Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

Fire dager før høstferien

Fire dager før høstferien

Utgitt av XYZ Forlag

Antall sider: 160

Språk Norsk (bokmål)

Sjanger
Tema

Utgivelsesår: 2023

Om boken

«Hvem er jeg når dette kommer ut?
Hele imagen min kommer til å ramle sammen ...
Tør jeg stole på at jeg er nok i meg selv?
Greier jeg å være den jeg er?
Men jeg må! Ellers eter det meg opp.
Og da er jeg ingen.»

Benjamin orker ikke mer av hetsingen og garderobepreiket på basketballtreningen. Fire dager før høstferien gjør han brått det han har ønsket lenge: Han slutter på laget. Faren blir rasende, men Benjamin våger ikke å fortelle ham den virkelige grunnen. For Benjamin, den beste spilleren på basketlaget, gutten jentene drømmer om, han som har hatt massevis av kjærester, han bærer på en tung hemmelighet. Noe han ikke tør fortelle til noen. Det han skjuler, er nesten ikke til å holde ut. Han lyver, dekker over og driver et spill. Og frem til nå har han vært spillmester ...

Frittstående fortsettelse av Lavendelhjerte.

Anmeldelser (27)

Uforventa slutt, på en negativ måte.

Emma

Fyrstikkalleen skole

15.12.2023

«Fire dager før høstferie», er en ungdomsroman skrevet av Kari Sverdrup. I boka følger vi livet til en gutt som heter Benjamin. Han er den beste spilleren på basketlaget, og han er den gutten alle jentene drømmer om, men han bærer på en tung hemmelighet. Han velger å slutte på basketlaget, men hvorfor?

Jeg trengte ikke komme meg langt inn i boka før jeg skjønte hva som kom til å skje videre. Alt det jeg trodde skulle skje skjedde, men jeg forventa ikke slutten. Jeg tror syntes boka var litt bra fordi jeg syntes temaet i boka er spennende å lese om. Jeg likte boka på starten, selv om den var ganske langsom, når jeg ble ferdig med den ble jeg ganske irritert. Jeg skulle ønske forfatteren hadde endt boka før alt tok en unødvendig vending.

Det finnes mange bøker der det skjer akkurat det samme, og jeg føler jeg har lest den samme historien flere ganger før. Selv om jeg syntes tema i boka er gøy å lese om, er det å skrive en bok om «å komme ut av skapet», ikke noe nytt. Forfatteren gjør historien bra ved å skrive den på en så realistisk måte, men det skjer ikke mye. Boka var veldig kjedelig å lese og det var ikke vanskelig å legge den fra seg.

Jeg tror boka kan være spennende for barn på alderen mellom 13-15. Alt i alt gir jeg boka ternings kast 3/6, men handler om et viktig tema, men blir for kjedelig.

en bok som kan være kul og spennende

Fredrik

Wang ung Hamar

14.12.2023Fire dager før høstferien er skrevet av Karl Sverdrup og Benjamin er hovedpersonen i boken. Det er en roman. Benjamin er lei av all hetsingen og garderobesnakket på basketbaltreningene. Han spiller basketball. Han har skilte foreldre og bor hos pappaen sin med stemoren og halvbroren. han vil slutte fordi alle sier stygge ting til han. Faren blir veldig sur når benjamin sier han har bestemt seg å slutte på laget. Pappaen sa han kunne dra sin vei, men han slapp det. han bor i kjelleren.

Han skal på hytta med noen venner. Han er usikker og vet ikke helt om han gleder seg. Han har en hemmelighet som han egentlig vil si, men ikke tørr. Han tror klarer ikke og holde ut så han sier det til slutt. Hele boken handler om å komme seg ut av skapet. det kan være vanskelig å si at man liker samme kjønn i dette samfunnet og benjamin vil si det rett ut. det kan hende at han slutter på grunn av det?

Det som er negativt med boken var ikke så spennende, Mye innhold som ikke blir interessant i en sånn bok og Dramaet var ikke helt med og det burde vært mer drama og spenning.

Det positivet var at det handlet om å komme seg ut av skapet, boken kan skille seg ut fra andre bøker og det er et viktig tema og ha i bøker.

Jeg trodde at boken skulle være bedre og spennende fordi bilde og overskriften på forsiden så spennende ut og mystisk ut.

Jeg gir boken terningkast 3 på grunn av dette!

Helt grei bok alt i alt.

Terningkast: 3


Grei Handling

Naira

Bøler skole

14.12.2023

Forsiden av boka ser ganske mørk og skummel, men den er egentlig bare veldig følsom og beskriver at han gutten i boka føler ganske sterke følelser. Boken handler om benjamin som har problemer med å uttrykke følelsene sine og akseptere seg selv. Han føler seg annerledes og usikker fordi han liker gutter og det er en av grunnene til at han slutta på basketball laget faren ble sur da han fikk vite at han slutta. Hovedpersonen benjamin syntes jeg var en veldig omsorgsfull og sympatisk person.

Jeg syntes boken har en veldig viktig beskjed og at det er viktig å tenke på hvordan folk kan føle seg da de går rundt med en stor hemmelighet som det. Jeg hadde likt den bedre og forstått den enda mer hvis jeg hadde relatert til den, men for de som relaterer er denne boka sikkert veldig fin for dem. Den var lett å lese og lett å se for seg boken. Temaet er veldig viktig og sterkt. Jeg gir den terningkast 4 fordi jeg er ikke så interessert i å lese sånne bøker som denne, men den hadde et bra budskap og var veldig lett å lese.

