Hopp til innholdet
Hjem/Boker/

Du veit ingenting

Du veit ingenting

Utgitt av Samlaget

Antall sider: 174

Språk Norsk (nynorsk)

Tema

Utgivelsesår: 2023

1 kommentarer

Om boken

Den vanskelege søskenkjærleiken.

Tina er 16 år og går siste året på ungdomsskulen. Ho har ei veslesøster, Erika, som ikkje er som andre småsøsken. Ho kan plutseleg gå i vranglås og krev mykje av tida og kreftene til foreldra. Tina skulle ønske ho hadde ei søster som ikkje laga scenar for den minste ting. Men når nokon ein dag seier noko stygt om Erika, svartnar det for Tina. For om ikkje ho står opp for Erika, kven skal gjere det då?

Dessutan har Tina eit anna problem. Medan alle rundt ho begynner å forelske seg, kjenner ikkje Tina noko, verken for gutar eller jenter. Når bestevenninna Anna plutseleg forelskar seg hovudstups i ein gut, blir Tina ståande heilt einsam att.

Du veit ingenting er ein lauseleg oppfølgjar til den kritikarroste ungdomsboka Ser du dette? frå 2020 og er ei sår, humoristisk og original forteljing om å ikkje passe heilt inn, om vennskap, om mot og om søskenkjærleik.

Topp to tagger

Sjokkert

Sint

Kommentarer (1)

Kjempe dårlig!

Baddie nr 1

30.10.2023

SjokkertSjokkert
SintSint
Se alle kommentarer

Anmeldelser (22)

Fin og viktig bok

Lyra Sophie Balaban

Sommerlyst

16.12.2023


Du veit ingenting er en bok skrevet av Sigrid Agnethe Hansen. Boka handler om Tina. Hun har ei lillesøster som er litt annerledes. Av og til går alt galt, og lillesøsteren Erika går i vranglås. Det tar veldig mye krefter fra hele familien, inkludert Tina. Hun må ofte passe på Erika. Selv om Tina elsker Erika så skulle hun av og til ønske at ting var litt lettere. En dag sier noen i klassen noe stygt om Erika, og det svartner helt for Tina. Som hun selv sier i boka, "Hvem skal stå opp for Erika om ikke jeg gjør det? "

Tina har også en bestevenninne, Anna, som blir hodetstups forelsket i en gutt. Dette får Tina til å lure på hvorfor det aldri er hennes tur å bli forelsket?

Boka startet litt treigt, men man kommer lett inn i det, og når man først har begynt å lese er det vanskelig å legge fra den seg.

Boka er veldig gripende og troverdig, den er derfor lett å leve seg inn i. Handlingen er ganske forutsigbar, men boka har likevel ett tydelig og spennende høydepunkt som leseren kan se fram til. Jeg likte karakterene i boken godt. Spesielt hvordan det kommer fram at ingen er bare bra eller bare dårlig. Alle kan gjøre dumme ting uansett hvordan man er som person, og selv om man har gjort masse dumme ting så kan man også gjøre bra ting iblant.

Enkelte elementer i boka forsto jeg ikke, og det var utydelig for meg hvorfor disse elementene var med i boken. Det ble liksom ikke ordentlig forklart, og det var litt ute av kontekst synes jeg.

Jeg tror at det er mange som kan skjenne seg igjen i boka. Jeg vil anbefale boken fordi det en veldig fin bok som kanskje kan skape mer forståelse for et vanskelig tema. Denne boken fortjener absolutt å være nominert til U-prisen! Jeg vil gi boken terningkast 4 fordi boken er litt forutsigbar, og fordi det var noen småting i boken som jeg syntes var litt unødvendig. Alt i alt så er det en fin bok jeg vil anbefale alle å lese.


Se meg

Amalie

Tjøme ungdomsskole

15.12.2023

Du veit ingenting er en roman skrevet av Sigrid Agnethe Hansen. Boken handler om en jente som heter Erika, hun bor hjemme sammen med moren, faren og søsteren sin. Deres familie hørers kanskje perfekt ut, men det er den ikke. Erika føler seg oversett fordi foreldrene må gi søsteren hennes ekstra mye oppmerksomhet siden hun er funksjonshemmet.

Jeg syntes ikke denne boken var så veldig spennende. Dette var fordi jeg syntes boken sitt motiv var svært kjedelig. Temaet til boken er nok ungdomstiden og at alle har forskjellige utfordringer. Dette er et greit tema, men det var veldig langsomt. Jeg liker bøker med action og spenning, derfor var denne boken ikke noe god match. Boken viser godt hvordan det er å ha en funksjonshemmet søster noe som var litt spennende. Det var ikke lett for Erika, noe som fikk henne til å gjøre dumme valg innimellom. De dumme valgene var selvfølgelig ikke bare preget av søsteren da.

