Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

La oss velte hele byen

La oss velte hele byen

Utgitt av Cappelen Damm

Språk Norsk (bokmål)

Sjanger

Utgivelsesår: 2024

Om boken

Den verden vi kjenner er ødelagt av krig, etsende regn og dødelig pest. Mange overlever – men noen overlever bedre enn andre:

"Jeg tenker på de store, farlige byene. De som pruster og snøfter og ruller hvor de vil. Mamma tegnet en by for meg en gang. Streket den opp med de svidde treflisene på en av fillene sine. Et digert tårn med hundrevis av lysende vinduer. Helt nederst tegnet hun store hjul og kraftige belter. For en by må komme fram overalt."

Berlin er en slik by, et monster som ruller omkring på digre larveføtter og tømmer verden for mat og metaller.


Aivar er fra Grevlingstammen og må rømme da byen kommer for nær boplassen deres.

Vira har vokst opp i første etasje i Berlin. Det er forbudt for henne å besøke de andre etasjene. Men Vira elsker å klatre, og da hun blir fersket i å klatre for høyt – helt til sjette etasje – må hun begynne å spionere og tyste på sine egne.

De to ungdommene vet ikke om hverandre, men rundt dem planlegges et angrep som vil involvere og påvirke dem begge.

Er det noe håp for dem – for verden?

Anmeldelser (59)

La oss velte hele byen

Ingrid

28.11.2024

Bokanmeldelse-La oss velte hele byen



Boka handler om en ødelagt verden grunnet krig og konflikt. Handlingen skjer i en potensiell framtid. Ungdommene Vira og Aivar lever i to helt forskjellige miljøer som vil ta over hverandre. Vira lever i Byen som har makt og penger. De tar alt de vil ha, og stopper alle som står i veien for dem. Aivar lever i dyreriket hvor de enda prøver å bruke de gjenværende naturressursene for å overleve. Aivar og flokken hans er konstant på flukt fra Byene. Imens Aivar og Vira prøver å gjøre det beste for sitt folk, skjer det drap og svik. Boka er en fortelling om dagens samfunn også. Det er ingen som kan stole på hverandre, og vi er i konstante kriger og konflikter.



Jeg mener boka var en oppvekker til hvordan verden faktisk er. Den forteller oss hvordan samfunnet fungerer, og at man ikke kan stole på noen. Denne boka er en bra måte å fortelle ungdommer om realiteten. Jeg synes at den var veldig dyster og trist, men det måtte til for å få fram budskapet i boka. Starten gikk litt sakte, og derfor var det litt vanskelig å komme inn i selve historien.



Terningkast: 4

God oppbygning – forhastet slutt

Sunniva, Hauketo Skole

25.11.2024

Anmeldelse av «La oss velte hele byen»

Se for deg en tid om mange, mange år. Verden du en gang kjente er ødelagt av krig, etsende regn og dødelig pest. Det er fire monsterbyer som ruller rundt, tar det de trenger og ødelegger alt i sin vei. For de eneste måtene å overleve på er: 1. være nådeløs og sterk, eller 2. holde tett sammen. Det er nettopp dette boka «La oss velte hele byen», handler om. En dystopisk ungdomsroman med et unikt og originalt konsept skrevet av Tor Åge Bringsværd.

Vi følger to hovedkarakterer som ikke vet om hverandre, Aivar og Vira. To ungdommer med helt forskjellige liv. I monsterbyen Berlin, der statusen din bestemmes av hvilken etasje du bor i, holder Vira til i nederste etasje. Av den grunn, er hun oppvokst med akkurat nok for å leve et semi-komfortabelt liv. Vira har alltid elsket å klatre, men alt endrer seg da hun en dag blir fersket i å klatre opp til sjette etasje. For å redde seg selv, må hun begynne å tyste på sine egne i bytte mot et bedre liv. Aivar derimot, ble født utenfor byen og har hele livet kjempet hardt for å overleve. Når stammen han følger plutselig oppdager at Berlin har kursen rett mot dem, blir de nødt til å rømme. Dessverre ble de overfalt av Berlin-jegere og alle mistet livet unntatt Aivar og hans bestevenns lillesøster. Sammen slår de følge med andre rømlinger og finner en motstand som planlegger et angrep på Berlin.

I mine øyne er boka godt skrevet, og enhver scene er beskrevet slik at man kan se det for seg i hodet. Dette faller definitivt under min smak. Boka har en spennende og original plot, samtidig som jeg merker at den tar opp mange temaer fra virkeligheten. Blant disse er for eksempel klasseforskjeller, manipulering og en framtid der verden er ødelagt på grunn av menneskers handlinger. Boka har en fin og detaljert introduksjon som kanskje kan virke litt forvirrende for noen. Den røper ikke for mye i starten, så mer og mer blir avslørt jo lenger man leser i boka. Oppbygningen til slutten er nær perfekt og man får sette seg ordentlig inn i karakterenes individuelle tankegang. På den andre siden mener jeg at slutten blir alt for forhastet. Hvis jeg skal pirke på noe, må det være nettopp dette. All handlingen skjer så fort på slutten og man får ikke noe særlig innblikk i hva karakterene tenker og føler. Den mangler detaljer som er viktig for å se for seg historien. I tillegg til dette legger jeg merke til at det er mange «sidehistorier» som ikke har noen slutt. Vanligvis i bøker, ville jo disse påvirket og vært små pekere mot slutten. Det som terger meg, er at de i denne boka blir «ubetydelige». De har ikke noe å si for slutten. Jeg sitter fortsatt igjen med for mange spørsmål til at det kun blir en såkalt «åpen slutt». Det får meg til å tenke at det kanskje kan være starten på en bok 2. Den kunne eventuelt tatt opp fortellingen fra der bok 1 sluttet, vist hva slags forbindelser sidehistoriene har med hovedhistorien og beskrevet handlingen nøyere i ettertid. På den måten vil historien føles mer komplett – selv om den har en åpen slutt.

Boka er definitivt bra, men mangler fortsatt litt for å nå perfeksjon. Med alt tatt i betraktning, mener jeg at boka gjør seg fortjent til terningkast 4.

Uprien sin værste bok

M

22.11.2024



La oss velte byen er en blanding av science fition og dystopi. Boka er en todelt historie som både forteller om Aivar og Vira. De er begge ungdommer.
Vira vokste opp i den store byen Berlin. Hun vokste opp i 1 etasje om fikk ikke lov til å gå høyere. Men hun er veldig glad til å klatre så hun klatrer opp blokka. En dag klatra hun helt opp til 6 etasje og blir tatt med inn av den ene damen som bor der.
Aivar er vokste opp i grevling stammen og måtte vokse opp fort fordi begge foreldrene hans ble kastet ut av grevlingstammen da de ble 30 år gamle. Han må ta over rollen som stor å hjelpe lillesøsteren sin og hjelpe henne rømme når byen kommer nærmere dem.

For min del er dette en bok jeg ikke kommer til å anbefale fordi det er litt vanskelig å forstå den. Det er en treg start som holder seg ganske rolig med en åpen slutt som ikke trengte å være med. Når man leser boken, vet man ikke helt hva hovedpersonen er og dette synes jeg han kunne fått inn i boken mer tydelig. Det er fordi å finne ut om man leser om en grevling eller et menneske. Noe av det eneste som var helt ok var plottet. Jeg synes at plotet i boken er ganske bra og redder denne boken. Men det er ikke mye mer som er bra med denne boken. Det kan være at boken er så treg som den er fordi forfatteren som lagde boken er gammel, men jeg hadde forventet mer av personen som skrev Karsten og Petra.

Jeg skal ikke bare si dårlige ting om boken fordi det finnes også noen gode ting om boken. Jeg vil si at om forfatteren hadde skrevet om boken og laget den til en voksenbok hadde den kansje gjort det bredere en den gjør nå. Det er fordi det er en ganske treg bok å sjenerelt ungdom har ganske dårlig konsentrasjon evne over tid og da trenger de en bok med ganske mye spenning for å holde seg konsentrert.

Boka fremstiller hvordan ungdommer har det ved å ha to ungdommer med to helt ulike livssituasjoner så vi får se hvordan de tilpasser seg miljøet de bor i. Vira bor i byen og er ganske moderne. Men Aivar bor helt anderledes som et villfolk i telt og biler.

Men i bunn og grunn er det en ganske dårlig bok og jeg gir den terningkast 2.

La oss velte hele Boken

Sigurd

21.11.2024

La oss velte hele boken Bokanmeldelse av La oss velte hele byen Av Sigurd 9C

«La oss velte hele byen» er en fremtidsdystopisk ungdomsroman som ble utgitt i 2024 av forlaget Cappelen Damm, og har 187 sider. Tor Åge Bringsværd er en norsk forfatter, født i 1939. Han er en dramatiker, redaktør, oversetter, skribent, science fiction-forfatter og manusforfatter. Han er også kjent for en rekke science fiction-bøker og TV-produksjoner laget sammen med Jon Bing. Han ser på seg selv som en anarkist, en styringskritisk overbevisning som kanskje er grunnen til at han skriver fremtidsdystopier.

«La oss velte hele byen» handler om en dystopisk verden, preget av sykdom, død og atomkrig. Det er bare fire store byer igjen. De går på store larveføtter som ødelegger alt de ser, og består av flere etasjer. I eksposisjonen blir vi kjent med Aivar som bor i en landsby på bakken. De som bor i landsbyen, kaller seg «grevlinger» og «rever», men blir kalt for «villmennesker» av de som bor i byene. De blir redde når de ser at Berlin kommer i deres retning, og forsøker å flykte. De blir likevel angrepet av Berlins soldater og alle grevlingene og revene blir drept unntatt Aivar og Uri. I eksposisjonen blir vi også kjent med Vira, som er en jente som bor i den nederste etasjen i Berlin. Hun liker en gutt som heter Rumen, og hun elsker å klatre. Hun er snart gammel nok til å jobbe, noe hun gleder seg til siden hun da kan hjelpe foreldrene sine. Men det betyr at hun ikke kan klatre i de andre etasjene lengre. En dag klatrer hun og Rumen for høyt opp i en av de høyere etasjene, og noen legger merke til det, noe som får konsekvenser for dem.

Noen av temaene jeg fant i «La oss velte hele byen» er oppvekst, overlevelse, ondskap, krig, usikkerhet, dystopi og utvikling. Boken tar også opp temaer som har med ungdomstid å gjøre. Noen av disse er usikkerhet, forelskelse og håp. Boken viser dette ved at menneskene på bakkene må overleve og utvikle seg i et samfunn av krig og ondskap. Men de har fortsatt håp. Samtidig lever innbyggerne i byene i ekstrem forskjell i status og dystopi. Sjangertrekkene i boken er klasseforskjell og totalitært styre som synliggjøres i beskrivelsen av byene. Det er også frihetstap, håpløshet og motstand som man kan gjenkjenne i «villmenneskene» på bakken. Ut ifra disse sjangertrekkene kan vi gjenkjenne science fiction eller undersjangeren fremtidsdystopi, siden det er en skremmende skildring av et ødelagt samfunn. Synsvinkelen er fra en ungdom og en ungdoms livssituasjon, og ut fra det kan vi skjønne at det er en ungdomsroman. Det finnes to forskjellige synsvinkler i boken, den ene er Aivar og den andre er Vira, slik at vi kan se de samme sakene fra flere sider. Komplikasjonen i boken er at «villmenneskene» vil ta over byene, og forbedre systemet. Jeg tror budskapet med denne boken er at hvis vi forsetter å behandle planeten slik vi gjør så kan dystopien bli virkelig. Det er også en advarsel mot å bruke atomvåpen.