Viktig tema, kjedelig fortelling.

Eline Nyheim

Sommerlyst

13.12.2023

Benjamin er en helt vanlig gutt som er kjempe god i basket og faren hans vil at han skal bli profesjonell i det, men etter mange kommentarer fra lagspillerne og treneren velger han og slutte på laget. Faren blir kjempesur på Benjamin og kaster han ut fra huset. Litt senere får vi vite en stor hemmelighet om Benjamin, han liker gutter. Han har hatt mange jentekjærester, men nå er han så lei av og lyve til dem og late som om at han er noe han ikke er.

Jeg synes boka var spennende, men jeg klarte ikke helt og relatere til den, men jeg er sikker på at det en mange andre som kan det. I starten av boka var det ganske kjedelig fordi det var mange sider som bare handlet om at han skulle slutte på laget, men så ble det sakte men sikkert mer og mer spennende.
Boka har et viktig tema, men ikke en så bra fortelling. Boka var ikke vanskelig og legge fra seg mesteparten av tiden, men når det ble spennende likte jeg boka veldig godt.
Terning kast 4.

Fire dager før høstferien

Julie

Vinstra ungdomsskole

13.12.2023

Boka handler om Benjamin han er skeiv, men tørr ikke å si det. Han har hatt mange jente- kjærester, men han er lei av å lyve til dem hele tiden. Sophie er en jente som er forelsket i han, men han er lei av å lyve og forteller henne sannheten. Litt etter litt forteller han mere og flere om det. Han er kjempeforelsket i en gutt som heter Zak. En dag i høstferien skal de på trening sammen.

Jeg syns boken var ganske bra. Boken var bra skrevet. Boken var også ganske spennende å lese. Boken hadde en stor spenningstopp også flere små etter den store. Største spenningstoppen var når hele gjengen til Benjamin skulle på hyttetur, Benjamin hadde lenge tenkt på å fortelle dem sannheten og forfatteren fikk oss leserne til å forstå at det kom til å skje noe på hytteturen. Men forfatteren skrev det slik at leserne ikke skulle forstå alt men litt. Det syns jeg gjorde boken mere spennende.

Boken gikk også gjennom et veldig viktig tema. Temaet om hvilken legning man har. Boken var kanskje realistisk på hvordan man tenker om det, hvordan man føler seg om det og hva man gjør. Hva man gjør både for å skjule det, men også hvordan man kommer fram som skeiv uten å gjøre en stor greie ut av det. Skeive kan kanskje kjenne seg godt igjen i denne boken, men alle kan lære noe av og lese bøker som denne. Alle kan lære litt fra denne boken om hvordan det er og være den med annen legning, men også litt om hvordan det er for de rundt. Boken passer kanskje aller best for folk i samme situasjon som hovedpersonen i boken.

Jeg vil gi denne boken et terningkast 5 fordi jeg syns boken var veldig bra, men boken handlet litt for mye om det å ha en annen legning. Jeg syns det trekker boken litt ned, men fortsatt veldig bra.

En repetitiv bok

William

Fyrstikkalleen skole

11.12.2023Boken handler om en gutt som heter Benjamin. Han har bestemt seg for å slutte på basketball laget, som bare gjør forholdet mellom han og faren hans verre. Benjamin har et større problem enn basketball, noe som kanskje familien eller vennene ikke hadde akseptert.

Jeg syntes boken starter veldig treigt og fokuserer veldig mye på spenningen av at Benjamin slutter på basketball, men at spenningen ikke har noe tydelig sluttpunkt og at boken bare starter på et nytt tema. Jeg syntes at den store hjemligheten til Benjamin er veldig forutsigbar og ikke veldig original.


"Fire dager før høstferien" føles ut som en bok jeg har lest før og jeg syntes at temaene har blitt brukt på samme måte mange ganger før.


Boken er ganske realistisk og er noen som kunne ha skjedd, personlig vil jeg heller lese en bok som ikke er realistisk og heller forteller en oppdiktet historie, men det er subjektivt og noen liker realistiske fortellinger.Oppsummering:

Boken handler om livet til Benjamin og hans problemer i hverdagen.

Bokas styrke er at temaet er tydelig og fortellingen er enkel å følge og forstå.

Bokas svakhet er at fortellingen er treig og går igjennom samme situasjoner mange ganger og for boken til å føles repetitiv ut.


Jeg likte ikke boken, men andre ungdommer kan godt syntes at det er en god bok.

Ein tung hemmelegheit

Ingvild

Vinstra ungdomsskole

8.12.2023

«Fire dager før høstferien» er ein ungdomsroman som følgjer ein gut som heiter Benjamin. Benjamin er den beste på basketballaget, han gjer det bra på skulen, og alle jentene vil ha han. Men han har ei hemmelegheit som han aldri har fortalt til nokon. Ei hemmelegheit som han er lei av å halde på. Han vil helst berre at alle skal vete, men han er veldig redd for korleis folk kjem til å reagere.

