Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

Ingen løgn kan redde meg nå

Ingen løgn kan redde meg nå

Utgitt av Cappelen Damm

Antall sider: 208

Språk Norsk (bokmål)

Utgivelsesår: 2024

Om boken

Gustav fikser ikke å gå på skolen, og de siste månedene har han stort sett bare hatt hjemmeundervisning. Foreldrene er fortvilte over situasjonen og i desperasjon melder de Gustav på en støttegruppe med andre ungdommer som er skolevegrere. Her treffer han grenseløse Julia som forteller om et sted hvor man slipper å føle seg som en idiot hele tida. Hun kaller stedet for Garasjen.

Gustav oppsøker Garasjen og oppdager en ny og fascinerende verden på siden av samfunnet med ungdommer som ligner på ham selv. Samtidig som Gustav får tilbake troen på seg selv, skjønner han etter hvert at han også er fanget i et nett av løgner som det er umulig å komme seg ut av.

Anmeldelser (6)

Ingen løgn kan redde Meg nå

wegar

3.12.2024

Jeg valgte denne boka fordi jeg synes den hørtes spennende og litt dramatisk ut.
Boka var bra men ikke helt min smak så jeg gir den en 2 av 3.
1: jeg likte boka fordi den var veldig fin og lett og forstå
2: boka ble mer og mer spennende
3: man måtte lese en del for og komme til noe spennende så det var litt kjedelig
Jeg synes ikke denne boka burde nomineres til u-prisen

Løgn kan slå tilbake.

Lykke

17.11.2024

Løgn kan slå tilbake. Boken heter “Ingen løgn kan redde meg nå”. Den er skrevet av, Magnus Buen Halvorsen og er på bokmål. Den bringer fram viktige temaer som samhold, vennskap og ærlighet, som alle er viktige verdier. Boken handler om Gustav. Han sliter med å gå på skolen, og klarer ikke være i klasserommet. Foreldrene tvinger han på en støttegruppe, hvor han møter Julia. Julia ender opp med å lede Gustav til et sted kalt garasjen. Der er alle som han, det er ingen som går på skolen. De driver med “Flipping”, (kjøper noe for å selge det dyrere). Men for å kunne være der, må Gustav lyve til foreldrene sine og Anja, (sosiallæreren til Gustav). Alt blir en ball av løgn, som Gustav må komme seg igjennom.
Jeg synes verdiene som vises i boka, kan gi gode inntrykk på unge, samtidig som den viser perspektiver fra hverdagen til noen som har det vanskelig. Jeg synes forfatteren har gjort en god jobb i å beskrive følelsene til karakterene, Spesielt, den følelsen Gustav får, når foreldrene skryter av han for å gå på skolen, men egentlig er han bare i garasjen. Et eksempel på denne følelsen kommer frem da moren sier, “Nå har vi klart det. Begge to, sier hun. Du går på skolen, og jeg går på jobben.” Halvorsen M.B (2024) s.144. da sier Gustav sin interne dialog “Jeg nikker, men kjenner hvordan gleden visner i meg. Du tar så feil, mamma. Så feil som det går an. Jeg har ikke klart det jeg er bare en stor taper.” Halvorsen M.B (2024) s.144. Måten forfatteren får fram bivirkningene av å lyge over tid, er fasinerende.
Jeg tror ikke dette er min type bok. Selv om det virker veldig kult å være en gruppe ungdommer, med en fjong garasje, Så er dette lite realistisk. Garasjen føles ut som en av prosjektene vi hadde som unger, hvor vi hadde store planer, men klarte aldri å fullføre, fordi det var for ekstravagant. Når noe som prøver å være realistisk, ikke er realistisk, blir det fort kjedelig.
Ifølge Havik T (2021) fra Rådet for psykisk helse, så er det mange flere som sliter med å gå på skolen nå, en før. Jeg synes boken får skolen til å virke som et skummelt sted, noe som ikke kommer til å hjelpe folk til å gå på skolen. Forfatteren burde heller gi en nøyaktig historie på hvorfor karakterene syns det er vanskelig. Dette kan få oss til å skjønne de som sliter sitt synspunkt, men samtidig ikke sette skolen total sett, i et dårlig lys.
Boken har flere, gode og viktige verdier, som ærlighet og samhold. Boken handler om de som ikke har det enkelt med å gå på skolen. Dette er et viktig tema som det er bra at alle lærer om. Forfatteren får følelsene til karakterene til å føles ekte, han skjønner også bivirkningene av å lyge over tid. Dette får hele boken til å virke mer realistisk. Problemet er den urealistiske, ekstravagante og fjonge garasjen, som ødelegger for realismen. Når en bok ment å være realistisk ikke er realistisk, blir det fort kjedelig. Dette er tilfellet med denne boken. Jeg synes også at i stedet for å si at skolen er et ille sted, noe som ikke kommer til å hjelpe noen, burde vi gi eksakte historier til de som sliter, for å skjønne deres synspunkt. Helt grei bok, men ville ikke anbefalt den videre.

