er en gutt som heter Even som er veldig forelsket i en som heter Iben som er to år eldre enn han selv. Even går på klatring, men når han er på trening skjer det noe som kan ødelegge hele NM for han.

Jeg kunne nesten ikke legge fra meg boka fordi jeg lurte på hvordan det gikk med Iben som fikk psykiske lidelser og var gravid i tillegg. Og han som skulle bli far, fikk ikke vite om det før hun var lagt inn noen uker senere. Jeg lurte også på hvordan Even hadde det videre på grunn av reaksjonene hans som ble beskrevet i boka.

Jeg la fra meg boka fordi det skjedde ingenting før side 100 ca. da begynte jeg å få mer innblikk på hva som hadde skjedd og hva som kom til å skje. Så sammenhengen ble mer forståelig.

Det som gjør at jeg leser videre er på grunn av spenningen som skjer mye lengre inn i boka. Even fikk plutselig vite at en han hadde ligget med som var to år eldre, hadde blitt gravid. Hun var så langt inne i terminen at det var for sent å ta abort. Verken Even eller Iben var klare til å bli foreldre, men med tanke på at det var for sent å fjerne fosteret, hadde de ikke noe valg før etter fødselen. Etter fødselen hadde de to valg. De kunne beholde barnet selv og oppdra det selv som deres eget. Eller de kunne gi barnet for adopsjon, men Even og Iben hadde fortsatt vært barnets biologiske foreldre.
Jeg likte boka fordi den får fram alvoret som kan skje, hvis man ikke er forsiktige. Hvor mye du må legge av tid til, hva du må droppe, hva du må slutte med, og hva du må forbedrede deg å drive med framover, og ansvaret du får.
Jeg har flere argumenter til hvorfor jeg ikke likte den. Det er fordi man skjønte ikke poenget av boka før langt inne i boka. En stund etter det følte jeg at det bare ble fortalt mye av det samme. Jeg syntes den gikk veldig sakte, man kunne på en måte forstå hva det skulle handle om fra starten, men det tok lang tid før forfatteren kom til poenget.
Jeg mener at det kan være lurt å lese boken. Spesielt for tenåringer som eventuelt kan stå i en sånn situasjon selv. Det kan også være lurt for voksene å lese boka, sånn at de kan forklare til barna deres hva som kan skje, alvoret, ansvaret, hva du må legge på hylla, og mer.
Det forfatteren har lykkes med er at hun får fram alvoret, og bruker ord som kan få det til å føles som realitet. Hun skriver hvordan Even føler seg når han har fått vite at han skal bli far.
Kort oppsummert syntes jeg boken var helt ok. Jeg forsto hva som kom til å skje med tanke på navnet på boka, og den var litt spennende når jeg fikk vite reaksjonen til Even.


uhellet

Petrine

Finnsnes ungdomsskole

16.10.2023

Uke 40 er en roman som handler om en gutt som heter Even. Even holder på med klatring og satser på å få være med i NM. Han planlegger russetiden og vil i militæret. Så møter han Iben, «den vakreste og smarteste han noensinne har møtt». Even får ikke nokk av Iben, og hun er det eneste han tenker på. Lite visste Even om at det lille «møtet» han hadde med Iben skulle snu livet hans på hodet.
Boken var i min mening unødvendig lang, da ikke før på side 129 fikk jeg vite det jeg hadde ventet på hele boken. Før dette var dagene egentlig helt lik. Siden det tok så langt tid å få vite det jeg hadde ventet på, var det litt vanskelig å bli kastet inn i boken. Ikke før vi kom til uke 31-32, begynte ting å bli litt mer spennende og jeg gledet meg til å lese videre i boken.
Det ble brukt en rekke uforståelig og vanskelige ord, var også mye hopping av hvor vi var. I det ene sekundet var vi i klatrehallen i det andre var vi i skogen, så det ble rett og slett vanskelig å henge med. På starten var det også mye bytting på hvilke karakterer som sa hva. Alt dette gjorde at boken ble utfordrende å lese. Jeg synts derimot at det var veldig god bruk av «ungdomssleng». Hørtes ut som om at det Even sa, kom rett fra munnen på en ungdom. Jeg føler også at dette kunne ha skjedd, det føltes ekte og det er sikkert noen som kan skjenne seg igjen i denne boken. Det å være besatt av en annen, og ikke kunne tenke på noe annet enn den ene personen. Alt i alt var det mye jeg likte med boken, men også mange ting som gjorde at den ikke traff meg helt innerst. Skulle kanskje ønske at vi også fikk høre hva Iben tenkte om hele situasjonen. Derfor får uke 40 en terningkast 3.