For meg starter denne boka veldig spennande. Det skjer mykje og vi blir kjent med mange ulike karakterer og får mange beskrivelsar av dei. I starten av boka tek Benjamin eit stort valg som har mykje å si, men boka døyr litt ut etter det for meg. Eg synest det var veldig lett å skjønne kva som skulle skje vidare i boka etter eg las starten, så boka blei veldig forutsigbar og lite spennande for meg. Men noko som eg likte veldig mykje var slutten. Eg synest at boka hadde ei fin avslutning som viste kor mykje Benjamin hadde vakse som person. På slutten av boka er han mykje tryggare på seg sjølv enn i starten. Han har turt å stå opp for seg sjølv og har blitt mykje mindre usikker og mykje meir glad. Det er akkurat det som er temaet i boka også, ein må våge å kaste seg ut i skumle ting ein kanskje er redd for, for da får ein alltid noko tilbake.

Å skrive ei forteljing om å «komme ut av skapet» i 2023 er ikkje noko nytt, så eg synest ikkje boka var så veldig original. Eg føler eg har høyrt historier lik som denne mange gonger før. Likevel synest eg at forfattaren har gjort ein god jobb med å gjere historia til Benjamin realistisk, den er veldig truverdig og lett å lese. Eg trur mange ungdommer kan kjenne seg igjen i denne boka og eg meiner at fleire ungdommer bør lese den. Litt av grunnen er at det i dag fortsatt er mange fordommar mot homofile, som ikkje er sanne. For eksempel er det mange som trur at legning er noko ein vel og ikkje noko ein er født som, men det er jo ikkje sant, og det får denne boka fram. Benjamin har prøvd å bli forelska i jenter heile livet sitt, men han har ikkje fått det til. Uansett kor hardt han har prøvd, så har han aldri fått det til.

Alt i alt er «Fire dager før høstferien» ei bok som handler om å «komme ut av skapet» og om korleis det kan være å leve som homofil ungdom. Eg synest boka har eit fint og viktig budskap som burde nå ut til fleire ungdommar. Boka er veldig lett å lese, det einaste minuset var at det var litt mange sidekarakterer som det blei vanskeleg å halde styr på. Boka var også litt langtekkeleg nokre stader som gjorde det vanskeleg å lese videre, men utenom det synes eg det var ei veldig fin og bra bok med eit viktig tema som definitivt burde nomineres til U-prisen. Derfor gir eg boka terningkast 5.

Denne bør du lese

Amalie

Bryne ungdomsskule

7.12.2023

Denne boka handler om Benjamin som går i 10 klasse. Han bur i kjellaren til faren som ikkje bryr seg så mykje om kva Benjamin vil. Når Benjamin slutter på basketballlaget, blir faren sint å kastar han ut av huset. Benjamin er i skapet og prøver og finne seg sjølv. Boka er veldig bra fordi den viser kor vanskelig nokon kan ha det og at den ikkje er så lang og holdt meg engasjert ut heile boka.

Eg vil gje terningkast 5

Fire dager før høstferien

Malin

Rana ungdomsskole

7.12.2023

Fire dager før høstferien handler om en gutt som heter Benjamin men blir også kalt Ben og Benny. Benjamin var den beste på basketball laget, men Benjamin sluttet. Faren til Benjamin ble rasende på Benjamin siden han var den beste på laget. Benjamin holder også en stor hemmelighet. Jeg tror sjangeren i boka er drama. Boka er troverdig fordi det i boka kunne ha skjedd.

Denne boka var helt ok, temaet i boka var ikke noe for meg siden jeg relaterer ikke til noe av det. Boka var ikke helt som det jeg forventet. Starten av boka gikk ganske treigt, det var mange sider om Benjamin som sluttet på basketball. Det tok tid å lese boken, jeg syns den var uinteressant. Men boka kunne være litt spennende innimellom. Jeg ble litt skuffet av boka, jeg syns det var lite ting som skjedde.

Jeg syns boken passer for ungdommer som kanskje relaterer til temaet i boken, altså homofili. Fordi de som ikke relaterer så til temaet kan boken bli litt uinteressant. Jeg syns også at boken passer mer for gutter. Jeg gir boken terningkast 2 av 6. Jeg syns ikke boken burde bli nominert til uprisen.

Veldig fin bok

Malene

Vardal ungdomsskole

6.12.2023

Fire dager før høstferien er på en måte fortsettelsen av lavendelhjerte Malenes bok, de hang ikke sammen, så man treger ikke å ha lest lavendelhjerte før man leser fire dager før høstferien. Forfatteren gir bra med informasjon og noen recaps fra lavendelhjerte, så man vet sånn cirka hva som har skjedd i bok 1.

