En av de beste bøkene jeg har lest!
Den kvelden vi ble ekte
22.11.2024
Boken «den kvelden vi ble ekte» av forfatteren Linda Eloise Pedersen som ble gitt ut i 2024 er en ungdomsroman som har blitt med i årets u- pris. Det er en tjukk bok på 278 sider, som jeg tror de aller fleste ungdommer kan kjenne seg igjen i, i ulike situasjoner. Utsiden viser en jente med et brev, mens det ligger løsvipper ved siden av. Det synes jeg passer veldig godt med boken, og konteksten den har.
Forfatteren Linda Eloise Pedersen er en helt ny forfatter, med denne boken som hennes første. Linda er født i 1974, og er fra Stavanger. Hun er utdannet førskolelærer, og har en mastergrad i spesialpedagogikk. Det var etter mastergraden at hun fikk inspirasjon av å begynne og skrive. Linda ville også at boken skulle være noe ungdommer og unge voksne kunne kjenne seg igjen i, og det synes jeg hun har fått til.
Boken handler om en jente som heter Elvira. Hun har nettopp byttet skole midt i tiende klasse på grunn av en episode på den gamle skolen hennes. I boken foregår handlingen som oftest på en fest, på skolen, eller hjemme. Det jeg liker med dette er at man kan kjenne seg igjen i de forskjellige miljøene i boken. I boken oppstår det mange problemer og mye drama. Alt fra narkotika, ulovlige butikker, og en teit challenge, til tilbakeblikk fra en mobbeepisode, et hemmelig brev, rusproblemer og konflikter. Det er derfor mye spenning utover i historien og det er alltid noe som skjer.
Elvira er hovedkarakteren i «den kvelden vi ble ekte». Hun er mellom femten og seksten år gammel, og har nettopp byttet skole midt i tiende klasse på grunn av en mobbeepisode på den gamle skolen hennes. Elvira bor sammen med moren, faren og lillesøsteren sin i oldemoren sitt gamle hus. Ved siden av bor Johan som vi får vite mer om senere i boka. Hun har brunt, langt hår og brune øyne. Elvira sliter også litt med å passe inn på den nye skolen. Hun er redd for og ikke ha noen venner, og redd for å ikke passe inn. Men det blir bedre utover i boken. I starten av boken er Elvira usikker. Hun føler at hun ikke kan være seg selv, og er redd for å gjøre feil på grunn av de nye venninnene hennes, Vanessa, Cornelia, og Gunn. Vi får egentlig ikke vite så mye om disse karakterene, annet enn hvordan Gunn og Cornelia er og ser ut. De og Elvira er også beskymret for Vanessa som vi får vite mer om. Vanessa tenker ikke over tingene hun gjør, og hun har det dårlig hjemme.i boka får vi vite at Vanessa sin mor har rusproblemer, og at faren alltid er bortreist. På grunn av det som skjer på hjemmefronten, kan Vanessa virke litt slem. Hun tenker heller ikke igjennom ting. Likevel ser man i boka at oppførselen hennes endrer seg over tid. Senere i boken begynner problemene å komme. Som gjør at Elvira ikke klarer å si nei til ting. Hun er stresset og hun vil ikke på skolen. Det er selvfølgelig noen øyeblikk hvor hun har det bra, og er seg selv. Men man får likevel en slags følelse om at hun ikke er seg selv når man leser. I slutten av boka begynner problemene å løse seg. Man merker at Elvira sakte med sikkert begynner å bli seg selv igjen, og at hun har flere lettelser enn stresshendelser. En annen viktig karakter er Johan. Johan er naboen til Elvira å går i klassen hennes. Han har blondt hår, blå øyne og eier en ulovlig butikk på skolen. Han er en karakter som virker veldig snill i løpet av hele boka. Elvira får en challenge av de nye venninnene hennes om Johan. Og få han til å like henne, for å så dumpe han etterpå. Elvira ville si nei til dette, men turte ikke å si nei. Det som skjer er at Elvira får følelser om Johan, og han får følelser for henne. Etter mye drama og styr ender de derfor opp med å bli sammen.
På grunn av alt dette, så synes jeg at boka fremstiller det å være ungdom veldig godt. Boka er innenfor mange temaer som drama, vennskap, svik og kjærlighet som gjør at boka føles ekte. Jeg tror derfor at mange kan kjenne seg igjen i de forskjellige situasjonene i boka.
Handlingskurven blir sakte mer og mer spennende. Det oppstår problemer og situasjoner. Så kommer vendepunktet og problemene begynner å løse seg igjen til slutt. Komplikasjonen kan være mange ting, siden det oppstår mange problemer i boka, både på skolen og hjemme. Jeg tro likevel at komplikasjon er challengen som jeg fortalte om tidligere.
Som jeg har skrevet tidligere så er det mange positive ting om boka. Det er for eksempel mange litterære virkemidler og metaforer i boka. Et eksempel er « jeg klarer ikke å få luften ned i lungene» metaforer som dette gjør boken enda mer spennende. Det jeg ikke liker med boka er at de forskjellige situasjonene er litt for korte. Jeg synes ikke at situasjonene har nok beskrivelser, og at de kunne vært lengre med flere beskrivelser. Det hadde hjulpet å gjøre boken mer spennende og gjenkjennelig og lese. Boken er en ungdomsroman. I ungdomsromaner er det alltid unge hovedkarakterer, med gjenkjennelige miljøer og tidsrom. Det er også ofte en blanding av drama og romantikk inn i historien. Jeg tror at budskapet i boka handler om hvordan man lever som ungdom, og at man må tørre å være seg selv og stå opp for seg selv, og aldri gi opp om å rette opp i de feilene man har skapt.
Jeg synes at denne boken er veldig bra. Jeg mener at de aller fleste ungdommer kan kjenne seg igjen i situasjonene i boka, som gjør at de som leser boka kan føle med de ulike karakterene, og derfor like den. Den har et ganske enkelt og forståelig språk som speiler måten vi ungdommer snakker til vanlig. Selv om jeg synes at situasjonene i boka var for korte og at det kunne ha blitt benytta bedre, så vil jeg anbefale denne boka. Det er fordi dette er en av de bedre bøkene jeg har lest, og jeg vet om flere som synes det samme. Jeg vil anbefale denne boken for alle mellom tretten og atten år, fordi det er disse aldrene jeg føler en sånn type bok passer til. Nå som jeg har lest boka, og forklart hvorfor og hva som er bra og dårlig med « den kvelden vi ble ekte», vil jeg derfor gi denne slukende og spennende boken terningkast fem av seks.