Bokens overraskelser og originalitet, og måten boken beskriver karakterer på, er veldig bra. Temaene og budskapet er også veldig viktige, men boken sin behandling av disse blir for kjedelig. Med unntak av noen få spennende sider etter «point of no return», og rett før klimaks, er handlingskurven ganske liten. Dette gjør mesteparten av boken kjedelig. Kronologien i boken er også vanskelig å følge, og slutten er uforståelig og skuffende.

Jeg mener ikke at boken er dårlig, men det er mye i den som kunne ha blitt gjort bedre for å øke spenningen. Hvis du liker en ungdomsroman om fremtidsdystopi, tror jeg du vil synes denne er helt grei. Jeg vil gi denne boken terningkast tre av seks.

La oss velte hele byen

Hamza

21.11.2024

Dette er en bok anmeldelse om boken La oss velte byen av Tor Åge Bringsværd. Jeg synes at boka var spennende og enkelt og lese, men gikk altfor fort og hoppet over en stor periode av tid. Men overalt var det en grei bok og lese og var ikke kjedelig i det hele tatt.

Boken selv handlet om de to hovedkarakterene Aviar og Vira. Disse hovedkarakterene lever i to forskjellige verdener. Aviar lever sammen med grevlinger i en flokk som prøver å unngå byer. Mens Vira lever i Berlin en stor by og elsker å klatre høye lengder. Disse hovedkarakterene opplever stort skifte med der de bor som påvirker begge to skikkelig. Boka har kan bli enkelt lest av meg og andre ungdommer, noe som er bra. Denne boka bytter også på perspektivene til Aviar og Vira som gjør boka enda mer spennende. I tillegg til at boka har en god beskrivelse på Aviar og Viras familie.

Det som er dårlig, er at boka hopper over store lengder av tid flere ganger. Og at altfor mange karakterer blir tatt ut av boka veldig fort uten noen god beskrivelse unntatt hovedkarakterene.

Tilskutt synes jeg at boka at er skikkelig bra, men burde se mer på sidekarakterene og at det burde si litt mer av historien i stedte for og hoppe over viktige deler av boka. Total sett gir jeg terningkast 4. Veldig nærme 5, men det blir 4. Boka kan bli enkelt lest og har spennende innhold og bytter på perspektiv veldig mye, som gjør boka mer spennende. Jeg anbefaler boka til ungdommer som liker sci-fi bøker.


Anbefales ikke

Sofie

21.11.2024

La oss velte hele byen er skrevet av Tor Åge Bringsværd å kom ut i 2024. Boken handler om to ungdommer som lever to helt forskjellige liv i en verden med krig. Aivar er en 12 år gammel gutt som bor sammen med grevling stammen uti naturen mens Vira bor i byen Berlin. Berlin er en stor by på hjul med mange etasjer. De rikeste bor i de øverste etasjene mens de som er fattige bor nederst å holder byen rullende. Vira er fattig å bor nest nederst. Aivar er også fattig og blir med på en plan om å ødelegge Berlin fordi Berlin dreper nesten alle i naturen. De lever i fremtiden og boken er basert på hvordan det er å leve i framtiden.

Jeg syntes at boken var forvirrende og rotete å lese. Det var derfor vanskelig å skjønne handlingen og hva som faktisk skjedde i boken. Det var vanskelig å skjønne om de i boken var dyr eller mennesker siden menneskene hadde ulike dyrestammer med dyrenavn.
Det var lite som skjedde i boken på starten og all spenningen kom helt på slutten. Jeg syntes boken passer for de som er 14 år og oppover siden det er en ganske komplisert handling.
Jeg syntes ikke at boken fortjener å vinne U-prisen.

Ikke fengende nok

Sunniva

19.11.2024

“La oss Velte hele byen” handler om to ungdommer som lever to forskjellige liv. De to ungdommene kjenner ikke hverandre og har forskjellige meninger om hvordan verden burde være.

Dette er en dystopisk science fictionbok. For meg gir ikke boken mening fordi jeg skjønner ikke helt om det er snakk om virkeligheten eller om det er en oppfunnet planet. Starten av boka var veldig forvirrende. En av ungdommene var grevling, men var et menneske? Jeg synes ikke det ga mening, og jeg klarer ikke helt å få tak i dette universet.

Etter min mening tar det for lang tid å forstå handlingen i denne boken, noe som påvirker leseopplevelsen. Når jeg hadde lest slutten av boka skjønte jeg litt mer om handlinga, men det tok for lang tid, og man burde ikke måtte forstå handlinga når boka er ferdig.

Jeg synes at boka hadde et bra utgangspunkt, men det var veldig vanskelig å forstå.

Jeg synes at denne boken ikke er en verdig vinner, ettersom den ikke er fengende nok. Dermed gir jeg boken terningkast 4.

Gledet meg til å lese hver gang Gledet å lese

Tagrid 9F, Haugeåsen

18.11.2024

Boka heter «La oss velte hele byen». Boka har fantasi og spennende. De handler om Vera som liker å klatre, og bor i den første etasjen i byen Berlin, og om Aivar som bor utenfor byen og er en grevling.

Det som er bra i boka, er at det er alltid noe som skjer, og for meg er teksten lett å lese. Det var ikke så komplisert. Boka er veldig spennene jeg gledet meg alltid for å lese den. Jeg likte hovedpersonen, likte at de har forskjellige liv, og at de trodde på ulike ting.

Spenningskurven er på topp når Aivar går inn i Berlin, da var jeg veldig spent på hva som skal skje. Om han skal greie å overleve, om han klarer å velte byen.

Det som kan være bedre er avslutningen av boka. Jeg likte ikke avslutningen, det var veldig spennene og jeg gledet meg til avslutningen, men så ble jeg skuffet. Det andre tingen som boka kan være bedre i er at navne på boka er for langt. Når jeg starta med å lese boka så var det vanskelig for meg å huske hva den het, det kunnet vært en kortere navn på boka.

Jeg gir boka terningkast 5, fordi den var veldig spennene jeg likte den, selv om jeg likte ikke avslutningen. Likte hele historien. Det var noe nytt.

Boka bør nomineres fordi den er veldig spennende og historien er veldig fin.

La oss velte hele byen

Ole Gustav

15.11.2024

jeg likte ikke denne boken. Det var ikke noe spesielt for meg, men det kan være en bra bok for de med interesse. Jeg syns at den er forvirrende fordi at de brukte dyrenavn på forskjellige stammer som de var i. jeg gir den terningkast 2 fordi plotten var bra og bra med framtiden.

Boka er forvirrende å lese.

Alex

14.11.2024

Min opplevelse for denne boka var ikke helt forventa.
Jeg forventa noe mer spennende, mer personlige ting.
Fortellingen er grei, men mye av det blir forvirrende å lese. Av og til hopper de over til noe helt nytt for null grunn. Jeg ble usikker om mye i teksten, dyre gruppene og heisene var mest forvirrende.
Boka føles litt barnslig ut, men samtidig ikke. Det er flere setninger i boka som ikke passer inni en ungdoms bok, men når du nærmer deg slutten begynner det å bli som jeg forventa.
Boka er ikke for meg. Jeg ble ikke helt motivert av å lese den.

Jeg gir den en terningkast 3

Har du ikkje lest “The hunger games”?

Malene-Stangeland ungdomsskole

11.11.2024

Har du ikkje lest “The hunger games”?

Kjære Tor Åge, dette var skuffande. Dette er ein av dei kjedelegaste bøkene eg har lese.

Byrjinga av boka var veldig forvirrande. Når du seier “grevlingstammen” og “revestammen”, så veit eg ikkje om det er folk eller dyr du snakkar om. Hadde det vert fleire beskrivingar hadde det kanskje vert lettare å forstå. Derifrå bytter du heilt perspektiv, som gjer det endå meir forvirrande. Eg trur det hadde vert betre viss det vert eit klarare bytte.

Karakterane er vanskelege å sette seg inn i. Eg synest dei alle likna, og det gjør boka litt treig.

Denne “byen” Berlin har mange etasjar, og øverst er det best å leva, nederst er det hardare levekår. Detta minner veldig om “The hunger games”, der det er same konsept. Det er og skriven om ein “sladrefugl”, akkurat som i “The hunger games”.

Det gjorde att eg gav opp på omtrent side 70.
Eg må dessverre boka terningkast 1.

Uprisens verste bok?

Subhan

11.11.2024


«La oss velte hele byen» er en science fiction bok, som er nominert til uprisen 2024. For meg var dette en ny sjanger, og jeg klarte ikke å komme ordentlig inn i boka. Selv når jeg leste den ferdig, skjønte jeg ikke helt hva som skjedde. Starten på boka var forvirrende, og perspektivene/ jeg-personen endrer seg ofte. Dette betyr at man ikke helt skjønner hvor eller når i boka man er. Med alle disse faktorene, begynner jeg å lure på hvordan denne ble nominert for uprisen. Denne boka var rett å slett elendig.
Her er et kort handlingsreferat. «Aivar er en grevling. De bor i skogen, og levde som folk for flere hundre år siden. De liker ikke revene, fordi de sier at de eier territoriet. Jeg-personen blir endret til en jente i byen. Byene ruller rundt i verden, og ødelegger alt de vil. Det er flere etasjer, og de nederste har de ikke særlig luksus, men det er helt motsatt i 6. etasje.»
Denne boka er forvirrende, elendig, rar og uinteressant. Noen fine ting med denne boka er at noen liker dette sjangere, og at dette er noe som kan skje i virkeligheten. Jeg gir denne boka terningkast 2.


Dyr eller menneske?

Sol,Stangeland ungdomsskole

11.11.2024

Er det grevlingar eller menneske? Eg har lest halve boka og enda ikkje forstår om dei er grevlingar eller menneske. Skal eg innbille meg at grevlingar kan køyre eller at menneske kryp? Kanskje er dei ein mix av begge, men eg synest det burde ha stått på dei fyrste sidene om dei er grevlingar som kjørar eller menneske som er i ein dyrekult. Det er sikkert ikkje ei rar bok viss du klarer å forstå den, men når du ikkje forstår den er du usikker på kva du skal innbille deg og er usikker heile boka. Litt kjedelig bok når du ikkje forstår heile greia. Hadde ikkje gitt boka til noen yngre. Eg har spurt fleire folk om dei forstår boka, men ingen kan gi skikkeleg svar. Den er sikkert ganske god viss du får deg inn i handlinga, men det klarte ikkje eg. Det blir terningkast 1 frå meg.

Utroling kjedelig bok

Robert

8.11.2024

«La oss velte hele byen!» som er lagd av Tor Åge Bringsværd, er en veldig kjedelig fortelling. Boken er så sykt treig at jeg fikk ikke motivasjonen til å lese mer enn 102 sider. Karakterene var kjedelige, kul ide med at en bor i byen og en ute i naturen, det er bare veldig dårlig skrevet om.

Det er nesten ingenting spennende som skjer i boka. Jeg vet ikke hva jeg skal skrive om her fordi jeg skjønte ingenting av boka, synes det er litt rart med å bytte fra en hovedperson til en annen hovedperson. Det er en god idé, men den ideen likte ikke jeg.

Meningen med boka var at den skulle handle om fremtiden, men virker ikke ut som det. Bare en stor by med hjul og folk som lever som de er i steinalderen. Boken hadde vært gøyere hvis den hadde hatt mer spenning og hvis ting hadde skjedd raskere. Så for de som leter etter en bok som er har en engasjerende leseropplevelse, kan denne boken skuffe deg.

