Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

Hjartespreng

Hjartespreng

Utgitt av Aschehoug

Antall sider: 189

Språk Norsk (nynorsk)

Sjanger

Utgivelsesår: 2023

Om boken

Om nokon hadde arrangert ein konkurranse i å vere 16 år, ville Inga komme på sisteplass. For sjølv om ho er flink i alle skolefaga, har fleire gode venner og er godt likt, får ho ikkje til det dei andre jentene i klassen får til. Nemleg å gå på festar, drikke seg full og vere med gutar.

Ein måndag kjem bestevenninna hennar på skolen og fortel at ho har gjort det med ein gut. Da skjønner Inga at ho også må øve seg på å vere 16 år. Det er ikkje så lett når ho ikkje har talent, når ho ikkje anar kven ho kan stole på, og når ho eigentleg ikkje tør.

Den einaste guten Inga vil vere med, er Nils. Ho vil sitte med han på skolebussen, bade med han i tjernet og sove ved sida av han på telttur. Men ho kan vel ikkje gjere det med han? Ho har jo kjent han heile livet.

Topp tagg

Flau

Anmeldelser (17)

Passer bra for ungdom

Denise

Hellerasten skole

16.12.2023


 
Hjarte-spreng er en nynorsk ungdomsroman. Hjarte-spreng handler om en jente som heter Inga og hvordan det er å være 16år. Inga er en jente som bor ute på bygda. Bestevennen hennes Jenny har begynt å feste så hun føler at hun må gjøre det samme. Samtidig som inga prøver å bli best på å være 16 blir hun forelska i barndomsvennen hennes Nils. 
 
 
Hjarte spreng har veldig bra beskrivelser. Karakterene er veldig troverdige. Det er som en 16-åring har skrivet dette selv. Jeg føler at jeg kjenner meg litt igjen og føler at andre også kan det. Det er liksom ikke så veldig overdramatisk på hvordan en 16-åring kunne ha hatt det.  Jeg synes noen av handlingene er litt forutsigbare, men det er veldig mange som ikke er det også. Mange av handlingene kommer litt som et sjokk for meg. Jeg ville sakt at dette tema er ganske relevant for ungdom. Kanskje ikke for alle men for de fleste. Å ikke ha helt kontrol på hvordan å være 16 er vel ganske vanlig. Boken setter igang glade og litt frustrerende følelser. Og følelsen at jeg bare må vite hva som skjer vidre.  
 
 
Jeg synes denne boken burde bli nominert til u-prisen fordi det er en bok som passer veldig til ungdom. Terningkastet:5

Drama og kjærlighet

Solveig Pia Skanfer

Sommerlyst

16.12.2023

Boka “Hjartespren” er en dramabok som er spennende og vanskelig å legge fra seg. Boka handler om ei jente som heter Inga som vil oppføre seg mer som en 16 åring. Hun vil feste som de andre i klassen, men føler ikke hun passer inn.
Boka starter med at Inga forteller om vennen sin Jenny. Inga og Jenny har vært venner lenge, og de elsker å se på filmen Titanic. De har sett filmen mange ganger, men når de skulle se den igjen kom aldri Jenny. Hun sa at hun var syk, men egentlig var ikke hun ikke det.
Inga har blitt forelsket i Nils, men tørr ikke si det. Masse drama og kjærlighet skjer, og Inga bestemmer seg for å dra på en fest med Jenny. Alt går ikke som planlagt og Nils og Inga går en tur til skogen alene. Spenningskurven i boka er høy så du venter på at noe skal skje hele tiden, og det er spennende. Boka er veldig fengende på grunn av måten plottet er satt opp. Boka var vanskelig å legge fra seg fordi det hele tiden skjedde noe nytt. Dette er ei bok som kan flere kan kjenne seg igjen i, og den gir et realistisk bilde på hvordan det kan føles å være 16. Boka henger godt sammen og karakterene passet boka.
Denne boken kan minne litt om andre bøker fordi den er klassisk, og den handler om ungdomsdrama og kjærlighet. Boka kan få deg litt mer bevist på hvordan ungdom har det og at det ikke er så lett å være ungdom.
Historien til boka er realistisk fordi det kan være noe som er vanlig å oppleve når man er ungdom som: drama, kjærlighet, kjærsteproblemer, festing og føle at man ikke passer helt inn eller oppfører seg nok sin alder. Boka er troverdig og det er ikke noe fantasy karakterer.
Boka står på nynorsk noe som jeg ikke egentlig hadde problemer med å lese, men jeg hadde likt den bedre om den var skrevet på bokmål. Personlig synes jeg språket trekker boka litt ned, men til de som liker å lese på nynorsk kan boken passe bra.
Jeg anbefaler boken til ungdom som liker å lese om kjærlighet og drama. Boken bør nomineres til Uprisen.