Kilder:
Havik T (2021) Rådet for psykisk helse Available at: https://psykiskhelse.no/psykiskoppvekst/utviklingsarenaer-og-overganger/barn-eller-unge-som-ikke-makter-eller-vil-ga-pa-skolen/ accessed: 15.11.24

Halvorsen M.B (2024) Ingen løgn kan redde meg nå. Norge: Cappelen Damn. accessed: 11.11.24


Ingen løgn kan redde meg nå

Stian

7.11.2024

Det er en bok som ble lagt ut i 2024 av Magnus Buen Halvorsen, som er en kjent ungdomsforfatter, han har skrevet andre bøker som “En dag skal jeg stupe” og “Dødball”
Boka består av 202 sider og ingen bilder, med mye tekst på hver side.
Selve historien er litt vanskelig å følge, for de er plutselig på en ny dag eller et nytt sted, det var heller ikke så mye spennende som skjedde i historien.
Det handler om en gutt som sliter med ting som skole, han graver et “hull” med løgner hvor han bare fortsetter å grave seg lengre ned, når han møter en jente.
Det er sjeldent mye beskrivelser i stedet og personene, men det skjer fortsatt noen gang.
Innledningen er litt spennende, selv om den ikke viser så mye, man forstår ikke helt hva den har med boka å gjøre.
Jeg syntes at den passer for ungdommer som liker litt rolige historier; som fortsatt har litt spenning.
Det er ikke min favoritt sjanger, fordi den var litt for kjedelig.
Jeg hadde gitt den terningkast 3/6 den var litt kjedelig, men hadde fortsatt en historie og litt sammenheng.

Bokanmeldelse av:Ingen løgn kan redde meg nå

Haugeåsen Ungdomsskole

29.10.2024

Ingen løgn kan redde meg nå:
Det første jeg tenker på når jeg tenker på boka er at Gustav lyver ganske mye. Han lyver til foreledrene sine om at han klarer å gå på skolen igjen. Han sluttet å gå på skolen for litt over et år siden og begynte og ha hjemmeskole isteden. Istede for å gå på skolen er han i et sted som kalles "garasjen". Det viktigste fra boka er at Tymon, vennen til Gustav flytter vekk. Det gjør at Gustav sliter med og gå på skolen. Foreldrene til Gustav tvinger han til og være med på et møte for ungdommer. På dette møtet, møter han Julia som får han til og komme til Garasjen. Forsiden er jo et bilde av ingangen til garasjen. Jeg synes det var bra og ga meg mer lyst til å lese boka. Det passet godt med innholdet. Det som var bra med boka var innholdet det var alltid spennnede. Det gjorde at boka ble morsom å lese. Det var også brukt et bra språk. Jeg syens egentlig alt er bra med boka. Det var ikke noe jeg tenkte at burde vært bedre. Jeg vil gi denne boka terningkast 6 fordi jeg likte boka godt, bra lengde og starten gikk ganske fort.