Erika virker som en hyggelig ungdom. Hun er flink på skolen og er en god søster og venn. I boken viser hun ikke sin beste side, hun er veldig frekk og direkte slem mot en jente i klassen som heter Simone. Jeg tror hun er sånn mot Simone fordi hun er sjalu, og det kan fort skje i ungdomstiden. I slutten av boken blir hun mer moden, hun og Simone blir da venner igjen.

Boken er skrevet på nynorsk noe som gjorde den litt verre å lese, men det var ikke veldig ille. Til tross for at boken er nynorsk syntes jeg forfatteren bruket et enkelt språk. Det var hurtige kapitler i boken, dette liker jeg veldig godt.

For å oppsummere syntes jeg ikke at boken var så spennende. Budskapet og temaet var heller ikke noe for meg og mine lesepreferanser. Boken er nynorsk, men det går helt greit å lese den selv om. Jeg vil anbefale denne for ungdommer, kanskje spesielt de som er i samme posisjon som Erika. Derfor gir jeg denne boken terningkast 3, og mener ikke den burde bli nominert til Uprisen.

Å være ungdom med en vri

Isabell

Tjøme ungdomsskole

15.12.2023

«Du veit ingenting» er en ungdomsbok skrevet av Sigrid Agnethe Hansen. Den handler om Tina som er 16 år, og har en lillesøster som ikke er som andre småbarn. Tina hater at Erika lager drama ut av alt, men når folk kødder med Erika, da går det i svart for Tina. Men hva skjer når bestevenninna til Tina forelsker seg hodestups i broren til erkefienden hennes? Og hva med foreldrene som bare bryr seg om Erika?

Boken var utenom det vanlige og tok for seg temaer som ikke blir tatt opp ofte nok. Denne boken hadde en vri på temaene som jeg ikke har sett før. Den handler om å ha en funksjonshemmet i familien, men også å kunne balansere det med ungdomslivet og vanskeligheter i ungdomslivet. Likevel var ikke disse temaene noe jeg selv kunne relatere til, men det var spennende å få et innblikk i dette temaet.

Denne boken er vinklet fra en som har en søster som er funksjonshemmet, men det hadde vært gøy å se en synsvinkel fra søsteren som er funksjonshemmet. Det er noe jeg aldri har sett i en bok som hadde vært gøy å se.

Boken er veldig lettlest, og det var raskt å lese gjennom den. Jeg følte forfatteren språk og skrivemåte var litt for enkelt, da jeg foretrekker litt mer voksne bøker. Jeg følte meg betraktelig yngre da jeg leste, fordi jeg følte skrivemåten til forfatteren prøvde å nå en yngre målgruppe, og derfor var språket veldig barnslig.

I slutten av boken får vi en litt åpen slutt, og forfatteren er flink til å dra inn flere temaer i samme bok. Hun dro nemlig også inn å føle at alle er forelska, men du blir ikke forelska selv. Det hadde vært gøy med en oppfølger til boken, siden jeg fikk lyst til å vite mer og få flere svar.

Kort oppsummert var boken lettlest og en smule barnslig med viktige temaer som ikke ofte nok blir tatt opp. Jeg syntes det hadde vært gøy å få en synsvinkel fra søsteren som er funksjonshemmet, og det ville også vært fint med en oppfølger til boken, da det var en meget åpen slutt. Jeg mener ikke boken bør bli nominert til Uprisen, og jeg gir den terningkast 3.

Du veit ingenting

Sigrid

Vardal ungdomsskole

15.12.2023

Du veit ingenting er en nynorsk roman som er skrevet av Sigrid Agnethe Hansen. Vi møter 16 år gamle Tina som har en funksjonshemmet lillesøster som heter Erika. Erika trenger støttekontakt. Tina kjenner veldig på at foreldrene bruker mye mer tid på og med Erika. Bestevennen hennes, Anna blir og akkurat forelsket i en gutt hun ser utenfor butikken. Hvorfor kan det aldri skje med henne? Den andre vennen til Tina er Hiro han bor på andre siden av jorden og de er nettvenner.

Denne boka tar opp viktige temaer som familie, vennskap, kjærlighet og det å være annerledes. Det var skrevet på en veldig trøtt måte, og er ikke en bok jeg hadde tatt som førstevalget. Selv om de tok opp masse viktige temaer så klarte jeg ikke å bli dratt inn i boka. Det hadde også vært fint for leseren å få vite hva lags funksjonshemmedes Erika hadde.