Boka er super fin, og den er skrevet på en slik måte som får leseren til å leve seg skikkelig inn i historien. Det gjorde hvertfall jeg.
Fire dager før høstferien handler om gutten Benjamin som går i tiende klasse i en relativt liten by. Foreldrene hans er skilt, og han bor alene i kjellerstua til faren sin. Pappaen til Benjamin ser ut til å ikke bry seg i det hele tatt om hva Benjamin egentlig vil. Og når Benjamin slutter på basketlaget på grunn av alt garderobepreiket og drittslenginga til treneren, blir faren rasende og kaster Benjamin ut av huset. Han flytter til moren sin og lillesøster Dina, men flytter ganske kjapt inn igjen hos faren sin etter samboeren hans Kamilla tok en prat med han om at han reagerte helt feil.
Han sitter med en haug av følelser alene, vonde ting som ikke er godt å kjenne på når man ikke har mulighet til å snakke med noen om det.
Benjamin er i skapet, og det er ingen som vet hvem og hva han egentlig er. Ikke ennå.
Når Benjamin og vennegjengen hans skal på hytta til Malene i høstferien, bestemmer han seg etter hvert at han har gått med disse følelsene alene alt for lenge.
Fire dagen før høstferien er en novelle om det å komme ut av skapet, og hvor vanskelig det faktisk kan være.
Jeg tror at det er flere skeive som kjenner seg igjen i Benjamins bok, og det å vite at man ikke er den eneste som sliter med sånne ting kan være veldig godt for mange.
Jeg gir boka en terningkast 5. Den hadde nesten alt av det jeg leter etter i en bok, men jeg tror den kunne ha vært bedre vis benjamin kanskje hadde møtt Joakim litt tidligere.
Anbefaler boka veldig!

Ein ærleg anmeldelse om boka.

theo

Surnadal barne- og ungdomsskole

6.12.2023

EG opplevde boka som litt kjedelig og lite morosam og spennande.
Eg synets at boka var dårleg fordi den ikkje var så spennande.
Eg synets at det ikkje er ei bok som er vært å lese men andre kan sikkert like ho.
EG trur kanskje at boka kan være ei drama bok.
Boka handlar om ein ganske normal gutt som liker å være med venner og er kjempe god i baskket ball. faren til gutten er veldig streng og harr veldig lyst til at gutten skal bli proff i baskett. moren er ei heilt vanleg mor som er litt snillere og som hjelper gutten i boka, men plusseleg så kjem det ein hemmeleg ut i boka og da blir det litt mer spennande.
i starten av boka så var det veldig kjedeleg og det var ikkje så spennande.
det er stor spenningskurve men den var ganske dårleg.
boka var ikkje så veldig vanskeleg å legge fra seg.
terningskast 2 AV 6.

Han må få ut hemmeligheten

Frida

Bø ungdomsskole

5.12.2023

"Fire uker før høstferien" handler om Benjamin. Han har skilte forelder og bor hos faren, stemoren og halvbroren. Moren og søsteren hans bor ikke så langt unna, så han besøker dem en del. Benjamin får bo i sin egen lille leilighet i kjelleren hos faren. Benjamin spiller basketball, men trives ikke så godt i det miljøet. Både andre spillere og treneren sier masse stygge og dumme ting i garderoben.

Alt dramaet oppstår egentlig når Benjamin bestemmer seg for å slutte på basketballaget. Faren blir rasende! Han eksploderer og sier at Benjamin ikke får bo hos dem lengre. Etter faren og Benjamin fikk snakket litt, så trakk han det tilbake. Benjamin fikk fortsette å bo i den lille leiligheten sin.

Det nærmer seg høstferie i boka. Benjamin og vennegjengen hans skal på hyttetur i høstferien. Benjamin både gleder og gruer seg. Han bærer på en stor hemmelighet som han lengter etter å få dele. Problemet er bare at han ikke tørr helt. Han er redd for reaksjonene til familien og vennene hans. Til slutt blir det for mye for han. Han er nødt til å dele det med noen.

Dette er en god bok. Litt basic plott, men interessant allikevel. Det skjedde masse gjennom hele boka. Den er lettlest. Ikke så veldig mye tekst på hver side og ikke bruk av vanskelige ord. Jeg leste den fint ut på en dag. Alle har jo forskjellig lesehastighet da. Den drar tiden litt vel mye ut. forteller om ting som ikke er så relevant.

Jeg hadde ikke lyst til å legge fra meg boka, jeg ville bare lese videre. Dette er et veldig godt tegn.

Terningkast: 5

Spennende, men ikke for meg

Isabella

Tjøme ungdomsskole

4.12.2023

Boken «fire dager før høstferien», handler om en gutt som heter Benjamin bokas mening er at han altså, Benjamin prøver å finne den rette, men det tar tid. Det viser seg nemlig at benjamin ikke liker at han ikke liker jenter, men gutter. Han sliter fordi han prøver å like jenter, men det funker ikke så bra, og når han prøver å ikke like gutter, begynner han å like gutter. Han er redd for hva folk kommer til å tro om han?
Benjamin vet ikke hva han skal gjøre, han føler seg fanget. Han er liksom den gutten alle jentene vil ha, men så har han funnet ut at han er liker gutter ikke jenter. Bokas utgangspunkt som handler om at han finner den rette til slutt ender godt med boka. Han begynner med å fortelle hvert eneste familiemedlem, om at han er homofil. Benjamin har mistet veldig mye selvtillit etter han fant ut det. Han er redd for hva folk tror om han. Den har et bra utgangspunkt, men ikke noe for meg. Boka handler egentlig mest om at han skulle finne ut hvem han egentlig var, og at hadde veldig mye problemer med seg selv etter han fant ut at han var homofil. Men en ting jeg ikke likte med boka, var den hadde veldig mye om bare hvordan han følte seg. Også var det det at faren til benjamin var politimann, så benjamin visste ikke om faren kom til å respektere han for hvem han egentlig var. Denne boka var ikke helt for meg, selve boka var kjedelig, og ga ikke helt mening. Så jeg gir denne boka terningkast 2/6.