Det vanskelige dilemma

Annabelle

Tjøme ungdomsskole

16.10.2023

Uke 40 er en roman skrevet av Taran L. Bjørnstad. Boken handler om en 18 år gammel gutt, som satser på klatring, og har staket ut en plan for livet sitt. Even møter en jente som heter Iben på en fest, og forelsker seg. Uker senere får han nyheten om at han skal bli far. Dette kommer som et sjokk for Even, og aner ikke hva han skal velge. Skal han velge barnet sitt liv, eller sitt liv først?

Jeg syntes uke 40 er en ungdomsbok som har et veldig realistisk og bra tema. Hovedtemaet er å bli far ung, og hvordan man skal finne ut vanskelige valg. Det er enkelte ungdommer som blir gravide, eller blir far i ungdomstiden sin. Jeg syntes da det er veldig viktig å publisere bøker som handler om dette, grunnet til da kan flere forstå hvordan det er å være i denne situasjonen.

Personlig synets jeg boken er stort sett forutsigbar. Den ene plottwisten boken hadde var skikkelig sjokkerende. Dette syntes jeg gjorde Uke 40 til seg selv.

Alt i alt syntes jeg Taran L. Bjørnstad har skrevet en god ungdomsroman, som man ble veldig oppslukt i. Forfatteren har gjort en god jobb på å virkeliggjøre boka. Personlig liker jeg mye plottwister i en bok, dette hadde ikke Uke 40. Likevel likte jeg fortellingen, og temaet på boka. Hvis du liker en forutsigbar bok, er dette boken for deg. Jeg gir Uke 40 terningkast 4.


Fin bok for alle ungdommer

jenny

Flåtestad skole

16.10.2023


I boken "uke 40" møter du en gutt som heter Even, Even går på videregående og skal være med i NM i klatring. En kveld er han på fest hvor han møter en jente som heter Iben. Even blir fort interessert i Iben og kvelden ender med at de ligger sammen. Even forelsker seg i Iben, mens Iben både virker interessert og uinteressert om hverandre. Flere uker senere finner Even ut at Iben er gravid og det er for sent å ta abort. Even må ta valget mellom å bli far eller ikke.

Boken passer målgruppen godt, den egner seg godt å lese for alle ungdommer. Det blir tatt for seg flere aktuelle temaer for dagens ungdom i boken for eksempel kjærlighet, skole, sport, vennskap og graviditet. Forfatteren har klart å skrive på en måte som passer ungdom, når karakterene i boken snakker eller tenker høres det ikke ut som det kommer fra en voksen. Det er bare noen få steder hvor forfatteren har brukt banneord på veldig tilfeldige steder, som ungdommer ikke hadde gjort.

Det er lett å forstå handlingen i boka fordi det ikke skjer for mye på kort tid. Boken starter ikke for brått på så man får satt seg godt inn i handlingen. De forskjellige karakterene i boka blir introdusert i et passe tempo og på en god måte. Da får man bedre forståelse for både boken og karakterene. Jeg synes dette gjorde at boken ble lett å lese og lett å like. I tillegg var handlingen i boka troverdig og kunne skjedd i virkeligheten. Karakterene var også realistiske. Det er noe som gjør at jeg liker boka enda bedre.

Det eneste jeg ikke liker så godt med karakterene er hvordan Iben som er kjærlighetsinteressen i boka er beskrevet. For eksempel snakker Iben masse om filosofi og har ikke sosiale medier. Det er veldig få ungdommer som tenker på det som kult. I starten av boka synes jeg også at Iben ble snakket litt for mye om. Måten Iben er beskrevet mye gjør at man forstår hvor sterke følelser Even har for Iben men, jeg ble lei av å høre om en av de viktige karakterene i boka etter kort tid.

Jeg synes boka var både fin og spennende frem til den nådde høydepunktet. Jeg synes den var spennende fordi man forstår hva som kommer til å skje videre i boka, men man vet ikke når eller hvordan det skjer. Det gjør at spenningen bygger seg også opp på en god måte. Høydepunktet i boka vil jeg si er når Even finner ut at Iben er gravid. Etter høydepunktet synes jeg boka ble litt mer kjedelig, da handlet det mye om det samme og de gangene det skjedde noe nytt passet det ikke inn i handlingen eller var helt irrelevant for handlingen.