Det hadde kanskje vært lettere å like og forstå boka hvis du er i en lignende situasjon.

Jeg gir denne terningkast 2 fordi den var kjedelig skrevet og jeg ble ikke dratt inn i handlingen.

Problembarn

Sofie

Tjøme ungdomsskole

11.12.2023

I boken du veit ingenting skrevet av Sigrid Agnethe Hansen, møter vi en jente på 16 år, som ikke har det så bra. Hun har en søster som er utvikles hemmet, som er utfordrende til tider. Tina syntes foreldrene prioriterer hennes søster Erika i en mye større grad enn henne. I tillegg til dette, skjer det konflikter i klassen, og hun gjør ting hun angrer på og vil fikse opp med bestevennen sin Anna.

Boken har veldig korte handlinger, men også noen få polt twister som gjør at denne boken er helt grei å lese. Denne boka er ikke en bok jeg synes er spennende, men den tar opp noen viktige temaer.

Noe jeg kunne ønsket mer av i denne boken er kanskje mer persons forklaringer. Om forfatteren hadde satt oss litt mer inn i personene, for eksempel forklart mer om den utvikles hemmede søsteren og mer om konfliktene. Selv om forfatteren har laget fler konflikter og spenningstopper, så er de veldig korte. En spenningstopp varer kanskje på tre sider så er konflikten ferdig, og så virker det nesten som ingenting har skjedd.

Boken tar opp noen viktige temaer for eksempel at Tina synes det til tider er vanskelig å ha en søster hun må passe på hele tiden, samtidig som at bestevennen hennes ikke har det så bra. Forfatteren er flink til å forklare følelsene til Tina, hun får frem at Tina har lyst på en søster som hun kan gjøre jenteting med. Men isteden så blir det vanskelig for Tina, hun føler at hun mister foreldrene hennes litt og at de aldri har tid til henne lenger. Denne boken vekker flere følelser, med både hat og samvittighet.

Jeg syntes denne boken var litt vanskelig å lese, med tanke på at den var på nynorsk. Boken har fortsatt gode sider og kjedelig sider. Denne boken er ikke noe for meg, men jeg liker likevel tematikken i boken. Hadde forfatteren gitt et litt større overblikk på konfliktene, og fortalt mer om søsteren hennes, kunne jeg gitt den et høyere terningkast. Siden den ikke har det gir jeg boken terningkast 3.

helt grei bok

Lars

Surnadal barne- og ungdomsskole

6.12.2023

denne boka var helt grei. ikke så veldig mye å skryte av. men den er ikke dårlig heller vil jeg si. det var noen deler av boka som var gøy mens andre varte veldig lenge uten noe nytt. det her er kanskje preferanse. men jeg likte ikke at det ikke var delt opp i kapitel selv om det var store åpne punkt i boka. jeg likte boka så den fortjener et terningkast 4.

Passet ikke for meg

Nora

Grøtte skole

5.12.2023

Du veit ingenting handler om ei jente som heter Tina. Hun er 16 år og har ei lillesøster som ikke er som andre søsken. Hun er funksjonshemmet og trenger støttekontakt. Tina har det vanskelig, hun har en medelev som er slem og foreldrene gir all sin oppmerksomhet til Erika.

Jeg synes ikke boken var nå spesielt bra. Jeg følte det ikke skjedde noe og hadde ikke så lyst til å lese videre i boken. Jeg måtte legge den fra meg ofte for å få motivasjon til å lese videre i den. Jeg likte ikke at boken ikke hadde kapitler som den var delt opp i. Jeg tror det er enklere å lese for dem som ikke liker å lese så mye hvis den er delt opp i kapitler så man. Jeg synes også det var litt vanskelig å forstå alt siden boken var på nynorsk. Jeg ville likt om vi fikk vite hvilken funksjonshemmelse søsteren hadde. Jeg likte at Tina sto opp for søsteren sin uansett om tina var irritert på hun. Jeg synes ikke boken passet til meg. Jeg synes denne boken passer til de som er i samme situasjon som Tina.

Jeg gir boken terningkast 1/6

Var dette det riktige valget?

Elida

Tjøme ungdomsskole

4.12.2023

Du veit ingenting er en nynorsk roman skrevet av Sigrid Agnethe Hansen. Den handler om 16-åringen Tina. Hun føler ganske på at foreldrene alltid prioriterer lillesøsteren, Erika først framfor Tina. Plutselig oppstår det drama i klassen, og hun gjorde noe hun fort angra på i etterkant. Hun må også tenke ut en måte for å skvære opp med venninna, Anna. Hva skal Tina gjøre?