Terning kast 1

Nesten som å lese en 100 år gammel bok

Astrid Marie,Stangeland ungdomsskole

6.11.2024

La oss velte hele byen er veldig kjedelig bok. Det føles som å lese en bok fra fortiden, ikke fra fremtiden. Jeg klarte ikke å få motivasjon til å lese mer enn til side 144. Selv om karakterene er ungdommer så virker de som om de er 90 år elle noe. Ingen av de oppfører seg som sin faktiske alder.

Boka handler om Aivar og Vira som lever forskjellige liv. Boka starter med Aivar som er hovedperson. Hun er 12år i starten. I Grevlingstammen der Aivar bor blir de kastet ut når de blir 30 år. Pappaen til Aivar er 29år og blir snart 30, og da blir han for gammel til å bo der. Aivar gruer seg til at pappaen blir kastet ut fordi mammaen har allerede blitt kastet ut for to år siden.

Jeg synes det er litt rart at de er gamle når de er 30, siden 30 er ikke egentlig så gammelt… Videre i boka møter vi Vira. Hun er snart 14 som betyr at hun må begynne og jobbe for mat. Når de blir 4 år er de gamle nok til å være alene hjemme.

Jeg gir denne boka terningkast 1 fordi karakterene oppfører seg ikke som alderen deres og at det føles ikke ut som denne boka er skrevet om fremtiden. Den føles som å lese noe virkelig gammelt. Boka passer ikke får ungdom.

spennende

Eline

5.11.2024

Jeg har lest boka `La oss velte hele byen`. Den er skrevet av Tor Åge Bringsværd. Boka er en ungdomsroman og ganske dystopisk. Det er to hovedpersoner. Aivar og Vira. Aivar er fra Grevlingstammen og Vira er fra Berlin.

Jeg synes er bra er at boka er veldig kreativ og har mye fantasi. Når du leser denne boka så har du aldri lest noe lignende. Jeg syntes boka er spennende og liker måten den er skrevet på. Boka er ganske lettlest. Dette gjør at man vil fortsette å lese og ikke legge den fra seg.

En negativ ting er at det er lite skildring. Hovedpersonene hadde blitt mere troverdige viss det var mere skildring. Jeg syntes noen ganger at de spennende handlingene skjer litt fort. Det er på en måte to historier i boka, fordi vi følger to hovedpersoner og livet de har. Første gang handlingen byttet ble jeg litt forvirret, så jeg synes kanskje denne endringen kunne vært litt mer tydelig.

Som en oppsummering så er boka kreativ og forfatteren har mye fantasi. Men jeg skulle ønske at noen av handlingene hadde flere detaljer. Jeg tror boka vil passe for både gutter og jenter i alder 11-15 år, og Jeg vil gi boka terningkast 4. Jeg vil ikke nominere denne boka til u-prisen

Ikke en bok for meg

Gudjon

5.11.2024

Boken "la oss velte hele byen" er ikke en bok for meg. Den handler om en gutt som heter Aivar og foregår i en "krigsrammet verden".
Aivar og vennen hans, Haiko, finner ei jente som heter Uri. Resten av boken er mer eller mindre bare om hvordan Aivar bytter "Gruppe" i samfunnet, fra Grevling til Rev. Samfunnet er delt opp slik: Grevlinger, Rever, Bjørner og Byen. Grevlinger er nederst, og Byen er øverst. Byene kjører rundt omkring og er som store høy-teknologiske slott. Menneskene som bor der, har forskjellig "verdi" i samfunnet. Når byen nærmer seg så må alle flytte, eller så blir de påkjørt.
Jeg syns historien var grei å følge med på, men jeg syns den brukte for lang tid på unødvendige ting som f.eks. penger. Jeg gir boken terningkast 3, og jeg anbefaler den for folk som liker romantiske og framtidsstilte bøker.

En veldig "spesiell" bok

Sofia

31.10.2024

Ville du ha vært redd for en monsterby som ruller omkring med digre larveføtter og tømmer verden for metall og mat? Bedre spurt, ville du ha vært redd for Berlin? La oss velte hele byen er en dystopisk roman skrevet av Tor Åge Bringsværd.

La oss velte hele byen handler om Aivar som er fra en grevlingstamme. Vi følger livet hans og forfølgelsen av disse monsterbyene. Vi får vite om historien til de eldre «grevlingene» og de andre stammene. I tillegg følger vi livet til Vira. Hun er ikke et av de villmenneskene og hun bor i et av disse monsterbyene.

Selve boka er veldig forvirrende og vanskelig å forstå. Det var flere ganger der jeg måtte lese gjennom sidene om igjen og om igjen bare for å forstå det som foregikk. Selve språket var ikke vanskelig, men det var bare så rare ting som hendte i boka at det var nesten umulig å forstå. I tillegg så var ikke boka så spennende eller interessant som jeg hadde håpet på. Jeg trodde at boka skulle handle om et mer dystopisk tema og jeg hadde absolutt ikke forventet at hovedkarakteren var fra en grevlingsstamme.

Boka var ikke spennende i det hele tatt. I hvert fall så tok oppbyggingen til spenningen alt for lang tid. I hvert kapitel så skjedde det samme hele tiden. Det var aldri noe nytt. Unntatt for Vira sitt liv. Det var det eneste som var litt spennende.

Selv om boka var veldig rar, så likte jeg veldig godt at det var to hovedkarakterer. Kanskje likte jeg at det var to hovedkarakterer slik at jeg kunne få en pause fra Aivar sitt kjedelig og «spesielle» liv? Jeg likte godt konseptet med to hovedkarakterer fordi i boka så får vi se de livet til motstanderens side. Jeg skulle ønske at det var en mer dystopisk bok om bare Vira sitt liv i Berlin. Og om disse monsterbyene. Da ville jeg i hvert fall ha gitt boka et høyere terningkast.

Alt i alt så var boka en ganske kjedelig, rar og uspennende bok. Det eneste bra med boka var Vira sin del. For å ikke være så slem så gir jeg boka terningkast 2!

la oss velte helle byen

husnain

29.10.2024

Jeg mà innromme at jeg hadde heye forventninger til La oss velte hele byen var ikke ikke for for meg," men
jeg ble skuffet. Boken startet veldig uspendende og trengte tid på å komme i gang. Den første delen
føltes kjedelig og lite engasjerende, og jeg hadde problemer med holde interessen oppe.
Selv om historien til slutt begynte å bygge seg opp, var det ikke nok til å redde inntrykket mitt. For
meg var boken ikke godt forklart, ogjeg følte at mange av karakterenes tanker og følelser ikke kom
tydelig frem. Det var vanskelig å relatere seg til hovedpersonen, og jeg klarte ikke a engasjere meg i
reisen hans. Totalt sett var dette en leseropplevelse som ikke var for meg, og jeg kan dessverre. gir den terning kas 2 av 6

Opprøret mot Samfunnet

Star

29.10.2024

Boka finner sted i fremtiden, hvor verden er rammet av et nytt samfunnssystem. Det er bare fire mektige byer igjen i verden og byene opptrer som jegere og alt annet ute i verdenen er bare et bytte for dem. I løpet av boka blir vi kjent med to hovedkarakterer, nemlig Vita og Aivar. Aivar er imot byen og bor på utsiden av byene og frykter mest byen Berlin og de andre byene, byene blir nemlig sett på som antagonisten i boka, i hvert fall fra Aivar sitt perspektiv. Han er også en del av en nomadegruppe som kalles for Grevlingene. Den andre hovedkarakteren, Vita, jobber i Berlin og fra hennes perspektiv så synes hun at byen Berlin er en fin og en uskyldig by.
Jeg følte at boken var mørkere og skumlere enn den trengte å bli. Det jeg mener er at forfatteren trengte ikke å gjøre verdenen i fremtiden helt mørkt og dyster. Jeg kan ikke legge for mye av skylda på forfatteren, fordi det er hans første ungdomsroman bok og han er mest kjent for barnebøkene sine. Det kan hende at han misforsto litt og trodde ungdomsromaner var bare skumle og mørke. Generelt sett var boka egentlig ok på slutten, men starten var ikke fengende og tok tid for å komme i gang. Til slutt synes jeg at boka var litt spennende, men hvis forfatteren prøver seg på en til ungdomsroman, så ville det ha vært bra hvis forfatteren tok bedre tid på å forklare persongalleriet, altså alle karakterene mer nøyaktig. Boka var som sagt kjedelig også litt fengende på slutten og derfor passer det litt for sånne personer som liker sakte dystopi historier. Alt i alt, så synes jeg at boka fortjener et terningkast 3.

Bra utgangspunkt, men veldig treig

Kaja - Hellerasten skole

27.10.2024

I boka «La oss velte hele byen» møter vi de to hovedkarakterene; Aivar og Vira. Aivar er en fjorten år gammel gutt som tilhører en stamme med navn Grevling. Vira er en tretten år gammel jente som bor i Berlin, en by på hjul med mange etasjer. I løpet av boka får livene deres en drastisk endring.

Boka hadde veldig godt utgangspunkt til å bli en veldig bra bok, men jeg følte ikke forfatteren klarte å utnytte det helt. Flere ganger i fortellingen ble jeg forvirret og skjønte ikke helt hvor handlingen gikk. Det var egentlig ingenting som skjedde før de siste tjue sidene, den startet veldig treigt og så bare plutselig skjedde alt på en gang. Det virker som Tor Åge gikk lei av å skrive rett etter det faktisk skjedde noe.
Men det var også flere gode sider ved boka. Den hadde en bra verden med dystopiske trekk og flere gode karakterer. Og i tillegg hadde boka mange små detaljer som jeg likte veldig godt, for eksempel at gud er «Mor i himmelen».

Jeg velger å gi boka terningkast fire og jeg syntes ikke den burde nomineres til Uprisen.

Norges første manEn dystopisk kamp mellom villmenneskene og byenega

Mats

25.10.2024

La oss velte hele byen er en science-fiction bok, som er skrevet av Tor Åge Bringsværd. Boka er en ungdomsroman som forteller om hvordan en dystopisk framtid kan se ut. Boken ble utgitt av Cappelen Damm i 2024.

Hovedpersonene Aivar og Vira lever i forskjellige stammer rundt omkring i verden, Aivar er en del av grevling stammen som er også kalt villmennesker, Vira er en del av bjørnestammen som lever i byen Berlin som ruller rundt omkring i verden.
Byene som ruller rundt omkring stjeler alt de finner som kan være verdifullt, det er sånn Aivar mistet hjemmet sitt to ganger.
Villmenneskene og byfolkene slåss om liv og død i en dystopisk framtid.

Jeg opplevde at boka var litt treg i begynnelsen også var den litt rotete, boka burde ha vært lengre fordi all informasjonen kom veldig fort etter starten og det var litt vanskelig og huske på alt som hadde skjedd.
Men på den andre siden var spenning grei og hovedpersonene var ganske kreative.
Slutten var litt skuffende fordi det varte veldig kort, derfor synes jeg at vi burde ha en oppfølger.
Boka var ganske original på grunn av de rullende byene.
Denne boka gir et godt bilde om hvordan framtiden kan se ut, og selv om de rullende byene høres litt usannsynlig ut synes jeg at det er ganske troverdig.

Jeg gir boka terningkast fire.
På den ene siden var boka spennende, hovedkarakterene var greie, boka var original og boka var ganske troverdig.
På den andre siden var boka treg i begynnelsen og litt rotete.
Jeg anbefaler boka for folk som liker å lese science-fiksjon og er 12-15 år gamle.
Jeg synes at denne boka har en ok sjanse får å vinne, men mest sannsynlig ikke.