Falt ikke i smak

Petrine

Finnsnes ungdomsskole

27.11.2023

Fire dager før høstferien handler om en gutt som heter Benjamin. Den beste basketballspilleren og gutten alle jentene ville ha. Men hva om benjamin ikke ville ha dem? Hva ville alle tenke om Benjamin da? Denne tanken tok alt for stor plass, så Benjamin endte opp med å slutte å spille basketball. Far ble rasende på grunn av dette og alt ble bare verre.

Denne boken falt dessverre ikke i smak hos meg. Jeg fant det vanskelig å engasjere meg i historien, og karakterene fanget ikke min interesse. Boken klarte ikke å dra meg inn i historien fra begynnelsen av og jeg følte ikke den umiddelbare nysgjerrigheten som vanligvis får meg til å bli oppslukt i en bok. Det tok også lang tid før jeg følte at jeg ble involvert i karakterenes liv og utfordringer. I tillegg var forsidebildet kjedelig. Plottet virket forutsigbart, og jeg savnet den ekstra gnisten som gjør at en bok virkelig fenger meg. Denne boken burde ikke bli nominert til u-prisen og den får en terningkast 1.

Det handler om å holde ut

Helene

Bryne ungdomsskule

23.11.2023

Boken handler om Benjamin som er lei og ikke orker mer av garderobepreiket, hetsingen og basketball turneringen. Fire dager før høstferien slutter han på basketball- laget. Hvis faren til Benjamin finner ut av det blir han rasende, men Benjamin våger ikke å fortelle faren den virkelige grunnen til at han sluttet. Benjamin var den beste spilleren på basketballaget, mest populære gutten, jentemagneten, men han har det tøft å holder på en stor hemmelighet som han skjuler for alle rundt han. Han spiller et spill for å skjule og dekke hemmeligheten. Benjamin spiller spillet så bra at du skulle trodd alt var normalt og perfekt.

Jeg synes boken var bra i varierende perioder. Det var en bok som passer greit for meg som liker å lese om sport, spenning og litt drama. Men den hadde noen kjedelige handlinger midt i boken som gjorde at jeg ikke ville lese så mye, men når jeg kom over den perioden var det veldig bra. Boksen passer årsklassen 10-16 år og den er nok mest anbefalt for gutter.

Terningskast 4

Den skyggende hemmeligheten

Annabelle

Tjøme ungdomsskole

22.11.2023

Fire dager før høstferien er en roman skrevet av Kari Sverdrup. Boken handler om Benjamin som har holdt inni seg at han er homofil. Benjamin ofret mye for å holde dette hemmelig. Han blant annet sluttet på basket, noe som han trivdes veldig godt med. Han har vært spillmester de siste årene, men nå er han lei av å dekke over sannheten. Videre i denne romanen får man se hvordan Benjamin håndterer dette.

Det er viktig at det publiseres bøker som tar for seg temaer homofili. Av denne romanen kan man lære og forstå hvor krevende det kan være for noen med annen seksuell legning. Å være homoseksuell for unge i dag kan være krevende, med tanke på kommentarer fra andre unge. I noen miljøer bruker man det å være homoseksuell som et nedlatende ord. Dette så vi i «Fire dager før høstferien», hvor basketballtreneren brukte denne legningen som et skjellsord.

Samtidig som boken tar for seg viktige temaer, er den forutsigbar å lese. Jeg følte jeg visste hva som skulle skje neste side. Det er ingen plottwister i boken, noe som jeg personlig ikke liker særlig godt. Jeg syntes «Fire dager før høstferien» kunne være kjedelig til tider.

Dette er en lærerik bok, hvor man kan lære å vise kjærlighet til noen som kommer ut av skapet. «Fire dager før høstferien» er en perfekt roman som viser at man vet aldri hva folk bærer på inni seg.

Alt i alt syntes jeg boken er en fin ungdomsroman som tar for seg viktige temaer. Personlig liker jeg uforutsigbare bøker, noe som denne ikke var. Hvis du liker forutsigbare bøker hvor du følger livet til en enkeltperson er dette boken for deg. Jeg gir «Fire dager før høstferien» terningkast 4.


Fire Dager Før Høstferien.

Cornelia Bax

Wang ung Hamar

21.11.2023


Hvem er jeg? Når kommer dette ut? Hele imagen min kommer til å ramle sammen … Tør jeg stole på meg selv? «Fire dager før høstferien» handler om hovedpersonen Benjamin, som føler seg annerledes. Men tør han å si det til noen? Benjamin spiller basket, og er så lei av kommentarene han får i garderoben og på baskettreningene. Han vurderer å slutte. Men tør han det? Hva vill pappa si da? Fire dager før høstferien gjør han det han har ønsket i lang tid. Han slutter på laget. Faren aksepterer ikke dette veldig godt og blir veldig skuffet og sur. Men, tør Benjamin å fortelle den virkelige grunnen til at han sluttet?

Hovedtemaet med denne boken er et veldig viktig og realistisk tema. Det om å tørre å «komme ut av skapet» og være seg selv. Det kan være vanskelig i dagens samfunn. Men jeg selv synes ikke dette var noe bok for meg. Boken var ikke veldig spennende, og det skjedde ikke mye. Jeg synes boken skulle hatt mer drama og handlinger som skjedde, da hadde det vært mer spennende å lese boken. Boken var til tider ganske uinteressant og litt mye unødvendig informasjon.