Boken var svært troverdig noe som jeg liker, og det fører automatisk til mer spenning. Mye skjedde på én gang, som gjorde at den ikke ble så lett trettende.

Boka hadde en del uventede hendelser som oppstod, noe som jeg ser etter i en god bok. Den hadde flere gode temaer, som vennskap, ungdomsdrama og det å føle seg litt utenfor. Etter min mening var den stort sett bra gjennom hele, fra start til slutt. Men jeg opplever at den dessverre sluttet litt åpent, noe som jeg ikke liker så godt. For min den kunne den trengt mer informasjon for å utfylle boken og for å gi svar på flere spørsmål.

Som sagt var boken skrevet på nynorsk, noe som jeg ikke så på som en hindring i seg selv. Den var relativ lett å lese. Dette er en bok jeg vil anbefale til andre ungdommer som liker typiske ungdomsbøker. Alt i alt velger jeg å gi denne boken terningkast 4.

Ikkje noko for meg

June

Surnadal barne- og ungdomsskole

24.11.2023

Eg opplever boka som lite interessant fordi ho ikkje var den type bok som eg liker å lese. Eg liker å lese spenning eller krim bøker og det er ikkje denne boka. Du veit ingenting er ei litt trist og humoristisk bok der det handlar om å ikkje passe heilt inn. Boka handlar om ei 16 år gamal jente som heiter Tina. Bestevennen hennes blir hodestups forelsket, og Tina blir ikkje forelsket i enten gutar eller jentar. ‘du veit ingenting’ er en fortsettelse på romanen ‘ser du dette?’ frå 2020. Tina har ei veslesyster som ikkje er som dei andre. Ho kjem alltid i første rekke hos foreldra. DU VEIT INGENTING handlar om å lengte etter det som kunne ha vore, om vennskap og om å stå opp for nokon andre når det verkeleg trengst. Boka er eigentleg realistisk for det er mange folk der ute som slitar med det same. Viss du liker å lese romanar så trur eg denne boka passar til deg.
Terningkast 3

Du veit ingenting

Anna

Vinstra ungdomsskole

21.11.2023

Bokanmeldelse
Du veit ingenting

Du veit ingenting handlet om ei jente som heiter Tina, som har ei lillesøster som heiter Erika. Ho er ikkje som andre sysken, og treng støttekontakt. Erika blir fort kjempe sint når ho ikkje får det som ho vil, og ho er ganske sta. Tina har to vennar, Anna, som går i klassa hennar og Hiro som er ein internett bestevenn som bor langt vekk. I klassa til Tina går det også to jenter som heiter Simone og Iris som ikkje er så hyggelege, men plutseleg fikk Tina hjelp av Simone når Erika blei borte, har simone blitt snill?

Eg synes at boka var veldig bra og spanande, fordi den handla om å føle seg annleis og å ha familieproblemar. Eg synes det var bra at det skjedde så mykje i boka, fordi da blei det spanande å lese. Ting som skjedde i boka var veldig overaskande og det gjorde boka betre.

Samtidig var det mange ord som eg ikkje forsto heilt og det tok ganske lang tid før eg fikk vite om hvordan ting som skjedde i boka endte. Og det var mykje som skjedde på èin gong, så det var litt vanskeleg å få med seg alt som skjedde i boka.

Eg synes boka fortjenar terningkast 4.

Livet er ikke alltid så lett

Nikodem

Borge ungdomsskole

21.11.2023

Du veit ingenting, skrevet av Sigrid Agnethe Hansen.

i boka “du veit ingenting” møter vi på en 16 år gammel jente som prøver å holde livet sitt på plass, men med en funksjonshemma lillesøster og en bestevenn som har det dårlig, er det ikke så lett.

Handlingen er godt beskrevet, og man kan enkelt forstå målet til hovedpersonen. Spenningen var der hele tiden, jeg kunne ikke sette fra meg boka uten å vite hva som skjer på neste side. Forfatteren av boka har skrevet mange bøker for voksne, men dette er bare den andre ungdomsboka hennes. Jeg tror at forfatteren prøvde å vise at livet ikke er så enkelt og at alt ikke alltid går bra. Noen ganger må man ta vanskelige valg mellom venner og familie, som forfatteren klarer å få frem i boka.

Forfatteren skrev boka på en helt perfekt måte, med enkle ord, veldig bra indre og ytre dialog, noen ganger ufullstendige setninger og passe lange avsnitt. Språket kan ha vært utfordrende siden boka er skrevet på nynorsk, men ordene som blir brukt beskriver godt handlingen og miljøet i boka. Jeg kunne enkelt forstå hvordan personene i boka følte seg.