Knallbra bok

Veslemøy

Bryne ungdomsskule

15.12.2023

Denne boka handlar om Inga og hennar tankar rundt det å vere 16 år. Alt ifrå utsjåande, skule og gutar. Inga bur på bygda og må ta buss til skulen kvar dag. På skulen er bestevenninna Eva blitt venn med dei andre jentene, som Inga ikkje passar heilt saman med. Inga elskar Nils, men elsker han ho tilbake?

Eg synest dette var ei kjempebra bok. Det er ei bok som er interessant, spennande og relaterbar. Ho er skriven på nynorsk og har 189 sider. Eg likte godt måten ting var skrivne og at det skjedde ting i heile boka. Noko som skjedde i starten fekk du ikkje svar på før i slutten og då blei det spennande å lese ferdig. Sidan boka kan relaterast til blei det enda kjekkare å lese ho. Eg synest boka passar frå 14-17 og kanskje mest for jenter.

Alt i alt var det ei knallbra bok, som passar perfekt for ungdommar.
Terningkast: 6

God eller dårlig til å være 16?

Sara

Tjøme ungdomsskole

15.12.2023

Hjartespreng er en nynorsk ungdomsroman skrevet av Inger Johanne Sæterbakk. Boka handler om en 16 år gammel jente som heter Inga. Når hun får vite at bestevenninna hennes har vært på fest, føler hun seg presset til å gjøre det samme. Bestevenninna hennes Jenny er så god til å være 16, så Inga må bli bedre til det samme. Jenny hadde fått seg noen nye venner, en av dem er Eva. Når Inga får vite at Eva er interessert i den gutten som hun har kjent hele livet og sannsynligvis er forelska i, føler hun at hun må prøve seg på han snart.

Jeg syntes at boka starta litt treigt. Det var litt for mye uinteressant i starten som kanskje ikke hadde trengt å være der. Men lenger inn i boka blir den mer spennende å det blir lettere og lese den.

Det er ganske spennende at forfatteren skriver om ganske mye av det Inga tenker og føler, dette gjør den mer oppsiktsvekkende, og at jeg må lese ferdig kapitlet før jeg legger fra meg boka. Det er ikke så mye som skjer i boka så spenningskurven er litt flat, men det er noen ganger der det skjer noe der man minst forventer det. For eksempel da Kalle sier til Inga at han var vært i fengsel. Da begynner tankene å strømme i hodet til Inga. Hvorfor har han vært i fengsel? Hva har han gjort?

Jeg liker veldig godt at kapitlene ikke er så lange, det gjør som at det blir ganske mye lettere å lese boka, og at man ikke blir lei. Boka er heller ikke så lang i forhold til andre bøker som kan være like som Hjartespreng.

Jeg syntes at boka passer godt til de som liker romaner. Selv om den er litt kjedelig og uinteressant i starten, blir den bedre underveis. Boka er bra, og er ganske realistisk. Mange føler at de ikke greier å være en typisk ungdom, da syntes jeg boka beskriver dette bra. Jeg gir boka en terningkast 5.

12 eller 16 år?

Amalie

Tjøme ungdomsskole

15.12.2023


Boken Hjartespreng er en bok skrevet av Inger Johanne Sæterbakk. Romanen handler om en 16 år gammel jente som heter Inga. Inga syntes det er veldig vanskelig å være 16 år. Alle vennene hennes har begynt å feste, drikke og holde på med gutter. Inga vil egentlig ikke dette, men hun føler seg tvunget til å gjøre det.

Boken starter litt langsomt, siden Sæterbakk begynner med å introdusere leseren for karakterene. Når man kommer seg litt inn i boken er den mye mer spennende. Den er ikke spennende som i en krim bok, men som i en dramabok, fordi den handler om ungdomstiden. Jeg syntes forfatteren har klart å skrive en relaterende bok, jeg er helt sikker på at det mange ungdommer som kan kjenne seg igjen i Inga og hennes problemer.