Jeg hadde litt mer forventinger på boken. Det er en dyktig bok, men skrevet kjedelig. I dag er «komme ut av skapet» bøker ganske normalt. Så hvis boken skal skille seg ut må den ha mer spennende hendelser. Alt i alt gir jeg et terningkast 3, det er et viktig tema!

Terningkast :3
Tung å lese

Emine

Finnsnes ungdomsskole

20.11.2023

Boken fire dager før høstferien er en ungdomsroman. Boken handler om Benjamin som går tredje året på videregående. Han er den beste på basketlaget og alle jentene sikler over han, men han holder en hemmelighet ingen vet om en tung hemmelighet. Han er homofil, og hemmeligheten begynner å spise ham opp innenfra. Benjamin er lei av alt det homofobiske lagkameratene hannes sier i garderoben. Så en dag gjordet han noe han har ønsket å gjøre lenge, han sluttet på basket.
Det var en helt ok bok, men sånne hær typer bøker er ikke helt for meg, jeg relaterer ikke til noe av innholdet og kan ikke vite om det er en bra bok for de som har det sånn. Jeg ønsket også at det var litt mer spenning, som faktisk fikk meg til å ha lyst til å lese boken videre. Det var også en bok som var tung å lese og fikk ikke lyst til og lese videre. Jeg ville rekommandert den til gutter og jenter over 13år. Men jeg likte ikke boken selv så ville ikke sagt at det er en bok du burde lese. Jeg gir denne boken terningkast 2, boken burde ikke bli nominert til uprisen.


Boken var vanskelig og lese og ikke så enkel å kjenne seg igjen i

Madelen

Grøtte skole

13.11.2023Fire dager før høst ferien er en ungdomsroman som handler om en gutt som heter benjamin. Den gutten alle jentene drømmer om, men hva om han ikke drømmer om dem?? Hva ville de andre si om det?? Hvordan ville de reagere hvis han endelig bygde opp motet til og si det?? Hva ville pappa tenke? Og Kamilla? Og mamma? Men enda viktigere hva ville Zak tenke? Han hadde klart å skjule det han egentlig følte lenge nå, men var det for mye og holde for seg selv, ble det for mye når lengtingen etter å være med Zak ble enda sterkere. han hadde allerede sluttet på basket laget for dette, men hvordan skulle han si det til alle, og først og fremst til pappa.

Fire dager før høstferien begynte ganske treigt, men ble lettere å lese jo lengere ute jeg kom i boken, og i starten skjente jeg at det var vanskelig å fortsette å lese. Jeg leste sikkert 20-30 sider bare om hvordan han sluttet på basketlaget, derfor var jeg lettet når det endelig skjedde noe annet i historien. Det ble ikke akkurat som jeg trodde til slutten, men det ble nesten som jeg så for meg. I starten var det veldig enkelt å legge fra seg boken og heller gjøre noe annet, men når jeg hadde kommet lengere ut i boken ble det mer fristende og lese mer for å se hvordan ting blir til slutt. For meg så var ikke boken så lett å relatere til fordi jeg er helt det motsatte av karakteren og vi har også forskjellige meninger og tenker ikke veldig likt. Jeg synes ikke boken passet så godt til meg, men det er vel noen andre som kan kjenne seg igjen i boken og like boken litt bedre en jeg gjorde. Derfor gir jeg boken et terningkast 3.

fire dager før høstferien bra bok!

maja

Grøtte skole

8.11.2023

Ungdomsromanen fire dager før høstferien handler om en gutt som heter Benjamin, alle jentene vil ha han, men etter hvert kommer han ut med en stor hemmelighet. Benjamin er hovedpersonen, jeg likte hvordan Benjamin var. Han hadde mye omsorg og var sympatisk. Forfatteren var god til det å skrive en god bok om en ungdom som kommer ut som homofil. Tittelen handler om at fire dager før høstferien bestemmer han seg for å slutte på basket. Faren hans blir rasende over at han slutter, og benjamin tørr ikke si hvorfor han slutter når grunnen er garderobepreiket og hans store hemmelighet.

Jeg synes boken hadde et bra budskap, og burde bli lest av flere ungdommer. jeg synes den burde bli nominert til u-prisen så flere ungdommer kan lese den og få et bedre syn på hvordan folk kan ha det inni seg når de går rundt med en stor hemmelighet. Den kunne blitt bedre vist jeg hadde relatert til boken, men det gjør jeg ikke. Det er egentlig ikke noe mer negativt enn det at jeg ikke relaterer til boken. Jeg synes den var lett og lese og jeg leste den fort.

Terningkast: 5

Unødvendig bruk av tid

Telma

Steinerskolen i Vestfold

2.11.2023

Fire dager før høstferien

Tingen med denne boka er det at den har ett veldig fint og realistisk senario, men den er dårlig skrevet.
Det er vanskelig å følge med på karakterene og jeg syntes at den går for mye i dybden på hver karakter med unødvendige detaljer.
Det er bra at det blir skrevet om en homofil, men måten historien blir fortalt på er urealistisk. Det høres ut som forfatteren aldri har snakket med en ungdom i hele sitt liv når karakterene snakker med hverandre. Det er veldig "kleint" språk slik at man bare får lyst til å legge fra seg boka å begrave seg selv.
Jeg gir den treningskast 1/6. Temaet er viktig og veldig bra å skrive om, men formidlingen og historien det blir tatt med i er alt for dårlig.