Jeg syntes at boka var god, men karakterene var ikke så veldig godt beskrevet, jeg tenker at forfatteren kunne bedre beskrevet hva som er så “spesielt” med lillesøstera til hovedpersonen.

Terningkast: 4

Ein av dei beste ungdomsromanene

Aurora

Bryne ungdomsskule

16.11.2023

Boka handlar om ei jente som heitar Tina. Ho er 16 år og går i 10 klasse. Ho bur med foreldra og lillesøstera Erika. Bestevennen hennar, Anna blir forelska og fortel Tina om alt ho tenker om han ho liker.

Boka i heilheit var veldig gøy å lesa, den var som om eg las om livet og tankane av nokon som går i klassen min, og kunne føle alt det ho følte. Den er godt skriven og har slang som folk på ungdomsskulen faktisk bruker, som var helt utenkeleg for meg. Det var nokon utdaterte ord, men det reknar ein jo med i ei bok som sikkert har blitt skriven over ein lengre periode.

Eg likte at det skjedde litt spenning i boka og at det er ting som faktisk kunne skjedd med ein ungdom. Forfattaren skreiv alt på ein fantastisk måte.

Det var nokon ting eg ikkje var så spesielt fan av, som at vi las alle tankane til Tina og mange av dei var unødvendige, det var mykje av dei same tinga om og om og om igjen. Det trakk ganske mykje ned for meg. Viss det hadde vert litt mindre av dei hadde eg gitt boka ein terningkast 6, men det ble ein terningkast 5 for meg.

Boka var gjenkjennbar

Lara

Grøtte skole

8.11.2023

“Du veit ingenting” er en drama bok som handler om en jente (Tina) som går i 10, og hennes liv. Som når beste vennen hennes (Anna) blir forelsket i en gutt de så på butikken etter at lillesøstera (Erika) hadde et lite anfall.

Jeg synes boken var veldig bra, men jeg likte ikke at det var på nynorsk. Fordi det var på nynorsk, var det flere ganger der jeg ikke skjønte hva som skjedde eller hva som ble sagt. Selv om det var flere ganger jeg ikke skjønte hva som skjedde så likte jeg boken likevel. Det var også flere ganger der jeg kunne kjenne meg selv igjen i boken, og det var nesten at jeg ble sugd inni boken.

Det var flere ting jeg likte med boken. Som f.eks at det var korte og lette forklaringer og man forsto lett hva som skjedde, selv om det var på nynorsk.

Jeg er en stor fan av Tina jeg elsker hvordan hun står opp for Erika, selv om Erika kan være litt irriterende.

En ting jeg ikke likte med boken var at vær gang det skjedde noe drama så gikk det over veldig fort. Som når Tina og Anna dro på festen så var det bare en side om selve festen også var det bare det som skjedde etter. Ja det er viktig å si hva som skjedde etter, men det hadde vært bedre om når det skjedde noe så kunne det ha vart litt lengre

Så jeg hadde likt om det hadde vært litt mer beskrivelser når det skjedde noe. Så etter hvert når jeg leste boken så ble jeg veldig lei av den.


Terningkast: 4

Ikke troverdig og livløs

Lerke

Bøler skole

2.11.2023

I boken «Du veit ingenting» møter vi på en 16 år gammel jente som prøver fortvilet og holde livet sitt på plass. Men med en funksjonshemmet søster, og en fæl medelev, er det hardt.

Denne boken gir deg følelsen av og aldri være prioritert, noe som det virker Tina kan føle mye på. Mye av oppmerksomheten går til søsteren hennes Erika. Det og aldri være førstevalget tror jeg mange kan kjenne seg igjen i, boken har mange rørende temaer. Jeg synes forfatteren burde assosiert seg mer rundt ungdommer og fordypet seg i deres liv. Selve «mobberen» og de andre karakterene i boken oppførte seg som de gikk på barneskolen. De oppførte seg enormt barnslig, den eneste som oppførte seg som en «normal» ungdom er Anna. En liten ting jeg savnet i boka var hvilken funksjonshemming søsteren hadde.

Jeg synes boka var helt ok, veldig lettlest. Det er god oppbygging, og tydelige skildringer, men boken var rett og slett kjedelig, det var vanskelig å sette seg inn i selve boken. Alt i alt synes jeg at boken fortjener en 3, boken var ikke troverdig. Jeg kunne finne meg i å hoppe over setninger siden stoffet var kjedelig. Selv når det skjedde noe dramatisk i boka kunne det virke som forfatteren prøvde og «løpe» ifra hendelsen, som gjorde det fort kjedelig.