Inga virker som en super jente. Hun er rett og slett et englebarn. Inga vil ikke drikke, dra på fest og henge med gutter. Hun vil helst være hjemme og se på Titanic med bestevenninna si, men det blir vanskelig når bestevenninna starter å feste med de populære. Da føler Inga at hun også er nødt til det. Festing er virkelig ikke greia til Inga, hun føler seg ikke hjemme på noen fester. Gutter derimot det får hun til. Hun er veldig forelsket i en gutt som heter Nils, de er barndomsvenner. Det var noe av det som fikk meg til å lese hele boken. Jeg stilte meg selv spørsmål gjennom boken som for eksempel kommer de til å bli sammen, eller ikke?

Temaet i denne boken er ungdomstiden og press. Jeg syntes det er fantastisk at Sæterbekk skriver en bok om dette fordi det kan være svært relaterende. Innholdet i boken stemmer veldig bra med hvordan det kan føles å være 16 år på denne tiden. Forfatteren er flink til å bruke diverse virkemidler, spesielt metaforer. Dette er et supert virkemiddel siden det får leseren til å få bilder i hodet av hendelsene.

Kort oppsummert mener jeg at denne boken var litt kjedelig i startet, men at den bygget opp god stemning mot midten av boken. Slutten var svært forutsigbar. Jeg syntes tematikken i boken er bra og stemmer godt med dagens utfordringer som ungdom. Boken er skrevet på nynorsk noe som kan være utfordrende, men det går helt greit. Jeg anbefaler denne boken for alle ungdommer. Derfor gir jeg romanen terningkast 5, den burde bli nominert til Uprisen.

Ei framifrå bok

Linne Heskje

Bryne ungdomsskule

15.12.2023

Boka ”hjartespreng“ handlar om Inga som slit med å handtere det å være 16 år gammal. I alle fall trur ho at ho ikkje meistrar det. Ho bur oppe i bygda som er ca ein halvtime vekk frå der dei fleste andre på hennar alder bur. Sidan ho bur så langt borte tar ho mykje buss og meinar ho brukar for mykje tid på det . Veninna Jenny som også pleidde bu i bygda ho også har flytta ned til byen og ikkje bare det ho har også gått på fest utan å fortelje det til Inga og til og med drive med løgn. Inga stressa med at Jenny blir venn med dei populære jentene i klassen som er så flinke til å vere 16 år. Det einaste gode med å bu oppi bygda er at Nils også gjer det. Nils er naboguten Inga er oppvaksen med og som ho har fått eit sterkt band med via speidaren. Gjennom all drama med festing, gutar og vennar slit Inga også med ein hemmelegheit Kalle, nabomannen som Inga alltid har hatt eit godt forhold til, men har haldt skjult.

Boka startet litt treigt, men bygde seg opp til at eg ville følgje meir med og setje meg inn i det. Eg trur at boka er veldig realistisk og relaterande for mange ungdommar. Det å kjenne på at alle går framover og at du slit med å henge med. Det å føle at du må vere som alle andre for å meistre livet. Boka handlar om drikking, festing, kjærleik, grenser, hemmelegheiter og usikkerheit. Eg likte at det ikkje alltid var ting du var heilt sikker på og at du måtte lese heilt ut for å få alle svara. Eg trur også at sidan boka er nynorsk treff den litt meir og blir meir intens. Eg likte boka veldig godt og gir den terningkast 5.

Kjedelig bok

Julie

Hedrum ungdomsskole

15.12.2023

Hjartespreng er en nynorsk roman skrevet av Inger Johansen. Boka handler om Inga som prøver å bli bedre på å være 16 år. Hun vil bli bedre på å drikke å feste sånn som de andre jentene i klassen gjør.Samtidig begynner hun å få følelser for barndomsvennen hennes Nils som er to år eldre.

Jeg synes selv at boka er veldig kjedelig. Noen steder i boka blir det litt for romantisk for min del. Det var også litt vanskelig å lese på nynorsk med at det var en del ord du ikke forsto. Jeg tror likevel at det er mange som kjenner seg igjen i boka

Jeg gir boka terningkastet 3. Boka var helt ok, men ofte veldig kjedelig. Den sluttet veldig brått.Det var sikkert bare noe trykkfeil, men på noen sider er tykke/sorte bokstaver og andre ikke noe som jeg synes ble veldig forvirrende. Neste gang synes jeg at den burde være mer spennende. Jeg tror boka passer best for de som er 16.
Hjarta som spreng!