Grei fortelling om en som kom ut av skapet

Theodor

Bøler skole

1.11.2023


Benjamin klarer ikke å holde det hemmelig lenger, han har sluttet på basketlaget for dette, det blir for mye. Han føler seg bundet fast, men han kan ikke si det da blir livet hans ødelagt. Hva kommer folk til å tro om han?

Benjamin er gutten alle jentene har lyst på, men han har funnet ut at han er homofil. Og sliter med tanken, fordi han blir annerledes. Han sliter lenge og får ikke sove, tenker på hva folk vil tro om han. Han forteller venner og familie om at han er det, selv om det kjempevanskelig og er redd for at de ikke vil være glad i han lenger. Alle aksepterer det og han finner noen gutte-kjærester i boka. Boka ender godt med at han tror han har funnet den rette.

Jeg syntes boka var helt grei. Det var ikke særlig mye av en historie. For det meste handlet det om at han skulle finne ut om han var homofil også etter det så skulle han fortelle vær eneste venn og familiemedlem. Noe som jeg ikke likte var at det var litt for mye seksuell forklaring av ting som skjedde i senga med Benjamin og Zak. Han har vansker for å fortelle dette til faren sin fordi han er politi og en streng mann. Så han tror at faren ikke kommer til å respektere han for hvem han er.

Men det var litt spennende noen ganger inni mellom i boka, for eksempel når han løp å redda lille broren til en venn. Lillebroren sto veldig nærme en moskus og Benjamin kom og tok han bort derfra. Men jeg likte ikke helt historien, den var litt tørr og han skulle bare fortelle andre om at han var homofil.

Å lage en bok om en homofil i 2023 er ikke særlig uvanlig så ikke noe spesielt med boka. Hadde det vært mer historie i dette og litt mer drama så ville boka vært mer spennende og gøyere å lese. Så boka var ikke helt for meg og historien var litt kjedelig derfor gir jeg boka terningkast 2/6.

Veldigt god “komme ut av skapet” bok.

Ingrid

Bryne ungdomsskule

23.10.2023

Fire dager før høstferien handlar om ein gut som heiter Benjamin. Benjamin går på vidergåande skule og speler basketball. Benjamin bestemmer seg for å slutta på basketball. Det gjer at far hans bler rasande, og Benjamin tørr ikkje seie den eigentlege grunnen. Ein hemelegheit som et han opp. Når Benjamin og gjengen er samla ein gong skal han endeleg samle opp nok mot til å dela noko han ikkje har klart å seia høgt enno.

Eg synast at denne boka er veldig bra skriven, og får fram ei god historie om å vera homofil og “komma ut av skapet”. Forfattaren får fram kor fælt det kan vera for homofile å høya orde “homo” bli brukt som eit skjellsord. Denne boka er eit godt døme på at me ikkje vel vår seksuelle legning, det er noko me er født med. Uansett kor hardt Benjamin prøvde og. ikkje vera forelska i andre gutar så blei han det, og uansett kor hardt Benjamin prøvde å vera forelska i jenter så blei han ikkje det. Eg synast at måten forfattaren skreiv tankane til Benjamin på var kul.

Denne boka var lett å lesa, og det er eit stort pluss. Når eg las denne boka, kunne eg verkeleg forstå kvifor Benjamin hadde det som han hadde. Eg synast at dette var ei bra “komma ut av skapet” bok. Denne boka var kjekk å lesa, einaste minuset er at det var litt lange kapittel. Eg gjer terningkast 5/6.

ANMELDELSE

ilyas

Flåtestad skole

19.10.2023

For noen dager siden kom en bok ut som heter "Fire dager før ferien". Den handler om en gutt som heter Benjamin. Han følte seg annerledes fordi han visste at han likte gutter, og var usikker på om han kunne si det til andre. I boken får vi være med på reisen hans mens han prøver å forstå og godta seg selv. Noen kan sikkert kjenne seg igjen i Benjamins tanker og følelser, men jeg synes ikke boken fanget interessen min så godt. Jeg skjønte tidlig hva som ville skje, og det var ikke så veldig spennende.

Hvis du vil forstå hvordan det er å ha en hemmelighet du er redd for å dele, kan denne boken gi deg noen tanker. Den viser hvor redd man kan være for å bli avvist på grunn av hvem man er, men jeg følte at den manglet litt spenning.

Benjamin sluttet på basketball-laget fordi noen var slemme mot ham, og treneren var heller ikke snill. Det var ikke så hyggelig å lese om, men det kom ikke som noen overraskelse.

Alt i alt, selv om noen sikkert vil like boken, var den ikke helt min greie. Jeg syntes den var litt treg og ikke veldig spennende. Hvis jeg skulle gi terning kast fra 1 til 6, vil jeg gi den en 2. Kanskje det er andre bøker der ute som jeg kan finne mer interesserende av lignende tema.