Vanskelig å legge i fra seg

Ellen

Grøtte skole

1.11.2023

“DU VEIT INGENTING” er en bok med mye drama. Boka handler om hovedpersonen Tina, hun har en lillesøster, Erika, som er litt annerledes. Foreldrene prioriterer Erika framfor Tina. Tina har det vanskelig på skolen og krangler med bestevenninna si. Tina slår Simone på en fest, men hun fikser opp i det. Boka begynner med at røykvarsleren piper og at lillesøstera til Tina blir redd.

Det var ikke så vanskelig å komme seg inn i boka og den var vanskelig å legge i fra seg. Jeg liker egentlig ikke å lese bøker, men denne ville jeg lese mer av fordi jeg ville vite hvordan det går videre. Boken var interessant. Handlingen var overraskende. Slutten av boka var også veldig overraskende.

Boka er fin fordi det skjer mye i boka som mange kan kjenne seg igjen i. Da tenker jeg mest på at mange ungdommer kanskje opplever de samme tingene som skjer i boka.

I boka var det en del mobbing, men ikke mye banning som jeg synes er bra. Jeg synes det er veldig bra at Tina står opp for lillesøstera si, selv om Tina kan bli veldig irritert på Erika, så står hun opp for lillesøstera når Simone sa at hun er hemma. Det synes jeg er fint fordi man kan lære av det.

Jeg likte ikke at den var nynorsk. Jeg synes det var noen ord på nynorsk som var vanskelig og forstå.

Jeg gir den terningkast 5.

Mye spenning på slutten!

Jenny

Flåtestad skole

30.10.2023

Hovedpersonen Tina har en litt spesiell lillesøster. Lillesøster heter Erika og jeg får inntrykket av at hun har en diagnose uten at de nevner hvilke eller hva hun har i boken. Tina og Erika sine foreldre gir mye oppmerksomhet til Erika og ikke så mye til Tina noe som hun synes er vanskelig. I tillegg til det blir hun mobbet av en jente i klassen hennes som heter Simone. Heldigvis har hun en venninne som heter Anna som er der for henne.

Jeg tror temaet for denne boken er både vennskap, kjærlighet og familie. Disse temaene er ikke alle relevant for hele boka, men de er alle relevant et sted i boka.

Noen ting jeg likte ved boka var for eksempel at den tar opp hvordan det er å ha søsken som er funksjonshemmet og det har aldri lest om før. Jeg likte også veldig godt at den tar opp hvordan det er å skille seg ut fra de andre og kle seg annerledes fra de andre.

Dessverre var den ganske kjedelig på starten og det skjer ikke mye. Hun skriver bare om vanlige dager som at de er på skolen eller er at de hjemme. Dette er ikke hele boka, litt før halvveis så drar de på en fest og da skjer det ting der og etterpå som gjør at resten av boken er spennende. Den er litt vanskelig å komme i gang med, men når du kommer til de sidene om fest så er resten spennende.

Jeg har et sitat fra boken som jeg likte og det var da de var på fest og leker jeg har aldri som er en drikke lek. Simone sier "Eg har aldri hatt ei søster som er hemma" deretter ser hun på Tina og sier "Skal du ikkje drikke da, Tina?" Det var overraskende og jeg forventet ikke at Simone var så slem.

For å oppsummere synes jeg boken var litt kjedelig på starten og spennende etter halvveis, alt i alt en helt grei bok. Det kunne vært mer oppbygning tenker jeg. Jeg gir boken en 3/6 fordi den var helt grei. Jeg ville ikke ha nominert denne boken til U prisen siden den er såpass kjedelig på starten.


Ei annleis bok om å vere annleis

Jette Fosse

Bryne ungdomsskule

26.10.2023

I boka fortel dei om Tina. Ho har ei syster, Erika. Erika er ikkje heilt som andre småsysken. Ho treng mykje merksemd, og er alltid førsteprioriteten til foreldra. Dette er også vanskeleg for Tina. Ho får ikkje den merksemda frå foreldra som ho treng. Tina har det også vanskeleg på skulen. Ho slit med å finne seg sjølv og opplever at jenter på skulen seier stygge ting om ho og systera hennar. Tina har ein nettvenn, Hiro, som er frå Tokyo. Dei fortel kvarandre alt og hjelper kvarandre med problema deira.

Boka er på skriven på nynorsk og er på 174 sider. Tema i boka er vennskap, mobbing, det å vere annleis, å stå opp for seg sjølv og andre, forelsking, kjærleik og familie.

