Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Hvordan er det å være tegneserieskaper?

Intervju
22. oktober
2024
Uprisen
2025

Hvordan er det å være tegneserieskaper?

Foto: Natalie Schou-Standal

Det er mange barn som vil bli brannmenn når de blir store. Dette gjaldt også Sigbjørn, i hvert fall frem til 6. klasse. For da han fikk i oppgave å skrive om hva han ville bli når han ble stor, slo det han plutselig: han ville ikke bli brannmann lengre, han ville bli tegneserieforfatter!

Marie Amalie Haugan og Anna Lund Halvorsen fra Bøler Skole
Forfatter
Vi er to elever fra Bøler ungdomsskole og i høst deltar klassen vår som kritikerklasse i Uprisen. Vi fikk i oppgave å intervjue tegneserieforfatter Sigbjørn Lilleeng, som er Uprisenaktuell med Nagel 2: Ingen vei tilbake. Intervjuet foregikk på det lille tegnestudioet til Sigbjørn på Ensjø i Oslo.
- Prosessen å lage en tegneserie er lang, forteller Sigbjørn. Han forklarer at mange tegneserier starter med rotete notater og skisser og ender opp som strukturerte tegneserier. – Jeg starter alltid med å tegne figurene først, forteller han. Vi fikk se noen skisser fra blant annet Nagel og ble veldig imponerte med prosessen. Man ser godt at Sigbjørn har lagt mye tanker i tegningene

Å lage en tegneserie er en lang prosess: først tegner Sigbjørn alt på ark, deretter scannes alle arkene inn slik at de kan fargelegges digitalt. Foto: Anna Lund Halvorsen og Marie Amalie Haugan

Videre lurte vi på hvorfor Sigbjørn bruker så mange store illustrasjoner i bøkene sine. – Jeg tenker at de store illustrasjonene skal gjøre litt inntrykk på leseren. Du skal få en følelse av noe ekstra stort, forteller han. – En dramatisk del av historien skal kanskje ha mer plass enn en mindre viktig scene, forteller han videre. Vi synes at illustrasjonene hjalp veldig med å få frem budskapet i Nagel.

Her viser Sigbjørn hvordan han jobber videre med tegningene digitalt. Foto: Anna Lund Halvorsen og Marie Amalie Haugan

Et av budskapene i Nagel handler om klima og klimaendringene, forklarer Sigbjørn - Dette er bevisst, legger han til. – Jeg er veldig redd for disse klimaendringene. De bekymrer meg veldig, forteller Sigbjørn med en dyster tone.
Har du noen tips til de som vil bli tegneserieforfattere? lurte vi på. Etter en liten tenkepause forteller han at om man ønsker å bli tegneserieforfatter burde man først og fremst tegne mye og lese mange tegneserier. – Man må jo også ha noe å skrive om, derfor burde man også gjøre andre ting for å få inspirasjon til dem, forklarer han.

Fargevalgene i Nagel er langt fra tilfeldig. "Det er noen farger som går igjen, og noen jeg aldri bruker" forklarer Sigbjørn..

Hva den beste delen med å være tegneserieforfatter?

– Jeg kan bestemme over dagen min selv, det liker jeg godt. – Jeg liker også å jobbe med noe som kan være utfordrende, og som jeg kan bli bedre i. Det gir meg mye mestringsfølelse, og føles veldig givende.

Til slutt, hva er favorittingen din å tegne?

– Jeg synes det er veldig gøy å tegne tegneseriefigurer, det synes jeg. Jeg er også veldig glad i å tegne natur, og å prøve å se om jeg kan få det til å føles ut som du faktisk er der, forteller han. - Med masse detaljer og sånn.
Dette lover han at skal bli enda bedre i neste bok i serien: Nagel 3.

Vi avslutter med et gruppebilde, og takker for et hyggelig og spennende besøk! Foto: Eira Kluge

Nagel 2. Ingen vei tilbake

Av Sigbjørn Lilleng

Brage, Farah og Nagel har sett det med egne øyne: Skrømtene er ikke utryddet, slik politikerne har sagt – de samler seg til ny krig. Men hva vil skrømtene med Nagel? Og har de stadige stormene og skogens forråtnelse noe å gjøre med myten om Fenris? Brage og Nagel må ta jakten på svar i egne hender. Men i Volvens arkiver gjør Nagel en sjokkerende oppdagelse som snur opp–ned på alt Nagel tror han vet om seg selv. Farah blir forsøkt rekruttert til Heradans motstandshær, men hvem kan hun regne med når farene øker? Nå rakner verden, og de eneste som kan redde den, er tre utstøtte ungdommer.

Les også