Hopp til innholdet
Hjem/Aktuelt/

Full fart mot Formel 1

Intervju
31. januar
2022
Faktafyk
2022

Full fart mot Formel 1

Red Bull

Dennis Hauger er på vei mot noe stort. Stadig flere spår at 2003-modellen blir den første nordmannen i Formel 1 sirkuset.

Peder Samdal
Forfatter

Lytt til teksten som lydklipp:

Full fart mot Formel 1

«Jeg fikk min første firehjuling da jeg var to år. Da kjørte jeg rundt med bleie og smokk. Jeg elsket fart og spenning. Jeg har drevet med andre sporter, men ingenting gir meg det samme kicket.»
Faren, Tom Erik Hauger, drev med rally, og hele familien var med når det var konkurranser. Dennis var stolt av faren og frydet seg når han fikk sitte inne i farens bil, men det aller beste var å kjøre selv. Etter å ha blitt godt kjent med firehjulingen gikk han over til å kjøre gokart.
Feelingen
Dennis var åtte år da han begynte å konkurrere i Norge, og elleve år da han kjørte sitt første internasjonale løp. Han mener selv at en av grunnene til at han har blitt så god, er at han startet tidlig.
– Hvis man starter som tolvåring, er det ikke så lett å trene den feelingen som er så viktig for oss bilførere.

Dennis Hauger (f. 2003) vant Formel 3-mesterskapet i 2021 for Prima Racing.

– Jeg begynte å jobbe med det mentale tidlig, for å komme inn i sonen. Jeg så masse på videoer. De små detaljene er så viktige. Du må for eksempel tenke på bremsepunktet foran svingene. Når skal du gjøre forbikjøringen for å spare mest dekk. Ørsmå detaljer er avgjørende.
En feil på banen kan ikke bare koste en pallplassering. I verste fall kan den også skape farlige situasjoner.
– Når ulykker skjer, får du en aha-opplevelse på hvor farlig sporten kan være. Hvor fort det kan gå galt. Men det er ikke en tanke du kan la seg sette i hodet. Når du kjører i så høye hastigheter, må du være til stede. Sånne tanker kan holde deg 1 prosent tilbake, og da kan du havne i en krasj. Heldigvis har sikkerheten blitt bedre de siste årene.
For de av oss som aldri kommer til å sette oss bak rattet til biler med så mange hestekrefter, kan det være spennende og skremmende å tenke på hvor fort det egentlig går. Men hvordan er det for sjåførene?
– Man tenker ikke på at det går så fort, fordi man har et ekstremt fokus. Man kommer inn i en sone. Man tenker ikke på noe annet enn det man må. Man er inne i en boble. Tenker på neste sving. Men man får jo adrenalin når man kommer inn i de tette fightene og kjører over 300 kilometer i timen. Det gir deg et ekstra rush.
Steg for steg
Den første store helten til Dennis er naturligvis faren: tidligere norgesmester i rally og motbakkeløp. Tom Erik Hauger var mekaniker på alle Dennis sine løp og var den viktigste i teamet så lenge løpene gikk i Norge. Da Dennis begynte å kjøre utenlands, fikk faren gradvis en annen rolle. I dag er faren alltid med på løpshelger og er en viktig samtalepartner. De første forbildene i Formel 1-sirkuset var de tyske legendene Michael Schumacher og Sebastian Vettel. Da Hauger begynte å kjøre gokart internasjonalt, hørte han om Max Verstappen, som i dag kjører for Red Bull Racing.

DENNIS HAUGER VAR FAST INVENTAR på podiene i 2021-sesongen og vant til slutt Formel 3 med klar margin.

– Det var kult å se Max Verstappen. Han hadde vært der jeg var, og gikk den samme stigen som jeg skulle.
Dennis Hauger imponerte stort i karting. En av dem som så Hauger kjøre, var Joe Verstappen, faren til Max. Han tipset Red Bull-sjefene om den talentfulle nordmannen da Hauger bare var 13 år. Året etter signerte han for juniorteamet til Red Bull, som satser hardt på Formel 1. Etter hvert ble karting byttet med racingbil, og i 2018 kjørte Hauger Formel 4. Året etter vant han det italienske F4-mesterskapet. Dermed var han klar for et nytt steg på stigen. Det samme gjentok seg der. I det andre året vant han F3-mesterskapet.
– Alt blir mer avansert jo lenger opp du går. Det er mer hestekrefter i motorene. Bilen får et annet trykk mot asfalten. Det er det vi kaller downforce. Det gjør at du får et bedre grep og vi kan ha større svinghastighet. Det blir enda mer trykk og enda mer fysisk. Fra Formel 2 blir det pitstop, det er det ikke i Formel 3. Alt blir mer detaljert, og stigen fortsetter.
Hvis alt går etter planen, skal Hauger kjøre Formel 2 i 2022. I Red Bull-systemet følger de nordmannen tett. En av de mektigste sjefene hos Red Bull heter Helmut Marko. Han beskriver Dennis Hauger som den mest talentfulle sjåføren Norge noen gang har hatt.
En unorsk sport
Erling Braut Haaland, Jakob Ingebrigtsen, Viktor Hovland, Casper Ruud. Det skjer mye spennende i norsk idrett om dagen. Norge hevder seg ikke lenger bare i vintersport. Nå finnes det norske utøvere i toppen av verdensidretter som fotball, friidrett, golf og tennis. Hvis Dennis Hauger fortsetter den gode utviklingen, er det lov å håpe på at motorsport og Formel 1 også blir å finne på denne listen. Hovedpersonen selv merker at noe er i ferd med å skje.
– Det er veldig kult å se at interessen øker i Norge.
Mange nordmenn har også sett Netflix-serien om Formel 1-sirkuset: Drive to Survive.
– Du får et innblikk i mye av dramaet. Økonomi. Fightene mellom teamene. Man får kanskje ikke sett så mye av det tekniske og hvor mye jobb som ligger bak, men du får et innblikk i hvordan en løpshelg er. Det merker jeg også når vi har med sponsorer på løp. De får øynene opp for hvor stort det er.
Nå gjenstår det å se hvor langt Dennis Hauger kommer på stigen. Ingen nordmann har vært nærmere nåløyet om en av de 20 plassene i Formel 1- sirkuset.

BAK HJELMEN skjules et ansikt som kan bli godt kjent i tiden framover. Oppmerksomheten rundt Dennis Hauger øker for hvert år som går.

BONUS:

Hør podkast om motorsport med Viaplay-gjengen Atle Guldbransen, Henning Isdal, og Stein Pettersen her.