En bok om framtida

Amalie

25.10.2024

En bok om framtida

I starten av boka får vi møte en av hovedkarakterene som heter Aivar. Han bor i villmarka sammen med en slags stamme kaldt Grevling. Senere i boka møter vi den andre hovedpersonen som heter Vira. Hun bor i byen Berlin som ruller rundt på jorda fra alle slags retninger.

Når jeg først begynte å lese boka så ble jeg litt forvirret på grunn av navnene på stammene som man får vite om på starten. Jeg trodde det var faktiske dyrestammer de snakket om, men det var tydeligvis ikke det. Starten på boka syntes jeg var litt kjedelig, men det ble mer spennende etter hvert. Men en ting er når perspektivene av hovedpersonene byttet så ble jeg veldig forvirret fordi jeg skjønte ingenting om hva som skjedde. Men ellers så var det bra og spennende. Jeg synes egentlig at boka var litt kort fordi jeg hadde ønsket at slutten ble lengere og mer detaljert.

Boka er bra og har en god fortelling, så jeg gir den terning kast 3. Jeg vil ikke si at den bør bli nominert for Uprisen. Den er fortsatt bra for det, og jeg ville ha anbefalt den for ungdom fra alderen 13.

La oss hate denne boka :]

Liahm

25.10.2024

Her skal jeg prøve å skrive en anmeldelse om boka «La Oss Velte Hele Byen».


La Oss Velte Hele Byen er en bok som handler om det som skjer i framtiden etter en slags krig. I boka møter vi en god del forskjellige folk. Noen av disse inkluderer: Ene, Karmann, Rumen, Uri, Vatore, Aivar, Elric, osv. Boka er skrevet av Tor Åge Bringsværd. Jeg er ikke engang helt sikker på hva boka handler om, men det føltes ut som at de prøvde bare å overleve i en verden etter en stor krig.

Jeg synes ikke boka er så verst, men det er ikke så veldig ofte at forfatteren legger til deler som er faktisk nødvendig. Ja, man trenger noen unødvendige deler, men det var litt for mye av dem. Av den grunn føler jeg at det blir lett å legge fra seg boka, og jeg synes den generelt ikke var så spennende hele tiden.

Jeg har aldri lest en bok lik denne, og jeg føler at det er en del fantasi og kreativitet i det, men problemet er at den ikke fenger meg fordi det går så sakte. Det fører til at jeg lett mister fokus, og det blir lett å glemme hva som skjer underveis i handlingen. Boka får meg heller ikke til å se annerledes på ting, det endret absolutt ingenting for meg.

Handlingen i boka foregår etter en stor utslettende krig, og forfatteren skrev den kanskje for å vise hva som kan skje?

Boka føles ikke så realistisk. Hvis en sånn krig skulle skje tror jeg ikke akkurat verden hadde blitt SÅNN av den krigen. Nesten alt hadde vært i ruiner, ja, men jeg tror ikke det blir SÅ ille.

Jeg synes at boka var kjedelig fordi handlingen gikk så sakte fremover, men det var lett å forstå det meste av det som skjedde. Jeg blir heller ikke skikkelig kjent med karakterene i historien. De beskrives ikke godt nok og vi blir heller ikke kjent med hva de tenker å føler på en ordentlig måte, synes jeg. Jeg hadde ønsket at forfatteren hadde skrevet dem fram på en mer interessant måte. Slik det er nå, er det “Dette skjer, og det skjer”.

Selv om denne boka kan passe for andre, nådde den ikke helt opp hos meg.

Jeg gir boka terningkast 2.

Jeg anbefaler den ikke til Uprisen.

«Dystopisk rullende framtid»

Markus

25.10.2024

«Dystopisk rullende framtid»
La oss velte hele byen av Tor Åge Bringsværd er en dystopisk roman som handler om hvordan fremtiden vår kan se ut. Boka ble utgitt i 2024 av Cappelen Damm.
I boka følger vi to hovedkarakterer, Aivar og Vira som lever to helt forskjellige liv. Vira bor inne i Berlin en av de fire store rullende byene, og Aivar bor utenfor byene, i villmarken.
Boka starter med at vi blir kjent med Aivar. Aivar lever sammen med en gruppe som kaller seg Grevling. En dag ser folkene i Grevling en sladrefugl (En fugl som blir sendt ut av byene for å utforske og se om det er trygt å dra den veien) Når de ser dette bestemmer de seg for å flytte. Vira bor i den nederste etasjen i byen Berlin, hvor alt er mørkt og man jobber nesten hele dagen siden man er fjorten. I boka finner vi ut at Vira er glad i å klatre og at hun ofte klatrer opp til de andre etasjene, en dag klatret hun med en venn helt opp til sjette etasje, hvor det venter en overraskelse.
Jeg syntes at denne boka er spennende og at det var gøy å lese den. Måten boka setter deg rett inn i historien og forteller om hvordan verdenen funker på samme tid som karakterene får vite om det, er noe denne boka gjør veldig bra. Verdenen føltes veldig levende og realistisk, og det gjør til at jeg har lyst til å vite mer om hvordan det er i andre steder i denne verden. Det med å ha to hoved karakterer er en vanskelig ting å gjøre riktig, men jeg syntes at forfatteren var flink til dette, selvfølgelig var det noen ganger hvor det ble litt forvirrende og boken hadde dratt nyte av en oppfølger, men på den andre siden så er boka veldig bra på egenhånd.
Denne boka gir jeg terningkast: 5


Den forvirrende boka

tea

25.10.2024

Forvirrende bok.
Boka handler om at det var en gutt, Aivar, som bor ute i naturen og en jente, Vira, som bor i Berlin. Berlin er en rullende by som høster det den finner av ressurser og dreper nesten alle som bor i naturen. Byen Berlin er delt opp i etasjer etter hvor mye penger man har. Aivar blir med på en plan med mange andre om å ødelegge Berlin, men hvordan ender det?
Jeg synes denne boken var veldig rar og vanskelig å forstå. Jeg skjønte ikke om det handlet om mennesker eller dyr i starten. Det skjedde så mye på samme tid og jeg hadde ofte problemer med å skjønne hvor karakterene var i boka og hva som skjedde akkurat da.
Selv om det i lengre perioder ikke skjedde så mye så var ikke boka så kjedelig å lese. Miljøet og området de levde i var ganske spennende og gøy å lese om. Det kan kanskje minne litt om det samfunnet vi lever i dag.
Jeg gir denne boken terningkast 3.
Jeg vil ikke anbefale denne boka til Uprisen.

Utrolig forrvirrende

Mari

25.10.2024

Boka La oss velte hele byen, handler om en gutt, Aivar, som bor ute i naturen og en jente, Vira, som bor i Berlin. Berlin er en rullende by som dreper nesten alle som bor i naturen. Den tar også alt av nyttige ting den kommer over når den ruller avgårde. Byen Berlin er delt opp i etasjer og mennesker bor i de ulike etasjene etter hvilken status de har. De fattigste bor nederst og de rikeste bor øverst. Aivar blir med på en plan med mange andre om å ødelegge Berlin, men hvordan ender det?
Jeg syns denne boka var veldig rar. Jeg skjønte lite av den og den var skikkelig forvirrende. For meg hoppet den alt for mye fram og tilbake uten at det kom tydelig fram at historien skiftet fokus til en annen person. Jeg syntes også at det var vanskelig å oppfatte om det handlet om grevlinger eller mennesker i starten, og det skjedde forskjellige ting på samme tid uten at det kom godt fram hva de forskjellige tingene var og hva som skjedde. Jeg synes imidlertid at boka var spennende på starten og på slutten.
Selv om det ikke skjedde så mye så var ikke boka så kjedelig å lese. Miljøet og området de levde i var ganske spennende og gøy å følge med på. Mye kan kanskje minne litt om de utfordringene vi lever med i dag enkelte steder i verden. Da tenker jeg for eksempel på diktatur. Denne boka passer for ungdommer, selv om den ikke appellerte helt til meg.
Jeg gir den terningkast 2.
Jeg synes ikke denne boka bør nomineres til Uprisen.

La oss velte hele byen

Kaja

25.10.2024

La oss velte hele byen er skrevet av Tor Åge Bringsværd og er innenfor sjangeren roman dystopi. Den er publisert av forlaget Cappelen Damm.

I boken møter vi Aivar og Vira som lever to helt ulike tilværelser. Aivar bor sammen med Grevlingstammen ut i det fri i en verden som er preget etter en fatal krig.Vira bor i den rullende byen Berlin, som er en svær konstruksjon der mennesker lever i etasjer. De som er fattig og som holder byen rullende, er de som bor nederst, mens de rike bor i de øverste etasjene. Berlin høster alt den kommer over av ressurser mens den ruller av gårde på sin vei. Begge bor på bunnen av systemet på hver sin måte, og prøver å klatre oppover. Hva skjer videre?

Jeg synes personlig at denne boken ikke var noe for meg, fordi jeg ikke klarte og leve meg helt inn i boken. Jeg klarte heller ikke å forstå handlingen helt. Jeg synes også at den var ganske tungt å lese fordi den ikke hadde noen bilder og den hadde mange sider. Jeg har imidlertid ikke bare var negative ting å si om den! Boken hadde en spennende slutt og boka hadde spennende karakterer. Det var også bra at boka hadde litt forskjellige verdener, sånn at det ble litt variasjon.

Jeg vil anbefale boken fra 14 år og oppover fordi den er ganske tung å lese og ikke har bilder, noe som gjør at det for mange kan bli vanskelig å følge med i handlingen.

Jeg gir den terningkast 3

Jeg vil ikke anbefale denne boka til Uprisen.

Sparer det beste til slutt, bokstavelig talt!

Martha

25.10.2024

I boka «La oss velte hele byen» møter vi på to hovedkarakterer som lever to helt forskjellige liv. Aivar er en fjorten år gammel gutt som bor med det lille folket sitt, ved navnet Grevling. Vira bor i byen Berlin. Berlin er en stor by på hjul med mange etasjer. Hun er blant den laveste klassen i hele byen, men livet hennes tar kjapt en brå vending.

Jeg syns denne boka var interessant men ofte litt forvirrende, og den har forlatt meg med mange spørsmål. Det var flere ganger jeg ikke skjønte hvor handlingen foregikk eller hva som skjedde. Da jeg leste denne boka fikk jeg følelsen av at forfatteren hadde tenkt å skrive en veldig lang bok, men ble lei rett etter at han hadde skrevet plottet. Alt gikk nemlig veldig sakte helt til de siste ti sidene, da skjedde plutselig alt! Og det var først da jeg fikk mest lyst til å lese mer. Jeg syns ideen Bringsværd hadde var god og hadde potensialet til å bli en kjempebra bok, men den ble ikke utført på riktig måte.

Men boken hadde fortsatt flere gode sider, jeg likte hvordan forfatteren hadde tatt utgangspunkt i vår verden, men ga den en dystopisk tvist. Jeg syns også boken hadde flere interessante og gode karakterer.

Alt i alt syns jeg denne boken fortjener et terningkast 4, og jeg syns ikke den burde nomineres til uprisen.

Flott tema, Dårlig fortelling

Ishak Haugeåsen ungdomskole

25.10.2024

Jeg har lest boken "La oss velte hele byen" av Tor Åge Bringsværd. Den handler om to ungdommer, Aivar og Vira. De lever i en fremtid hvor byene er kjempestore og går på hjul. Aivar kommer fra en grevlingstamme og bor langt unna byene. Vira bor i Berlin, som er delt opp i mange etasjer.