Celina

Bø ungdomsskole

14.12.2023

Hjartespreng er en nynorsk bok skrevet av Inger Johanne Sæterbakk. Den handler om en 16 år gammel jente som heter Inga. Inga er god i mange ting, men når det kommer til å være 16 år er hun ikke god i det hele tatt.

Bestevennen hennes Jenny har flyttet fra bygda og ned til byen, derfor er de ikke like mye med hverandre lenger. Jenny skulle på overnatting hos henne, men hun var blitt syk. Mandags morgen fant Inga ut at Jenny hadde vært på fest med de populære i klassen, istedenfor å være med henne.

Eva er den mest populære i klassen, hun inviterer til vors og sier at Inga også må komme. Inga er usikker, men da Nils spør om hun skal, endrer hun mening. Nils er barndomsvennen hennes, som hun også er forelsket i.

Inga har masse spørsmål som går rundt i hodet. Hvordan skal man være når man er 16 år? Er det normalt å gå rundt å feste? Hvorfor oppfører Jenny seg så rart? Naboen kalle, er han kriminell? Hvorfor er han så ofte i byen? Hvorfor satt han i fengsel? Har jeg sjans på Nils? Liker han meg, eller ser han bare på meg som en god venn?

Jeg likte denne boken når jeg kom lenger inn i den, det var litt for kjedelig i starten. Alt i alt var dette en kjekk og god bok.

Terningkast: 4

Kjedelig i starten

Martine

Rana ungdomsskole

14.12.2023

Boka Hjartespreng er en nynorsk roman skrevet av Inger johanen Sæterbakk. Boka handler om 16 år gamle Inga en skoleflink jente men hun vil bli bedre til og være en 16 åring. Drikke feste og være med gutter. Men egentlig vil hun bare være med Nils som hun har kjent hele livet. Inga begynner å føle seg utanfor siden vennene hennes har dratt på fest uten å si ifra til henne. Jeg synes boka var ganske treig i starten der det ikke skjedde noe interessant og det tok lang tid før det ble spennende. Språket i boka var veldig ungdommelig men siden den var skrevet på nynorsk var det litt vanskeligere å få med seg innholdet.Jeg synes kanskje boka passer best til de som er i 16 års alderen. Boka var troverdig fordi jeg tror mye av det kunne skjedd i virkeligheten og mange kan kjenne seg igjen i. Terningkast:3 jeg gir boka terningkast 3 fordi det var 3 brae ting og 3 dårlige ting.

Dårlig til å være 16 år

Helle

Grøtte skole

12.12.2023

Hjartespreng handler inga som er dårlig til å være 16 år. Hun og bestevenninna, Jenny skulle ha overnatting men så avlyste hun. På skolen mandagen etter fant Inga ut at Jenny hadde vært på fest, hun hadde også gjort det med en gutt. Inga liker en gutt som heter Nils, han er to år eldre. Venninnene til Inga prøver å overtale hun til å prøve seg på han. Men klarer de det? Inga bestemmer seg for å bli bedre til å være 16 år.

Den starter rett i handling, og da blir den mye mere interessant med en gang. Tidlig i boken får man høre om noe man vil ha svar på, da får man lyst å lese mere. Det skjedde ikke så mye i boken fram til slutten og den var ganske treig men da ble den mere interessant. Den var heller ikke noe vanskelig å legge fra seg. Det var også skrevet ganske mye om samme ting, da ble litt mye av det samme og det tok litt for lang tid før det skjer noe mere.

Boken er realistisk, den er skrevet på nynorsk. Det ligner på en dialekt noen kunna ha snakket og, da føler jeg personene i boken er mer ekte enn hvis den var skrevet på bokmål. Dette syns jeg er bra. Måten de snakker på passer veldig godt til karakterene og boken. Jeg har aldri lest noen bøker som har lignet på denne. Den er troverdig veldig realistisk i dages samfunn tror jeg og at noen kanskje kan kjenne seg igjen. Jeg tror dette er en bok som kan passe til noen men ikke alle. Boken kan anbefales, men ikke den beste jeg har lest.