Jeg likte godt at boka er skrevet fra gutten sin perspektiv og ikke jenta sitt, det er ikke like ofte at bøker om graviditet skrives fra guttens perspektiv. I tillegg til at leseren får høre om Evens følelser og tanker om å blir far får man også lese mye om forholdet hans til vennene sine etter at han får vite at han kanskje blir pappa. Det er spennende å lese om hvordan graviditet kan påvirke gutters liv.

Boka uke 40 er en fin bok for alle ungdommer. Den er lett å lese og har en fin handling som er aktuell for dagens ungdom. Jeg ville gitt boka terningkast fire, men vil fortsatt at den skal nomineres til u-prisen.


Et vanskelig valg

amelie

Flåtestad skole

16.10.2023

Boka jeg har lest heter Uke 40 og handler om en gutt som heter Even. Han går på videregående og klatrer aktivt for å kvalifisere seg til NM. En kveld drar han på fest med vennene sine. Der møter han en jente som heter Iben. Hun er 2 år eldre og Even blir fort interessert i henne. De ligger sammen samme kveld og Even blir veldig forelsket. Problemet er bare at Iben både virker interessert og uinteressert på samme tid, noe som gjør det vanskelig for Even å vite hvordan han skal oppføre seg rundt henne. En del uker senere får Even beskjed om at Iben har blitt gravid, og at det er for sent å ta abort. Så nå må han ta valget på om han vil bli far eller ikke.

Dette er en bok som tar for seg mange viktige temaer for ungdommen i dag, bland annet graviditet, kjærlighet, familie og vennskap. Boka er en roman som går under sjangeren drama. Det var ingen pangstart i boka, men jeg synes fortsatt det var noe spennende med boka med en gang. Man hadde så lite informasjon i starten, noe som gjorde at man ville lese mer. Allikevel ble jeg skuffet da jeg kom lenger inn i boka. Jeg synes den hadde en ganske flat spenningskurve og det var lett å kunne tenke seg frem til mye av handlingen. Det ble også sagt en del unødvendige ting som jeg ikke synes passet helt inn, fordi det ble sagt på litt rare tidspunkter.

Selv om spenningskurven var ganske flat, var det noe med boka som gjorde at jeg fortsatt ikke satt og kjedet meg. Jeg kunne ofte tenke meg frem til hva som kom til å skje, men jeg visste aldri når det kom. Det var også gøy at boken var skrevet fra Evens perspektiv og ikke Ibens.

I tillegg til dette synes jeg forfatteren har skrevet om mange gode temaer. Som sagt handler den om kjærlighet, familie og vennskap, og det er spennende å følge Even når han møter på vanskeligheter rundt disse temaene. For hvordan skal han fortelle venner og familie at han har gjort en jente gravid, og hvordan skal han fortelle de at han kommer til å bli far.

Hvis noe skulle vært annerledes, skulle jeg ønske at vi ble bedre kjent med flere av vennene til Even. Man fikk vite veldig lite om vennene hans, for mesteparten av boka gikk til å beskrive hvordan Iben var. Even forklarte det veldig mange ganger og det var veldig mye repetisjon. Jeg skjønner godt at Even beskrev Iben så mye for at leseren skal forstå hvor mye han tenker på henne, men jeg synes fortsatt det ble litt for mye.

Dette er en bok jeg synes hadde passet bra for de som kanskje sliter med å forstå handlingen i avanserte bøker, og for de som synes det er vanskelig å lese mellom linjene.

Boken var helt ok, men det kunne vært mer variasjon i handlingen, derfor gir jeg denne boka terningkast 4.

Å miste kontrollen

Sofie Ressin

Tjøme ungdomsskole

5.10.2023

Denne romanen er skrevet av Taran L. Bjørnstad. Denne boken handler om å miste kontrollen, ikke vite hvor du skal gjøre av deg. Den handler om å ta valg og prioriteringer.

Even møter en jente på fest, de henger sammen masse, men likevel rekker de ikke å bli godt kjent med hverandre. Ikke viste han at hele fremtiden hans skulle blitt snudd på hode, tror Iben at han er i stand til å ta vare på en baby.

Boken er litt kjedelig midt i handlingen, de drøyer boken litt som gjør det litt kjedelig å lese. Men jeg synes fortsatt at de har gode spenningstopper. Men midt i boka er det en litt for lang periode hvor det er litt dødt. Dette er noe som kan føre til lesestopp for de som ikke er så glad i å lese.