Jeg synes boken hadde stort potensial fordi verden var veldig spennende. Selv om ideen er original og bra, betyr ikke det at boken er bra. Jeg likte den ikke så mye. Handlingen var forvirrende. Jeg syns at den ikke ble forklart godt nok. I boken beskrives det nesten ingenting, hvordan Berlin er eller hvordan befinner seg der.

Jeg syns at karakterene føltes ikke ekte. De viste nesten ingen følelser for eksempel, når Aivar møter problemer, reagerer han knapt, og det mister alle spenning, og det gjorde også å vanskelig å relatere til dem. Jeg synes også at slutten av boken ikke gav noen menin. Den var ikke spennende.

Jeg ble skuffet over boken.

så derfor syns den ikke burde nomineres til u-prisen.

Jeg gir terningkast 2

En bra bok

Yones

25.10.2024

Boka handler om flere ungdommer som bor i veldig forskjellig miljøer. Boka prøver å framstille hvordan livet kan være i fremtiden. Boka handler om en stor krig som påvirker en stor mengde mennesker.
Boken starter veldig rolig. Det går ganske treigt i starten, men så blir det mer spennende jo dypere man kommer i boken. Slutten var veldig uventet og overaskende.
Det var ikke så vanskelig å legge fra meg boken når timen var slutt eller jeg ble ferdig med leksa, fordi det var så mye tekst så jeg ble litt sliten i hodet og da var deilig å ta øynene av papir fullt med bare tekst.
Det var ikke så lett å kjenne meg igjen, fordi mesteparten av tiden gjorde karakterene ting jeg ikke ville gjort. Jeg levde meg ikke inn i boken, fordi karakterene var ganske annerledes fra meg, og handlingene var ting jeg ikke egentlig likte. Selv om jeg ikke likte innholdet syns jeg hele boken passer bra sammen og er skrevet veldig bra.
Jeg likte ikke hvordan boken endte, men jeg vil tro at noen liker det. Jeg syns det var ganske vanskelig å vite om historien var om dyr eller mennesker før jeg kom lenger inn i boken, så jeg brukte tid på å tenke på det, enn å bare lese. Når jeg lurte på det føltes det ut som en oppgave i nasjonale prøver hvor jeg må svare på spørsmål til teksten.
Jeg likte derimot at boken endret perspektiv ofte. Jeg likte også måten de fremstilte spenningen, fordi det føltes litt ut som det var en film med musikk som gjorde det litt dramatisk. Jeg likte forsiden, fordi det ga meg et type bilde hvor jeg kunne forestille meg litt hvordan det så ut. Jeg likte også hvordan boken var skrevet, fordi det føltes ut som de som var i boken hadde skrevet teksten selv, og jeg syns at den akkurat er uprisen verdig.

Terningkast: 5


Ikke u-prisen verdig

Mads Marcussen

25.10.2024

La oss velte hele byen er en bok med masse rare, korte tekster. Skjønte ikke alt, men det handler visst om at folk er skikkelig rare og kanskje at samfunnet er dumt? Bringsværd skriver ting som noen ganger gir mening, men ofte er det bare helt sykt – som om han bare bestemte seg for å skrive det første han tenkte på. Det er både morsomt og litt sånn hva skjer her egentlig stemning.
Boken er egentlig skikkelig rar og veldig vanskelig og forstå siden plutselig handler det om ekorn og rett etter handler det om grevlinger. Boka er veldig vanskelig lese siden det er så mye forskjellige handlinger. Boken er ikke bra nok for u-prisen syntes jeg det burde være et mye høyere snitt for og få inn en bok på uprisen!

Boken er egentlig ganske dårlig så den får en 2/6 anbefales egentlig ikke til noen!


La oss velte hele byen

Gutt 14 år ranaU

25.10.2024

La oss velte hele byen!
187 sider
Forfatter Tor Åge Bringsværd
Boken handler om en verden som har gått i atomkrig og det som er igjen er bare ødemark. Det er noen byer som ruller rundt på hjul og sluker alt de ser. Det er folk som lever i villmarka og folk som lever i byene.
Jeg likt ikke boka fordi jeg syntes den var kjedelig. Jeg likte ikke hvordan den gikk og jeg likte ikke hovedkarakterene. Historien var kjedelig, og det skjedde for mye for fort.
jeg gir terningkast 2.
jeg syntes ikke denne skal bli nominert til U-prisen.


Tror du du hadde likt boka?

Ella

25.10.2024

Tor Åge Bringsværd-La oss velte hele byen!
Aivar er en ungdom i en verden fylt av krig, dødelig pest, giftig regn og kamp om resurser. Hun må passe på lillesøstera si og må ta tøffe valg. En dag kommer lillesøstera hjem og Aivar må finne ut av hvorfor. Berlin har blitt til en veldig dårlig by som er delt opp i store klasseforskjeller og Aivar vil endre på dette, så hun kommer opp med en plan. Kommer dette til å fungere?

Jeg gir boka en terningkast 2 fordi jeg mener at den var veldig vanskelig å forstå. Det var også ikke helt min type bok, det er brukt et bra ordforråd, men måten handlingene var satt opp ga for meg veldig lite mening. Dette førte til at jeg fort syntes boka ble uinteressant. Jeg forsto ikke at de brukte en metafor gjennom hele boka før slutten som også gjorde det komplisert og forstå. Boka bygger opp mer spenning ti slutten som er bra. Jeg syntes kanskje det den ikke passer vår aldersgruppe helt, men samtidig tror jeg det hadde blitt veldig vanskelig for de yngre og forstå.

Jeg syntes boka ikke burde nomineres til Uprisen fordi jeg mener at den ikke passer vår aldersgruppe så bra.

Forsiden er bra, men innholdet..

Sabirina haugeåsen skole

24.10.2024

La oss velte hele byen er en ungdomsroman og en dystopisk bok, forfatteren av boka er Tor Åge Bringsværd, boken er publisert av Cappelen Damm. Denne boken er lik bokseriene Hunger Games og Divergent.

Jeg likte ikke boka så godt fordi på forsiden ser den veldig bra ut, men når man leser den så var den ikke særlig bra. Den var veldig vanskelig å forstå fordi den var veldig surrete. Hovedpersonene i boka er Milo og Aivar, Aivar er en av bestevennen til Milo og Aivar er lojal og støttende. Milo er modig og støttende når det trengs. Jeg syns forfatteren har skrevet bra, men det her var ikke noe bok for meg. Boken har veldig stort potensial, men starten var veldig forvirrende fordi da jeg leste boka fikk jeg vite at rever og grevlinger som rømte fra byene. Jeg syns at boken ikke burde nomineres til u-prisen fordi den var forvirrende.

Terningskast: 2

Jeg syns ikke boken var så god å lese fordi det var vanskelig å få med seg hva som skjedde.


Kreativ, men treig

Siri

24.10.2024

Jeg har lest boka «La oss velte hele byen!» av Tor Åge Bringsværd. Det er en dystopi som foregår i fremtiden, hvor byer ruller rundt på hjul, og resten av verden lever i frykt for å bli funnet av dem.

«La oss velte hele byen!» har to hovedkarakterer. Aivar, som kommer fra Grevlingstammen, og må flykte da byen kommer for nærme der de bor. Og Vira, som vokste opp i første etasje i Berlin, og må begynne å spionere på sine egne da hun blir fersket i å bryte reglene. De lever begge helt forskjellige liv, men et angrep planlegges rundt dem. Et angrep som kan drepe dem begge.

Boka er ganske treig, og det tar lang tid før den kommer seg til det spennende. Den har lite skildring der det skal være spennende, eller der det skal være et vendepunkt. Det gjør at boka blir veldig kort de stedende man gjerne skulle ønske at den ikke var det, og det kan oppleves som veldig brått. Man kunne se hvor det var ment at det skulle være et vendepunkt, men flere av disse vendepunktene var ganske forutsigbare. Ellers kom de bare så plutselig, og var ferdig så fort ettersom det var så lite skildring, at det ga lite mening. Til tross for dette, er ikke boka som noe jeg har lest før, og det gjør den veldig kreativ. Boka kan få deg til å tenke, og setter spørsmål ved blant annet bruket vårt av naturressurser, og hvordan et samfunn bør styres. Den får deg til å lure på hva som er rett, og hva som er galt. Den er skrevet på en enkel måte, uten for lange setninger, eller for vanskelige ord. Det gjør den lett å lese, og mer spennende.

For å oppsummere, stiller boka spørsmål ved hva som er rett og galt i et samfunn. Den er original, og jeg har ikke lest noe som dette før. Jeg skulle ønske at den hadde fokusert litt mer på de spennende delene i boka, og kanskje kommet dit litt før. Boka var ganske treig. Hvis du er veldig glad i dystopier, og ikke har noe imot bøker som bruker litt lang tid for å komme til spenningen og vendepunktet, tror jeg du kan like denne boka.

Jeg gir denne boka et terningkast 3, og synes ikke den bør bli nominert til U-prisen.

En god idé, men ikke utført riktig!

Daniel

23.10.2024

Denne boken var forvirrende, for å si det mildt. Jeg skjønte ikke tittelen før 100 sider inne i boken. Når boken skiftet perspektiv, tok det en god del sider før det gikk opp for meg. Det var en god ide at boken hadde flere perspektiv, men her ble det bare forvirrende. Over til selve historien. Spenningen bygget seg mye opp, og når Aivar hadde kommet seg inn i byen, fikk jeg lyst til å lese mer. Når begge hovedkarakterene møttes, var spenningen på sitt høyeste. Det som ødelagte litt var at når disse karakterene endelig møttes, var det bare på to sider. Dette var litt underveldende i forhold til hvor høy spenningen var.

Boken kunne gitt mer informasjon, slutten kunne vært litt lengre og boken hadde ikke trengt å spole fram 2 år i tid. Jeg gir denne boken et terningkast 2.

Barnslig innhold, men voksent språk

Emina

23.10.2024

Barnslig innhold, men voksent språk
«La oss velte hele byen!» av Tor Åge Bringsværd

Boken handler om en ungdom som heter Aivar. Han lever i en verden ødelagt av krig og dødelig pest. For å være helt ærlig så syntes jeg det var ganske vanskelig å forstå boken og handlingen.

Jeg gir denne boken terningkast 2. Jeg syntes den var vanskelig å forstå, altså boka var skrevet på en veldig voksen måte, men innholdet i boken er kanskje litt barnslig. Etter litt søk på google så forsto jeg at grevlingene var en metafor, dette kom ikke helt fram i boken.

Det jeg syntes er fint med boken er forsiden, boken ser veldig spennende ut, og er noe jeg hadde plukket opp på et bibliotek. Selv om denne boken ikke passer helt for meg, så tror jeg folk som liker fantasy, og også klarer å lese/forstå litt vanskelige tekster, hadde likt den.

Jeg syntes ikke denne boken burde nomineres til u-prisen fordi jeg tror ikke de fleste ungdommer i dag klarer å lese veldig «voksent språk», spesielt ikke hvis de vil kose seg med en god bok. Denne boken passer mer til voksne som liker litt dystopier, fantasier og liker de type bøkene, men som lett kan lese et voksent språk. Altså en bok med handlingen til en typisk barnebok, men ordforrådet og språk til en «voksen» bok.