Terningkast: 4

Tenåringen nå idag

Naimi

Vinstra ungdomsskole

8.12.2023

«Hjartespreng» er en ungdomsroman som er skrevet av Inger Johanne sæterbrunn. Boka fokuserer på Inga. Inga skal begynne på videregående sammen med sin bestevenn Jenny. Inga kjenner på at hun burde bli bedre på å bli ei 16 år gammel jente som drar på fester og drikker. En dag gikk Jenny på en fest der Inga ikke var. Jenny hadde sex med en fyr på festen. Inga føler at hun mister sin bestevenn. Boka handler også om Nils. Nils er en gutt Inga har kjent siden hun var liten. Hun har vært forelska i han hele livet. Nå som hun begynner på videregående føler hun at det blir vanskeligere for henne.

Starten av boka synes jeg var uinteressant fordi det ikke skjedde så mye, men boka blir fengende jo mer du kommer inn i den. Jeg vil si at boka starter beskrivende. Jeg synes dette fordi hun starter å beskrive seg selv, og hun beskriver karakterene i boka. Etterhvert går det mer inn i handling. Spenningskurven er bra gjennom hele historien fordi historien starter med å introdusere karakterene og grunnleggende konflikter. Et eksempel på det i boka er som at Inga mister Jenny litt til Eva og Inga tror at Eva liker Nils. Spenningen øker gradevis med at karakterene i boka møter på utfordringer som at Inga føler på press til å gå på fest som gjør historien mer interessant. Høydepunktet i boka var da Inga var på festen til Nils og jeg synes det var den delen som var høydepunktet. Slutten i boka var forventet, og det var lett for meg å legge fra meg boka fordi det ikke er min type bok.

Jeg synes boka fungerte bra, men enn ting jeg ikke likte med boka var at den var på nynorsk og derfor synes jeg språket var vanskelig. Begynnelsen, midten og slutten synes jeg passa veldig godt fordi hvis man skal ha god struktur må man ha god begynnelse, slutt og midt. I begynnelsen var boka grei, men i midten begynte spenningskurven å bygge seg oppover og på slutten begynte den å gå ned.

Denne boka er ikke original og det jeg mener med dette er at jeg har lest mange bøker som handler om jenter som er forelska, føler festpress og mister venner.

Denne boka er basert på virkelighet. Alt man leste i boka skjer i virkeligheten. Når man er i ungdomsårene er det veldig viktig for de fleste å miste dommen og være på fest så mye som mulig. Jeg synes alt boka forteller oss er ganske troverdig og er ekte. Alle hovedpersonene i boka høres veldig troverdige ut, fordi Inga er en usikker jente som vil passe inn i miljøet rundt seg.

Jeg synes ikke boka var lett å lese fordi jeg ikke liker å lese på nynorsk, men jeg ble vant med det etterhvert. Noe annet jeg ikke likte var at innimellom i boka var det uinteressant som den delen der Inga og Nils var hjemme hos Kalle. En ting jeg likte var at boka hadde metaforer, som gjorde at man så for seg bedre hva som skjedde i boka. Språkbruken passet innholdet veldig bra og det var ikke så mye banning i boken.

Det denne boka egentlig handler om er hvordan ungdommer har det, hvertfall hvis de er unge som går inn i tenårene. Jeg tror forfatteren har skrevet dette så alle kan få innblikk i hvordan ungdommer har det. Boka beskriver veldig godt om hvordan det er å være ung i dag, og jeg tror de fleste hadde sett seg selv når de hadde lest boka. Det beste med «Hjarte spreng», er at dette er ikke fantasi, men virkeligheten, at dette skjer på ekte og det er det boka prøver å fortelle oss. Hvis jeg skulle ha gitt trening kast på boka hadde været en 4.


Blir det Nils og Inga?

Frida

Bø ungdomsskole

5.12.2023

Hjartespreng er en nynorsk roman skrevet av Inger Johanne Sæterbakk. Boka handler om en 16 år gammel jente som heter Inga. Hjerte hennes dunker ekstra fort når Nils er i nærheten. I starten så tror hun selv at hun ikke har sjans på han, men etter hvert så begynner jentene i klassen å overtale henne om at hun har en sjans. En sjans på å prøve seg på Nils. En sjans på at Nils liker henne tilbake.

Alle tankene surrer rundt i hodet til Inga. Er naboen Kalle kriminell? Hvorfor satt han i fengsel? Hva er det Kalle gjør i byen hele tiden? Hvorfor oppfører bestevennen hennes seg så rart? Hvordan skal man egentlig være 16 år gammel?