Dette er en bok som flere unge voksene kan kjenne seg litt igjen i. Jeg tror at noe av det forfatteren prøver å få frem at vi mennesker trenger noen å snakke med om noe som dette skjer. Den handler om å miste kontrollen og hvordan det er å ta store valg alene.
Forfatteren har gjort en veldig bra jobb med slutten av boken, da treneren snakket med Even til fornuft var det rørene. Han får frem at Even burde være stolt over det han har fått til og at det ikke skal stoppe klatringen for ha kan få til begge deler.

Kort oppsummert er Uke 40 en bra bok, det er en ikke alt for lang bok med et fint budskap og relaterende for noen. Denne boken vil jeg anbefale til ungdommer fordi den viser at det er lett å miste kontrollen iblant. Jeg har mange positive inntrykk av denne boken, men litt kjedelig i midten som kan føre til lesestopp. Ellers er den helt grei og derfor gir jeg uke 40 terningkast 4.


Spennande å få sjå eit nytt perspektiv!

Veslemøy

Bryne ungdomsskule

5.10.2023

Eg har lest boka “uke 40”. Dette er ei bok om klatraren Even, som gleder seg til ei framtid med klatring, militæret og studietida. Ein dag møter han Iben, ei jente som er 2 år eldre og studerer filosofi. Det Even ikkje veit er at dette møtet vil snu livet hans på hovudet.

Denne boka er ein roman og er skriven på bokmål. Det er ingen bilete og ein del tekst. Det er ei bok som passer begge kjønn frå 13 år og oppover. Starten av boka var kjekk, men midten var veldig langdryg. Slutten av boka var veldig spennande og du fekk på ein måte “ro i sjela” fordi du endeleg fekk vite korleis det gjekk. Eg synest nokre av personane var litt forvirrande å forstå kven var. Dei var ikkje sånn veldig viktige, men det skaper irritasjon av å ikkje skjønne kven folka er. Det er og veldig spennande å få lese dette gjennom ein gut sitt syn, sidan me som regel kun høyrer historiene frå eit jentesyn.

Eg gir boka terningkast 5 fordi den var veldig spennande sjølv om den var langdrygen. Eg synest den har eit viktig budskap og at alle har godt av å lese denne boka.

Vanskelig valg

Amalie

Tjøme ungdomsskole

4.10.2023

Uke 40 er en roman som er skrevet av Taran L. Bjørnstad. Boken handler om en gutt på 18 år som heter Even. Han får vite at han skal bli far, hva skal han gjøre nå? Han vet ikke noe om hvordan man skal være far, dette ble et vanskelig valg, skal han beholde barnet?

Jeg syntes denne boken var veldig gripende til tider og veldig langsom til tider. Even satser på klatring, hvordan skal han klare det med en baby? Boken er et fint eksempel på hvor vanskelig det er og ta store valg. Og hvordan man kan hjelpe folk som må ta store valg. Jeg tror ikke Even hadde klart dette uten foreldrene hans, bestevenninna hans, leger også videre.

Jeg liker Even, han virker som en snill og morsom fyr. Men han blir annerledes etter den store nyheten. Og det er fullt forståelig, men etter det likte jeg han litt mindre. Han var ikke seg selv lenger, han var lei seg hele tiden. Det tror jeg de fleste som får denne nyheten blir. Innerst inne tror jeg han bare er god og vil alle godt.

Forfatteren lykkes i å skrive en tragisk roman. Det kommer noen plot twister innimellom, når man mist venter det! Jeg syntes det var noe av det som gjorde boken spennende. Boken er ganske forutsigbar, utenom de plot twistene så vet jeg allerede hva som kommer til og skje på de neste sidene. Det ene budskapet i boken handler nok om hvor vanskelig det er og ta store valg, og at man bare må støtte venner, familie, bekjente og andre som må ta slike valg.

Kort oppsummert mener jeg at boken er spennende til tider og at den har overaskende vendinger. Samtidig er den ganske forutsigbar, jeg liker ikke det fordi jeg syntes det blir litt kjedelig. Denne boken er også en typisk bok som fører til lesestopp for ungdommer som ikke elsker å lese. Jeg ville anbefalt boken for ungdommer som liker å lese romaner. Uke 40 får terningkast 4 av meg.


Se alle anmeldelser