For de fleste ungdommer tror jeg denne boken er tung å lese, og kanskje litt barnslig, med tanke på at den handler om grevlinger med ungdommer. Når man leser baksiden er det vanskelig å forstå hva boken handler om, når jeg valgte denne boken så trodde jeg den handlet om ungdommer, både fra forsiden og baksiden, men når jeg begynner å lese så var starten en grevlingdagbok eller noe lignende?

Det var veldig vanskelig å lese ut boken, både fordi det er vanskelig å forstå hva som skjer, men også fordi, fra mitt perspektiv, så var nesten hele boken grevlinger som snakket med hverandre.

[sett in rosende tittel her]

Theodor - Hellerasten ungdomsskole

22.10.2024

La oss velte hele byen! Er en Ungdomsroman om en verden som har blitt ødelagt av krig, sykdom og av en eller annen grunn etsende regn? I boka følger vi to ungdommer som heter Aivar og Vida. Boka skifter perspektiv mellom de to. Man skulle kanskje tro at dette blir vanskelig uten tydelig kapittelinndeling, men nei. Perspektivskiftet skjer ved at teksten bytter font. Dette synes jeg fungerer bedre.

Aivar er et såkalt «villmenneske» som bor på bakken og er i en stamme. Vida bor i en av de fire store byene som går på bånd og ruller rundt i verden for å finne ressurser og er liksom de «virkelige» menneskene som ser ned på alle andre. Boka er fengende, og åpen nok til at du kan bruke din egen fantasi.

Forfatteren er en 85 år gammel mann, men som likevel mestrer å skrive bøker for ungdom.
Boka bør nomineres til årets ungdomsbok. Jeg gir den terningkast 5.

‘’Hadde potensial’’

Reidun

22.10.2024

‘’Hadde potensial’’


La oss velte hele byen er en dystopisk science-fiction bok. Handlingene foregår i en verden som for lenge siden ble ødelagt av atomvåpen, og hvor byer har begynt å bevege seg for å overleve. I denne boka møter vi Aivar, et medlem av en stamme som kaller seg for grevlingene, og vi møter Vira, som bor i den rullende byen Berlin.


(Advarsel, innholdet nedenfor inneholder spoilere, hvis du ikke ønsker dette så kan du hoppe rett til min mening helt nederst i anmeldelsen)


Boka har en original ide, men det er ikke nødvendig vis det som avgjør om en bok er bra.

Jeg vil starte med å si at jeg ikke likte Aivars perspektiv.

For det første, så synes jeg at det føles litt feil at Aivar både tenker og kaller Uri for ‘’søster’’ flere ganger, når det viser seg at han har følelser for henne. Dette virker veldig rart for meg, og selv om de ikke er biologiske søsken så er det for eksempel veldig rart om to ste-søsken er i ett forhold. Uri og Aivar ga meg samme følelser.

For det andre, synes jeg Aivar virket følelsesløs fordi vi ikke fikk se traumene hans og sorgen hans, ja han ‘sier’ at han er trist, men han viser det nesten aldri, «show, dont tell». Dette gjør det vanskelig å knytte meg til karakteren, fordi jeg ikke får følt følelsene hans med han.

For det tredje, føltes skiftene mellom hans og Viras perspektiv veldig rotete og forhastet. Jeg tror det er på grunn av at vi hoppet i tid imellom første og andre gang vi møtte karakterene. Spesielt Aivars første tidshopp føltes brått fordi vi hoppet over så mange dramatiske hendelser, og i min mening ikke bruker nok tid på å vise hans følelser.

For det fjerde, ble jeg veldig skuffet over den siste kampen. Personlig forventer jeg mer av en kamp som blir bygget opp mot gjennom en hel bok, enn et par skudd, lite beskrevet ødeleggelse, og null kjente dødsfall. Jeg forventer at en så oppbygd kamp får meg til å virkelig ‘føle’ ting, noe denne kampen ikke gjorde for meg. Noe som i min mening hadde gjort kampen bedre er hvis vi kunne ha sett den fra Viras perspektiv. Dette kunne ha gitt oss en mer følelsesladd kamp, og hadde potensial til å gi oss en «de ødelegger hjemmet vårt» følelse. Denne typen følelse er for eksempel brukt i finalekampen i harrypotter når vi ser at skolen deres, hjemmet deres, blir knust i kampen. Jeg tror dette hadde gjort den siste kampen så mye mer følelsesladd.

Til tross for alt det andre synes jeg Vira sitt perspektiv var bra, fordi vi fikk høre tankene hennes og hvordan hun rasjonaliserte alt byen gjorde. I hennes perspektiv får vi virkelig følt hvordan hun blir hjernevasket, vi blir ‘vist’ ikke ‘fortalt’, «show, dont tell»


Jeg tror boka kanskje kunne ha reddet seg for meg om den hadde vært lengre eller hvis vi hadde hatt en bok til, men jeg kan ikke dømme denne boka på «hva om» og «hva hvis», jeg må dømme den på det materialet den har gitt oss. Derfor gir jeg boka terningkast 3, og jeg anbefaler den ikke til U-prisen.

En spennende dystopi!

Marie

22.10.2024

I en dystopisk verden lever mennesker splittet, noen som villmenn i skogen, noen i store rullende byer. Byene er overlegne, de tar alt de vil OG stopper ikke for noen. Denne urettferdigheten må stoppes, spørsmålet er bare hvordan.

Terningkast: 4

Jeg liker at boka er innvikla i starten, det gjør at du føler at du har gjort deg fortjent til å forstå boka. Det får deg også til å føle at du er en del av et annet univers, i større grad enn om du forstår alt etter tre sider. Dette gir også boka en god driv, fordi du vil finne ut av hvordan alt henger sammen.

Det jeg ikke liker med at boka er komplisert, er at det blir vanskelig å få et godt bilde av karakterene. For eksempel så forstod jeg ikke at den ene hovedkarakteren er en gutt før på sånn side 60. Det er også veldig uklart om karakterene er dyr eller mennesker.

Jeg tolker boka som en sammenligning av hvordan vi i rike land lever i dag, og nærmest tråkker på de fattigere landene. Det er kult at man kan få sine egne meninger om boka, og reflektere over fortellingen. Dette gjør også at man kan lese boka på veldig ulike måter, og få veldig forskjellige meninger om den.

Hvis du tolker boka som meg, så kan vi lære mye av denne fortellingen. Nemlig at det er viktig å dele på de naturressursene vi har, og ikke minst ta vare på naturen. Det at vi mennesker kommuniserer er også kjempeviktig, dette kommer godt fram i boka, fordi det skjer en del store misforståelser.

Fordommer blir også tatt opp i boka, men på en annen måte enn vi har i vårt samfunn. Dette kan være fint å se, så kan man sammenligne seg selv med karakterene i boka. Denne boka gjør at du forstår hvorfor folk har fordommer, men også at de som regel er helt unødvendige.
Jeg likte ikke slutten, men hvis det kommer en oppfølger så er den kanskje passende. Det skjedde ingenting, de bare feila, og så ble alt helt likt som før. Det føltes som å lese forgjeves, og at boka aldri ble ferdig.

Jeg synes boka burde nomineres til u-prisen, fordi den er spennende, og man kan knytte den opp til dagens samfunn. Dette gjør at den er veldig lærerik.





verden velter

Casper

22.10.2024

Boka var bra, og jeg vil si at den er for folk som ser etter spennende og action bøker og jeg forventa at denne boka skulle være bra og spennende og det var den og jeg syns at boka har en sjanse til å vinne. Uprisen i år og min begrunnet mening er at den er veldig bra og fin og lese for folk som er interessert i sånne type bøker som dette og Tor Åge Bringsværd har laget en veldig bra bok som burde vinne Uprisen og litt mer informasjon om er at han er en 84 år gammel bok skriver som ble født i 1939 og skriver så bra bøker han fortjener en liten pris i denne alderen for hvor bra han kan fortsatt skrive og mitt terningkast er en solid 6 ut av 6 Og de 6 grunnene er at den er fin og lese og masse hvis av ting man kan finne og syns er gøy den andre tingen er at den handler om at du velter hele byer som er laget i denne boka den tredje tingen er at den er laget av en 84 år gammel man som har så bra skrevet av han den fjerde er at du finner mange karakterer i boken som er med for og hjelpe og lage opp boken den femte tingen er at boken har en bra bygget opp start til slutt og har bra ting i seg den siste er at den har et bra bilde på boka
Boken handlet om verdens byer som ble veltet
Og min mening er at denne var bra og fint skrevet bok


Bra bok, men litt upassende

Amanda

22.10.2024

La oss velte hele byen! er en bra bok. Romanen er satt i en dystopisk verden der vi følger de to hovedkarakterene Aivar og Vira som lever vidt forskjellige liv.

Boka handler om Aivar som er fra Grevlingstammen. Han er nødt til å reise da byen Berlin kommer nærmere bostedet. Berlin, som andre storbyer i denne dystopiske verdenen, er bevegende med hjul. I motsetning til Aivar er Vira fra storbyen Berlin. Boken kan være litt langsom iblant, men den inneholder en grei mengde spenning som gjør den fin å lese ferdig. I tillegg er det en flink forfatter som har skrevet romanen.

Tor Åge Bringsværd er forfatter av boken. Han er en erfaren forfatter som er kjent for å ha skrevet flere gode bøker. Bringsværd ga ut sin første skjønnlitterære bok i 1967, og har til sammen i sin tid skrevet mer enn 150 bøker. Blant disse er de kjente Karsten og Petra bøkene! Karsten og Petra er en favoritt blant mange yngre barn som sier da at Bringsværd er en veldig flink barnebokforfatter. Hva med ungdomsbøker da?

La oss velte hele byen! er en ungdomsroman. Mens jeg leste boken tenkte jeg stadig vekk at denne ville jeg likt mye mer hvis jeg bare var litt yngre. For meg har boken vært lett å lese, det er definitivt en bok hvilken som helst ungdomsskoleelev kan lese uten trøbbel med tanke på språk og forståelse. Det vil jeg si at var så mye at den ble litt for lettlest for meg, men den kan være perfekt for mange andre rundt min alder.

Etter min mening er dette en roman som passer for yngre ungdommer eller de som liker litt lettere språk. Boken kan gå litt treigt for noen ettersom at det ikke skjer noe hele tiden, men den er definitivt spennende nok til å komme seg gjennom. Derfor tenker jeg at dette er fin dystopisk roman for de fleste yngre ungdommer som liker sjangeren.
Terningkast 3/4

Amanda(13)

Verden Ja! Karakterene? Ehh...

Mia

21.10.2024

Verden? Ja! Karakterene? Ehh …

La oss velte hele byen er en dystopisk fortelling om jorda i fremtiden, den følger Aivar, en gutt fra grevlingstammen, og Vira, en jente fra byen Berlin, de er fra helt forskjellige steder, men samtidig så like. Vil de begge klare å klatre opp i denne verden, eller vil alt falle sammen?

For det første mener jeg at «La oss velte hele byen» har bra verdens-bygning og nydelig potensial, men karakterene er veldig to- dimensjonale, flate og følelsesløse. Da Aivar hadde mistet stammen sin så hadde han ingen reaksjon, følelsene hans ble ikke vist, men fortalt.

For det andre synes jeg at boka var altfor kort. Plottet var overalt og så kjapt fortalt at man ikke kunne ta til seg alt sammen, og man kunne heller ikke bli kjent med karakterene. Kortere er ikke alltid bedre.

For det tredje synes jeg at vi mistet alle de interessante delene av boka, for eksempel Aivar og Uni sin reise til Vreiheit etter at stammen deres døde ut, og jeg synes timeskippen var veldig unødvendig.