Jeg likte denne boka. Den var skrevet på en god måte og var interessant. Det var ikke en så veldig spennende bok. Det skjedde ikke så mye action i handlingen. Alt gikk egentlig ganske rolig for seg.
Denne boka er rettet mot ungdommer fra 15-18 år gamle, tror jeg. Boka fokuserer en del på hvordan det er å være i den alderen, om kjærlighet til venner og forelskelse. Det er nok en del ungdommer som kjenner seg igjen i boka. Det gjør den litt kjekkere å lese.

Hvis man er glad i realistiske bøker, passer denne perfekt. Alt i boka er ganske troverdig og kunne i prinsippet ha skjedd i virkeligheten. Hvis man er litt mer glad i fantasi bøker, så ville jeg ha anbefalt en annen bok. Dette handler bare om smak og behag, så klart.
Hvis du vil sette deg ned og nyte en rolig og fin bok, så er denne super!

Den er veldig treg i starten. Det skjer ikke så mye. Ikke så mye som er interessant, men når man kommer lengre ut i boka blir det litt mer ting som skjer.

Terningkast:4

Spennandes, men treg

Simon

Bøler skole

23.11.2023

Hjarte Spreng (skrevet av Inger Johanne Sæterbakk)
Hjarte-Spreng er ein kjærleiksroman. Boka handlar om Inga som vil bli betre på å vere seksten år. Ho skal bli betre på å feste, drikke og vere med gutar.

Ingas bestevenn Jenny flytta ned til byen for ikkje så lenge sidan og dei har glidd lenger og lenger frå kvarandre. Jenny har plutseleg gått på fest med andre utan at ho sa frå til Inga. I tillegg låg ho med ein gut, utan at ho fortalde det. Inga begynnar å kjenne seg utanfor og vil gjere alt for å bli med på neste fest. Heldigvis er Nils, barndomsven, med i festkomiteen. Han lover at ho skal få vere med på festen, og få bli med i maxitaxien heim. Jenny beklagar for at ho ikkje har vært ein god ven, og dei blir einige om at de skal gå på festen samen. De blir også einige om at Inga skal prøve seg på Nils, sjølv om han er to år eldre. På festen går Jenny tidleg og Inga rekker ikkje å prøve seg på Nils fordi han er opptatt med å organisere festen. Når dei går av maxitaxien på veien heim frå festen skjer det, men resten må du lese sjølv.

Hjarte-spreng er ein bra skreve kjærleiksroman. Boka er veldig truverdig, og historia kunne mest sannsynleg skjedd i røyndommen. Det tar ganske lang tid før sjølve handlinga skjer, og det gir eg den trekk for. Sjølv om det tar lang tid før boka når høgda på spenningskurven, er toppen bra. Språket er veldig ungdommeleg og realistisk. Det siste kapitelet var veldig spennande og vanskeleg å legge frå seg. Boka er også skrevet på nynorsk, som kan være vanskeleg for nokon. Boka fortjener å komme vidare i U-prisen programmet, og eg gir boka karakter fire/fem. Altså den høgaste firaren eg kan gi utan at det blir fem.

God bok, Anbefales

Viena

Sommerlyst

9.11.2023

Inga går første året på videregående, hun er god på mange ting bare ikke det å være 16. Bestevenninna hennes Jenny har flyttet fra bygda og inn til byen. Hun er god på å være 16. Det er Eva også, hun er veldig populær og stjeler Jenny fra Inga. Eva og Jenny drikker, fester og kliner med gutter. Når Jenny forteller Inga at ho har gjort det med en gutt skjønner Inga at hun må bli bedre, bedre på å være 16. Hun må gå på fest, drikke og kline med gutter. Problemet er bare at hun ikke vil kline med gutter, men med gutten. Nærmere bestemt Nils. han er 2 år eldre en Inga og de har kjent hverandre hele livet. De har gått på speideren sammen og de tar bussen til og fra bygda hver dag sammen. Jenny overbeviser henne om å prøve seg på Nils, men hvordan skal hun gjøre det?Jeg synes denne boka var veldig bra. Boka beskriver godt hvordan Inga føler seg. Boka har heller ikke altfor mange karakterer så det er enkelt og holde styr på alle. Boka var på Nynorsk så det var til tider litt vanskelig å få med seg alt som sto der. I starten av boka hadde den og noen setninger som var alt for lange med alt for mye tekst i, så det var vanskelig å lese i en "flow". Toppen av spenningskurven er veldig bra og enkel å lese. De siste kapitlene var nesten umulig å legge fra seg. Slutten er bra, men skulle ønske man kunne få vite litt mer om hva som skjer med karakterene i ettertid. Alt i alt en bra bok.