Eg synest boka var heilt grei. Ho var av og til litt kjedeleg og det var lite som skjedde, men bodskapen var bra.
Eg gjer boka terningkast 4/6.

Det var vanskelig og legge fra seg denne boken!

Mathilde

St. Franciskus

26.10.2023

Boka “Du veit ingenting” er skrevet av Sigrid Agnethe Hansen. Det er en bok skrevet på nynorsk, og er en bok med mye drama og spenning. Boka handler om livet til Tina, og hvordan hun kan rydde opp i vennskapet sitt med Anna. Tina har det litt vanskelig hjemme med foreldrene sine og lillesøsteren Erika. Erika er ikke helt som alle andre lillesøstre. Tina er lei av at foreldrene alltid må prioritere Erika først, og aldri henne.

Boken starter fra begynnelsen, litt treigt. Men jo mer jeg leste, jo gøyere og spennende ble det. Spenningskurven kommer litt senere i boken da alt dramaet i klassen til Tina begynner. Boken slutter litt åpent, men jeg likte litt hvordan forfatteren hadde planlagt slutten fra begynnelsen. Boken var veldig vanskelig å legge fra seg, når man først hadde begynt og lese den. Jeg levde meg inn i hvordan Tina hadde det, og handlingen i alt som skjedde i boken. Jeg kunne kjenne meg litt igjen i hvordan Tina hadde det. Boka var gripende, spennende og litt trist. Forfatteren har tatt med mange beskrivelser, og gode setninger. Boken er ekte og fungerer som helhet.

Denne boken kan også ligne litt på andre ungdomsbøker, men den var også litt annerledes. Det var spennende og få vite om livet til Tina, og hvordan hun hadde det i sin hverdag. Både med at hun hadde en lillesøster som var litt annerledes.

Det meste i denne boka var realistisk og sannsynlig med denne 16 åringen. Teksten i boka er lett å lese og lett og forstå. Som jeg la merke til var det ikke så mye banning, men det er litt mobbing som foregår rundt Erika og Tina.

Boka handler også om at Anna forelsker seg i en gutt som de senere finner ut av at er broren til fienden deres. Og senere i boken blir det problemer rundt det. Jeg synes at andre burde lese boken, og gi den en sjanse. Jeg gir boken terningkast 5, og jeg synes at den fortjener og bli nominert til Uprisen.


Bra budskap

Andrea

Bø ungdomsskole

23.10.2023

I boka møter vi Tina og lillesøsteren Erika. Vi får vite at Erika ikke er som alle andre, hun er litt spesiell og har blitt født sånn så hun kan ikke gjøre noe med det.
Tina passer ofte på lillesøsteren og hun blir helt utslitt av det. Ofte pleier hun å få med venninna si Anna ut for å få litt luft. En dag ser Anna en fin gutt som kommer ut av en fin bil og går på matbutikken, og hun blir forelska med engang hun ser han. På grunn av dette blir Tina usikker om hun liker jenter eller gutter for hun har aldri likt noen før, men etter hvert er det en gutt som dukker opp så hun får et øye på.

Boka har et viktig budskap syns jeg, den handler om å stå opp for hverandre, å ta vare på familien sin.

Boka hadde som sagt et bra budskap, men jeg syns boka ble kjedelig da jeg følte det nesten aldri skjedde noe. Jeg følte også at det var vanskelig å sette seg inn i historien.

Jeg synes det burde blitt fortalt på en annen måte. Det sto at lillesøstera Erika var spesiell og at hun var født sånn, og at hun ikke kunne gjøre noe med det. Men jeg syns det burde stått for eksempel hva hun hadde om det er en form for autisme, Down syndrom eller noe annet.

Boka passer kanskje for noen som relaterer litt til innholdet. Men jeg syns ikke selv at den var så bra.

Terningkast 3

Ikke noe spesiell

Emma

Flåtestad skole

20.10.2023

Jeg leste "Du veit ingenting"
Boka handlet om Tina 15 år som har en funksjonshemmet lillesøster. Tina har nettopp fått seg en venn på skolen, Anna. Anna blir forelsket i broren til Tinas største fiende.

Boka har mye drama, fylt med forelskelse, rørende temaer, vennskap og familie.

Jeg synes boka var en helt ok bok, veldig lettlest. Boka har gode og tydelige skildringer, med en ryddig oppbygging. Det tok litt tid, men etter hvert tok boka interessen min.
Den var litt spennende når det dukket opp konflikter.