For det fjerde synes jeg at alt av Uni og Aivars forhold er … rart, for å si det mildt. Først så er de venner, så «søsken» (sagt av alle, Aivar og fremmede), så flørter de? Det føles veldig som de er stesøsken eller noe hele boka så hvorfor begynne å endre det på slutten av boka?

For det femte synes jeg at slutten av boka var veldig uklimatisk. Den kjedet meg og ga ingen mening heller.

Jeg synes at forfatter av boken må jobbe mer med å finne ut hva boka vil bli før den kan bli en 6 av 6, men nå er den en 2 av 6. Verdenen er bra, men noen karakterer og forhold må jobbes med, samtidig med at boken burde ha vært lengre.

Konklusjonen min er at jeg synes denne boken ikke burde bli nominert til Uprisen.

«Dystopisk rullende framtid»

Markus

21.10.2024

La oss velte hele byen av Tor Åge Bringsværd er en dystopisk roman som handler om hvordan fremtiden vår kan se ut. Boka ble utgitt i 2024 av Cappelen Damm.
I boka følger vi to hovedkarakterer, Aivar og Vira som lever to helt forskjellige liv. Vira bor inne i Berlin en av de fire store rullende byene, og Aivar bor utenfor byene, i villmarken.
Boka starter med at vi blir kjent med Aivar. Aivar lever sammen med en gruppe som kaller seg Grevling. En dag ser folkene i Grevling en sladrefugl (En fugl som blir sendt ut av byene for å utforske og se om det er trygt å dra den veien) Når de ser dette bestemmer de seg for å flytte. Vira bor i den nederste etasjen i byen Berlin, hvor alt er mørkt og man jobber nesten hele dagen siden man er fjorten. I boka finner vi ut at Vira er glad i å klatre og at hun ofte klatrer opp til de andre etasjene, en dag klatret hun med en venn helt opp til sjette etasje, hvor det venter en overraskelse.
Jeg syntes at denne boka er spennende og at det var gøy å lese den. Måten boka setter deg rett inn i historien og forteller om hvordan verdenen funker på samme tid som karakterene får vite om det, er noe denne boka gjør veldig bra. Verdenen føltes veldig levende og realistisk, og det gjør til at jeg har lyst til å vite mer om hvordan det er i andre steder i denne verden. Det med å ha to hoved karakterer er en vanskelig ting å gjøre riktig, men jeg syntes at forfatteren var flink til dette, selvfølgelig var det noen ganger hvor det ble litt forvirrende og boken hadde dratt nyte av en oppfølger, men på den andre siden så er boka veldig bra på egenhånd.
Denne boka gir jeg terningkast: 5

La oss velte hele byen – Gode tanker, men dårlig resultat

Serhat

18.10.2024

Boken - “La oss velte hele byen”, er en ungdomsroman som er skrevet av Tor Åge Bringsværd. Boken er en roman som dessverre ikke oppfylte mine forventninger. Boken hadde et dårlig utgangspunkt allerede på starten, og den klarte ikke å fange oppmerksomheten min gjennom hele boka. Forfatteren kunne ha nemlig skrevet hovedpersonene på en mer spennende måte.
Handlingen utspiller seg i fremtiden og den er ikke lik som vårtid. I denne boken møter vi to ungdommer som het Aivar og Vira. Aivar tilhører en stamme fra grevlinger, men han er et usivilisert menneske, og bor lengere vekk fra byene, mens Vira bor i byen Berlin. Boken handler om et system/etasjer i byene, fra lavest til høyest, og byene flyr på en beltet. Disse etasjene handler om klasse på dine inntekter. Disse to hovedpersonene tenker at de opplever urettferdighet og de prøver å komme lengre opp i systemet. De møter også på noen utfordringer på veien opp, men hovedpersonene kjenner ikke hverandre siden de bor på forskjellige steder.
Jeg tenker at boken var en bok som ikke passa for meg. For det første synes jeg den var litt forvirende, og jeg klarte ikke å leve meg inn i handlingen. Boken hadde ikke gode nok beskrivelser, og den var for uinteressant for meg. Den hadde noen sterke sider som, temaer identitet, sosial ulikhet og vennskap. Til overs tenker jeg at forfatteren kunne jobbet mer med handlingen for å gjøre den mer spennende. Jeg tenker at denne boken bør ikke å bli nominert til Uprisen. Jeg gir boken terningkast 2.


Alt i alt, en bra bok

Haugeåsen Ungdomsskole

16.10.2024

Boktittel: La Oss Velte Hele Byen!

Dette er en bra bok, fordi jeg syntes boken hadde gode oppbygninger til spennende scener. Jeg syntes også dialogene var ganske gode. Boken går ut på denne familien som bor ute i friheten, frykten for byene, som du når som helst kan se komme rundt hjørnet på dalen, og som du når som helst kan “føle” er på vei, og som plutselig kjører ned alt du har bygget og alt du eier. Det eneste du kan gjøre er å komme deg nord, der byer kanskje ikke er. Ikke de store hvert fall. Rømme. Forsiden vil jeg si starter dette tankesettet ganske bra. Forsiden forteller oss litt om at det er to hovedpersoner i denne boka, og at denne byen er det som skiller dem. Forsiden gir deg en ide av hvordan det er å leve i denne verden. Hvordan frykten er, og hvordan man overlever.



Jeg syntes forsiden viser hvor kolossal disse byene er. Jeg vil anta byen i bakgrunnen er Berlin. De to folkene som står foran tror jeg er hovedpersonen i boken når perspektivet er i Berlin, og den andre er vel hovedpersonen på utmarken.



Boken viser flere sider, noen av disse er:

Rebelsk

Privilegert

Opprør

Overlevelse

Indre konflikt

Håp

Frihet

Autoritet

Disse punktene ble også vist på en god måte, men det er fortsatt ting som kunne forbedres, f.eks introduksjonen, jeg skjønte ikke før side 20-30 om grevlingstammen faktisk var grevlinger eller ikke.

Jeg vil gi denne boken terningkast 4, fordi selv om boken var bra, var det noen ting som kunne blitt bedre, b.la introduksjonen. Jeg syntes også at alle andre deler enn de spennende scenene, var litt kjedelig. Det ville jeg forbedret.

Svarer ikke til forventningene

Julian

16.10.2024

Jeg har lest boka La oss velte hele byen! av Tor Åge Bringsværd. Dette er en dystopi. Det vil si at det handler om fremtiden, men den er ikke som forventes og er mørk og skummel. Bringsværd er en kjent barneforfatter, men også en voksenforfatter. Han har for eksempel skrevet barneboken Ruffen og barnebokserien Tambar. Dette ga meg høye forventninger fordi disse barnebøkene er såpass kjente og gode, så da burde denne også være litt god. Dette er hans første ungdomsroman, så kanskje det har noe å si om hvordan boka treffer forskjellige ungdommer.

Det er to hovedkarakterer i boka. Aivar er en tenåringsgutt i en stamme som heter grevling. De bor i skogen. Aivar er en snill gutt, men også ganske usikker om ting som hender med han. Han tenker ofte for mye. Han greier ikke å slutte å tenke på ting han savner, for eksempel moren hans. Vira er den andre hovedkarakteren i boka. Hun bor i en by som heter Berlin, som beveger på seg. Byen har hjul og tolv etasjer.

Boka starter litt treigt. Det er ganske lette ord, men det kan være vanskelig å forstå den. Det er litt dårlig forklart hva som er hva og hvem som er hvem. Dette kan hende at boka er kanskje for kort til handlingen, at den burde forlenges i vær handling. Samtidig så skjønner jeg at den er kort, fordi det er en ungdomsroman. Personlig liker jeg ikke å lese, men liker at den er kort og at han prøver å få med hele handlingen i en så kort bok. Boka er en dystopi som sagt, men den er litt lignende The Hunger Games og Divergent.

Jeg likte ikke boka så mye, fordi jeg slet med å leve meg inn i boka. Den var litt forvirrende i starten som også kanskje påvirket meningen om boka. Jeg mener at man burde leve seg inn i boka for at det skal være lettere for leseren, hvis ikke føles det nesten som å bli tvunget av å lese. Jeg ble ikke ferdig med boka. Jeg er usikker på om den burde eller ikke nomineres, men jeg gi den en 3. Kanskje andre føler boka på en annen måte, men ikke helt min smak. Jeg anbefaler ikke boka.

Ikke en bok for meg

Axel

10.10.2024

Boken jeg valgte å anmelde heter «La oss velte hele byen» av Tor Åge Bringsværd, og handler om at byene har begynt å ødelegge hverandre for å bli mektigere. Det ender opp med at det bare er fire store byer igjen som på en eller annen måte har vokst/bygd på hjul, så de fire byene ruller rund på jorda. De fire byene er Berlin, Antwerpen, Graz og Barcelona. De fire byene er ikke de eneste stedene det bor folk, det finnes flyktningeleirer rund på området til byene og forskjellige stammer som oppkaller seg etter dyr. To av de er Grevlingene og Revene. Fra grevling-«stammen» kommer Aivar som er en av hovedpersonene i denne teksten. I byen Berlin finner man den andre hovedpersonen Vira, Vira bor i 1. etasje av Berlin (fattigste etasjen) hvor foreldrene hennes jobber med å holde hjulene til Berlin i gang. En dag blir Vira fanget når hun og Rumen klatrer får høyt opp og hun blir nødt til å sladre på andre 1. etasje folka som prøver å f.eks. å lage opprør.


Jeg gir denne boka terningkast 3/6 fordi:
Jeg synes boka var spennende når opprørerne prøvde å invadere Berlin. Jeg synes det også var ganske spennende med plot twisten når han Karmann var spion for byen Berlin. Det var også spennende når Vira og Rummen ble fanget når de klatret for høyt opp i etasjene og Vira ble nødt til å sladre på folk i første og andre etasje folk som prøvde å lage opprør.

Jeg synes det var godt språk i teksten, siden det var mange skildringer og mye bra virkemidler som f.eks. metaforer. De metaforene jeg syntes var best var de i startet hvor de kalte de stammen for grevlinger og rever, jeg tror de brukte metaforer og kalte dem for dyrearter pga. levemåtene deres.

Jeg synes det var bra beskrivelse av byen Berlin, selv om det nesten ikke sto noe om den så var de få setningene nok til at jeg forstå hvordan den skulle ha sett ut om den var virkelig. Forfatteren beskrev veldig bra spesielt med hvordan alle etasjene så ut, og at jo høyere opp i etasjer jo rikere folk er det. Han var veldig god til å beskrive alle de viktige stedene i spesielt 6. etasje.


Jeg synes boka var forvirrende i starten siden det starter med at vi får vite at det er grevlinger og rever som rømmer fra byer. Det ble enda mer forvirrende når man fikk vite at disse «dyrene» gikk langs veien og lette etter bilvrak for å bo i, for å ta dem med seg til leieren sin.

Jeg synes også at det var umulig å få med seg historien de første 20 sidene, siden på en side handlet det om en grevling som liker bøker og på neste side handler det om en jente som feier gatene i første etasje i Berlin imens faren hennes arbeider med å holde hjulene til byen i gang.

Jeg synes at det ble for lite beskrevet i teksten, bortsett fra Berlin. Det var ingen beskrivelser av leire hvor grevlingene bodde. Det var heller ingen beskrivelse at flyktning leiren Vritjeid, og ikke noe beskrivelse av Sjorkovs røverhule bortsett fra at vi fikk vite at det var en grotte. Det var heller ingen beskrivelse av personene, ikke en eneste person ble beskrevet. Bortsett fra at vi fikk vite at Elrik hadde et metallbein.