Ingen løgn kan redde meg nå - og det kan heller ikke boken

Oda

28.10.2024

Boken Ingen løgn kan redde meg nå handler om Gustav, en tenåring som har falt utenfor det vanlige skolelivet og sliter med depresjon. Han har hjemmeskole, men foreldrene bestemmer seg for å melde ham på en støttegruppe i håp om å gi ham et bedre sosialt nettverk og et nytt perspektiv. I gruppen møter Gustav ei jente som heter Julia, en karakter med en livlig og utforutsigbar personlighet som står i sterk kontrast til hans egen mer tilbaketrukne væremåte. Julia tar ham med til et sted hun kaller “garasjen”, og for første gang på lenge finner Gustav et sted hvor han føler han kan være seg selv. Gjennom henne får han en ny tro på seg selv og sitt eget potensial, men oppdager også at livet rundt ham er sterkt preget av løgner og fasader.

Boken åpner in medias res, altså midt i handlingen, noe som skaper en spennende start. Likevel gir slutten et litt merkelig inntrykk, med flere ubesvarte spørsmål som etterlater leseren i undring. Det kan virke som om historien er ment å fortsette i en oppfølger, men det er uklart om det faktisk er planlagt. Som leser føler man seg litt uforløst, og det kan være vanskelig å avgjøre hva forfatteren ønsket å formidle i enkelte deler av historien. På den måten er boka ikke helt fengslende, og den var tidvis lett å legge fra seg.

Selv om Gustav og hans kamp mot depresjon kan virke realistisk, gir ikke boken nødvendigvis så mange nye innsikter eller perspektiver. Mange kan nok kjenne seg igjen i følelsen av å være utenfor eller søke etter en trygg plass hvor de kan være seg selv. Boken kan passe for ungdom eller unge voksne som opplever lignende utfordringer, og den kan oppfordre til å finne støtte i andre som forstår.

Boken er skrevet på bokmål. Skrivestilen er grei og følge, selv om visse deler og dialoger kan føles vanskelig å tolke. Språkbruken har også enkelte stygge ord som kan passe inn i tonen, men som noen lesere kanskje vil reagere på. Setningene varierer mellom korte og lengre, noe som gir en god rytme til teksten. Historien kan av og til være litt vanskelig å huske eller få grep på fra kapittel til kapittel.

Alt i alt er Ingen løgn kan redde meg nå, en troverdig, men kanskje noe usammenhengende fortelling som forsøker å gi et innblikk i depresjonens verden. Den kan gi støtte til dem som sliter og vise at det er mulig å finne hjelp, men vil nok ikke treffe alle like godt.

Jeg gir boka terningskast 2.

Bokanmeldelse "Ingen Løgn Kan Redde Meg Nå"

Daniel

25.10.2024

Ingen Løgn Kan Redde Meg Nå

Magnus Buen Halvorsen





Ingen Løgn Kan Redde Meg Nå er en ungdomsbok skrevet av Magnus Buen Halvorsen. Boka handler om en gutt som heter Gustav som har problemer med å gå på skole. Foreldrene prøver å hjelpe ham med ulike konvensjonelle midler som spesialtimer, men han liker ikke disse timene. Han har få venner, men igjennom spesialtimene møter han en jente som heter Julia. Julia viser Gustav en plass som heter Garasjen, hvor han finner seg til rette meget bra. Men Garasjen begynner å bli problematisk...

Boka er skrevet på en bra og sammenhengende måte, som gjør at man ikke mister interessen for boka. Når jeg begynte å lese boka syntes jeg ikke at den var særlig interessant. Boka ga meg en ukomfortabel følelse i begynnelsen fordi Gustav tok dårlige valg, valg jeg ikke hadde tatt. Men når jeg fortsatte å lese boka, merket jeg at det ledet fram til noe, og at det var en viktig del av historien.

Jeg tror at en av grunnene til at Magnus skrev boka om skoleproblemer, er at han er lærer, og kanskje han har kjent elever med skoleproblemer. Dermed er denne boka en måte for ham å spre oppmerksomhet om skoleproblemer, slik at disse barna kan få hjelpen de trenger, og ikke trenger å ty til midler som garasjen eller verre.

Boka forteller om hvordan det er å ha problemer med skolen, som mange barn i Norge har, og hvordan de håndterer det. Den er skrevet på en bra måte, og klarer å formidle følelser og engasjere leseren i boka. Derfor gir jeg selve teksten terningkast 5, men plotten var litt for enkel etter min smak, så personlig terningkast 4.

Daniel Biuw, 9. trinn.

Se alle anmeldelser