Overraskende vendepunkt

Elsa

Fyrstikkalleen skole

18.10.2023

«Fire dager før høstferien» handler om en gutt som heter Benjamin, og hans prosess av å «komme ut av skapet». Det er en bok hvor mange kan relatere til følelsene til Benjamin, og akkurat dette gjør denne boka til en bra bok. I begynnelsen av boken syntes jeg at boken var ganske forutsigbar, men på slutten av boken kom det flere vendepunkt man ikke hadde tenkt seg.

Denne boken er en super bok hvis du relaterer, eller vil skjønne mer om hvordan personer som ikke tørr å «komme ut av skapet» har det. Boken viser en god representasjon av en redsel om hvordan folk vil reagere hvis du sier du er homofil. Benjamin selv prøvde å tvinge seg selv til å like jenter, som han til slutt skjønte ikke virket. Han var redd får hvordan folk ville reagere fordi av hvor mye pisspreik som ble sagt i garderoben.

Grunnen til at Benjamin sluttet på basketball var fordi guttene bruke «homo» som ett skjellsord og treneren snakket stygt rundt. Dette viser hvor smertefullt det kan være å høre «homo» som en vits, og skjellsord.

Jeg syns denne boken er en bra bok som flere burde lese. Den er bra for de som relaterer og vil vite mer om følelsene til personer som ikke tørr å «komme ut». Det er en varmhjerta bok, som du kan merke at du smiler litt igjennom. Den kritikken jeg hadde gitt er at den kan være litt forutsigbar, og uinteressant til tider. Man bør velge denne boka fordi det er en bra representasjon av hvordan homofile har det og føler seg.. Det er en lettlest, og godt skrevet bok. Den har vendepunkt, og er nervepirrende til tider. Jeg ville gitt den en 4,5/6, bare fordi den ikke var helt for meg. Det er fortsatt en super bok, som bør leses!


En historie om å våge

Isabell

Tjøme ungdomsskole

10.10.2023

«Fire dager før høstferien» er en ungdomsroman skrevet av Kari Sverdrup. Boken fokuserer på Benjamin som er lei av garderobepreiket. Han bestemmer seg før å slutte på basketball fire dager før høstferien. Faren blir rasende, og Benjamin tørr ikke si den virkelige grunnen. Selv om han er best på basketballaget og den alle jentene drømmer om, bærer han på en tung hemmelighet- en hemmelighet så tung at han snart sprekker.

Jeg likte hovedpersonen, Benjamin, svært godt, da han har mye omsorg og er en sympatisk karakter. Gjennom boken møter han på utfordringer som hjelper han å vokse som person. Han omgås med gode mennesker, men også dårlige, som han endelig tørr å kutte kontakten med. Dette er en bok som handler om å konfrontere det du er mest redd for, fordi du vil merke at du får noe kostbart tilbake for det.

Forfatteren lykkes i å skrive en realistisk historie om veien for en homofil ut av skapet. I dagens samfunn finnes det dessverre fortsatt mange som har fordommer mot homofile, og boken tydeliggjør hvor skadelig det er å bruke «homo» som et skjellsord. Som Benjamin sier: «For jeg greide ikke bli forelsket, enda så hardt jeg forsøkte». Jeg mener boken bør leses av alle ungdommer slik at de kanskje får en forståelse for at seksuell legning ikke er noe man velger, men er født med.

Selv om det er mange seriøse budskap, så er det en del humor i boken. Humoren er lett for ungdom å forstå. I tillegg er boken skrevet på et ungdommelig språk, som gjør den lettlest. Det er god flyt og sammenheng gjennom hele boken, noe som gjorde at jeg hadde vanskeligheter for å legge den fra meg.

Samlet sett er «Fire dager før høstferien» en bok om å «komme ut av skapet» som homofil. Den bærer sterke og seriøse budskap, og forfatteren formidler dem på en naturlig og realistisk måte. Boken har god flyt, sammenheng og et ungdommelig språk, noe som gjør den lettlest. Jeg mener at denne boken er relevant for alle ungdommer, da den kan bidra til en større forståelse av homofile. Jeg finner ingenting negativt med boken, men den er kanskje ikke like spennende for meg, da jeg ikke relaterer til Benjamins historie. Derfor gir jeg boken terningkast 5, og jeg mener den bør nomineres til U- prisen.

Beste så langt!

Amalie brattrud kvernsveen

Vardal ungdomsskole

3.10.2023

Fire dager før høstferien.
Fire dager før høstferien er en bok som tar for seg det og komme ut som homofil.
For og være helt ærlig ga denne boka meg heartstopper vibes. (En grafisk novel serie av alice oseman)
Den er helt fantastisk skrevet, med skildringer som får deg til og føle at du er der, og med indre dialog som får deg til og virkelig føle med karakterene.
Plottet er hjertevarmende og til tider nervepirrende.
Den eneste formen for kritik jeg har for til denne boka er at det er en del unødvendige sidekarakterer, og det er litt vanskelig og holde styr på dem. Men, siden de er litt ubrukelige, spille det egentlig ikke så stor rolle. Dere er en hjertevarmende historie for det.
Som er Come-out historie, briljerer denne over mye annet jeg har lest. Men det som virkelig blåste meg av banen var skrivestilen, og hvordan forfatteren klarer ordlegge seg perfekt.
Terningkast 6

Se alle anmeldelser