Jeg likte ikke denne boken så jeg synes den ikke burde nomineres til Uprisen. Jeg slet veldig med å leve meg inn i teksten, og jeg tror at dersom en bok skal nomineres til Uprisen, så burde en ungdom som meg selv kunne lever seg raskere og mer inn i fortellingen.

La oss velte hele byen

Leah

27.09.2024

Den verden vi kjenner er ødelagt av krig, etsende regn og dødelig pest.

Boken handler om miljøproblemene og klimaendringene i byen Berlin. I boka finner vi to ungdommer, Aivar og Vira. Aivar er fra gremmlingstammen og må rømme da byen kommer for nær boplassen, Vira er vokst opp i førsteetasje i Berlin, For henne er det forbudt å klatre i de andre etasjene, hun blir fersket og må begynne og tyste og spionere og tyste på sine egne. De to ungdommene vet ikke om hverandre, men rundt dem planlegges et angrep som vil involvere og påvirke dem begge.
Er det noe håp for dem.. for verden?

Tor Åge Bringsværd
Tor Åge Bringsværd er født i 1939 og er oppvokst i Skien. I en alder av 83 år debuterte han som sci fi ungdomsbokforfatter med boken La oss velte hele verden i 2024.

Jeg gir boken terningskast 5 for jeg likte hvordan utdraget bak boken fikk meg så spent til å lese den. Forfatteren har mye erfaring og skriver spennende. Grunnen til at den ikke fikk en 6er er kun fordi jeg ikke er en stor fan av å lese, og jeg ble veldig forvirret av at den vekslet mellom hvem som fortalte. Men boken anbefales for ungdommer som er glad i spenning og fremtidsdrama.

La oss velte hele byen

thesian

27.09.2024

Denne boken her heter (La oss velte hele byen) og det er en ungdomsroman. Forfatteren til denne boken heter Tor Åge Bringsværd og han er 84 år gammel.
Jeg fikk litt med om hva den handlet om, men mesteparten av boken var vanskelig å få med av hva som skjedde. Jeg synes ikke boken var så god å lese. Jeg synes at starten på boka var forvirrende, men på slutten hadde det litt mening, men ikke mye. Boken var også litt kjedelig fordi det ikke var mange bilder, men bildet på forsiden var litt kult. Derfor anbefaler jeg ikke denne boka for folk som er ny til lesing eller ikke leser ofte. Boka var ikke realistisk, så jeg gir denne boken terningkast 3.

La oss velte hele byen

Sander

27.09.2024

Jeg likte ikke denne boken fordi den var ikke veldig lett å lese, og den var veldig forvirrende og vanskelig å forstå, i tillegg var boken ganske lang med 186 sider. Boken var også veldig kjedelig og lite som skjedde, i hvert fall i starten, da var alt veldig forvirrende og veldig vanskelig å forstå. Det var heller ingen bilder i boken, så de 186 sidene var bare tekst. Av og til var den spennende, fordi det var noen ganger det skjedde noe interessant, som var overraskende og ikke helt forventet. Illustrasjonen på forsiden av boken var veldig bra, den både fikk boken til å se interessant ut, og viser til noe som skjer senere i teksten. Personlig så får boken terningkast 3.

Hvorfor er denne nominert til Uprisen?

Oliver

20.09.2024

La oss velte hele byen, denne boken var veldig interessant å lese, men den var vanskelig å lese fordi jeg fikk null tid til å forstå historien om disse grevlingene. Dette var en skikkelig vanskelig bok å lese som også ikke gidde noe mening. Skal jeg være helt ærlig så skjønner jeg ikke åssen denne boken ble nominert i det hele tatt. Det som jeg likte med boken, var at vi startet midt i en handling.
Jeg likte også at boken var passe lang, men det var det. Jeg synes ikke at denne boken var ryddig i det hele tatt. Boken brukte også mange rare navn som jeg aldri har hørt om før. Jeg synes dessverre det var for mange uttrykk som var dårlig i denne boken. Jeg ble veldig forvirret og skjønner ikke åssen dette her er en ungdomsroman. Jeg ble veldig satt ut da jeg skjønte at det var et dyr som snakket. Denne boken gidde ingen mening og den var vanskelig å lese. Jeg synes forfatteren kan jobbe med en bedre historie som gir mening og lage boken sin mye ryddigere. Jeg anbefaler ikke denne boken og mener kraftig at folk burde la være. Jeg gir denne boken et terningkast 2.

La oss velte hele byen

Leander

19.09.2024

Boken (LA OSS VELTE HELE BYEN) startet veldig dårlig fordi det var ikke spennende og den kom ikke fram med navn på hvem som er i boka. Men fremdeles håper jeg på bok 2 vis det kommer. Boka var forvirrende fordi de nevner på at de var en grevling familie, men etter side 40 så er det en helt vanlig familie. Så det ble veldig forvirrende. Jeg forstå boka litt men det var mye. Tekst å lese så glemte noe som jeg har lest. Men boka (La Oss Velte Hele Byen) anbefaler jeg til mere ungdommer en barn over 11år fordi boka har mye tekst. Boka var litt vanskelig å legge fra seg fordi senere i boka var litt spennende når du først kom inn i den. Jeg gir den en terningskast 4

Veldig interessant bok, denne er vært å lese!

LeOn✌️😎

16.09.2024

La oss velte hele byen! er en ungdomsroman skrevet av Tor Åge Bringsværd og er publisert av forlaget Cappelen Damm. Boka går under sjangeren Science-fiction, og er dystopisk, lignende bokserier er “Divergent” og “The Hunger Games”. Boken handler om to ungdommer som heter Eivar og vira, mens Eivar kom fra noe som het grevlingstammen. Eivar og vira kjenner ikke hverandre fordi at begge to bor i forskjellige byer men begge to opplever mye urettferdighet mens rundt dem planlegges det et angrip som vil påvirke begge to. derfor prøver de å klatre seg opp i systemet, men vil verden endre seg?

Jeg selv synes at boken er bra som en enhet, men den burte vært litt mer oversiktlig og lettere og forstå, for det kan fort bli irriterende og lese samme sider om og om igjen for å forstå hva som hendte. Jeg synes også at det må bli mye mer tydeligere om hva som hendte i starten av boka og utdype mer om hovedpersonene.

Det jeg likte veldig godt med boken var at den var veldig spennende og artig å lese fordi at det var veldig interresant når boken fikk meg til å ville lese mer sånn at jeg henger mer med i boken og at jeg ikke alltid vet hva som skal skje løpet av neste side. Alt i alt denne boken var kjempe kul, interresant og spennende å lese så jeg gir denne boken ett terningkast: 4/6.

la oss velte hele byen

ole gustav

13.09.2024

jeg likte ikke denne boken. Det var ikke noe spesielt for meg, men det kan være en bra bok for de med interesse. Jeg syns at den er forvirrende fordi at de brukte dyrenavn på forskjellige stammer som de var i. jeg gir den terningkast 2 fordi plotten var bra og bra med framtiden.

En god bok, men mangler dybde

Jesper

11.09.2024

La oss velte hele byen! er en ungdomsroman skrevet av Tor Åge Bringsværd og er publisert av forlaget Cappelen Damm. Boka går under sjangeren Science-fiction, og er dystopisk, lignende bokserier er “Divergent” og “The Hunger Games”.

I boka følger vi historien til ungdommene Aivar og Vira. Aivar kommer fra grevlingstammen, og bor utenfor byene, i villmarken. Vira bor i byen Berlin, på bunnen av systemet, i den laveste etasjen i byen. Begge ungdommene opplever urettferdighet, og begge prøver å klatre i systemet. Aivar og Vira kjenner ikke til hverandre, men rundt dem planlegges et angrep som vil involvere dem begge. Store ofringer fra begge sider vil kreves, men vil verden endre seg?

Først og fremst vil jeg bare si at denne boka har et stort potensial, hvis boka får en oppfølger. Grunnen til at jeg mener dette er at det skjedde mye, men boka var altfor kort, boka ble derfor veldig rotete og det ble en forvirrende leseopplevelse, dette gjorde også at det ble vanskelig å leve seg ordentlig inn i handlingen, fordi boka går veldig fram og tilbake. Boka hadde derimot en veldig bra skrevet verden, med mye gode karakterer og to veldig interessante hovedkarakterer. Språket brukt i boka er dagligdags, og gir boka en mer seriøs tone. Boka har noen viktige vendinger, som endrer perspektivet leseren får av boka på slutten.

Virkeligheten i boka er svært usannsynlig, men den kaster fortsatt lys over realistiske hendelser og scenarioer som kunne skjedd i den verden vi kjenner til idag. Verdenen er ikke magisk, men heller en usannsynlig versjon av den moderne verden som har gjennomgått en form for krig eller utslettelse, dette kan bidra med at leseren synes boka er litt mer troverdig og kanskje relaterer mer til karakterene i boka, siden de ikke er utenomjordiske vesen og heller vanlige mennesker.

Det jeg tror forfatteren egentlig prøver å få fram gjennom denne boka er at mennesker alltid kommer til å skape urettferdighet og klasseforskjeller, uansett leveforhold. Boka viser det moderne hierarkiet som vi lever i idag gjennom de forskjellige etasjene i byene, og viser protestantene mot dette gjennom de forskjellige “rasene” utenfor byene. Boka sier derfor noe viktig til oss, i form av at vi må som mennesker forbedre oss hele tiden, og rette opp i urettferdighet.

Boken forteller om det å være ung ved hjelp av hovedkarakterene. Hovedkarakterene Vira og Aivar blir ofte utsatt for urettferdighet, noe som veldig mange unge kan relatere til, om det er på skolen eller andre steder. Ungdommer liker å lese fantasy, men samtidig bøker som gir et realistisk syn på verden, derfor synes jeg denne boka egner seg som ungdomsbok.

Til slutt vil jeg bare oppsummere bokas styrker og svakheter. Boka har en ekstremt god verden, med mye interessante karakterer som man kan relatere til. Den har også mye viktige verdier som er viktige for enkeltmennesket, og dets synspunkt på verden. Derimot har den et veldig rotete “plot”, med mye som skjer, men litt for lite sider til å fortelle alt, derfor hadde en oppfølger vært veldig oppklarende, og det er noe som kunne gjort boka mye bedre. Jeg mener ikke at denne boka er en bok som alle bør lese, men jeg anbefaler den fortsatt til unge fra alderen 14. Alt i alt er dette en helt ok bok, men jeg mener ikke at boka bør bli nominert til Uprisen. Jeg gir den terningkast 4.

la oss velte hele byen

sivert.

9.09.2024

Det jeg synes om boka er at den startet veldig rett på og jeg likte ikke særlig boka fordi jeg er ikke så glad i og lese bøker og den interesserte ikke meg så det var ikke så gøy å lese boka. Så da gir jeg den terning kast 3. en ting som var bra var det at når jeg såg boka så tenkte jeg at den skulle være bra og det dårlige er at det ikke var noe som interesserte meg og men starten var bra og slutten var bra

Velte hele byen

Petter

6.09.2024

La os velte hele byen

Det jeg synes om boka er at den startet veldig bra og jeg likte boka fordi jeg er glad i og lese bøker og den interesserte meg så det var gøy å lese boka. Så da gir jeg den terning kast 4. en ting som var bra var det at når jeg såg boka så tenkte jeg at den skulle være bra og det dårlige er at det ikke var noe som interesserte meg og, men starten var bra

Se alle anmeldelser