Men boka hadde en del ulemper. Den var veldig uorginal, noe som gjorde historien forutsigbar. Samtidig som at noen skildringer var utroverdig og flaue, som fikk meg ikke helt inn i boka.
Det var ikke vanskelig å skjønne at boka var skrevet av en voksen som ikke hadde noe særlig god kontakt med ungdom, og deres liv. Man ble påminnet om dette i noen hendelser og skildringer. Jeg syntes det var rart at jeg leste om ungdom som gikk i 10-klasse, når jeg trodde de gikk i 6-klasse, såpass barnslig oppførte de seg.
En liten detalj jeg gjerne vil ha |fått med er hvilken type funksjonhemmelse lillesøstera hadde.
Det kan hende den savnende detaljen var ment til å ikke bli nevnt, men det hadde ikke gjort boka noe dårligere enn de det allerede var, ved å ha nevnt det.

Om du liker å lese en bok som er kjapp og lett å forstå, er dette en bok for deg.
Alt i alt en den grei
Jeg gir den et terningkast 3

Rørende tema, dårlig utført

Amalie Brtattrud kvernsveen

Vardal ungdomsskole

17.10.2023

Du vet ingenting.
I boka du vet ingenting møter vi Tina som prøver desperat og holdet livet sammen. Men med en fungsjonshemmet søster og en slem klassekamerat, er det ganske vanskelig.

Denne boka tar for seg følelsen av og aldri verre førstevalget. Tina føler på det konstant. All oppmerksomhet går til søsteren hennes, det tror jeg det er mange som kan relatere til.

Selv om boka tar opp et viktig tema som kanskje engasjerer mange, er den rett og slett kjedelig. Jeg følte at det aldri skjedde noe. Og selv når det hendte noe dramatisk, virker det som om forfatteren ville dabbe ned på det så mye som mulig.
Dette er såkalte bare min mening, men jeg syntes forfatteren har vert lat når hun har skrevet den.
Etter 74 sitert katcha jeg megselv i og hoppe over avsnitt med øynene, fordi des skjedde ingenting.

Selv om historien kan være rørende, er det klart at denne forfatteren ikke har veldig mye kontakt med dagens ungdom. Jeg vet ikke hvordan det er på andre skoler rundt om i landet, men her er det ingen som oppfører seg så barnslig som det den såkalte «Mobberern» gjorde på Tinas skole.
Den eneste realistiske karakteren var Anna. Hun var den eneste som oppførte seg som en normal tenåring.

Pluss, det hadde vert fint og vite hva fungsjonshemmelsen til lillesøsteren var. Jeg vet ikke om det var ment og aldri nevne det, men jeg mener det bare var en irriterende faktor.

Alt i alt er dette en bok jeg kanskje hadde anbefalt til en som jeg vet sliter med det samme som Tina, men absolutt ingen andre.
2/6

Søskenkjærlighet

Malene

Vardal ungdomsskole

16.10.2023

Boka Du veit ingenting er en ungdomsroman skrevet av Sigrid Agnethe Hansen.
I boka møter vi storesøster Tina og lillesøster Erika. Erika er litt annerledes fra andre småsøsken. Jeg tror hun har autisme, men det sier de ikke noe om i boka. Hun må stå opp for Erika hele tiden og hjelpe de slitene foreldrene med krevende Erika.
I tillegg til alt styret hjemme, må Tina ta hensyn til bestevennen sin Anna som har blitt dypt forelsket i en ginger de møtte på matbutikken. Samtidig som at Anna stalker Gustav (gutten fra matbutikken) prøver Tina å finne ut hvorfor hun ikke blir forelsket. Hun tror først at det bare er noe veldig galt med henne. Så at hun er aseksuell, men en dag dukker det opp en gutt som fanger blikket hennes.
Boka handler om å stå opp for hverandre når det virkelig gjelder, og å ta vare på gode venner og familie.

Jeg gir boka et terningkast 4. Den var ikke dårlig, men det var ikke kjempe bra heller. Jeg kjente meg litt igjen i boka, og det gjorde den bedre, pluss at jeg likte slutten og måten boka var skrevet på. Den var morsom og hadde mange gode skildringer. Grunnen til at det bare ble en 4er er fordi jeg syntes at boka mangla litt info. Jeg kunne f.eks godt tenkt meg å vite hva som egentlig var galt med Erika. Det sto jo at Erika var litt spesiell og at hun ikke var som andre småsøsken, men hva som egentlig feiler henne fikk vi jo aldri vite.
Alt i alt var boka bra, og med et terningkast 4 mener jeg at boka ikke var bra nok til å bli nominert til uprisen. Selv om jeg satt igjen med en god leseopplevelse etter å ha lest boka.

Se alle anmeldelser