Terningkast: 5

En meget kjedelig bok

Mina

Grøtte skole

8.11.2023

Hjartespreng handler om en 16 år gammel jente som heter inga, hun er god i det meste, men ikke i å være 16. bestevennen hennes Jenny forteller henne at hun har gjort det med en gutt på fest når hun egentlig skulle ha vært på overnatting til inga. Hun bestemmer seg for å prøve å bli bedre til å være 16 men det eneste hun vil er å være med Nils, Nils har hun kjent helt siden hun var liten.
Boken starter med at hovedpersonen Inga sitter på bussen på vei til skolen. Boken er ment for ungdommer og det synes jeg er riktig aldersgruppe. Boken er ikke så bra, den startet veldig tregt, du kom liksom ikke videre. Det var også ingen bilder og veldig mange sider. Det er 189 sider med bare tekst.
Den er også skrevet på nynorsk som gjorde at jeg strevde med å lese den i starten, men jeg kom mer og mer inn i nynorsken jo lenger ut i boken jeg kom, den ble bedre lenger mot slutten, men den var fortsatt ikke bra nok til at jeg hadde lyst til å fortsette å lese.
Jeg synes forfatteren skriver for mye om en ting så det er lett å glemme det du har lest fra før av, men jeg synes forfatteren kunne ha gått litt mer i dybden på karakterene. men jeg kom mer inn i nynorsken etter hvert.
Terningkast: 3

Kjedelig i starten

Kine

Grøtte skole

7.11.2023

Hvis noen hadde arrangert en konkurranse i å være 16 år, hadde Inga kommet på sisteplass. Hun er god i det meste, men ikke det å være 16. De andre jentene går på fester, drikker og er med gutter. Noe Inga ikke er så god til. En mandag kommer bestevenninnen hennes og forteller at hun har gjort det med en gutt. Hun bestemmer seg for å prøve å være god på å være 16, men det hun har mest lyst til er å være med Nils, en barndomsvenn som hun også er forelsket i.
Jeg synes boka var bra, men noen plasser er det skrevet litt for mye om hver ting, så det blir litt mye beskrivelse, og at man liksom ikke kommer seg videre. Boka var litt kjedelig i starten og kom litt tregt i gang, men det ble mye bedre mot slutten.
Noen kapitler var vanskelig å legge fra seg. Jeg synes det beste med boka var da de skulle på den festen, fordi da skjedde det mye. Jeg synes ungdom burde lese boka og at det er fortjent at den er nominert til Uprisen.
Terningkast: 5

Den kjedeligste boka jeg har lest...

Eline Isabell

Steinerskolen i Vestfold

2.11.2023

Hjartespreng handler om en 16 år gammel jente som heter Inga. Hun liker Nils som hun har kjent hele livet, de er naboer og pleier å ta buss sammen til skolen. Denne boka starter med at det er mandag morgen og Inga venter på bussen, men Nils er ikke der. Hun tenker at han har forsovet seg. Han dukker ikke opp på bussen. Jenny er bestevennen til Inga, men hun flyttet til sentrum så hun er heller ikke på bussen. Jenny skulle egentlig overnatte hos Inga i helgen, men Jenny ble syk. På skolen fant Inga ut av at Jenny var på fest med de populære jentene i klassen i stedet for å være med Inga. Eva er den mest populære av alle, og inviterer til vors og sier at Inga også må komme, men Inga er usikker. Men da Nils spør om hun skal være med forandrer hun mening.
Inga har en nabo som heter Kalle som er 70 år, Inga pleier å hjelpe han med ting og tang. Hun pleier å gå tur med hunden har Fritz. Jeg synes denne boka var veldig kjedelig fordi det tok veldig lang til før det skjedde noe. I tillegg var boka veldig vanskelig å lese, denne boka er ikke noe for deg om du liker en bok med bilder. For det er 189 sider med bare tekst. Denne boka var også på nynorsk så jeg synes boka var veldig krevende å lese. Jeg leste ikke hele boka ferdig, men jeg hadde ikke anbefalt denne boka til noen andre. Men det er min mening. Jeg gir denne boka 3\6.

Se alle anmeldelser